Önkormányzati lakás "eladása"


Katic2 # 2008.06.18. 20:27

Akkor ez azt jelenti,hogy ha akarom és találok megfelelő cserepartnert akkor bármikor elcserélhetem a lakást csak a 2 önkormányzat hozzájárulása kell?Akkor nem vehetik el mert el akarom cserélni.?Természetesen mindent betartunk ami a szerződésben le van írva.

monalisa1 # 2008.06.15. 21:57

Az egyszer már megszerzett bérleti jogviszonyt a bérbeadó nem veheti vissza - ha a bérlő erre nem ad okot., rendes lakbérfizetés stb. esetén semmiképp sincs adódhat számotokra ilyen gázos helyzet.

Javasolnám az illetékes önkormányzatot felkeresni és egyrészt az orvosi igazolással feliratkozni másik (= nagyobb) lakásra - aztán "türelemmel" várni 2-3-4 évet is, illetve kérdezni: volna-e esetlegesen felajánlható cserelakás egyből...

Egyidejűleg bújni a hírdetési újságokat, hátha található önkormányzati (!) cserelakás?!

A semminél is több: ha megfelelő a lakás belmagassága, sajátkezüleg (= saját költségből) egy felső traktust létrehozni a lakásban.., fent alusztok, lent a lakótér.

Katic2 # 2008.06.15. 21:18

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni!
2006 szeptemberében lakás csere utján lettem bérlője egy 20 nm-es önkormányzati lakásnak.A bérleti szerződésem határozatlan idejü.A férjemmel lakom itt és szeretnénk babát vállalni,de 20 nm-be nem merünk neki kezdeni!kérdésem az lenne hogy ha én szeretném cserélni nagyobbra a lakást akkor az önkormányzat elveheti-e a lakást.Nem tudjuk hogy mi lenne a jobb,ha az önkrományzattól igényelnénk nagyobbat,vagy mi keresnénk másik önkormányzatit.Azt tudom hogy 3 hónapos terhességet igazolva be lehet adni kérvényt nagyobb lakásra. Attól félünk hogy ha meglátják hogy megint cserélni szeretnénk akkor elveszik a lakást.Arra is gondoltunk hogy tartozást átvállalva kérünk az önkormányzattól lakást,de nem tudjuk ezeket hol lehet megtudni.Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel:katic2

svedkaresz # 2008.05.26. 08:14

sziasztok

muszáj vagyok meg venni ezt a lukat ,mert már most tartok kb.6 millionál. Olcsobban? hát persze ,hogy olcsobban ,ha most adnák oda ingyen akkor pont annyit ér a lakás ,akkor nem is olyan olcso.
ha hagyom veszni akkor meg vehetek még 6 millioért másikat és akkor már 12 millába van_?
akkor mi a megoldás??

SolnesM # 2008.05.21. 19:42

svedkaresz -nak !

Hát megvenni csak azt lehet, ami eladó !

"amíg kaptam egy 38 Nm -es lukat érte "

És ezt a lukat akarod megvenni ?
Kinálat van bőven !
Ja gondolom fél vagy negyedáron !!!

svedkaresz # 2008.05.21. 12:38

Üdv Mindenkinek

Érdeklödni szeretnék avval kapcsolatban ,hogy van egy Angyalföldi önkormányzati lakásom ami jelenleg piaci alapú határozott idejü szerzödés amivel valamit szeretnék kezdeni.A legfontosabb szeretném meg vásárolni.Meg is kérdeztem ,de azt mondták nem adnak el lakást.
Kérdem én milyen jog illet meg engem ,ami alapján kezdeményezhetem a meg vásárlást??
Nem akarok panaszkodni ,de amióta ebbe a lakásba költöztünk azóta csak a baj van vele és senki nem tudottt segíteni még akkor sem amikor az önkormányzat ki akart rakni a 74Nm lakásomból és addig küzdöttem érte amíg kaptam egy 38 Nm -es lukat érte és örülhettem ,hogy nem raktak ki az utcára.
Kértem mindenkitöl segítséget,de érdemben nem tudott senki semmit csinálni a helyi rendeletek miatt.
Jelenleg ha bármilyen modon meg tudom vásárolni akkor nagyon boldog lennék.

Más ha valaki hallott olyat ,hogy a önkormányzat ellen valaki pert nyert lakás ügyben ,szivesen venném annak tapasztalatait.

Üdv: Károly
e-mail: svedkaresz@yahoo.com

nandy # 2008.05.15. 09:51

Milyen feltételekkel tehetem ezt,

Ezt inkább az Önkorm. Ingatlangazdálkodási Osztályától kellene megkérdezni. Ugyanis ennek módját általában helyi rendelettel szabályozzák.

(nálunk pl. önkorm. lakást csak önkorm. lakásra lehet cserélni, másra nem. Ha viszont megveszi a bérlő, nincs x ideig eladási tilalom - cserébe piaci áron veheti meg, természetesen a bérleti jog figyelembe vételével)

Adót az eladáskor kell fizetni, de ezt már kb. ezerszer leírtuk.

Hajóskapitány # 2008.05.15. 09:40

Üdv Mindenkinek..

Segítséget szeretnék kérni: jelenleg megvásárlás alatt álló önkormányzati lakást szeretnék megvenni. Milyen feltételekkel tehetem ezt, ha az önkormányzattól megvásárolt lakást azonnal veszem meg? Milyen adó és illeték terhek vannak az eladó és a vevő részére? Még azt szeretném megkérdezni, hogy ajándékozás esetén a vevőnek milyen illetéket kell fizetni?
Mielöbbi választ nagyon várom és előre is köszönöm..

monalisa1 # 2008.05.07. 17:28

Aki "megfelelő" körökben mozog, önös hasznos húzhat belőle, nem ritkán búsásat.

Pjotr # 2008.05.07. 17:05

Nem mondod....
Csak az a baj, hogy bennfentesek fillérekért kapták meg ezeket annó és százszoros haszonnal adták el később amikor már lehetett....

monalisa1 # 2008.05.07. 14:00

Aki a saját öröklakását elcseréli önkormányzati bérlakásra, az a pénzt nagy valószínűséggel előbb-utóbb elissza...

Vélem mielőtt egy ilyen cserére az önkormányzat rábólint, előbb csak lekáderezi a jelenleg még vagyonosabb partnert: nehogy má' pár év múlva ott legyen neki egy kezelhetetlen bérlő...

Ha egy bérlakást a benne lakó bérlő vásárolja meg - kedvezménnyel -, akkor x évig eladási tilalom áll be a lakásra, illetőleg a vásárláskor kapott kedvezmény-különbözetet meg kell fizetnie ha netán idejekorán el akarja adni a lakást.

SolnesM # 2008.05.07. 12:30

És ezért lesz egyre kevesebb bérlakás !

Lesz még leromlott, düledező egy szük rétegnek, lesz még valamennyire elfogadható egy másik még szűkebb kiváltságos rétegnek (lásd a volt kormányszóvivőt).
A többség : vagy épít magának és ezzel modern röghözkötött jobbágyá válik, vagy ... ábrándozik.
Ilyen a magyar valóság !

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.05.06. 15:23

önkormányzati lakás bérleti jogát elcserélni lehet öröklakásra. Abban az esetben működik a dolog, ha határozatlan időtartamra kötötték a bérleti szerződést.

Pjotr # 2008.05.06. 14:19

Én azt is megtiltanám, hogy az önkormányzati bérlakásokat piaci ár alatt értékesítsék.
Tudom, hogy nonszensz, de visszamenőleg is felelőségre vonnám az embereket érte.
Vagyonokat szedtek össze emberek önkormányzati lakásokon...

SolnesM # 2008.05.06. 13:54
Peet198
  • nak !
Hát nem tudom , másét eladni ? Még gondolatnak is rossz !! De a magyar gondolkodásba úgylátszik ez is belefér !
Peet1980 # 2008.05.06. 10:10

Kedves Botoxdoktor!

A segítségét szertném kérni abban, hogy a szüleim egy önkormányzati tulajdonban lévő lakásban laknak és szeretnénk eladni és venni egy saját öröklakást nekik.
Mi ennek az eljárásnak a menete?
Hallottam azt is, hogy nem feltétlenül kell nekünk megvenni előre, hanem az eladás közben is lehet ezt eszközölni.
Esetleg tud-e ügyvédet ajánlani, aki erre szakosodott?

Várom válaszát!

Üdvözlettel,
Péter

Irma # 2007.11.25. 21:41

Kedves Botoxdoktor!

Mégegyszer nagyon köszönöm a jó tanácsokat! Az Isten fizesse meg Önnek a jóindulatát, amiből ebben az országban már nem sok van. Itt is beigazolódik akkor az a tény, hogy "a türelem rózsát terem".

Köszönöm.

botoxdoctor # 2007.11.23. 14:46

Tisztelt Irma!

Szerintem jól döntöttél. A bérleti jog a jelen állapotban nem sokat ér, és rászedhet az önkormányzat a cserénél (amihez nem is biztos hogy hozzájárul). Én sajnos csináltam már olyan ügyet, ahol rosszul járt a bérlő, évekig pereskedés, még mindig nincs vége, és elég durván kitették a lakásból. Mondhatnám, hogy a "cápák" ezekre a lehetőségekre vadásznak, aztán, hogy mi lesz a bérlővel az már nem fogja őket érdekelni. A módszer egyébként az, hogy valahogy felmondják a szerződést, és vagy másik bérlőt szereznek, vagy a lakást elcserélik (ilyenkor nincs a bérlőnek beleszólása illetve elővásárlási joga). Ha kiteszik a régi bérlőt, akkor szépen az új bérlő áron alul megvásárolja a lakást. Ha csak simán eladják (bérlőnek elővásárlási joga van, de nem tud élni vele!), akkor az új tulaj meg mindent megtesz, hogy minél előbb véget érjen a bérleti jogviszony. Vannak módszerek.. Sajnos sok ilyen ügy van. A tulajdonjog a legerősebb jogosítvány, azt mindenképp próbáld megszerezni. Ne menjél bele másba (tartás, életjáradék, csere stb.), mert az már nem tiszta. Csak az adásvétel a tiszta.

Örülök, hogy segíthettem és talán károsodástól óvtalak meg.

Irma # 2007.11.23. 02:07

Phuuu...Monalisa1, hát nem nyugtattál meg. Köszönöm a tanácsokat. Úgy döntöttem, főleg Botoxdoktor és kedves Monalisa1 tanácsára, hogy inkább kiböjtöljük azt az egy évet és megvesszük. Így jobban fogok profitálni is. A 4 gyermekemnek, pedig sztem annyira nem fog számítani az az egy év ide, vagy oda. Mégegyszer köszönöm mindkettőtöknek.

monalisa1 # 2007.11.22. 21:36

Az önkormányzati lakás felett az önkormányzat diszponál: eladja és/vagy nem adja el, ha el is adja, nem biztos hogy neked...

Volt már rá példa, hogy a főbérlő szívesen megvásárolta volna a lakást, de végül is valaki protekciós üdvözült (...), aztán per lett a dologból, mert az új tulaj a bérlőnek csak egy "kutyaólat" ajánlott fel csereként...

Újságcikk volt, ott olvastam az esetről.

Irma # 2007.11.22. 20:54

Tisztelt Botoxdoktor!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Ezt a mondatát sajnos nem sikerült 100%-osan értelmeznem.

hogy ha az önkormányzat hozzájárult az ügylethez, akkor is az önkormányzat lesz a jogosult (tulajdonos vagy bérbeadó)

Melyik ingatlannak lesz a bérbeadója, tulajdonosa? A kertesháznak, amire én cserélném, vagy pedig az önkormányzati lakásomnak?

botoxdoctor # 2007.11.22. 16:20

Kedves Irma!

Először is részletesen ismerni kellene a helyzetet (jogszabályok, bérleti szerződés) de, valami nekem nem stimmel. Itt az a probléma, hogy ha az önkormányzat hozzájárult az ügylethez, akkor is az önkormányzat lesz a jogosult (tulajdonos vagy bérbeadó). Hangsúlyozom, ha hozzájárul!!! Ön nem ezt akarja.

A következő a helyzet. Önnek, mint jogosultnak ha a lakást eladja az önkormányzat akkor sokkal kedvezőbb áron adja el, mert Ön a bent lakó bérlő. Ha Ön kiköltözik vagy át akarja a bérletet adni akkor ennek az értéke sokkal alacsonyabb (30-40% körül). Addig tehát ameddig nincs tulajdonjog a bérleti jog keveset ér. A vevőjelöltnek is végig kell járnia a procedúrát az önkormányzatnál (mert nem biztos hogy eladja, ha eladja magasabb árat fog kérni). Ezzel a vevő is bukik és Ön is bukik.

Én azt mondom, hogy még ne adja be a kérelmet, menjen be az önkormányzathoz, és kérdezze meg, hogy mikor és milyen körülményekkel lennének hajlandóak eladni a lakást. Ha nem hajlandóak akkor kérvényezze!!!

A lakásból semmi esetre sem költözzön ki vagy sértse meg a bérleti szerződést.

Irma # 2007.11.21. 23:06

Tisztelt Botoxdoktor!

Nagyon köszönöm, végre egy hozzáértő jószándékú ember, akárcsak monalisa1. Ha vetne egy pillantást erre a rendeletre, azt megköszönném:
Lakás bérleti joga csak más lakás, illetve lakások bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető el. A lakáscseréhez való hozzájárulást a Fővárosi Önkormányzat 36/1993.(XI.15.) sz. rendeletének keretei között lehet megadni, illetve megtagadni.

A kérelem elbírálásához szükséges okiratok:

  • lakáscsere szerződés (ügyvéd által ellenjegyzett),
  • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (magántulajdon esetén),
  • bérleti szerződés, kiutaló határozat,
  • hivatalos igazolások, hogy a lakásokra nincs lakbér, illetve közüzemi tartozás.

Jogszabályok:

  • A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló módosított 1993. évi LXXVIII. törvény
  • Belváros-Lipótváros Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről rendelkező módosított 1/1994.(II.1.) B-L.Ö. rendelet 43.§
  • A fővárosi kerületi önkormányzatok tulajdonában lévő lakások cseréje esetén a hozzájárulás, illetve a megtagadás feltételeiről rendelkező 36/1993.(XI.15.) Főv. Kgy. rendelete

Én úgy értelmezem, hogy nem kell megkérdezni senkit ha cserélni akarok, hanem ha az alábbi dokumentumok rendelkezésemre állnak, egyszerűen beadom az önkormányzathoz.Ott pedig elbírálják. De ügyvéd úr azt mondja mindezek ellenére, hogy elvehetik tőlem a lakást, ha én beadok egy ilyen kérelmet?

  • lakáscsere szerződés (ügyvéd által ellenjegyzett),
  • 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap (magántulajdon esetén),
  • bérleti szerződés, kiutaló határozat,
  • hivatalos igazolások, hogy a lakásokra nincs lakbér, illetve közüzemi tartozás.
botoxdoctor # 2007.11.21. 22:54

Kedves Irma!

Meg kell nézni az önkormányzattal kötött szerződésedet. Ezt már csak azért is ajánlom, nehogy véletlenül az önkormányzat felmondhassa a szerződést, például azzal, hogy kiköltöztél a bérleményből, rendeltetésellenesen használtad, továbbadtad a használatot stb. Nem valószínű, hogy a bérleti jogviszony módosításához (külföldiek) az önkormányzat hozzá fog járulni. Ha nem vagy elég óvatos akkor kiadják majd másnak, neked meg valami rosszabb bérleményt felajánlanak. Azt sem hiszem, hogy a külföldieknek is kedvezményes áron fogják értékesíteni (ezen buknak több 10M-ót). Próbáld meg mindenképp megszerezni a tulajdonjogot, akár úgy, hogy köttök egy előszerződést a vevővel, hogy a tulajdonjog megszerzése esetén azonnal szerződést fogtok kötni. Ezt persze úgy is meg lehet oldani, hogy a háttérből kifizetik neked az érdeklődők, de ebbe nem valószínű hogy belemennek, mert neked nincs olyan jogosultságot az ingatlanon ami őket védené abban az esetben ha mégsem jönne össze a tulajdonjog bejegyzése. Sajnos ha nincs tulajdonjog sok a rizikó, én mindenképp a két lépcsős megoldás (tulajdonjog megszerzése és eladása, másik ingatlan megvétele) híve vagyok. Arra vigyázz, hogy a másik ingatlan is lakóingatlan legyen, ellenkező esetben egy rahedli adót és illetéket kell fizetned.

monalisa1 # 2007.11.21. 21:16

Természetesen lehet lakást/házat csereberélni - az általad felvázoltak szerint -, amennyiben az önkormányzat hozzájárul a csereügylethez...