Általában 20 % befizetése mellett engedélyezi a végrehajtó a részletfizetést. Nagy összegnél már 10 %-ra is.
Ingatlanárverés
#osztap,
nagyon köszönöm, akkor az általad írtakat szem előtt fogom tartani!
„kamu az az infó is, hogy bank átvállalja ezt az összeget és fedezetnek ott van az ingatlan?”
Eléggé kamunak hangzik. Ha a bank hitelt ad, hogy visszafizesd a meglevő adósságaidat, akkor elvárja, hogy képes legyél visszafizetni a hitelt, azaz legyen rendszeres, legális jövedelmed, pl. bejelentett állás. Ez kötelező, enélkül nem hitelezhet a bank. Amellett biztosítékot kérhet arra az esetre, ha mégsem fizetnél, ami lehet jelzálog egy ingatlanon.
Személyi kölcsön (nem kell ingatlanfedezet), vagy szabad felhasználású jelzáloghitel elvben szóba jöhet. Ezek drágák (10% feletti éves kamat manapság), de mivel hosszú a futamidő, a havi törlesztő alacsony. Mindegyikhez kell tiszta profil a KHR (BAR)-listán. A sajátját mindenki kikérheti minden bank minden fiókjában ingyen.
#Majordomus,
köszönöm, ezt (sem) tudtam, de most már tisztában vagyok azzal, h területi illetékes van.
Ahogy megvannak az összegek, fogjuk látni a tényleges követelést és annak tudatában gondolkodunk tovább. Azt nem tudom, ha pl három millió ez az összeg, mennyit kell első lépésként befizetni és a fenn maradóra részletet kérni, de ez majd kiderül kedden. Sajnos nem élünk jól, egyik napról a másikra vergődünk át, kvázi semmi megtakarításunk nincs.
Egy kérdésem lenne , ha tudnátok ebben segíteni, hogy akkor kamu az az infó is, hogy bank átvállalja ezt az összeget és fedezetnek ott van az ingatlan?
Nem bízott meg külön végrehajtót,hanem külön külön indítottak végrehajtási eljárást. Hogy ki az ügyben eljáró végrehajtó azt nem a hitelező(lakszöv. stb) dönti el. Területi illetékesség van.
Nem tudnátok valami pénzt összeszedni?
#osztap,
rengeteget segítettél , hálásan köszönöm, hogy időt áldoztál erre!! Kedden mennek a végrehajtóhoz , a lakásszövetkezet és a Távhő külön-külön bízott meg végrehajtót, így mind a kettőhöz elmennek és meglesz a pontos összeg!
#Kovács_Béla_Sándor,
valóban nem sajnos.
Ttamita,
KBS-nek igaza van, a végrehajtó egy szép mesét mondott. Ha lesz licit az árverésen 08.14-ig, akkor meg fogják venni a Te 1/4-edet, akár tetszik neked, akár nem. Igen, valószínűleg a piaci érték alatt. Miért: Könnyen lehet, hogy a Te tulajdoni hányadod többet ér a piacon, mint 3 mFt. Keress hasonló lakásokat az ingatlan.com-on. Számítsd ki, mennyi az áruk negyede. Igen, a Tied haszonélvezettel terhelt, de vonj le miatta mondjuk nagyságrendileg 30-50%-ot, szerintem még mindig több lesz, mint 3 mFt. Ezért érdemes volna nyomatni, hogy a végrehajtó törölje az árverést. Neki tudnia kell, fillérre, napra pontosan, hogy mennyi a tartozásod. Azt vagy kifizeted, vagy kifizeted egy részét és kérsz+kapsz a többire részletfizetést, és akkor törli az árverést.
Ha szerencséd van, akkor 08.14-ig nem lesz licit, és megy tovább a következő szakaszba, azaz lesz újabb 20 napod.
Jól értem, hogy más végrehajtási jogok vannak bejegyezve anyád és testvéred tulajdoni hányadaira a tulajdoni lapon? Akkor első körben érdemesebb anyádnak/testvérednek azok végrehajtóival beszélni, nem a szolgáltatókkal. Attól, hogy beszélgettek a szolgáltatókkal, azok a végrehajtók vidáman kitűzhetik az árveréseket az ő tulajdoni hányadukra. És a szolgáltatóknak fogalmuk sem lesz a végrehajtó díjairól, amit szintén nektek kell kifizetni ahhoz, hogy befejeződjék a végrehajtás. A kérdés ott is ugyanaz, mint nálad: mennyi a tartozás ma, kaphat-e a részletfizetést, ha x Ft-ot ma kifizet.
Ha valaki megveszi a te hányadodat, és nem tud anyáddal és a testvéreddel megállapodni az egész lakás tehermentes eladásáról, akkor szerintem megvárja majd, amíg kiírják az árveréseket a többi tulajdoni hányadokra. Akkor próbálja megvenni őket, nyilván megint piaci érték alatt. Ha nem sikerül neki, akkor - mivel tudja, hogy nincs pénzetek - jó eséllyel kérni fogja a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól. Ha nem tudjátok őt kifizetni, akkor árverezik az egész lakást - de ott már ő a pénzénél lesz. Extrém esetben ez a per eltarthat öt évig, de azért a zöm egy-két év. Nem mellesleg: az a per nektek sokba fog kerülni, neki sokkal kevesebbe, mert főszabály szerint a felek tulajdoni hányaduk alapján viselik a perköltséget.
Ebből szinte semmi nem igaz.
Szeptember végére várható...
Rendben!
Ird meg mire jutottatok...
Majordomus,
köszönöm a segítségedet!!
Ugye-ugye!
Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek elsőre látszik.
Az adósságokért a tulajdoni hányad alapján feleltek. A fele a mamáé.
Nézzetek szét,kaparjátok össze a 7 krajcárt és i re ány a végrehajtó egyezkedni! Egy jelentősebb összeget perkálni,kb. 20 % a többire részletfizetést kérni,de egyetemlegesen!
A végrehajtónak hétfőn 8.00-12.00 között van fogadóórája.
„valóban nem néztem meg a napokat”
Ugye-ugye, az értő olvasás? Bezzeg a közjegyző neve, az naon fontos... Lesznek abban az árverési hirdetményben még más, rejtett csodák is. Javaslom a tulajdoni lap tanulmányozását is mert az se csak a tulajdoni hányadok kisilabizálására való, hanem egy kész kalandregény.
osztap,
nagyon szépen köszönöm Neked és így fogok tenni, elmesélem! Újfent segítettél, mert valóban nem néztem meg a napokat, ismét figyelmetlen voltam, de ez a helyzet kicsinál, így akkor szerda vagy csütörtök tudok menni, de utána mindenképp megírom, mit intéztem. És őszintén köszönöm szépen!!
Ttamita,
Majd meséld el, mire jutottál a végrehajtóval! Arra vigyázz, hogy nem minden nap van személyes ügyfélfogadás. Ellenőrizd az árverési hirdetmény fejlécében, hogy ne menj potyára.
osztap,
nagyon köszönöm az információt és a segítségedet ! Igen, ellenem indult csak az eljárás és így akkor már értem, mi alapján vagyok én a felelős! Holnap mindenképp beszélek a végrehajtóval!
Majordomus,
köszönöm, amiért nem hagytad annyiba és ismételten rákérdeztél a tulajdoni hányadra, átkértem a tulajdoni lapot és azon az szerepel: 1/2 hányad törölve, ez édesapám, aki meghalt, 2/4 anyu, 1/4 - 1/4 testvérem és én. Anyu haszonélvező.
Ahogy minden közüzemi csekk, beleértve a közös költséget is, anyu nevén van, abszolút laikusként pedig ezért sem értettem, miképp lehetek ezért én az adós,. Én azt feltételeztem, azért tőle vonja a DHK, mert ugye minden az ő nevén van, de osztap felvilágosított , engem találtak meg és lettem én az adós.
És mi van a negyedik 1/4-ed tulajdonnal?
Nem kizárt, hogy minden tulajdonos ellen folyik végrehajtás. Elvégre a hirdetményen ott egy csomó vh-kérő, akikről a makacsul házós kérdező még soha nem is hallott. Csak hát házni meg visszaszólni könnyebb, mint használható információt szolgáltatni a segítségkéréshez. Ugyebár.
Ha téged árvereznek akkor milyen jogcimen vonják a pénzt anyukátok nyugdijából?
Sok minden homályos itt,első lépésben elő kell venni a mamát hogy viritsa elő a papirokat és nyögje már ki hogy kinek tartozik és főként hogy miért?
Nem elég a nyugdija a rezsire?
Addig tisztázzátok mig meg nem jelenik nálatok egy batyuval a hátán,hogy hajléktalan lett.
Mondjuk azt nem értem hogy ha anyu lakik a lakásban,akkor a közös képviselő miért nem ellene érvényesiti a közös költség követelést?
Engem az érdekelne hogy ki a negyedik tulajtárs ?
Ugye 3x1/4-ed az 3/4-ed. Kié a negyedik 1/4-ed? Valahogy hadilábon állsz a matekkal.
Ez így egy nagy katyvasz. Hát ki a búbánatot érdekel, ki rendelte el a főszám szerinti végrehajtást? Ennél még a végrehajtó email-címében a kukac formájának leírása is relevánsabb információ lenne!
Azt látjuk, hogy ez egy kitűzött, első szakaszos árverés. Nehéz közölni a települést, hogy megnézhessük azt a kszott hirdetéményt, hogy ne az adós előadása alapján kelljen találgatni, hogy miről van szó valójában?
Ttamita,
No ez azért árnyalja a helyzetet. Tehát csak Te vagy adós egyedül, és csak a Te 1/4-es, haszonélvezettel terhelt tulajdoni hányadodra folyik a végrehajtás, ha jól értem.
Nézd meg még egyszer az az árverési hirdetményt, kevesebb lesz ott a tőketartozás, mint 4 mFt. Add össze az ott szereplő tőketartozásokat, adj hozzát 30-40%-ot, az egy jó becslés a tartozás teljes összegére, ha már több éve fennállnak a tartozások. A végrehajtó majd megmondja a pontos összeget hétfőn.
Hogy miért téged vett elő a távhő, meg hogy mi konkrétan az intrumos követelés, ahhoz ismerni kéne az iratokat. Ha anyád nevén van a távhő és nem fizetett, téged találhatott meg a DHK mint tulajdonost. Az Intrum követelése bármi lehet...
Néhány dolog, ami aggodalomra ad okot:
- Te nem kaptad meg a leveleket. Pedig volt legalább három tértis levél ezelőtt: a fizetési meghagyás, a végrehajtási lap, és a becsérték közlése. Ez akkor szokott előfordulni, ha a Te lakcímkártyádon anyád címe van és ő nem vette át / nem adta oda a leveleket, vagy ha a tulajdoni lapon a Te címed már nem aktuális. Az első miatt el kell vele beszélgetni, de rohamost. A másik miatt a földhivatalban át kell jelentened a címed - menj be a héten, ingyen megcsinálják. A végrehajtónak is jelentsd be a helyes címed hétfőn.
- Azt írod, hogy anyád nyugdíjából vonnak valamit, és hogy négymilliós tartozás van a tulajdoni lapon. Ez azt jelenti, hogy még fognak csontvázak kipotyogni a szekrényből. El kell anyáddal beszélgetni, hogy mik ezek. Vegye elő az iratokat, és szedjétek össze, hogy kinek, mennyivel tartozik, és van-e már végrehajtás folyamatban. Nem lesz kellemes, de minél tovább vártok, annál drágább lesz helyhozni dolgokat.
- gerbera317 a végrehajtáshoz egyik legjobban értő olvtárs ezen a fórumon. Nem érdemes lepattintani.
Jó, akkor a h kilőve. De sáros vagy még az értő olvasással.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02