Önkormányzati lakás "eladása"


Szomorú örökös # 2021.05.31. 05:18

wers

Szerintem mindenkinek joga van eldönteni, hogy eladja-e tulajdonát, mikor, kinek és mennyiért. Akár az önkormányzatnak is. Legalábbis így lenne jó.

Én ezt is megértem, de akkor vagy teljesen el kéne törölni ezt az intézményt, vagy pedig helyére tenni ezt a fogalmat, hogy önkormányzati bérlakás. Az sem normális - sőt kifejezetten gusztustalan - hogy valaki "öröklés" címszóval átveszi a bérleti jogot, majd szinte egyből megpróbálja megvenni és ha sikerül neki, akkor azonnal piaci alapon eladja.

wers # 2021.05.31. 05:24

Szerintem ugyanarról beszélünk.

A önkoris bérlakásoknak elsősorban a lakhatás segítését kellene szolgálniuk. Annak, aki rászorul.

wers # 2021.05.31. 05:27

Nem véletlenül, szinte egyöntetűen lázadt fel az összes önkormányzat, polgármester a tervezet ellen. Ez a vagyonuk szétszórása - homokot a szélbe - lenne.

Szomorú örökös # 2021.05.31. 05:46

wers

A önkoris bérlakásoknak elsősorban a lakhatás segítését kellene szolgálniuk. Annak, aki rászorul.

Így van, valóban egyről beszélünk.
A kérdező pedig arról beszél, hogy szerinte neki már joga lenne meg is venni - akár fillérekért is. Szerintem sincs joga, mert nem az önkormányzati bérlakás nem tartós bérlet (lízing), hanem szimplán egy bérleti jogviszony, amit akár meg is szüntethet az önkormányzat, ha úgy gondolja, hogy nem akarja azt a lakást tovább bérbe adni az éppen benne lakónak. Nem mellesleg én azért időnként megvizsgálnám a vagyonjogi helyzetét is annak, aki egy ilyen lakásban lakik. Nem biztos, hogy mindenki rászorul, aki bérlakásban lakik sajnos. De a politika részébe végképp nem szeretnék belemenni.

wers # 2021.05.31. 06:05

Nem biztos, hogy mindenki rászorul, aki bérlakásban lakik sajnos.

:) gondolom úgy akartad fogalmazni, hogy a kedvezményes bérűre nem szorul rá. Mert ugye bérlakásra mindenki rászorul, akinek nincs sajátja (vagy ha van nem ott, ahol laknia kell)

Éppen ezért sokaknak piaci alapú a lakbér. Ha nem tetszik lehet másik bérlakást keresni. Magánlakás is van. Na azt próbálja megvenni nyomott áron.

Én nem sokat, három évet laktam bérleményben. Menekültem. A három év alatt kifizettem a lakás értékének 1/3-át. Közben felment a lakások ára. A tulaj 70%-kal többért adta el, mikor megszüntettük a szerződést. 3 év alatt megduplázta (befektetésnek vette, én voltam az egyetlen bérlője)

matthiasi # 2021.05.31. 07:41

Nem véletlenül, szinte egyöntetűen lázadt fel az összes önkormányzat, polgármester a tervezet ellen

írja w..
Ja hogy ő ennyire képben van ? Érdekes. Szerintem pedig csak a b. várbéli kb. 800 önkormányzati bérleményre vonatkozik. Tény hogy így is f.. ság. Habár lenne egy köztes megoldás. Piaci áron kellene értékesíteni és akinek így is kell, hát vigye.

wers # 2021.05.31. 07:49

Szerintem pedig csak a b. várbéli kb. 800 önkormányzati bérleményre vonatkozik.

Most már. Nem így indult.

matthiasi # 2021.05.31. 08:01

Csak elfogynak eccer a bérlakások ha piacra viszik és szarért -húgyért adják a bent lakóknak. ( kifejezés az egyik megboldogult fivéremtől van ).
Nos a boldog 50 -es években egy jó helyen lévő lakást előbb utóbb társadalmasítottak.
Kezdték a nagy bérházak lakásaival, majd mentek szép lassan lefelé kisebb házak, kisebb egzisztenciák kerültek sorra. Úgy nagyjából 51 -re befejeződött a nagy szociálista társasdalmasítás.
Ahol nem értemeg ott ha volt rés akkor un. bérlőt tettek be az ingatlanba.. jellemezően csak egy részébe és elnevezték önkormányzati rendelkezésű bérleménynek. Olyan vegyes felvágott szerűség. Volt aztán a társbérlet, az sem volt semmi. De vissza a társadalmasításra. Lehet nagy rablásnak is nevezni. No szóval a lakások jelentős része mint bérlemény az állam tulajdonába került. Az ingatlankezelő vállalatokon keresztül végezte az adminisztritatív és a tényleges műszaki gondozást. már amennyi jutott a tényleg nagyon alacsony lakbérekből. Mert az tényleg alacsony volt. Nos anno mi is egy ilyen rabolt lakásban éltünk. Jó nagy volt, de nem befejezett és rettentően elhanyagolt.
Aztán úgy 70 körül az apám szarért húgyért megvette.
Résen volt. Az egész nyitás talán félévig tartott.. a 68 lecsengéseként. Az más volt mint a 90 utáni privatizáció.
tehát volt aki potyán jutott lakáshoz volt aki látástól vakulásig dolgozott - hétvégeken, hogy fedél legyen a feje felett.

matthiasi # 2021.05.31. 08:04

Ez a mostani privatizáció csak vihar a biliben... a nagy halak már elfogytak.. já a Várban azért akad még.. hát az élelmesek kifogják. Lehet nevesíteni. pl. a Zsolti és az Etele.

gerbera317 # 2021.05.31. 08:21

Írjátok alá, ha egyetértetek
De miért kellene ezzel vagy az ehhez hasonló igényekkel egyetértenem? Miért támogassam bárkinek is a töredékáron történő vagyonszerzését, amíg nekem senki (megismétlem: SENKI) nem akar sem töredékáron eladni, sem kedvezményes (vagy horribile dictu: csak részben visszatérítendő) kölcsönt nyújtani, sem az állam nem akar támogatni?