Önkormányzati tulajdon elbirtoklása

kkzsolt # 2021.03.14. 12:15

Ha az önkormányzatokra gondolsz, akkor nem akarlak elszomorítani, de már többször kérdeztem.

Alapvetően ilyesmihez nem értenek (Jogtanácsos). Én találtam egy önkormányzatot Magyarországon ahol van egy profi ehhez értő önkormányzati jogtanácsos, de neki két törvény is tiltja hogy segítsen máshol.

Ezen túl van egy gyönyörű levelem az illetékes osztálytól melyben közlik, hogy eszük ágában sincs elengedni a területet, mert az szűkítené az utcát és akadolyozná a forgalmat. Ehhez képest a kérdéses terület a valóságban egy kerítéssel lekeritett pázsitos-fás (elő)kert...

kkzsolt # 2021.03.14. 12:37

Ja és most jön a slusszpoén.

A kutatásokból kiderült, hogy minden további nélkül sikerülhet az elbirtoklás (LB/Kúria határozatok). Itt sem a rendezési vonal sem a rendezési terv nem perdöntő.

Csakhogy az elbirtoklást nem lehet telekkönyvileg bejegyeztetni, mert a bejegyzéshez meg kell osztani az utcát. Azt pedig csak a tulaj önkormányzat teheti meg.
Tehát ha úgy gondolja az önkormányzat nagy ívben tesz a bírósági döntésre, és a joghézagot kihasználva megakadályozhatja a bejegyzést.

De ez még nem minden.
Az önkormányzat a helyi építési szabályzatban meghatározhat minimális területet az utcára és az ingatlanra is. Tehát ha mondjuk 1000nm minimális területnagyságot mond az utcára vagy az ingatlanra, akkor a földhivatal nem záradékolja a változási rajzot. Ekkor pedig nincs megosztás vagy bejegyzés.

Ez a helyzet amikor van EU meg emberi jogok meg alkotmánybíróság.

Amikor volt fehérteror, döbrögi uraság és zsidóüldözés akkor így nézett ki a törvény („1937. évi VI. törvénycikk a városrendezésről és az építésügyről”):
14. §
(1) Az építésügyi hatóságnak a telek beépítésére vagy bekerítésére adott engedélye alapján a teleknek a városrendezési terv szerint út céljára szükséges részét kisajátítás jogcímén, kisajátítási eljárás nélkül közterületként le lehet jegyezni, a városrendezés terve szerint feleslegessé vált közterületet pedig a telekhez hozzá lehet jegyezni.
(3) Az előző bekezdések értelmében a le- vagy hozzájegyzést akár a város, akár a telektulajdonos a telekkönyvi érdekeltek hozzájárulása nélkül kérheti.

Szerintem ez elég nagy szégyen...