Társasházi alakuló közgyűlés


MajorDomus # 2020.10.30. 21:09

Értem. És ha a ház lakásainak kétharmada még nincs eladva.akkor hogy lesz Alapító Okirat és alakuló közgyűlés?

FERJOZ # 2020.10.30. 17:00

Kedves MajorDomus,
Adva van a Társasházi törvény 7§ (1), amit szó szerint értelmezve:
Az alapítás szándékát felépítendő épületre (TEHÁT NEM LÉTEZŐ) a tulajdonosok alapító okiratba foglalják és benyújtják a földhivatalba, ahol bejegyzik a III. lapon az előzetes alapítás tényét. (GONDOLOM, HOGY ALÁ KELL ÍRNIUK AZ ALAPÍTÓ OKIRATOT)
A 12 § (3) arról beszél, hogy az alakuló közgyűlést az alapító okirat ALÁÍRÁSÁTÓL számított 60 napon belül meg kell tartani.
A társasházi törvény szövegét, ha szó szerint vesszük, akkor kimondható, hogy:
1:/ Van egy alapító okiratom, amit aláírtak a tulajdonosok az előzetes alapítás szándékával.
2:/ Ha aláírták, akkor onnantól vonatkozik rájuk a 12 § (3)
Tehát bármennyire is értelmetlennek tűnik, de álláspontom szerint össze kell hívni az első közgyűlést még akkor is, ha még nincs épület.
Ha a jogalkotók másképpen gondolták volna, akkor odaírták volna a 12 § (3) pontba, hogy az előzetes alapítási szándékkal létrehozott alapító okirat esetében ez nem vonatkozik, amikor még nincs épület.
A jogi nyelvezet olyan, mint a matematika. Ha azt ütöd be a számológépbe, hogy 5x5, akkor minden esetben 25 lesz a végeredmény, hiába szeretnéd, hogy 30, vagy 35 legyen.

MajorDomus # 2020.10.28. 19:33

A társasházi törvényről beszéltem.

FERJOZ # 2020.10.27. 19:02

Szerinted miért nem építésről van szó?

7. § (1) Társasház felépítendő épületre úgy alapítható, hogy a földrészlet
tulajdonosa vagy valamennyi tulajdonostársa az alapítási szándékot alapító okiratba foglalja, és az előzetes alapítás tényét az ingatlan-nyilvántartásban a földrészlet tulajdoni lapjára feljegyzik.

MajorDomus # 2020.10.27. 18:44

Semmi.
Itt nem épitésről hanem társasház alapitásról van szó,ami ház nélkül nem megy.

FERJOZ # 2020.10.27. 10:52

Tisztelt fórumozók,

Ha egy felépítendő épületre az előzetes alapítási szándékot alapító okiratba foglalják, akkor az alapító okirat aláírását követően ugyanúgy kötelező a közgyűlés összehívása, SZMSZ megszavazása, közös képviselő megválasztása stb, mint a felépült ingatlan esetében? A Társasházi törvény erre egyáltalán nem tér ki, csak azt mondja, hogy az aláírást követő 60 napon belül kötelező a közgyűlés megtartása. Mi értelme van a közgyűlés összehívásának, ha még épület sincs?

MajorDomus # 2019.01.24. 22:33

Kevered a fogalmakat!
itt egyszemélyi alapitás történt,amikor még a teljes ingatlan az épittető tulajdonában állt.
mint irtad,mindenki széljegyen szerepelt, senkinek a tulajdonjoga nem volt bejegyezve, tehát senki sem volt -még -tulajdonos,csak az épittető!
ekkor olyan Alapitó Okiratot készittet,ami neki tetszik.

az alakuló közgyűlés arra valü,hogy átvegyétek a társasház működtetését és üzemeltetését, és választott képviselővel a ház irányitását is.
amig az épttetőnek van tulajdona a házban,addig felejtsétek el az Alapitó Okirat módositását.
Miért kellett volna a vállalkozónak kezdeményeznie az alakuló közgyűlést? Mi közé van hozzamit

ő felépitette a házat,eladta a lakásokat, elvégezte amit vállalt,a többi a ti dolgotok!
Válasszatok közös képviselpt, nyissatok bankszámlát, és működjetek!

A.Beata # 2019.01.24. 21:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét kérni. Új építésű lakást vásároltunk. A vállalkozó 2017 júniusában megíratta az ügyvédjével a társasházi alapító okiratot, és minden hivatalos szervhez ezt adta be, illetve a leendő tulajdonosok is ezt kapták meg. Majd 2018 májusában ezt az alapító okiratot átíratta az ügyvédjével, olyan pontot bele írva, ami a tulajdonosok számára kicsit sem előnyös, sőt jelenleg is még több hivatalos szervhez, önkormányzathoz van panasz beadva ellene. Erről természetesen egyetlen leendő tulajdonos sem lett tájékoztatva akkor (mindenki még csak széljegyen szerepelt).
Pár héten belül tartjuk az alakuló közgyűlést, mi tulajdonosok, hiszen a vállalkozó ezt sem intézte, így mi kezdeményeztük a társasház megalakulását. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e egyáltalán szavazást tartani az alapító okirat elfogadásáról? Interneten úgy olvastam, hogy egyhangú szavazással kell elfogadni. Több tulajdonos nem ért vele egyet és nem szeretné ebben a formában elfogadni. Ha nem egyhangú a szavazás, nem alakulhat meg a társasház? Vagy milyen arányúnak kell lennie?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdv: A. Beáta