Főldhivatal korrekciós lehetősségei


kkzsolt # 2021.07.30. 09:07

Kedves Mindenki!

Tudja e valaki milyen korrekciós lehetőssége (hatásköre) van a földhivatalnak (Kormányhivatal Földhivatali Főosztály)?

Például ha egy tulajdoni lapon elír egy helyrajzi számot akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?
Vagy például ha egy térképen rossz helyre rajzol egy vonalat akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?
Vagy például ha egy bejegyzéssel törvényt sért akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?

Ötleteket köszönve: kzsolt

kkzsolt # 2021.09.13. 13:47

Nos alapban a Földhivatal mindent az Inytv. 62. § (1) alapján a közigazgatási bírósághoz utasít.

Ezzel szemben az Inytv. 62. § (2) szerint keresetindításnak csak akkor van helye, ha ingatlanügyi hatósági eljárásban a sérelem nem orvosolható , tehát Földhivatali eljárásban a korrekció nem hajtható végre. Így a napi gyakorlattal szemben sokszor nem bírósághoz kell fordulni (sőt nem is szabad bírósághoz fordulni), hanem az ügyet a földhivatalnak saját hatáskörben kell intézni.
A vicc az, hogy ezt a földhivatal nem tudja (vagy nem akarja tudni).

Természetesen köszönet a sok jó ötletért...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.13. 16:06

Azt szeretem ebben a Fórumban, hogy mindig tanulok valamit...

nanemaaa # 2021.09.14. 08:00

Mivel a földhivatal is az eljárásait az Ákr alapján folytatja, így elvileg nincs akadálya, hogy a saját hibáját javítsa, max egy éven belül.
Viszont ezen esetben nincs kitől kérne igazgatási szolgáltatási díjat, és szegény az eklézsia, no meg a munka is rengeteg, így vélhetőleg nem marad idő a saját jogorvoslatra.

Portauprince # 2021.09.17. 21:22

Az a baj, hogy mindenki túlbonyolít mindent.. ha észrevesz valaki valamit egy határozaton, térképen, tulajdoni lapon, az a legegyszerűbb, ha felhívja a Földhivatalt. Én is Földhivatalban dolgozok. Nálunk Egerben egy ügyintézőnek nagyságrendileg 100 ügyirata van folyamatosan. Mint a daráló, toljuk ki a határozatokat, de mindegyik elintézett irat helyett kettő jön. Óhatatlan, hogy olykor ne hibázzon az ember. Én is hibáztam már, sajnos nem is egyszer. Van, hogy én veszem észre, van, hogy az ügyfél. De mindig sokkal egyszerűbb, ha az ember először a Földhivatalnál jelzi a problémát, mert elképzelhető, hogy fél perc alatt helyre lehet tenni az ügyet, a keresetlevél törvényszékhez történő benyújtása helyett...

De hogy a konkrét kérdésekre válaszoljak:
"Például ha egy tulajdoni lapon elír egy helyrajzi számot akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben? Vagy például ha egy térképen rossz helyre rajzol egy vonalat akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?" Ezek túl általános kérdések, jobb lenne konkretizálni, miről van itt szó.. Van, hogy igen, van, hogy nem.

"Vagy például ha egy bejegyzéssel törvényt sért akkor korrigálhatja e ezt saját hatáskörben?" ezt nagyon nem tudom értelmezni.. Az ügyintézők okiratok alapján járnak el, így ha valamelyik bejegyzés törvénysértő, maga az alap okirat volt az.. Ilyenkor az azt kiállító hatóságnál kell kopogtatni.

gerbera317 # 2021.09.18. 07:53

Az nem kérdés, hogy érdemes-e előbb megpróbálni simán kérelmezni a kijavítást. Na de hogy telefonon...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.18. 10:21

:)

Portauprince # 2021.09.20. 09:01

Kedves gerbera, ezt remélen csak viccből írtad :) nem a határozat kijavítását kell telefonon kérni, hanem ez a kapcsolatfelvétel legegyszerűbb módja. Az ügyintéző el tudja magyarázni az eljárás menetét 2 perc alatt, és nem kell írogatnia 4-5 levelet az ügy elintézéséhez..

gerbera317 # 2021.09.20. 10:15

Ez így érthető, de nem látom be, hogy ezt itt: „ha észrevesz valaki valamit egy határozaton, térképen, tulajdoni lapon, az a legegyszerűbb, ha felhívja a Földhivatalt” így kellett volna értelmeznem.