kártérítési per társasház esetén


MajorDomus # 2020.06.21. 19:03

Segitség: fogadj ügyvédet.
Túl sokról van itt szó,ahhoz hogy a fórumból tájékozódj.

marcusgp # 2020.06.21. 15:32

Jelenleg új építésű ( két lakásos társasház közös elválasztófallal és közös tetőszerkezettel ) lakással kapcsolatosan perelem az eladót szavatossági keresettel.Hiányos és hibás teljesítés miatti kártérítés és árleszállítást kérek. Az eladó nem építette ki a padlásteret a műszaki leírás szerint.Hiányzik a padlástéri hőszigetelés egy rétege, a ritkított favázas lécezés valamint a padlástér teljes 4 cm-es OSB lapos lefedése.
A tetőszerkezet gerendázása és szarufázása nem a műszaki leírásban rögzítettek alapján történt. Az előírt gerenda méret 15/20 cm , a szarufa mérete pedig 10/15 cm. A kivitelezés a gerendázás tekintetében 5/15 cm ami duplán lett beépítve. A műszaki leírás engedélyezi a dupla beépítést de csak 7,5/20 cm méretben. A szarufa tekintetében szintén nem tartották az előírást. 5/15 cm keresztmetszettel lettek beépítve.
A padlás hiányos megépítése miatt anyagköltség és munkadíjra vonatkozóan kártérítést követelek. Mivel az eladónak jelezve a hiányosságot, ő többszöri felszólításomra sem tett semmit.
A tetőszerkezet kijavítása pedig nem lehetséges , mert le kellene bontani az egész tetőt, hogy a gerendák és szarufák cseréje megtörténhessen. Ezért a hibáért a három éve kifizetett vételár csökkentését kérem 15%-al. Három éve lett a ház vásárolva 20.000.000. ft-ért.
A segítséget a következők miatt kérem :
A Bíróság megküldte a keresetemet az alperesnek aki ellenkérelmet nyújtott be a Bírósághoz , ahol a Bíróság hiánypótlásra hívja fel a figyelmemet. Idézem a bíróság erre vonatkozó felhívását:

" vonják perbe a kétlakásos társasház további tulajdonosait alperesként és velük szemben is terjesszen elő határozott kereseti kérelmet ( tűrésre kötelezés iránt ) , úgy , hogy a keresetlevelük megfeleljen a Polgári Perrendtartásról szóló 2016.évi CXXX. törvény 170. és 171§-aiban foglaltaknak. A 74/2020 ( III.31. ) Kormány rendelet értelmében a keresetlevelet és a hiánypótlást nem szükséges formanyomtatványon előterjeszteni , megtehetik teljes bizonyító erejű magánokirati formában is. "

Az a kérdésem lenne, hogy hogyan tehetem ezt meg, milyen beadványt kell készítenem, vagyis mit jelen ez az egész idézet számomra?
Mivel két lakásos társasházról van szó, így az alperes azzal érvel, hogy nem vagyunk egyedüliként ( a feleségem a másodrendű felperes mivel mindkettőnknek van tulajdoni része a házban ) a perbe jogképesek és így a Bíróság utasítsa el a keresetlevelünket.
A perbeni jogképességgel kapcsolatosan találtam jogszabályokat , de nem vagyok biztos a dolgomban és nem akarok hibázni ezért kérem a segítségüket.

" Ptk.146. § A tulajdonjog védelmében bármelyik tulajdonostárs önállóan is felléphet A társasház tulajdonosai a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése körében jogképes, a perekben nem kell valamennyi tulajdonosnak perbenállnia. "

" A perbeli jogvitára irányadó 1997. évi CLVII. törvény (Ttv.) 3. § (1) bekezdése szerint: a társasház tulajdonostársainak közössége az általa viselt közös név alatt az épület fenntartása, felújítása és a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézése során jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, önállóan perelhet és perelhető, gyakorolja a közös tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi jogait, viseli a közös tulajdon terheit. "

" 48. § A perben fél az lehet (perbeli jogképesség), akit a polgári jog szabályai szerint jogok illethetnek és kötelezettségek terhelhetnek. "

Ezen törvényi rendelkezések a perbeli jogképesség tekintetében jelen keresetemmel kapcsolatosan hogyan érintenek engem? Perelhetünk a feleségemmel együtt az adott keresetünkre vonatkozóan egyedül is, vagy be kell vonnom az úgymond szomszédomat is mint társasház további tulajdonosát? Amennyiben be kell vonnom , akkor azt hogyan tudom megtenni az említett Bírósági hiánypótlásra való felszóllíás tekintetében ? Pontosan milyen " Teljes Bizonyító Erejű Okiratot " kell beadnom? Mit kell tartalmaznia az okiratnak pontosan? Hogyan kell perbe vonni jelen esetben a társasház további tulajdonosait ( egy további tulajdonos van, pontosabban egy házaspár ) ?

Nem szeretnénk , hogy egy társasházi jogi szabályozás miatt, az ilyen mocskos eladók mint a mi esetünk mutatja eltusolják az aljasságukat.

Még azt szeretném közölni, hogy a szomszédunkkal nem vagyunk jó viszonyban , ezért nem tudom, hogy van e arra lehetőség, hogy egyedüliként tudjuk végigvinni a pert? Amennyiben lehet akkor ki szeretnénk hagyni őket, mert nem szívesen beszélnénk velük.

Sürgősen segítséget kérnék, hogy mi jelen esetben a teendőm , hogyan tudom tovább vinni a keresetemet jogszerűen?
Köszönöm!