15+ éve épült, nem bejegyzett ingatlan


MajorDomus # 2020.09.02. 18:44

Patthelyzet.

nanemaaa # 2020.09.02. 07:14

És ezzel szerintem minden pozitívumot el is mondtál róla. ;) :D

MajorDomus # 2020.09.01. 18:15

De viszont nem is bontatják le.

MajorDomus # 2020.09.01. 18:15

De viszont bem is bontatják le.

nanemaaa # 2020.08.31. 07:21

MD
Nem adják meg a fennmaradási engedélyt, mert az épület szabálytalan. Ezt már megírta a kérdező. ;)

MajorDomus # 2020.08.29. 17:41

Nagy eséllyel meg is adják,de itt megáll és konzerválódik az ügy,meg az épület is.

annexus # 2020.08.29. 13:54

A jelenleg hatályos 312/2012 Kormányrendelet kiköti, hogy csak olyan, 2013. január 1. előtt épített építményre adhat ki az építésügyi hatóság építmény meglétének igazolása céljából hatósági bizonyítványt, melynek megépítéséhez nem kell építési engedély.
Vagyis az építési engedélyhez kötött, de anélkül megépített építmény esetében fennmaradási engedély iránti kérelmet szükséges benyújtani attól függetlenül, hogy az 10 éven túl vagy belül épült.

nanemaaa # 2020.08.29. 07:19

jffr

  1. Akkor ez már nem kérdés.
  2. Valószínűleg sehogy, ők nem egy levelezgetős típusúak a tapasztalataim szerint. Egy dogot ismernek, a kérelmeket. Valószínűleg fennmaradási engedély kérelmet lenne célszerű benyújtanod, amit ugyan majd elutasítanak, de lesz egy pecsétes papírod arról, hogy az átalakítását, bontását már nem rendelhetik el.

3.A vásárlás ezen fázisában mindenki "tisztában van" mindennel, de pár év után el is felejtik, és akkor jön a felháborodás, hogy ugyan miért nem tudok én ehhez még egy szobát odavarázsolni? Rohadt bürokraták!

Jó kis levelet találtál, de felhívom a figyelmedet, hogy ez 2017-ben íródott. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és lényegében minden megváltozott, mondhatni a helyére került. A mai szabályok már sokkal egyértelműbbek mint építésügyi, mind ingatlan-nyilvántartási oldalról.

A lényeg a lényegben, ez az épület soha nem lesz se térképen, se tulajdoni lapon feltüntetve. Illetve addig biztosan nem, míg nem lesz egy olyan "komoly ügy, vagy fontos barát" ami, vagy aki miatt újabb jogszabályt nem módosítanak majd.

MajorDomus # 2020.08.28. 16:11

Itt teljesen tiszta minden. Csak a jogszabályokat kellene betartani. Ha az adott telekre egy szerszámoskamrát lehet épiteni,és az egy 50 m2-es alápincézett,napozóteraszos hétvégi ház formájában készül el(mint például az enyém) akkor nem kell csodálkozni azon ha beláthatatlanok a következmények. Ennyi.

jffr # 2020.08.28. 08:09

És amiközben a jogszabály önmaga farkába harap, mit tehet tenni illetve mire számíthat az egyszeri állampolgár?

És azt is értem, hogy célszerű lehet az adott ingatlant nem megvenni, de ettől még valakié mindig lesz, szóval a kérdés alól nem lehet menekülni, hogy mi lesz az ingatlannal :)
Tényleg annyira érthetetlen, hogy nem tiszták a következmények. :(

MajorDomus # 2020.08.26. 18:11

A jogszabály önmaga farkába harap.

jffr # 2020.08.26. 12:33

nanemaa,

  1. építésszel is beszéltem, sajnos a hésznek nem megfelelőség elég egyértelmű. (ez annexus felvetésére is válasz)
  2. tudnál abban segíteni, hogy pontosan hogyan tudnám feltenni a helyes kérdést a kormányhivatalnál?
  3. azzal tisztában vagyok, hogy a piacképességet illetve a jövőbeli értékesítést közel ellehetetleníti ez a helyzet, illetve hogy az átalakítás, bővítés is lehetetlen. ezeket el tudom fogadni. (MajorDomusnak is válaszolva)

Érdekességképpen megosztom hogy közben ezt találtam, de sajnos ettől sem látok tisztábban:
https://www.kemek.hu/…sagi_biz.pdf

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

MajorDomus # 2020.08.24. 17:36

És az értékesitéssel is gondok lesznek.

nanemaaa # 2020.08.24. 07:50

jffr

  1. Ha valósak az általad leírtak, akkor jól látod. De azért nem lenne baj, ha egy tervező megvizsgálná a kérdést. Ő mégse annyira laikus.
  2. A kormányhivataltól, mint építésügyi hatóságtól.
  3. A jelenlegi állapotában az idők végezetéig fennmaradhat, de egy későbbi átalakításnak, bővítési igénynek már komoly akadálya lenne az épület szabálytalansága.
annexus # 2020.08.20. 08:37

Kedves jffr!

Az építésügyi hatóság a fennmaradási engedély iránti kérelmet a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályok szerint jár el.

Lehet, hogy az építéskor hatályos helyi építési szabályzattal ellentétes a megépített építmény, melyre az alapján fennmaradási engedély nem adható, de amint nézem Budaörsnek új építési szabályzata van (24/2014 (IX.29.) önkormányzati rendelet).

Lehet, hogy már az új építési szabályzattal az építmény már nem ellentétes, így lehet, hogy fennmaradási engedélyt is kap az építtető.

jffr # 2020.08.11. 11:18

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni, tájékozódni:

Adott egy telek, a tulajdoni lap szerint a mai napon "kivett, beépítetlen terület" megnevezéssel.

A telken áll egy ház, ami még 2004 körül került befejezésre és tényleges használatba vételre, 2005 óta teljesen változatlan formában áll. Ez látszik az ortofotókon is, illetve a google earthben is visszakereshető.

A ház a térképvázlaton nincs feltüntetve, hivatalos térképeken nem szerepel.

Fennmaradási engedélyt vagy hatósági bizonyítványt szerezni a jelenlegi ismereteim szerint teljesen esélytelen, mert a ház az építéskori érvényben lévő szabályzatoknak sem felelt meg (pl túl nagy arányú beépítés miatt, de más is). Hogy volt-e építési engedély valaha, és abban mi szerepelt, azt nem tudom (még kideríthetem ha ez lényeges lenne).
A fennmaradási engedély illetve hatósági bizonyítvány beszerzését azért is látom lehetetlennek, mert (ha jól tudom) ehhez a településnek is jóvá kellene hagynia, márpedig biztosan nem akarják, és településképre hivatkozva minden bizonnyal akkor is elutasítanák, ha egyébként más probléma nem lenne.

Folyamatban lévő eljárásról nem tudok. De az egyik kérdésem pont az lenne, hogy hogyan tudhatnám meg, hogy van-e. Az önkormányzat építészeti osztályán azt mondták hogy ilyet nem tudnak kiadni. A jegyzőt még nem próbáltam.

Az eddigi tájékozódásaim alapján bontás sem várható, bár nem kizárt. Erre egyáltalán milyen esélyt láttok?
És ha bontást sem rendelnek el, de a térképvázlatra sem jegyzik be, akkor mi lesz a hosszútávú sorsa az épületnek?

Az ingatlan egyébként Budaörsön van, bár azt gondolom ennek nincs jelentősége.

Szóval a konkrét kérdéseim:

  1. jól látom, hogy esélytelen megkapni a fennmaradási vagy használatba vételi engedélyt?
  2. honnan tudhatnám meg a pontos előéletet hivatalos forrásból, illetve az esetleges folyamatban lévő eljárásokat?
  3. milyen jövője lehet az ingatlannak?

Köszönöm a segítséget.