Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Birtokbaadás

Szomorú örökös #   2020.01.12. 08:48

Marceee93

További körülmény, hogy én hitelt veszek fel az ingatlan vásárlására, ennek a folyósítását pláne visszatartanám az eladó kiköltözéséig, hiszen amint ezt átadtam, onnantól kezdve nekem ketyeg az óra és kezdenem kell a törlesztést, viszont a lakást nem tudom használni.

Ebben csak az a gáz, hogy ha kifejezetten ingatlanvásárlásra veszed fel a hitelt, akkor azt nem neked fogják utalni, hanem az eladónak. Ez válasz arra is, hogy hitel esetén hogy lehet ügyvédi letétet alkalmazni...szóval gyakorlatilag sehogy, legalábbis szerintem, de én csak laikus vagyok, aki a közelmúltban esett át ingatlan eladáson-vásárláson. Visszatartani szinte tuti, hogy csakis a készpénzes fizetésből tudsz. Amit írtam, csakis kölcsönös bizalommal és annak nem eljátszásával működik ez a dolog.

Marceee93 # e-mail 2020.01.12. 08:27

Szomorú örökös

Köszönöm szépen a kimerítő választ!

Egy biztos, én addig nem fizetném ki a teljes összeget, amíg nem üres a lakás és nem birtokba vehető. Ezt a másik félnek tudnia kell megoldania.

Részemről is működne a dolog, hogyha néhány nap különbség lenne csak az utolsó vételárrész kifizetése és a birtokba adás között, és az eladó hitelt érdemlően képes bizonyítani (beenged a lakásba, hogy igen, eltűnt a cuccok nagy része, és nincsenek közműtartozások).
További körülmény, hogy én hitelt veszek fel az ingatlan vásárlására, ennek a folyósítását pláne visszatartanám az eladó kiköltözéséig, hiszen amint ezt átadtam, onnantól kezdve nekem ketyeg az óra és kezdenem kell a törlesztést, viszont a lakást nem tudom használni. Ezért úgy gondolom, hogy anyagilag akkor vagyok nullán, ha ezen időszak alatt ő az én hiteltörlesztőmnek megfelelő bérleti díjat fizet nekem.

Azonban azt se feledd, amíg ő az ügyvéd előtt nem nyilatkozza le, hogy ki van a teljes vételár fizetve, addig neked nem fognak rá tulajdonjogot bejegyezni, maradsz széljegyen, ahogyan azt a szerződés benyújtásakor a földhivatal megtette.

És ez az eset ezek szerint előfordulhat úgy is, hogy részemről, pontosabban a bank részéről a fizetés megtörténik, de ő eltűnik, és az ügyvéd előtt nem nyilatkozik, nem kerül a nevemre az ingatlan, magyarul nem tehetek semmit, ha ő nem akar velem együttműködni, hiszen papíron is birtokon kívül vagyok?

Megoldás lehet az is, hogy ügyvédnél helyezed letétbe az ingatlan vételár maradékát és jelzed neki, hogy csakis akkor juthat hozzá a pénzhez, ha az ingatlan beköltözhető állapotba kerül.
Ezt banki folyósítás esetén is meg lehet tenni, hogy a bank az ügyvédi létét számlájára utaljon?
Ezzel viszont ugyanaz a probléma szintén fennáll, hogy nekem el kell kezdenem törleszteni még az előtt, hogy a lakást el tudnám kezdeni használni.
Egy szó mint száz, számomra ez eléggé aggályos.

Szomorú örökös #   2020.01.12. 06:20

Marceee93

A kinézett ingatlanról nem szívesen mondanék le emiatt,
viszont a tulajdonos sajnos nem meggyőzhető más megoldásról.

Akkor ezt patthelyzetnek hívják!
Egy biztos, én addig nem fizetném ki a teljes összeget, amíg nem üres a lakás és nem birtokba vehető. Ezt a másik félnek tudnia kell megoldania. Én kb. egy héttel a költözésem előtt megkaptam a ház kulcsait, és szinte egy-két nappal a beköltözésem után ki is tudtam fizetni az utolsó hiányzó részletét. Nálunk működött a kölcsönös bizalom.

Természetesen benne van az is, hogy kifizeted a teljes vételárat és mégsem hagyja el időben a lakást, ezt neked kell mérlegelned. Azonban azt se feledd, amíg ő az ügyvéd előtt nem nyilatkozza le, hogy ki van a teljes vételár fizetve, addig neked nem fognak rá tulajdonjogot bejegyezni, maradsz széljegyen, ahogyan azt a szerződés benyújtásakor a földhivatal megtette. Megoldás lehet az is, hogy ügyvédnél helyezed letétbe az ingatlan vételár maradékát és jelzed neki, hogy csakis akkor juthat hozzá a pénzhez, ha az ingatlan beköltözhető állapotba kerül. Minden a megegyezésen és a kölcsönös bizalmon múlik. Az viszont nem kérdés, hogy neki fontosabb a dolog, mert másként egyelőre nem tud tovább lépni.

Marceee93 # e-mail 2020.01.12. 00:38

Sziasztok!
Ingatlanvásárlás előtt állok, azonban az általam kinézett lakásban laknak jelenleg, és a tulajdonos az én vásárlásommal párhuzamosan szeretne venni egy másik lakást, ezért azt szeretné, hogy a szerződésben foglalt teljesítési határidő előtt egy hónappal fizessem ki a teljes vételárat neki, hogy ő abból megvehesse a másik lakást, és legyen ideje a költözésre.
Az eladó szempontjai érthetőek a számomra, azonban ezt a megoldást jogilag, illetve az én saját, vevői szempontjaimat figyelembe véve eléggé aggályosnak tartom, különös tekintettel a korábbi hozzászólásokra.
Létezik valami megoldás, vagy bevett gyakorlat ennek a problémának az áthidalására esetleg?
A kinézett ingatlanról nem szívesen mondanék le emiatt, viszont a tulajdonos sajnos nem meggyőzhető más megoldásról.
Mit javasoltok ebben a helyzetben?

Köszönöm szépen!

Grave7 #   2019.10.30. 15:24

@jigger: Ha képtelen vagy
1.) elolvasni a jogszabály szövegét, amit bemásoltam,
2.) vagy legalább még a mai napon egy ügyvédet felkeresni az összes irattal és egy jó adag KP-val, hogy még ma nyújtsa be a kérelmet a bíróságra,
akkor meg is érdemled.

És ez az igazság, mert TE nem élsz időben a jogaiddal.

jigger # e-mail 2019.10.30. 12:49

Köszönöm a hozzászólásokat, ezek szerint egy fél évig gondtalanul és háborítatlanul élhet az eladott lakásba.

A jognak mint az esetből kiderül, semmi köze az igazsághoz!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 14:54

Bocs. Azt hittem, ebben is közös az önkényes lakásfoglalóval.

www.kbs-ugyved.hu

Grave7 #   2019.10.28. 09:28

@Kovács_Béla_Sándor: Erre is vonatkozik a moratórium, csak a végrehajtás elrendelése és foganatosítása gyorsabb (meg persze nem kell perelni).

1994. évi LIII. törvény
183/A. § (1) A bérbeadó a határozott időre kötött lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiségbérleti szerződés esetén a meghatározott idő lejártát követő 60 napon belül kérheti a 183. §-ban meghatározott rendelkezések alkalmazását, ha a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelt. A kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.
(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárás során is alkalmazni kell a 182/A. § rendelkezéseit azzal, hogy az ingatlan a kiürítés elhalasztása szempontjából nem minősül önkényesen elfoglalt lakásnak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.28. 07:52

Dogmatikai szempontból maszatos, de gyakorlati haszna van. A lejáratot követő 60 napon belül végrehajtást lehet kérni a kiürítés érdekében. (Semmiféle moratórium nem vonatkozik rá.)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2019.10.28. 06:23

az adás vételi szerződésben szereplő október 31. i birtokba adásig, határozott idejű bérleti szerződést kötött velem a lakásra

Ezt az ügyvéded tanácsolta?

jigger # e-mail 2019.10.28. 00:29

Tisztelt Fórumozók!
Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem, ugyanis 2019 augusztusába vásároltam egy lakást és az eladó az adás vételi szerződésben szereplő október 31. i birtokba adásig, határozott idejű bérleti szerződést kötött velem a lakásra.
Most már közel a birtokba adás időpontja és a bérleti szerződés lejárta, az eladó jelezte, hogy nem adja át a lakást és továbbra is benne marad. A bérleti szerződés szerinti bérleti díjat sem fizette meg eddig.
A vételár teljes egészébe ki lett fizetve és a tulajdon jog a nevemre már bejegyzésre került. Milyen lehetőségem van ebbe a helyzetbe? A kilakoltatási moratórium vonatkozik-e az eladó bérlőre?

ezPech # e-mail 2019.10.17. 19:15

Tisztelt Fórumozók!
Bízom benne, hogy közületek valaki tud segíteni nekem.
Egy éve múlt, hogy vásároltunk egy lakást licittel az önkormányzattól 205%-os áron, amit azonnal ki is fizettünk, a szerződést késleltette, hogy részükről még nem készült el az energetikai tanúsítvány. Nehezen, de végül megszületett, sőt az ingatlan is a nevünkre került. Próbáltuk a szolgáltatásokat átíratni, ill. új szerződést kötni, de mivel az eladó (önkorm) részéről nem történt megkeresés, nem voltak hajlandók. A szerződéskötés dátumától az 5-ik napon kellett volna megtörténni a kulcsátadásnak, ami a mai napig nincs átadva részünkre. Többször kíséreltük meg személyesen, majd telefonon is kicsikarni az átadást, de hol ilyen, hol olyan ok miatt sikertelen volt. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy addig nekik kell fizetni a szolgáltatásokat, míg birtokba nem adják, ezt meg is teszik.
Most a szomszéd lakásból szeretnénk átpakolni bútorokat, mert a bérlőnknek üresen van rá szüksége. Kérdésem a következő: Megtehetem-e, hogy önkényesen felnyitom a saját lakásomat? Kérhetek-e valamilyen kártérítést esetleg állagromlásért, haszon elmaradásért úgy, hogy a szerződésbe nincs bele foglalva kötbér? (bocsánat, nem mellékes, hogy évek óta üres a lakás, teljesen üres, tehát nem rátörnék valakire) Előre is köszönöm, ha valaki, valami tanácsot tudna adni az ügyben! Tisztelettel: Bibocska

alfateam # e-mail 2019.10.03. 09:47
ricochet #   2019.10.03. 09:17

Tisztelt fórumozók,

Egy már kifizetett ingatlan birtokba adásánál, a vevő ha olyan dolgokat akar aláíratni az eladóval a birtokbaadási jegyzőkönyvön, amivel az eladó nem ért egyet(mivel előzetesen az ingatlant megnézte, megtekintette) megteheti az eladó, hogy ezt nem írja alá?
És ha nem írja alá, utána mi történne?
Át kell-e adnia az ingatlan kulcsait, mivel nem fog megtörténni a közműátírás?
A vevők bosszúból mindenbe bele akarnának kötni, mivel ígéretemmel ellentétben nem tudtam idő előtt átadni az ingatlant, csakis akkor, ami a szerződésben szerepelt.
Kb Istenke óvjon mindenkit ilyen vevőktől.....(nem, nem cigók)

MajorDomus # e-mail 2010.01.19. 22:29

Tulajdonodba kerűlt a lakás ?
Ugye nem. Addig az eladó a tulajdonos. Az a baj hogy a birtokbaadás nem sokat jelent csak azt hogy beengedett az ingbatlanba.

Amig a Földhivatal nem jegyezte be a tulajdonjogodat,addig bármikor kirakhat a lakásból,ennek egyetlen akadálya az hogy a pénzedet nem tudja visszaadni. Ajánld fel hogy részletekben kifizeted.
A bank nem adott neked irásos garanciát a hitelre. -vagy ad vagy nem.
A szocpol meg. A törvény nem tudása...........

bandi71 # e-mail 2010.01.19. 22:17

Kirakhatnak a lakásból miután birtokba adták nekünk?
És szerinted a bankot nem lehet felelősségre vonni, hogy nem dobta vissza a kérvényünket rögtön, amikor beadtuk? Vagy azért, mert nem tájékoztatott, hogy ha magánszemélytől vásárolok lakást, akkor ne is kérjek szocpolt, mert nem jár? Ezért még kártérítést is lehetne tőlik kérni, nem? Még most sem adtak írásos választ a kérvényünkre, csak felhívták az eladót, aki felhívott engem.
A legszebb még az egészben, hogy az eladó most letagadja, hogy ő intézte a szocpolt. A mostani verziója az, hogy én intéztem, ő csak segített.

MajorDomus # e-mail 2010.01.19. 18:49

Amit leirtál. Azzal biztatott hogy -lesz -szocpol, nem kell kizetned a 10 milliot,csak 7,5 milliot, a többi szoc pol. A károd nevesithetően 2,5 millió.
Javasolnám fordulj gyorsan ügyvédhez mig ki nem raknak a lakásból - tekintve hogy nem a tied.
Gondolom a földhivatalban nem jegyezték be a nevedet mert nem fizettél ki mindent. Ehhez kellene az eladó hozzájárulása.

bandi71 # e-mail 2010.01.19. 10:30

Persze, tudom. Az eladó is erre apellál. Csak kár, hogy az ő és a banki ügyintézője miatt kerültem ilyen helyzetbe. Nem kaptam megfelelő tájékoztatást rögtön, amikor beadtuk a szocpolra a kérvényt és több, mint fél évvel utána fölhívnak telefonon, hogy nem jár szocpol. Egy olyan ok miatt nem jár, amit már a beadáskor is tudniuk kellett volna. Ha akkor szólnak, akkor nem veszem meg a házat. Ilyenkor mi van?
És mi az a biztatási kár?

MajorDomus # e-mail 2010.01.17. 22:21

A megoldás keresése miatt. Ekkora összeget nem tudtok leakasztani a szögről ha nem kaptok hitelt.
Ha perre kerűl sor csak biztatási kárra hivatkozhatsz.
Egyben reménykedhetsz felmondod a szerződést,hogy adja vissza a pénzedet s kiköltözöl. Ha már elköltötte a pénzt-akkor szerencséd van. Ha nem,akkor nincs. Fizetni neked kell.

bandi71 # e-mail 2010.01.17. 17:53

Még 2,4 millió. Miért érdekes az összeg?

MajorDomus # e-mail 2010.01.16. 22:38

A birtokbaadás ténye nem jelenti azt, hogy a szerződést nem kell teljesiteni. Van amire nem gondolsz. Amig az eladó nem adja ki neked az igazolést hogy kifizetted,addig tulajdonjogfenntartással él,s nem jegyzik be a tulajdonjogodat.

Mekkora összeg hiányzik még ?

bandi71 # e-mail 2010.01.16. 15:24

Juhlaci!
Számlánk, az nincs, de az ő pecsétje van a szerződésen, tehát letagadni nem tudja, hogy ő csinálta a szerződést.
Azt nem tudod véletlenül, hogy birtokba adás után követelhet-e még az eladó pénzt a vevőtől?

juhlaci # e-mail 2010.01.16. 13:32

bandi71! Igen az ügyvédnek kellett volna tudni! Megvan a számlád az ügyvédi költségről akkor az sokat ér a továbbiakban. Őtőle biztos kérhettek kártérítést! De ki ne adjátok a kezetekből!

eSZeM #   2010.01.16. 13:16

Erre szokták azt mondani a szakemberek, hogy ahhoz látni kellene a szerződést.
Mivel én nem vagyok jogász, csak kitartást tudok kívánni a perhez, mert nekem úgy tűnik, hogy eléggé hosszú lesz.

Bár ha tudnátok valamilyen megállapodással igazolni, hogy az eladó közvetítőként részt vett a szocpol igénylésnél, az biztosan segítene valamelyest.

bandi71 # e-mail 2010.01.16. 13:08

Nagyon köszönöm a hozzászólást, kár, hogy az eladó ezt nem olvassa. Én semmiképp nem szeretnék pereskedni és nem akarok mindenáron másokra mutogatni, csak azért akartam tájékozódni, mert az eladó nem hajlandó egyezkedésre. Ő vételárat visszafizetni nem tud, mi nem tudjuk kifizetni a szocpol árát, mert nincs pénzünk rá, hitelt fölvenni meg nem tudunk, részletfizetésről hallani sem akar az eladó, hanem minden áron jogi útra akarja terelni az ügyet. Amit még nem tudok, hogy birtokba adás után, követelhet-e még pénzt, vagy annak semmi köze hozzá?