Van ilyen, hogy örökbérlet. A római jogban is megjelent. Ma is lehetséges ilyen szerződés kötése, melyben a bérlet időtartamát örök időre szablyák meg. A lényeg, hogy a bérlő a bérleti díjat rendszeresen fizesse. (Nem keverendő a határozatlan idejű bérleti szerződéssel, mert ott van felmondási lehetőség, az örökbérlet esetében csak a bérleti díj nem fizetése eredményezheti azt.)
Önkormányzati lakás "eladása"
kszilaj
„örökbérleti jogom van. ” Az meg mi ? Nekem a mennyországba van örökbérletem.
Kifizessék ?
Mit?
A saját tulajdonukat?
Te még a szocializmusban élsz?
Vissza kell adni, és ha vállalták, hogy fizetnek érte, akkor kifizetik. Ezt meg kell érdeklődni.
T Cím!
Önkormányzati lakás bérleti joga családon belül átruházható e?, esetleg eladható? vagy az önkormányzatnak vissza lehet adni, hogy kifizessék. Köszönöm a segítséget
Talán nem kellene összetéveszteni a bérleti jogot a tulajdonjoggal.
RwnD
Nem örökölhető és nem tudod pénzzé tenni.
Nem.
I. kerületi önkormányzati lakásra örökbérleti jogom van. A kérdésem az lenne, hogy eladhatom-e az örökbérleti jogot. Ellentmondó információkat kaptam eddig, szeretnék tisztán látni.
Köszönettel
Először kérdezd meg a bérbeadót.
Ruaban jó világ van : ingyen adják a lakásokat.
de csak a kiváltságosoknak !!
Üdv!
Anno a Levéltár akkori igazgatója írta alá a határozatlan idejű bérleti szerződést legjobb tudomásom szerint.
Jelenleg ha jól tudom, akkor a Levéltár az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt áll, tehát állami tulajdonú az épület. Gondolom így nem teljesen ugyan az a helyzet, mint egy önkormányzati lakás esetén.
Így a kérdéseim továbbra is fennállnak, hogy mit lehet tenni egyáltalán?!
RwnD
Gyakorolja a tulajdonos jogait, és ő köt szerződést.
Nem lehet megkerülni.
Kedves Szakértők!
Az alábbi helyzetbe kerültem (illetve még nem kerültem, de lehet fogok):
- Adott egy önkormányzati lakás, amit a bérlője most megvehet X forintért kedvezményesen.
- Mivel a megvétel után ha jól tudom egy ideig nem lehet eladni, csak a különbözet kifizetésével, így azt mondja a bérlő, hogy valamilyen jogi csavar és a pénz ügyvédi letétbe helyezésével egyből az én nevemre lehet azt íratni az övé helyett ("ügyvédi csavart" emlegetett).
- Tehát így valami olyasmi lenne, hogy ő megveszi az önkormányzattól, de az én nevem kerül rá a tulajdoni lapra.
A kérdésem az, hogy ez megoldható-e, vagy nincs rá jogi mód?
A választ nagyon köszönöm előre is!
Országos Levéltár nem lehet tulajdonos, legfeljebb vagyonkezelő. Pontosan tudni kellene, hogy a bérlő kivel kötötte a bérleti szerződést.
1.nem
2.igen,ajánlott
3 . igen, természetesen, ő a tulaj
Cseréld el.
Üdvözlet!
A kérdéseim csak nagyjából fedik le a témakört, de hasonló kérdésekre a korábbiakban láttam választ, ezért megpróbálkoznék a felvetéseimmel.
Még a 70-es évek elején a nejem nagyszülei elcserélték az addigi tanácsi lakásbérletüket az Országos Levéltár épületében található bérleményre. Ekkor kompenzációt is kaptak a minőségi különbségek miatt. A 80-as években anyósom is bekerült mint társbérlő az apja mellé - addig csak mint állandó lakos tartózkodott ott.
A nejem is ebbe a lakásba született, itt van az állandó lakcíme is. A gyerekünk és én nem ide vagyunk bejelentve, viszont az év végén születő második gyerek automatikusan ide lesz a kórház által.
Jelenleg hárman lakunk ebben a lakásban, az anyósom gondozásra szorul, ezért ő nem tartózkodik velünk.
Az anyós leromlott állapota veti fel a kérdést, hogy mire is lehet számítanunk? Halála esetén mire számíthatunk, ha Ő az egyedül bérlő jelenleg?
"örökölheti-e" a nejem tőle a bérleti jogot?
Be kellene-e jelentkeznie mint társbérlő,
és egyáltalán a Levéltárnak bele kell-e mennie abba, hogy ő várhatóan már 2 gyerekkel akar bejelentkezni?
Igazság szerint szeretnénk innen elköltözni, mert nem igazán alkalmas a lakás normális gyerekneveléshez - vizesedik, sötét, 1 szoba fűthető és 40 éve nem történt felújítás, ami egyébként csak és kizárólag engedéllyel lehetséges, amit rendszerint nem adnak meg egy lakónak sem, a Levéltár pedig nem akar költeni az épület lakók által elfoglalt részére.
A fenti felvetéseimre szeretnék választ kapni, illetve, hogy van-e lehetőség valahogy más lakást igényelni, vagy valahogy forintosítani a dolgokat, hogy tovább tudjunk lépni?
A válaszokat előre is köszönöm!
RwnD
1.nincs
2.sehogyan
Azt értsd meg, hogy bérlakás esetén minden lépés csak a tulajdonos engedélyével történhet.
Hogyan és miért akarod eladni a más tulajdonát?
Az hogy bérelsz egy lakást, nem jogosít fel arra, hogy sajátként tekints rá.
Eladni nem tudod, átadni lehet, ezért lehet kérni némi pénzt.
Ahogy lentebb leírtam.
Üdvözlöm!
III. kerületi önkormányzati lakásunkat szerettük volna megvenni, majd rövid időn belül túl adni rajta. Sajnos azt a választ kaptuk, hogy az ingatlan megvehető, de eladásnál 5 évig elővásárlási joga van az önkormányzatnak, amivel 95%-ban élni is szokott. :( Az első kérdésem az lenne, hogy az ilyen helyzetben van e valami megoldás, hogy mégis biztosan el lehessen adni a már megvett öröklakást egy 3. félnek, vagy mindenképp várni kéne 5 évet?
A második kérdés, hogy ha maradna önkormányzati a lakás akkor hogyan tudnánk pénzért eladni egy vadidegennek? (tehát a lejjebb olvasott beköltözik majd egy év múlva lemondok a javára itt szerintem nem működik az emberi bizalmatlanság végett)
Illetve hogy hirdessem, hogy nehogy feltűnjön az önkormányzatnak, mert ugye ezt nem nagyon szabad. :/
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.: Pityesz10
Lakás csere szerződés!
Köszönöm a választ !Jó gondolatnak tűnt.
Mármint a bérleti jogért cserébe?
Nem megy.
Imma ! Megírnád, hogy miért vagy ebben oly biztos ???
Laikus ésszel a javasolt megoldás nem tűnik járhatatlan útnak.
Még egy ötlet, mivel már korban vagyok (70) eltartási szerződéshez mit szólnátok ?????
Imma
ezt bízd rám!
Az egyháznál is működött l
Ez nem önkormányzati lakás, mint írtam, nem állják meg ezek a tanácsok a helyüket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02