Azzal tisztában vagyok,hogy a végén az önk. mondja ki mehet e vagy nem a dolog,csak hogy addig mi a menete azt nem vágom :p
Önkormányzati lakás "eladása"
Az, hogy engedélyt kérsz a tulajdonostól,hogy elcserélhesd az ő tulajdonukat képező bérelt lakásodat egy magántulajdonura.
.
Eléggé optimista vagy ha azt hiszed találsz ilyen balekot,aki átadja neked a saját tulajdonát hogy a mostani lakásodban bérlő lehessen.
.
Bár lehet hogy a Várban laksz,akkor eljépzelhető.
.
Egyébként ez akkor gyakori ha egy házfelügyelői lakást cserél a bérlője,állással együtt.
Szomszéd talált,igaz ő nagyobb lakást cserélt el kisebb magántulajdonra.
Nyilván nekem ez nem fog menni...sajnos.
Mondjuk szerencse is kell hozzá.
Szép estét kívánok!
Egy önkormányzati bérlakással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Nagybátyám tavaly novemberben elhunyt, eltartójaként én lennék jogosult az önkormányzati bérlakásánál a bérleti jog folytatására. A probléma az, hogy sajnos nem egy jó állapotú lakás, a fűtés jelenleg nem működik megfelelően, a nyílászárók sem tökéletesek és maga az egész épület sincs jó állapotban. Ha vállalom, hogy folytatom a lakás bérlését, akkor ezeknek a helyreállítása engem terhelne? Én nem laktam a lakásban, csupán nagybátyámnak segítettem a bevásárlásban, számlák befizetésében, orvoshoz elkísérésben. Igazából most szembesültem vele mennyi probléma is van a lakással. Ha nem vállalnám a lakásbérletet akkor csak simán át kell adni a kulcsokat az önkormányzatnak vagy akkor is ki kellene javíttati a fűtést? Hallottam olyat, hogy ha vállalom a lakásbérlést és később lemondanék a bérlésről, az önkormányzat ilyen esetben fizetne valamennyi összeget a lemondásért cserébe?
Köszönöm előre is a tanácsokat!
STeri
Nem kell elfogadnod a lakáshasználati jogot.
A többi kérdéseidre konkrét választ az önkormányzattól kaphatsz.
(vagy akár a bérleti szerződésből is jónéhányra)
hm.. ez az új fideszes önkormányazi lakás mutyi vajon az összes lakásra vonatkozik vagy csak azokra ahol a "haverok" laknak ?
Ha csak azokra vonatkozna, még nem is volna akkora a baj.
Ez egy törvény, (sajnos?) nevek nem szerepelnek benne (csak a beadó, meg az előterjesztől, de nem a vásárlóké)
Olvastam,hogy lehet a 10-20%-ért valaki megtudja venni és eladja piaci áron... az mondjuk durva.
Miért lenne durva?
Pontosan ez történt 1992-96 között a tömeges lakásprivatizációnál,amikor a benne lakó bérlő fillérekért negvette a lakását,15%,rögtön eladta,s kiköltözött a kertjébe. A finomabb változat az volt,amikor a forgalmi érték felének a 10 %-át kifizetett, a fennmaradó részt meg 25 évi részletre kapta.
Ezrével alakultak a társasházak,a közgyűléseken csak úgy dühöngött a tulajdonosi öntudat.
Major, az akkori bérlők 15-20 évig fizették a lakbért. Ezt az ingatlan vételáránál figyelembe vették. Most elég fél év bérlés.
Kérem, ez már a végjáték.
Tisztelt Fórumozók! 3 hete vettem meg a bérleményt, amiben 16 éve lakunk. Nagy cirkuszok árán, rámnézve teljesen előnytelen feltételekkel. Aranyáron(95%) + kamatos kamatra, 15 évre. Ilyen törvényváltozás estén tudok vajon valamit tenni? Kérhetem a szerződés utólagos megváltoztatását. Kész őrület, hogy 3 hét miatt én 5 szörös árat fizessek, azért amit hamarosan bagóért megvehetnék....
Tisztelt Fórumozók! 3 hete vettem meg a bérleményt, amiben 16 éve lakunk. Nagy cirkuszok árán, rámnézve teljesen előnytelen feltételekkel. Aranyáron(95%) + kamatos kamatra, 15 évre. Ilyen törvényváltozás estén tudok vajon valamit tenni? Kérhetem a szerződés utólagos megváltoztatását. Kész őrület, hogy 3 hét miatt én 5 szörös árat fizessek, azért amit hamarosan bagóért megvehetnék....
Már hogy vásárolja vissza tőled az önkormányzat a lakást például piaci áron, majd egy hét múlva adja el neked tized áron? Jól értem a kérdést?
Legfeljebb akkor, ha egy éjfélkor benyújtásra kerülő módosítás keretében beleveszik a törvénybe, hogy ezen vételárat kell érvényesíteni visszamenőleg is mondjuk 2021. január 1-ig.
Ha veszel egy autót 15 millió forintért, majd utána a cég leakciózza a többit, akkor visszamenőleg a tiédet is le fogja értékelni? Vagy a TESCO-ban a tejet? Mert lássuk be, itt elvi kérdésben nem a vételár a döntő.
Nem, ne vásárolja vissza, csak hogy ne ennyire hátrányos legyen rámnézve. Mivel a szerződés feltételeit is törvényben szabàlyozták, a törvény pedig változott, kérhetem e a szerződés módosítását vagy ilyesmire gondoltam. Én nem nyerészkedni akarok rajta, csak ha mások ilyen nagyon jól járnak, szerintem nem korrekt hogy én meg nagyon nem.
Kyra0022
„Mivel a szerződés feltételeit is törvényben szabàlyozták, a törvény pedig változott, kérhetem e a szerződés módosítását vagy ilyesmire gondoltam.”
Nem, csak ha a jogszabály azt kifejezetten megengedi.
Így utólag örülök,hogy 2 éve nem képesek a megvásárlási kérelmemre válaszolni... :/
Kyra0022 %!!!
Így jártál.
Egy , szerintem erkölcsileg jogtalan előnyről lemaradtál.
igen mostanában főleg az első kerületben történt olyan törvény változás mely szerint megvásárolhatják az önkormányzati lakásokat nagyon, de nagyon előnyös áron a benne lakók. Magyarul bagóért.... egyik fivérem mondta anno, hogy a Papa szarért húgért vett egy önkormányzati lakást.
Ez igaz régen volt... úgy a 70 -es évek elején, volt egy gondolat, hogy túltesznek a korábban.... nevezzük nevén a gyereket... tehát a rabolt lakásokon. akkor hamar leálltak. Az igazi biznisz a rendszer vátozás után volt. Akkor is szarért húgyért adták az önkormányzati lakásokat.
Ennek is annak is volt egy szépség hibája : mindenki nem részesülhetett belőle.
Hát nem tudom, majd csak elfogynak ezek is.
Van Mo.-on kb. 4,2 millió lakás. Ilyen olyan állapotban, a legtöbbjük, a döntő többségük személyi tulajdonban.
A bérlakás talán 3 % -os országos szinten.
ok. legyen 4 %.
Ebből az un. önkormányzati státusú nagyjából a fele.
Ezek jellemzője a nyomott lakbér és bizonyos részének az elhanyagolt állapota. Na ezeket nevezik szociális bérlakásnak. A szoc. bérlakás jellemzője mint írtam a nyomott lakbér. Gyakolatilag egy garázsért többetlehet kérni.
Egy garázs úgy 20 nm, jó ha van benne egy 100 -as izzó és egy hideg vizes csap. A bérletidíja a hung. róbert k körúton belül 25 eft körüli.
Ugyan itt egy önkormányzati bérlakás a maga 19 - 21 nm ével 15 eft .
Ebben benne van a szemét szállítás is. na meg a közös helyiségek - lépcsők - folyósók takarítása.
De van fűtési világítási lehetőség.
Nos akinek van esze és valamiért nem kell nekie a lakás, kiadja.
tavaly voltam tanú egy esküvőn ahol névházasságot kötöttek a kiadás megkönnyítésére.
A bérlő az új házastársától + 50 eft-ot kér még.
Az ifjú, 78 éves férj meg perkál.
Először olyan konstrukcióban gondolkodott a hasznosító, hogy egy színlelt adósságot ismertet el a beköltözővel
, de azt eltaktikázta. A nász utánra gondolta az aláírást, de a férj lánya megvétózta.
Amúgy külön élnek !
matthiasi
Kíváncsiságból most néztem meg ahol én lakom ott egyszer próbálta már az önk. kiadni egy lakást. 2016-ban,nyilván aki beköltözik annak kellett volna felújítani.
42 m2 - felújítás költsége 9+ millió...
akinek önk. lakásra van szüksége vagy pályázik,hogy legyen hol laknia annak nincs 10millája egy önk. lakást felújítani majd bérlőként benne maradnia.
Na most így ennek mi értelme ?
Így senki nem fogja se igénybe venni se megkapni. Tehát inkább hagyják lerohadni az egészet.
Szintén ebben a házban a FSZ komplett iroda helység van amit 15+ éve rohad,házból 2-en is kivették volna,egyik oktatási célra használta volna,másik a cégét helyezte volna oda és ott dolgozott volna...egyiknek se adták ki,pedig vállalták volna a felújítást mindent.
Jah és még 2 fontos infó.
A ház közel 30 év után jutott el oda,hogy vissza vakolják a lépcsőházat + lépcső feljárót felújítsák...gondolhatod,hogy maga a házzal se foglalkozott az önk. mindent át akart tolni a társasház részre.
Tehát akinek most ott van önk. lakása az tuti megfogja venni és eladni ahogy tudja,ugyanis előtte volt,hogy az önk. nem akarta eladni viszont semmi mást se akart a házzal kezdeni. Minden fajta megoldástól elhatárolódtak.
Tekintve, hogy vannak önkormányzatok, amelyek a saját bevételeikből új bérlakásokat építettek, én nem látok érdemi erkölcsi és jogi különbséget a jelenlegi tervezet és a között, mintha a magán lakástulajdonosokat köteleznék arra, hogy 20%-on adják el a kiadott lakásaikat a bérlőiknek. Ez a törvénytervezet undorító.
BoriBori
Mi jelentősége van hogy 25 évig fizették a lakbért?
Azért fizették,mert kaptak egy lakást,aminek a bére a fele sem volt az albérleti áraknak.
Ha az én bérlőm 25 éve bérli a lakásomat,akkor kérheti hogy a piaci ár 20 %-ért adjam el neki?
Ne vicceljünk már!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02