Ingatlanárverés


Vadsuhanc # 2023.03.12. 18:01

Mert a Faktorcégek ezeket az árverés alatt álló ingatlanokat hirdetik is ( magát az árverés tényét ) országosan , ellentétben az önálló bírósági végrehajtóval.

osztap # 2023.03.12. 18:19

gerbera317,

Szerintem a bejegyzés alapja az ítélet lesz, amiben a Ptk. 5:84. § (1) szerint a bíróság a felperes tulajdonába adja az alperes tulajdoni hányadát, ellenérték fejében. Amint KBS írta, a bíróság előnyben részesíti ezt az árveréssel szemben, mert muszáj neki az alábbi PK vélemény 1. pont alapján:
https://kuria-birosag.hu/…-pk-velemeny
Hogy az amerikás öregúr mit mond majd a jogerős ítéletre, az senkit nem fog érdekelni...

Marahaz,

A "lakottan" azt jelenti, hogy megfelel a Vht. 141. § (3) szerinti valamelyik feltételnek.
A tulajdoni lapon a tulajdonosnak a tulajdon megszerzésekori lakcíme van feltüntetve, ha ő maga nem jelentette be a földhivatalnak, hogy új címe lett azóta.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.12. 19:09

Jogi Fórum.

Majordomus # 2023.03.12. 20:57

S az amerikai öregúr tulajdoni hányadának az ellenértékével mi lesz?

drbjozsef # 2023.03.13. 06:21

Ha nem találja meg a bíróság sem, bírósági letétbe megy. Onnan megkaphatja, ha előkerül.

Marahaz # 2023.03.13. 19:19

Az amerikás öregurat vállaltam volna, de ez a lakottan árverés már túl sok nekem. Így nem vágok bele.
De sokat tanultam az esetből, köszönet érte minden hozzászólónak!

Majordomus # 2023.03.13. 21:05

Majd az unokája ha feltúrja az iratait a hagyatékból.

Booszne Erika # 2023.03.26. 20:38

Sziasztok.
Az én történetem, igazán kacifántos, 13 éve tart és maga a rémálom.
2010-ben vásároltam egy újonnan épülő társasházban, két lakást és egy gépkocsibeállót.
Az egyik lakást és a gépkocsibeállót, teljesen kifizettem készpénzben, míg a másik lakást, amit a fiamnak vettem, teljes hitelből vásároltam meg.
A társasház 95 %-ban készen volt, a szerződés megkötése után, és az ingatlanok kifizetése után, azonnal birtokba is vettük, a tulajdonjogunkat pedig széljegyben rögzítették a Földhivatali nyilvántartásban.
A társasház Miskolcon a Bükk kapuja ( már létező társasház ) B épületeként épült, még pedig úgy, hogy a társasház földjén álló régebbi 145nm2-es egyéb ingatlant, 2010-ben lebontották és annak a helyére építették ezt a 700 nm2-es, új társasházat a már meglévő A épület mellé, B épületként.
A Földhivatalnál a B épület felfüggesztő hatállyal került feltüntetésre , adtak egy határidőt, hogy meddig kell benyújtani a végleges használatba vételi engedélyeket ( az ideigleneseket megkaptuk ), hogy az albetétek feltüntetésre kerüljenek.
A társasház szinte teljesen kész volt, senki nem gondolta, hogy bármi probléma lehet, hiszen szinte csak azok a lakások nem kerültek befejezésre, amiket nem adtak el, mert az új tulajdonos igénye szerint kívánták befejezni, mint a miénket is.
A társasházat az év vállalkozója építette és tényleg nem spórolt ki belőle semmit ... Azonban nagyon jó helyen épült a társasház, így szemet vetettek rá, politikai kapcsolatokkal rendelkező budapesti cégek is. ( Diósgyőri vár közelében épült, Miskolc - Diósgyőr városközpontjában.) Ez az ingatlan itt aranyat érne a megfelelő kezekben és nem spekulánsok kezében.
A lényeg ... a társasházat építő cég ellen elindították a csődeljárást és elkezdték a felszámolását. A felszámoló, sokáig nem tudta a céget felszámolni, mert bizonyos köröknek akart egyértelműen kedvezni, ezt az is bizonyítja, hogy váltóval értékesítette a társasházat és a felszámolás után, saját magát is felszámolta ! Viszont elkövetett egy hibát. Nem hosszíabbította meg az építési engedélyt, a Földhivatalnál leketyegett a határidő és szépen visszaállították a Közhiteles Ingatlannyilvántartásba a Földhivatalnál az eredeti állapotot. Ez azt jelentette, hogy a társasház törlésre került a nyilvántartásból és újra, a már 2010-ben lebontott, 145nm2-es egyéb ingatlan került feltüntetésre. Magyarul, mikor a felszámoló értékesítette a cég vagyonát, az új budapesti tulajdonosnak, már csak erre a 145nm2-es eszmei hányadra tudták a tulajdonjogát bejegyezni. Ezen a 145nm2-es, valóságban nem létező ingatlanon három cég lett a tulajdonos, különböző eszmei hányadokban. Közben én több pert is indítottam, amiben a bíróság kimondta, hogy engem kár nem ért, a lakásokat kifizettem ( közben a hitelt is teljesen kifizettem ), birtokba vettem, csupán egy részjogosítványát nem tudom gyakorolni a tulajdonosi jogaimnak. De polgári értelemben kár nem ért. Megállapították, hogy az adásvételi szerződésem joghatás kiváltására alkalmas, amely felfüggesztő feltételt tartalmaz és abban a pillanatban életbe fog lépni, amint a társasház és az albetétek kialakításra kerülnek. Leírták, hogy ami a Földhivatali nyilvántartásban szerepel, igaz, hogy a valóságban nem létezik, de jogilag igen, mivel a nyilvántartást közhitelesnek kell venni ... és bár a társasház a valóságban létezik fizikálisan, de jogilag nem létezik, mivel nincs feltüntetve a közhiteles nyilvántartásban. Magyarul, ami jogilag létezik, az a valóságban nem létezik, és ami a valóságban létezik, az jogilag nem létezik ... tehát, mivel a szerződésem albetétekre szól , akkor fog életbe lépni, ha a társasház feltüntetésre kerül a Földhivatalnál.
Közben az egyik céget ( Credit Unió Zrt ) , aki az eszmei hányadra megkaparintotta a tulajdonjogot, szintén elkezdték felszámolni.
A felszámoló, lazán kiírta árverésre a társasházban a lakott lakásokat és üzleteket, tehát az én két lakásomat és gépkocsibeállómat is. Nem értettük, hogyan lehetséges, hiszen jogerős ítéleteim vannak, illetve a cég amit felszámol, az az eszmei hányadon, a 145nm2-en rendelkezik tulajdonosi hányaddal, hogyan határozták meg, hogy melyik lakás a Credit Unióé és melyik a másik kettő cégé, mikor jogilag nem létezett a társasház és nincsenek albetétek.
Az ügyvédek megkeresték a felszámolót, és megküldték az ítéleteket, amire a felszámoló mégcsak nem is válaszolt, nem reagált, hanem újra és újra kiírta az árverést, mert vevő sem akadt ebben a bonyolult jogi helyzetben. Kifogással éltünk a Budapesti Törvényszéknél, aki 2022. november 04.-én felfüggesztette az árverést, ennek ellenére a felszámoló az újabb kiírt árverést, nem úgy zárta le, hogy a bíróság felfüggesztette azt, hanem, hogy újra eredménytelen volt az árverés. Nem is értettük, hogy ez is hogyan lehetséges. Hogyan lehetséges, hogy a Törvényszék felfüggeszti határozattal az árverést, a felszámoló meg utána nem erre hivatkozva zárja le az árverést, hanem eredménytelenségre hivatkozik.
Itt tartunk most. 2010-ben vettem a lakásokat, mindent a törvényben előírtak szerint teljesítettem, szerződés szerint tettem mindent, a lakásokat kifizettem az utolsó forintig ( mondjuk ezt soha senki nem is vitatta és a bíróság minden ítéletben kimondta ) , mégis árverezik a lakásaimat. 2012-ben , törölték az Földhivatali nyilvántartásból a társasházat, az eszmei hányadra 2015-ben kerültek bejegyzésre az új tulajdonosok ( mondjuk ott is sunda bunda volt ) , a felszámoló azonnal felszámolta magát, miután ezek a cégek bejegyzésre kerültek. Most 2023 van. Mögöttem van 5 per, feljelentések garmadája ... 2022. november 04.-től az árverés fel van függesztve és az idő csak megy. 41 évesen vettem a lakásokat, most 54 éves vagyok, egy ház árát elpereskedtem, és nem értem, hogy mi történik ebben az ügyben. A társasház továbbra sem létezik ( de a Credit Uniónak valahogy sikerült rá felrántani 300 milliót a Pénzügyminisztériumtól ), amit most a felszámoló nagyon vissza akar szerezni ... na de így ? Azoktól az emberektől, akik becsületesen kifizették az otthonaikat ? Nem tudom mi lesz ennek a vége, de anyagilag és főleg egészségileg, beleroppan már mindenki ebbe a cirkuszba :( Bükk kapuja társasház Miskolc :(

Majordomus # 2023.03.26. 21:45

De miért nem fognak össze a társasház lakói ís inditanak pert a társasház létrehozása érdekében?
A bíróság ítéletében majd létrehozza az Alapító Okiratot.

Booszne Erika # 2023.03.27. 06:53

Nincs pénzük pereskedni :( Próbáltam összefogni a lakókat, de sajnos eredménytelenül. Van olyan lakó, aki 13 éve csak vár... még egy lépést sem tett az ügyben ... iagzából rám várnak :(

gerbera317 # 2023.03.27. 07:11

igazából rám várnak
Na, akkor győzd meg ezeket a lúzereket, hogy te szívesen nyakadba veszed az ügyet, de szíveskedjenek együtt működni, különben egy szép napon még az utcán fogják magukat találni.

Majordomus # 2023.03.27. 19:22

Van rá esély,és nem szabad bízni a csodában.