Ingatlan adásvétel, kötbér


Silla # 2019.02.07. 07:40

Köszönöm szépen a válaszokat!Nem gondoltuk hogy gond lesz ebből.Célunk,hogy megoldódjon azonban úgy érezzük,hogy a másik fél részéről nincs meg a hajlandóság.
Amit még tudni kell,hogy egy házaspártól vásároltuk meg a házat,akik válnak.A férj teljesmértékben segítőkèsz,így a birtokbavétellel nem hiszem hogy gond lesz.
Egy kérdésem lenne még festés miatt kipakolhatom e a bútorait az udvarra?

drbjozsef # 2019.02.07. 10:41

Silla,

Nem.
Felszólítod, hogy 30 napon belül vigye el, különben lomként kezeled. Addig viszont vagy tárolod a lakásban, vagy elszállíttatod valahova, ahol tárolják. Te felelsz addig az állagáért. Ha lejárt a 30 nap, kidobhatod. Utóbbi esetben az egészet Te fizeted előre, de az ő költségére, vagyis behajthatod ezt a költséget is.
Természetesen, ha nem állapodtok meg másban.

MajorDomus # 2019.02.07. 20:22

Két gyerekkel tényleg nem könnyű albérletet találni.
mi lenne,ha nem lőnél ágyuval verébre,hanem leülnél vele beszélgetni!?

Silla # 2019.02.10. 17:51

Köszönöm a segítséget,megoldódott.Az ágyú hatàsos volt.????

MajorDomus # 2019.02.11. 20:05

Ezek szerint!

Baltazar123 # 2019.03.18. 03:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy új építésű ikerházrészt vásároltam, ami nem készült el határidőre csak 80%-ban, de hatósági bizonyítványt kapott, ellenben nem volt benne áram, víz, WC, albetétesítés... A széljegyek időközben pedig törlődtek. A kivitelező azt írta, hogy 15 napon belül javítja a hibákat, majd 6 hónapig nem válaszolt a megkereséseimre. Ügyvédi felszólítás és fizetési meghagyás után nagy nehezen elkészült az ingatlan.
A kötbért, melynek jó része időközben jogerős lett, a kivitelező nem hajlandó kifizetni. Csak akkor hajlandó aláírni a "közös" megegyezéses szerződésmódosítást, ha lemondok a kötbérről. Hivatkozik arra, hogy közben az ingatlan ára feljebb ment. Illetve ő kíván elállni a szerződéstől, amennyiben nem írom alá, mert a Bank az utolsó részletet még nem fizette ki. (Ezt egyébként jogszerűen nem teheti meg a szerződés szerint). Viszont tovább húzza az időt.
Az ingatlan ára kb 5M Ft-ot emelkedett, a kötbér + egyéb költség kb. 2M Ft (+1év csúszás). Elállni emiatt nem éri meg. Az áremelkedés miatt amennyiben az eladő mégis eladná az ingatlant másnak, még akkor is jól jár :)

Mit javasoltok?

A közös megegyezést (kötbér lemondás + egy csomó kockázat, pl garancia érvényesítése), pereskedés (hosszú + költséges), egyéb? (peren kívüli egyezség? - mediáció)

wers # 2019.03.18. 05:26

Csak akkor hajlandó aláírni a "közös" megegyezéses szerződésmódosítást, ha lemondok a kötbérről.

Ha jól értem nem teljesített megfelelően, sokat késett, és ezért még neki áll feljebb, és ő követel több vételárat.

Csak úgy kérdem, ha a késedelem időszakában csökkentenék volna az árak, akkor ők most csökkentenék az árat?

wers # 2019.03.18. 05:28

eh, hétfő és reggel

az első az idézet lett volna, az utolsó meg akart volna lenni:

Csak úgy kérdem, ha a késedelem időszakában csökkentek volna az árak, akkor ők most csökkentenék az árat?

drbjozsef # 2019.03.18. 06:20

Baltazar123,

Nem értem. Fizetési meghagyást írsz, meg jogerőt. Tehát elvileg azt be tudod hajtani.
Azon kívül szerződésmódosítást. Az miért is? Van érvényes szerződése, nem? Miért írnál alá bármit is?
Beköltöztél, birtokba vetted? Azt gondolom, még nem adta át az építő.

Én azt javaslom, azt tedd, amit szeretnél.

Ha szeretnél ott lakni, az ingatlan egyébként megfelel az igényeidnek, és rendesen meg lett építve, akkor nyeld le a békát, írd alá amit akar, és engedd el a kötbért. Nézesd meg egy szakértővel, minden rendben van-e megcsinálva.

Ha van hol laknod, és bírod a feszkót, pereskedhetsz vele. Jogilag neked van igazad (ennyiből, amit írtál). Az egészen biztos, hogy az ingatlanárak emelkedésére nem hivatkozhat érvényesen egy elállásnál, a bírói gyakorlat az ingatlanpiaci változásokat egyértelműen az építő cég normál piaci kockázatának számolja. Ha más indoka nincs, ezt bukni fogja. De az igaz, hogy addig költségeid lesznek, és ha okosan csinálja, elhúzza a pert mint a rétestésztát, és a vége előtt kiüríti és bedönti a céget, mint a sicc, és hoppon maradsz az igazaddal.

wers # 2019.03.18. 06:35

addig költségeid lesznek, és ha okosan csinálja, elhúzza a pert mint a rétestésztát, és a vége előtt kiüríti és bedönti a céget, mint a sicc, és hoppon maradsz az igazaddal.

Ez igaz. A "mi jár annak akinek igaza van? A szája" tipikus eset áll(hat) fenn.

Baltazar123 # 2019.03.18. 06:48

Igen jól érted késett, most meg nem fizet.
A Bank sem fizet, amíg nincs széljegyen ismét.
A módosítás nélkül pedig nem is lesz.
Ő pedig azt állítja, hogy már tavaly készen volt, illetve, hogy még így is jól járok.
Természetesen sem az ügyvéd, sem az albérlet nincs ingyen, ő meg csak simán nem csinál semmit csak húzza az időt a lakás árak meg úgyis felfelé mennek...
A per szintén nem 2 perc és azt is én fizethetem lakás nélkül.
Illetve utána még végre is kell hajtani majd ezzel a hozzáállással.

A lakást még nem vettem át természetesen.

A békát már lenyeltem félig, de 1 hónapon belüli utalást is akar, ami lehetetlen utána én fizethetek kötbért neki. Valamint a házban is vannak még hiányosságok szintén +pár száz ezer Ft.

A fizetési meghagyás jogerős, de ha beadom végrehajtásra nem írja alá a módosítást.

Illetve az az elkeserítő, hogy ezt simán meg lehet tenni bárkivel ismét...
Még csak nyoma sincs.

wers # 2019.03.18. 07:05

Mindenképpen mihamarabb meg kellene egyezni velük, az idő nem a te zsebednek dolgozik, a per viszont nem övéknek, és szerintem ezt ők is tudják, hogy az időközbeni áremelkedést nagy eséllyel nem tudnák bíróságon érvényesíteni.

Mindenképpen ügyvéddel menjél, elsőre sokan azt hiszik, hogy plusz költség, de utólag meg szokta érni. Nem ezen kell spórolni.

Baltazar123 # 2019.03.18. 07:12

Kedves wers

Természetesen ügyvéddel megyek, de nem hatotta meg őket nagyon...

wers # 2019.03.18. 07:14

nagyon nyeregben érzik magukat ezek szerint vagy/és gyenge az ügyvéd

drbjozsef # 2019.03.18. 07:18

Igen, szerintem is egy ügyvéd lenne jó. Ebből akkor jöhetsz ki kicsit jobban, ha erőt mutatsz, és ugyan hajlasz a megegyezésre, de nem minden áron, ha ügyvéddel mész, és keménykedtek egy kicsit, akkor talán annyi nyomást tudtok gyakorolni, hogy pár dolgot még bele tudj vetetni.
A késés miatt a felelősség elvileg az övé - de ezt nehéz ebből az alapállapotból érvényesíteni.

Viszont, ha jól értelek, az önerődet kifizetted, és a bank is utalt már neki, csak a késés miatt törlődött a függőben tartás, és a te hiteled utolsó részletét nem fizette ki neki a bank - de a lakás nagyjából kész. Azért ez azért jó, mert pereskedés esetén a cég bedönthető, de ott van a lakás, amit nem tud eltüntetni, per esetén kérsz rá perfeljegyzést, az nem tüntethető el könnyedén

Ezzel talán tudsz rájuk nyomást gyakorolni. Vetessetek bele a szerződésbe mindent, ami neked fontos, főleg a befejezést, garanciákat.

Baltazar123 # 2019.03.22. 01:52

Mit javasoltok, mit tegyek, ha nem lehet őket elérni?
Nem veszik fel a telefont, vagy ki sem cseng, e-mail-re sem reagálnak. A jogi képviselőjük sem éri el őket, ezt persze csak nem hivatalosan ismeri el.

Korábbi ügyvédi felszólításra sem válaszoltak azóta sem.

Menjek személyesen?

drbjozsef # 2019.03.22. 06:30

Mindenképpen.

Ha ennyire nem elérhetők, lesz ott baj...

Zsófi99 # 2019.03.22. 08:29

Sziasztok!

Lenne egy nagyon kaotikus ügyem amibe segítséget szeretnek kérni. Hirdetjük ingatlanunkat amire március elején jelentkezett egy pár akik a megtekintés után e-mailben jelezték, hogy az általunk kért áron megveszik az ingatlant. Kis időt kértek amíg az előzetes hitelbírálati átesnek az volt a megállapodás,hogy március 20-i héten lesz szerződés kötés. E hét hétfőn jelezték, hogy jövőhétre csúszik a dolog mivel a hitelintézettel még valamit intézni kell. Mi csütörtök este megírtuk neki,hogy megtaláltuk a számunkra megfelelő házat így jövöhéten mikor mehetünk a foglaló átvételére és szerződés aláírására mivel nekünk szabadságot kell kivenni és mi is foglalóznánk. Erre a vevő írta,hogy eddig nem volt szó foglalóról de amúgy is meg egy vállalkozónak meg kell mutatnia a lakást szóval mikor jöhetnek,mert anélkül nem tudják mennyi hitel kell de ha gondoljuk a szerződés kötésnél aminek meg nem tudja az időpontját adnak előleget. Mi már 2 hete nem hirdetjük az ingatlant mivel rájuk várunk. A kérdésem az lenne, hogy ha időközben visszamondják akkor e-mail váltásokkal amelyben egyértelműen leírják,hogy megveszik az ingatlant esetleges hitegetésért vagy bármi hasonlóért perelhetem e őket.

Válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2019.03.22. 09:38

Zsófi,

nemigen hinném.

Van elvileg "biztatási kár", de egyfelől az is csak akkor járna, ha egyértelműen bizonyítható károd keletkezik, másrészt pedig egy ingatlan adásvétel esetén a kellő gondossággal eljárásba szerintem eléggé beletartozik az, hogy a meglévő jogszabályi kereteket megfelelően kihasználd : ezért van előszerződés, ezért van foglaló, ezért van függőben tartás a földhivatalnál, satöbbi, satöbbi.

A helyes eljárás az lett volna, hogy ha érdekli, és komoly a szándék, akkor szerződést köttök, és ad foglalót, ami fedezi a "károd" ha elállna mégis, vagy nem kap hitelt. Ha pedig erre nem hajlandó, akkor nem is akarja eléggé, hirdettem volna tovább, és az viszi el, aki elsőnek fogadja el a feltételeket.

Ez tipikusan a jóhiszemű így járás esete.

Hirdesd csak tovább.

Zsófi99 # 2019.03.22. 10:21

Kedves József!

Nagyon szépen köszönöm a választ. A pár egyik része nem hajlandó foglalót csak előleget fizetni mi pedig ebbe nem vagyunk hajlandóak belemenni. Elvileg hétfőn mennek hitelbírálatra bár nem tudom mit csináltak 3 hétig. Mi visszaraktuk hirdetni az ingatlant és ha valakit érdekel azonnal eladom neki.
Számomra itt már a vevők komolytalanná váltak illetve ma szeretnének egy vállalkozót hívni a lakásba aki felméri és az Ő ajánlata alapján hitel után érdeklődni.
Nagyon kíváncsi leszek mi lesz ennek a vége, mert hétfő estig vagyok hajlandó bármire is várni.

wers # 2019.03.22. 10:39

Kár volt a hirdetést abbahagyni.

drbjozsef # 2019.03.22. 10:58

Ha nem akartak belemenni, az jó, mert akkor ők (is?) tisztában vannak a foglaló természetével, hogy azt elveszíthetik, tehát ennyit sem akartak kockáztatni az ingatlanért, vagyis fordított esetben (ha mégis kapnának hitelt, és szerződnének, de te egy órával előtte eladod másnak) sem lehet semmiféle igényük, követelésük.

Orbánviktor # 2019.03.23. 05:06

Üdvözletem!
Szeretnék egy lakást venni.
Kikerestem, megnéztük, megtetszett, megegyeztünk. Az OTP ingatlanpont hirdette. A szerződés szerint kifizetem a jutalékot, aztán fizettem volna az eladó foglalóját, de azt mondta ne szaladgáljunk kétszer ügyvédhez, majd a teljes vételárat adjuk. Okéjó...

Most megvan a teljes vételár. De ahogy nézem időhúzás esete áll fenn. :) Közben hívott az ingatlanos, hogy az eladó panaszos leveleket írogat, feljelentést tett (nem, nem tudom hol), miszerint túl sok a jutalék, hátrányos fotókat készítettek, alulértékelték a lakást.

Csak én közben felvettem a lakásra egy tízmilliós személyi hitelt, amit havi 150-nel fizetek.
És nem tudok másik lakást venni, mert nekem pont azon a környéken, pont olyan kell, de jelenleg nincs eladó. Mellesleg az OTP is ül a pénzemen, bár azt mondjuk előbb utóbb visszaadják.
Ilyenkor nincs semmi? Vagy valami? Így jártam, fizessem a hitelt, aztán egyszer csak lesz másik eladó lakás?

Ja, nekem nincs ügyvédem. Nyilván őt kérdezném, ha lenne. De az összes alku amit el tudtam érni az volt, hogy az ügyvédet az eladó intézze.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.23. 07:16

Vagy megegyezel az eladóval (mondjuk, egy olyan árban, ami már megfelel neki is), vagy legfeljebb biztatási kárt követelhetsz tőle. Ha ért olyan.
Az ingatlanközvetítő megbízása nem szerződési ajánlat.
(Mellesleg jegyzem meg, elég érdekes ügylet az, amikor a közvetítő előre, az adásvétel létrejötte előtt kéri a jutalékát, ráadásul a vevőtől. Vagy félreértettem valamit?)

Orbánviktor # 2019.03.23. 08:15

Igen, ez már megvolt, adtam egy olyan ajánlatot (a meghirdetett ár mínusz ügyvédi költség) amit az eladó elfogadott. Személyesen beszélük meg, kezet adtunk rá. Még ha ez ma már csak néhányunknak ér valamit... :)
Szóval nem én találtam ki az árat, az eladó és a közvetítő állapítottak meg egy összeget, én voltam aki elfogadta ezt.
Amúgy tökéletesen érted. Az ügyletből eddig egyedül az ingatlanközvetítő cégnek van haszna, amit én adtam oda. Ez állítólag az adásvételig zárolva van az OTP számláján.
Akkor tulajdonképpen nincs mit tenni, várhatom, hogy az eladó kimondja a végső szót: meggondolta magát.
(mert ha én mondom ki, ugrott a befizetett jutalék) Közben fizessem az egyelőre potyára felvett hitel kamatait.
Szupi... :)