Főldhivatal korrekciós lehetősségei


EBalla # 2022.05.05. 04:51
EBalla # 2022.05.05. 04:49

Kedves Portauprince!
Elnezest hogy bele kutyulodok de latom hogy a Foldhivatalnal dolgozol. Inditottam egy kulon posztot is, de a mi problemank is ehhez a topikhoz kapcsolodik es bizony evek ota huzodik. Probalom roviden felvazolni:
Edesapam aki 80 evet betoltotte orokolt a batyja utan egy ingatlant.
A problama hogy az orokolt ingatlan a jelenlegi Tulajdoni Lap-on szereplo helyrajzi szam es az eredeti 1968-ban keszult Adas-Veteli szerzodes nem egyezik.
1968 utan valamikor utcanev valtozas es a terkepek/adatok digitalizalasa kozben a helyrajzi szam ket utolso szamjegye felcserelesre kerult. A szomszedos ures telek szerepel az edesapam Tulajdoni lapjan es az ures telek tulajdonosai szerepelnek most a hazas ingatlan (vagyis az apam oroksegen) tulajdoni lapjan.
Az utcanev megvaltozott, a hazszam nem. Uj helyrajzi szamot adtak a tulajdonosoknak az uj utca nev melle.
Az eredeti tulajdoni lapon helyesen szerepelt az ingatlan a korrekt utcanevvel es hazszammal.

[url=https://kephost.net/p/2022/18/4759_ec700095ed4c.jpg][img]https://kephost.net/p/2022/18/4759_ec700095ed4c.jpg[/img][/url]
Az utcanev valtozas utan az uj hrsz tevesen lett feltuntetve. Tehat nem mi hibaztunk de mi isszuk a levet ennek a hibanak.
Termeszetesen nekunk megvan az eredeti adas-veteli szerzodes.
En kulfoldon elek, a tavolsag miatt haza utazni nem egyszeru nekem, edesapam idos, beteges, mar nem mozog konnyeden hogy utana jarjon magatol dolgoknak. Keves segitsege van sajnos. En nem rendelkezek Magyarorszagi lakcimmel, es mar nagyon kiestem az otthoni ugyintezesi dolgokbol. Igazan nagyon szeretnenk ha ennek a dolognak vegre pont kerulne a vegere.

Kihez forduljunk Kiigazitasi kerelmunkkel? Ki az illetekes? Hogyan tudok ebben az edesapamnak kulfoldrol segiteni?

(Foldhivatal nem igazan boldog az otlettol hogy ok esetleg hibaztak.)

Szeretnenk eladni az orokolt ingatlant de sajnos ez ebben a statuszban nem kivitelezheto.
Elore is koszonok minden tanacsot, javaslatot! Udvozlettel, Eniko

gerbera317 # 2021.09.20. 10:15

Ez így érthető, de nem látom be, hogy ezt itt: „ha észrevesz valaki valamit egy határozaton, térképen, tulajdoni lapon, az a legegyszerűbb, ha felhívja a Földhivatalt” így kellett volna értelmeznem.

Portauprince # 2021.09.20. 09:01

Kedves gerbera, ezt remélen csak viccből írtad :) nem a határozat kijavítását kell telefonon kérni, hanem ez a kapcsolatfelvétel legegyszerűbb módja. Az ügyintéző el tudja magyarázni az eljárás menetét 2 perc alatt, és nem kell írogatnia 4-5 levelet az ügy elintézéséhez..

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.18. 10:21

:)

gerbera317 # 2021.09.18. 07:53

Az nem kérdés, hogy érdemes-e előbb megpróbálni simán kérelmezni a kijavítást. Na de hogy telefonon...

Portauprince # 2021.09.17. 21:22

Az a baj, hogy mindenki túlbonyolít mindent.. ha észrevesz valaki valamit egy határozaton, térképen, tulajdoni lapon, az a legegyszerűbb, ha felhívja a Földhivatalt. Én is Földhivatalban dolgozok. Nálunk Egerben egy ügyintézőnek nagyságrendileg 100 ügyirata van folyamatosan. Mint a daráló, toljuk ki a határozatokat, de mindegyik elintézett irat helyett kettő jön. Óhatatlan, hogy olykor ne hibázzon az ember. Én is hibáztam már, sajnos nem is egyszer. Van, hogy én veszem észre, van, hogy az ügyfél. De mindig sokkal egyszerűbb, ha az ember először a Földhivatalnál jelzi a problémát, mert elképzelhető, hogy fél perc alatt helyre lehet tenni az ügyet, a keresetlevél törvényszékhez történő benyújtása helyett...

De hogy a konkrét kérdésekre válaszoljak:
"Például ha egy tulajdoni lapon elír egy helyrajzi számot akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben? Vagy például ha egy térképen rossz helyre rajzol egy vonalat akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?" Ezek túl általános kérdések, jobb lenne konkretizálni, miről van itt szó.. Van, hogy igen, van, hogy nem.

"Vagy például ha egy bejegyzéssel törvényt sért akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?" ezt nagyon nem tudom értelmezni.. Az ügyintézők okiratok alapján járnak el, így ha valamelyik bejegyzés törvénysértő, maga az alap okirat volt az.. Ilyenkor az azt kiállító hatóságnál kell kopogtatni.

nanemaaa # 2021.09.14. 08:00

Mivel a földhivatal is az eljárásait az Ákr alapján folytatja, így elvileg nincs akadálya, hogy a saját hibáját javítsa, max egy éven belül.
Viszont ezen esetben nincs kitől kérne igazgatási szolgáltatási díjat, és szegény az eklézsia, no meg a munka is rengeteg, így vélhetőleg nem marad idő a saját jogorvoslatra.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.13. 16:06

Azt szeretem ebben a Fórumban, hogy mindig tanulok valamit...

kkzsolt # 2021.09.13. 13:47

Nos alapban a Földhivatal mindent az Inytv. 62. § (1) alapján a közigazgatási bírósághoz utasít.

Ezzel szemben az Inytv. 62. § (2) szerint keresetindításnak csak akkor van helye, ha ingatlanügyi hatósági eljárásban a sérelem nem orvosolható , tehát Földhivatali eljárásban a korrekció nem hajtható végre. Így a napi gyakorlattal szemben sokszor nem bírósághoz kell fordulni (sőt nem is szabad bírósághoz fordulni), hanem az ügyet a földhivatalnak saját hatáskörben kell intézni.
A vicc az, hogy ezt a földhivatal nem tudja (vagy nem akarja tudni).

Természetesen köszönet a sok jó ötletért...

kkzsolt # 2021.07.30. 09:07

Kedves Mindenki!

Tudja e valaki milyen korrekciós lehetőssége (hatásköre) van a földhivatalnak (Kormányhivatal Földhivatali Főosztály)?

Például ha egy tulajdoni lapon elír egy helyrajzi számot akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?
Vagy például ha egy térképen rossz helyre rajzol egy vonalat akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?
Vagy például ha egy bejegyzéssel törvényt sért akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?

Ötleteket köszönve: kzsolt