Ingatlanárverés


osztap # 2022.12.02. 18:11

Ingatlan5 ev,

A bank semmit nem fog csinálni a lakókkal. Nem teheti, mert nem tulajdonos. Az állami tulajdonosra meg szerintem ne nagyon számítsatok.

Hogy mennyire könnyű a lakókat kitenni, az attól függ, hogy a tulaj beengedte-e őket, vagy nem. Ha igen (pl. szívességi lakáshasználat, vagy határozatlan idejű bérleti szerződés), akkor csak perrel tudja őket kitenni, számítson rá egy évet plusz a végrehajtásra pár hónapot. Ha nem (önkényes lakásfoglalók, vagy 60 napon belül lejárt határozott idejű bérleti szerződés), akkor a bíróság nemperes eljárásban 5 napon belül dönt a kiürítésről, és a végrehajtó 3 napon belül kiürít. Melyik volt?

A szomszéd azt mondja ő már visszaküldött egy papírt a banknak H lemond a házról mert nem vállalja a tartozást ami a házon van
A szomszéd azt hiszi, hogy itt van Amerika... Ahol ezt lehet csinálni. Magyarországon ilyen nincs, itt az adós felel a tartozásért, nem a ház. Ha a ház eladásából nem tudja az összes tartozást kifizetni, akkor a végrehajtás tovább folyik ellene, és próbálják behajtani rajta a maradékot. A legjobb, amit tehet, hogy fizet. Ha nem tud, akkor kérje a bankot, hogy a bank a végrehajtótól kérje az ingatlan árverezését. Akkor majd az új tulajdonos rendet fog tenni. Kapott már a szomszéd esetleg az ingatlan becsértékének megállapításáról levelet a végrehajtótól? Az segítene.

Ingatlan5 ev # 2022.12.02. 18:31

Nem írtak semmi papírt ők ehhez alpáriak ez egy romos ház még villany sincs benne.Csak a tulaj beengedte és nem meri kitenni meg nem is érdekli mert ő is egy alkoholista.
Akkor ez most azt jelenti h a házat le se zárja a bank ??

Ingatlan5 ev # 2022.12.02. 18:35

Ha valahogy rávennem a tulajt H mondja azt h nem engedte őket oda akkor hova kellene fordulni H kiürítsék a házat???

osztap # 2022.12.02. 19:52

Akárhogy is indul el a tulaj, a járásbírósághoz kell fordulnia. De inkább keress (sőt, akár fizess) a szomszédnak egy ügyvédet, ha nem nézed ki belőle, hogy végigvisz bármit is saját maga a bíróságon.

Amint mondtam, a házat nem zárja le a bank, ha a szomszédod meg az állam a tulaj. Felejtsd el.

Majordomus # 2022.12.02. 19:58

Ha a lakók zavarnak,őket csak a tulaj rakhatja ki.

Ttamita # 2023.01.27. 13:44

Sziasztok, ha emlékeztek rám, én vagyok az, akinek megvette valaki az 1/4 tulajdonrészét, a lakást még lakja édesanyám. Ki lett azóta fizetve az a tartozás, ami végett ez az egész lett, azonban én a megvett tulajdonrészemért nem kaptam azóta sem pénzt. Mert állítólag lát valamit a végrehajtó. De már elfáradtam, hogy ezzel foglalkozzak, egy dolgot azonban szeretnék megkérdezni. Köteles édesanyám egy olyan emberrel megbeszélni a lakás további menetét, aki egyetlen végrehajtó, vagy bírósági dokumentumban sem szerepel? Ugyanis az, aki megvette a tulajdonrészemet, telefonon közölte vele, helyette valaki más fogja a lakással kapcsolatos ügyeket intézni. Ez szabályos ?

osztap # 2023.01.27. 14:21

Ugyanis az, aki megvette a tulajdonrészemet, telefonon közölte vele, helyette valaki más fogja a lakással kapcsolatos ügyeket intézni. Ez szabályos ?
Ha (i) a vevő be van már jegyezve a tulajdoni lapra mint tulajdonos, ÉS (ii) szabályosan meghatalmazta az ügyintézőjét, akkor igen. Egyébként az ügyintézőnek nincs több joga intézkedni, mint a sarki péknek.

Majordomus # 2023.01.27. 20:15

Szerintem kérj le egy tulajdoni lapot hogy most mi a helyzet?

Pkáne ha még pénzt sem kaptál.

Ttamita # 2023.01.28. 07:33

Köszönöm szépen a válaszotokat!

Anyu nem látott meghatalmazást, így akkor pusztán el kell hinnie, hogy az létezik.

Én pedig akkor lekérem a tulajdoni lapot!

gerbera317 # 2023.01.28. 08:48

Az ingatlan átadásának nem feltétele a vételár kiutalásának rendezése vagy az afölötti jogvita. Egyébként, az a "lát valamit' egy 171. § (2) bek. második mondata szerinti körülmény (ami egyfajta követelés-lefoglalás) lehet, ugyanis ilyenkor más akadálya a kiutalásnak már nemigen lehet.
Az új tulajdonos meghatalmazottjának nem elég állítania a képviseleti jogosultságát, hanem igazolnia is kell, okirattal. A hatáskörét pedig nem lépheti túl.

gerbera317 # 2023.01.28. 09:00

Javítok
Az ingatlan átadásának nem feltétele a vételár kiutalásának vagy az afölötti jogvitának a rendezése.
Én pedig akkor lekérem a tulajdoni lapot
Úgy is van, fizess csak olyasmiért, ami a másik oldal költsége kell, hogy legyen! Egyébként, a tulajdoni lapról csak azt tudod meg, hogy már a vevőé-e az ingatlan, vagy esetleg az ő vevőjéé, a meghatalmazottat éppen nem fogod ott megtalálni.
Nem volna egyszerűbb és költséghatékonyabb kiírni a postaládádra a nevedet, és akkor rögtön megkapnád a neked címzett iratokat vagy legalább az értesítőket?

Vadsuhanc # 2023.01.28. 09:38

Én azért meghallgatnám. Elolvastam ( remélem nem felületesen ) a problémátokat. Nos lehet azzal járnátok jobban , ha a lakás többi részét eladnátok - akár árverésen kívül - is. Valószínű, hogy erről akar tárgyalni aki jelentkezik.

Amennyiben a lakás többi részéből ki tudjátok az összes tartozásotokat ( mindenkiét ) fizetni és esetleg még marad is valamennyi jobban jártok mintha árverésen áron alul értékesítik és még tartozás is marad.

Nehéz lemondani egy ingatlanról, de még mindig jobb önkéntesen aránylag jól kijönni a végrehajtásokból mint kényszerrel és továbbra is az adóságban nyakig ülve kamatokkal és költségekkel bőségesen megfejelve.

Szóval én meghallgatnám mit akar és mérlegelnék azzal nem kötelezitek el magatokat. ..... Persze neked ehhez már nem sok közöd van.

osztap # 2023.01.28. 15:14

Ha jól rémlik, volt haszonélvezet is a kérdező tulajdoni hányadán. Van-e most? Mert ha igen, akkor egy baráti látogatásra jöhet a megbízott, körbenézhet, aztán mehet a dolgára. Többre nem nagyon volna joga, még akkor sem, ha a megbízó már tulajdonos, és a megbízás szabályos.

Majordomus # 2023.01.28. 20:09

Egy megbeszélést megérne a dolog mindenképpen.

Ttamita # 2023.01.30. 13:59

gerbera317,
nekem már nem lehet kint a nevem, az én 1/4 tulajdonrészemet vette meg valaki, édesanyámnak van még tulajdonjoga és 1/4 részben testvéremnek. Ennek ellenére minden ezzel kapcsolatos hivatalos okiratot a végrehajtótól és a bíróságtól oda címezve megkaptam.
Tegnap a vevőnek küldött testvérem egy levelet, hogy írásban is erősítse meg, valóban x.y a megbízottja, erre jött az imént egy válasz, miszerint testvérem kérésére a korábban szóban már előadottakat írásban is megerősíti, így tájékoztatja, hogy ..........Úr teljeskörű felhatalmazásával rendelkezik az ingatlant érintő ügyvitelre. A teljesség kedvéért a jelen levelet részére is megküldi. De az általad is írt és mi általunk is várt igazoló okirat elmaradt, csak ez a pár sor jött tőle, ennek kell(ene) hinnünk.

Vadsuhanc,
valóban nagyon nehéz lemondani arról a lakásról, ami1980-ben vettek közösen édesapámmal, de természetesen teljesen igazad van, most kell lépniük, ameddig még aránylag van rá lehetőségük jól kiszállni belőle.

osztap,
igen, jól emlékszel, anyué a haszonélvezeti jog, erre írta a fent említett levélben az, aki megvette, hogy ha az édesanyám tulajdonát képező ingatlanhányad árverésre kerül, úgy ő annak tulajdonjogát elveszíti, ami az ők szempontjából gyakorlatilag egyet jelent a lakás teljes elvesztésével, illetve újra javasolja az ingatlan eladását. Ebben igaza van. Értelemszerűen a lakás eladását preferálja, hiszen benne van három millió forintja, kívülállóként ezt is megértem.

Majordomus,
egyetértek veled is, csak annyira erőszakosan van ez az egész a részükről, annyira tolják az eladást, nyomást gyakorolva rájuk azzal, hogy ha nem, akkor ..... ha nem így, akkor úgy ... hogy ezzel némileg leblokkolják őket és inkább hátralépnek , semmint előre, holott pontosan tudják ők is, hogy most kell kiszállni, ameddig még nem késő. Tudom, ha nem ennyire erőszakosan nyomultak volna és ebbe azt is beleértem, hogy jelezve lett, a munkahelye húgomnak nem engedi meg azt, hogy telefont használjon, kommunikáljanak a lakásról elektronikus formában , sem tartotta tiszteletben, különböző időpontokban ennek ellenére is hívta őt, nos, ha ez nem így van, már lehet, rég az ingatlan oldalakon lenne a lakás eladásra kínálva.

drbjozsef # 2023.01.30. 14:46

Ttamita,

Ha a tartozás ki lett fizetve, édesanyádnak nincs tartozása, és amúgy is be lesz fejezve a végrehajtás (ha majd végre "nem" lát valamit), akkor édesanyádnak nincs mitől tartania. Feltételezem, az egész ingatlanra haszonélvezete van (mármint a saját részén kívül). Ez esetben az árverési vevő lakottan vette az ingatlant, nem tehet semmit.

Ha a fentiek igazak, akkor legfeljebb arra célozhat a vevő, hogy közös tulajdon megszüntetését fogja kérni bíróságon, és ott fogják árverezni a részét. Ez a közeljövőben nem várható, tekintve, hogy töretlen a bírósági gyakorlat abban, hogy aki tulajdonrészt lakottan vásárol árverésen, annak főszabály szerint nincs joga kérni a közös tulajon megszüntetését, hiszen pont a lakottság tudatában vásárolt.

Ha édesanyádnak nincs hova menni, akkor ne hagyjátok magatokat, mint haszonélvező jogosan használja az ingatlant, a tulajdonrészt megvevőnek még többlethasználati díj sem jár. Ha nem akarjátok kitenni magatokat a sok macerának, ami a közös tulajdonnal jár, pláne egy idegen tulajdonostárssal, van hova mennie anyukádnak, és ti is hajlotok az ingatlan eladására, akkor jobb, ha megegyeztek a vevővel, és közösen értékesítitek az egész lakást, vagy adjátok el neki a részeteket.

csaba740 # 2023.01.30. 17:57

Tisztelt Szakértök
Tanácsot és segítséget szeretnék kérni a következő ügyben.
2020 októberében megvásároltam édesapámék szülői házát. az adás vétel ügyintézése közben egyik unoka testvérem sajnos elhunyt igy az ő része 2/32ed kimaradt az adás vételből. Közben a hagyatéki eljárás folyamatában a volt felesége lemondott az örökségről mert sok volt az adóság igy az ő 2/32 tulajdon része a Magyar Államhoz került a tulajdoni jogokat a Nemzeti Vagyonkezelő intézi a tulajdonrész értéke 150000ft. 2022 februárjában lett az állam tulajdoni lapon örökös, én ekkor be adtam a vételi szándéknyilatkozatot. Nem jutottunk előre a vagyon kezelővel majd 2022 11hóban tudomásomra jutott hogy végrehajtást jegyeztek be az állam 2/32 tulajdonrészére. Közben én folyamatosan ostoroztam az mnv zrt hogy adjanak tájékoztatást az ügy folyamatáról. 2022.11.29 én bementem a végrehajtóhoz hogy megszeretném vásárolni a tulajdon részt mint többségi tulajdonos /árverésen kívül árverés hatályával/. A végrehajtó irt egy levelet az mnv zrt nek hogy nyilatkozón a hozzájárulásáról 15 napon belül. 2023.01.23án voltam bent érdeklődni semmi válasz, újra levél az mnv nek, közben mondom a végrehajtónak ha nem járulnak hozzá írja ki árverésre akkor megveszem úgy. Sajnos azt válaszolta hogy december elsejével van egy rendelet amennyiben a tartozás nem éri el az 500000ft nem lehet árverezni. Tehát a kérdésem. Mit tudok tenni ha nem válaszolnak vagy nem egyeznek bele a vételbe , az összeg amivel terhelt a tulajdon rész 168000ft tehát az árverés nem megy. Saját hibámon kívül nem tudom rendezni az ingatlan tulajdonjogát? Köszönöm a tanácsokat.

osztap # 2023.01.30. 18:36

csaba740,

Biztos, hogy az MNV intézi? A legtöbb ilyen töredéktulajdon átkerült az MVH Zrt-hez 2022 folyamán. Nézd meg egy friss tulajdoni lapon.

A legolcsóbb, de nem leggyorsabb, ha tértis levélben kéred a vagyonkezelőtől, hogy az állami vagyonról szóló törvény 42/O. § (2) és a vhr 2/T. § (1) ab) szerint adja neked ingyenesen át. Akkor rajta marad a vh. jog. A tartozást vagy kifizeted, vagy, ha elég régi az ügy, elévülésre hivatkozol a végrehajtónál, aki elindítja a folyamatot.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Gyorsabb, de valószínűleg drágább lesz, ha perre mész a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezettel, kérve a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését a tulajdoni hányad magadhoz váltásával.

csaba740 # 2023.01.30. 18:57

osztap
Igen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a tulajdon jog gyakorlója. 2022.11.28 adatok szerint.

gerbera317 # 2023.01.30. 19:09

Ostoba volt az özvegy, hogy visszautasította a hagyatékot. Még a legostobább örökös is könnyebben nyilatkozik a 157. § szerint, mint az MHV Zrt.
Hogyan kell azt érteni, hogy "sok volt az adósság", ha még az 500 ezret sem éri el?

csaba740 # 2023.01.30. 19:26

gerbera317
Úgy kell érteni hogy volt neki egy ingatlan amiben 1/1 volt tulajdonos az ingatlan értéke kb 11millió a banki és egyéb adóság 21 millió párszáz ezer volt. Ami a szóban forgó tulajdon rész az 2/32 ed aminek az értéke 150000ft ezt terhelték meg az adóságával. Az örökös ezért mondott le az örökségről.

osztap # 2023.01.30. 19:58

csaba740,

Igen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a tulajdon jog gyakorlója. 2022.11.28 adatok szerint.
Szokatlan, de ez van. Akkor a Vagyontörvény 42/O. § nem játszik, az csak az MVH-ra van.

A közös tulajdon megszüntetése iránti pernél nincs jobb ötletem.

Majordomus # 2023.01.30. 20:15

Szerintem jó ötlet.
.
Pénzbe kerül,de egyszer s mindenkorra rendezi a tulajdoni viszonyokat.

csaba740 # 2023.01.31. 14:58

osztap
Köszönöm válaszod. Ma felhívtam a végrehajtót történt e változás. A telefonban az egyik alkalmazottja azt mondta hogy a végrehajtást kérő beleegyezett a vételárba. De ő nem tud infót adni menjek be és a jogászok tájékoztatnak Csak a jövő héten tudok menni mert hétfő kedd van félfogadása. Még azt kérdezném ha a végrehajtást kérő beleegyezett akkor is kell az Mnv zrt hozzájárulása?

osztap # 2023.01.31. 15:38

csaba740,

Még azt kérdezném ha a végrehajtást kérő beleegyezett akkor is kell az Mnv zrt hozzájárulása?
Igen. Vht. 157. § (1). A logika az, hogy a vh. kérőnek is és az adósnak is bele kell egyeznie az árverésen kívül, de árverési vétel hatályával történő eladásba, különben valamelyik mindig rosszul járna.