@szivas
Én megpróbálom neked elmagyarázni.
Először is azzal kezdem, hogy minden előttem szóló szakértő helyeset és igazat mondott neked, csak a tudásodban lévő réseket nem töltötték ki.
Másodszor. Tényleg, komolyan bírósági eljárás kell hozzá, és annyira bonyolult, hogy tényleg teljesen és totálisan kizárt, hogy ezt te egyedül, és ügyvéd nélkül meg tudjad csinálni. Kábé azt mondanám, hogy annyira bonyolult, mintha a fejedbe vennéd, hogy te megépítesz egyedül egy repülőgépet, csak mondják már el részletesen, hogy hogyan kell. Nem lehet részletesen elmondani a kettőből egyiket sem, mert rettenetesen bonyolult mindkettő. Mindkettő (repülő építés és elbirtoklás is) csak szakember tudja megcsinálni. Értsd meg, hogy kell az ügyvéd. És azt is értsd meg, hogy kell a bírósági eljárás is. Mindkettő kell.
Harmadszor. Amit te találtál, az a közigazgatási eljárás, az csak az ügygondnok kinevezésének a szabálya, NEM az elbirtoklás szabálya. Az a közigazgatási eljárás NEM az elbirtokláshoz kell, hanem csak az ügygondnok kijelöléséhez. Ez az ügygondnok lesz amúgy majd a te ellenfeled a bírósági eljárásban, mert ez az ügygondnok fog majd veled vitatkozni, az eltűnt tulajdonos helyett és nevében. És ezt az ügygondnokot NEM te fogod megtalálni vagy kinevezni.
Negyedszer. Igazoló irat + ügygondnok ÉS per + ügyvéd. De mint írtam, az ügygondnokot NEM te választod, és az ügygondnok a te ellenfeled lesz végig a bírósági eljárásban, te vele fogsz vitatkozni, és ő az eltűnt tulajdonos helyett az ő vélhető álláspontját fogja bizonygatni a bíróságon, és próbál majd megcáfolni téged. Kellenek majd ezen felül tanúk.
Ötödször. Annyira hosszadalmas, bonyolult és főleg költséges az elbirtoklás, hogy ... nem kell elfelejteni. Az a megszerezhető fél lakás valószínűleg minden költségedet fedezni fogja. A megszerzett új fél-lakás értékének csak 15% az adó, a többi a tiéd. A per pedig 1-2 év alatt véget érhet.
Hatodszor. Most, hogy csak a fele van a tulajdonodban, most csak azt a felet tudod eladni, és az új tulaj nem is tudja helyetted lefolytatni az elbirtoklási pert, mert ő maga nem birtokolta 15 évig. Csak te tudsz elbirtoklási pert indítani, a te vevőd: NEM.
Hetedszer és nyolcadszor és kilencedszer: menj ügyvédhez, és igen, kell a bírósági per.