Ingatlanárverés


Ttamita # 2022.08.04. 14:24

Nagyon fontos a számomra, h érdemi segítséget tanácsot kapjak, ezt előre is hálásan köszönöm!

Édesanyám otthonát, amiben 1/2 részt tulajdonos , mi szintén 1/4 részben a testvéremmel, azonban holtig tartó haszonélvezeti jogot élvez, áll a hagyatéki eljárásban, elárverezi egy bírósági végrehajtó. Jogos is sajnos, hiszen nem fizette a közös költséget, amiről mi nem tudtunk, soha nem kért segítséget, szégyellte, ennek most meg is lett az eredménye. Viszont nekem egy dolog nem tiszta, mégpedig az, miért nem került a mi fizetésünkből levonásra, illetve az ő nyugdíjából? Ha így lett volna, a tartozás előbb vagy utóbb kiegyenlítésre került volna, ehelyett ahogy vege lett a moratoriumnak, megjött az árverésről a dokumentum.

Majordomus # 2022.08.04. 19:17

Még mindig ki lehet fizetni egyösszegben, lehet kérni a végrehajtótól részletfizetést!

Miért nem léptek?

A közösbképviselő is léphetett volna az ügyben azzal hogy megkeres benneteket,anyukátoknak sem kellett volna az árverésig várnia.

Azért ellene indult a végrehajtás mert ő lakik az ingatlanban.
Ti viszont 50 %-ban kötelesek vagytok a közös költséget fizetni!

Sürgősen keressétek meg a végrehajtót és fizessétek ki a tartozást!

Milyen összegről van szó?

osztap # 2022.08.04. 19:55

miért nem került a mi fizetésünkből levonásra, illetve az ő nyugdíjából?

Vht. 7. §
(2) Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható.

A rövidebb idő általában hónapokat jelent, nem éveket.
Ha a társasház csak anyád ellen indította meg a végrehajtást, akkor a Te meg a testvéred fizetéséből a végrehajtó nem vonhat, csak az ő nyugdíjából. Abból, hogy nem tudtatok az eljárásról, gondolom, ez történt. Mert az árverés kitűzése a sokadik tértivevényes levél, amit a kötelezett kap.
Majordomusnak igaza van, fizessetek, de legalább kérjetek részletfizetést. Az idő sürget, az árverés 20. napján leüthetik a kalapácsot.

Majordomus # 2022.08.05. 18:02

Még az árverés napján is ki lehet fizetni. De ne várjatok a csodára,hanem soványmalac vágtában irány a végrehajtó,egyezkedni.

Mennyi a tartozás?

Ttamita # 2022.08.06. 06:13

Nagyon szépen köszönöm nektek a választ!!!!!
Összeszámoltam a Tulajdoni lapon szereplő összegeket és durván négy millió forint szerepel
Rajta
Mind a hárman kaptunk a végrehajtótól árverésről szóló dokumentumot, teljesen egyforma tartalmilag.
Mivel teljesen padlón vagyok, azon kívűl, h megfogadom a tanácsotokat, annyit még megkérdezhetek, mire hivatkozzak hétfőn részletfizetést kérni? Édesapám halála után anyu kvázi homokba dugta a fejét ezek szerint
Azt sem tudom, ha megkapjuk a részletfizetési lehetőséget, mennyire bontják le havonta.

osztap # 2022.08.06. 10:52

Ttamita,

Pontosan ki ellen folyik végrehajtás: anyád ellen, vagy mind a hármótok ellen? Mi címe annak a dokumentumnak, amit kaptatok?

A végrehajtó csak azzal áll szóba, aki ellen a végrehajtás folyik. A legegyszerűbb, ha személyesen bemegy, meghatalmazások helyett. Érdemes meggondolni a hétfői túra előtt, hogy kinek kell ott lennie, mielőtt felesleges köröket futtok. Persze, Te bárkit elkísérhetsz.

A végrehajtó tudja megmondani, hogy mennyi aznap a tartozás plusz a végrehajtási költségek, amit ki kéne fizetni.
Részletfizetést a végrehajtó a Vht 52/A. § alapján, az adós kérelmére adhat (nem köteles). A tartozás egy részét meg kell fizetni ahhoz, hogy adhasson. Hivatkozhatsz a jelentős összegre, arra, hogy egy jelentős részét már megfizettétek, és hogy mondjuk 6-12 hónapon belül részletekben képesek vagytok kifizetni a többit - és ezt valamivel alá tudjátok támasztani)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ttamita # 2022.08.06. 12:30

Osztap, köszönöm , h segíteni próbálsz!
Ingatlanárverési hirdetmény a pontos neve és édesanyám, illetve testvérem és én kaptuk. Mind a hárman 1/4 részben vagyunk feltűntetve, mint tulajdonos.
Az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelten , lakottan kerül árverésre.
Az ingatlan becsértéke/kikiáltási ára 3 000 000 Ft.

  1. Szakasz 2022 07 25
  2. Szakasz 2022 08 14
  3. Szakasz 2022 09 23
Ttamita # 2022.08.06. 13:27

Annyi tartozik még hozzá, h az árverés ellenére a nyugdíjából is elkezdték levonni a tartozást a múlt hónapban.

osztap # 2022.08.06. 13:58

Ttamita,

A helyedben arra koncentrálnék, hogy az adós teljesítsen valamennyit, kérjen részletfizetést a végrehajtótól, az adja meg a részletfizetést, és törölje az árverést. Aztán lehet további lépéseken gondolkodni.

Egyébként itt valami nem kerek.

  1. A hirdetmény szerint kik az adósok (= ki ellen folyik a végrehajtás)? Ez nem ugyanaz, mint hogy ki kapja meg a hirdetményt, mert azt minden tulajdonostársnak meg kell küldeni, függetlenül attól, hogy adós-e vagy nem.
  2. Melyik tulajdoni hányadot árverezik? Az utolsó hozzászólásod szerint haszonélvezettel terhelten árvereznek 3 * 1/4 -et, míg a topicindító alapján 1/2 + 2 * 1/4 a tulajdoni hányadok, ami alapján 1/1-et kéne árverezni, és a haszonélvezetet törölni kéne.

Az MBVK árverési oldalán ilyen adatokkal nem találtam árverést, valamit elírtál. A hirdetményen levő végrehajtói ügyszám alapján keress rá.

Ttamita # 2022.08.06. 14:45

osztap, én hibáztam a tulajdoni hányaddal, idegességemben rosszul maradt meg bennem, de most jól átnéztem és mindannyiunknak 1/4 van feltüntetve.

Mind a hármunknak a dokumentumán én vagyok egyedül megjelölve , mint adós, bevallom, ez sem tűnt fel, ugyanis! így kezdődik a levél, h DHK hátralékkezelő és pénzügyi rt végrehajtást kérő és társa(i) .... nekem soha nem volt a nevemen közüzemi csekk! DHK se. Illetve így szól: xy ilyen és ilyen számon kiállított végrehajtó okirattal rendelte el, Távhőszolg.díj címen. De a Távhőhöz sincs közöm!
Majd van egy olyan, h:
Végrehajtást kérő:
Inteum zrt
3. Számú Lakásfenntartó (ez itt a közös képviseleti iroda)

És ugyan ezek az adatok szerepelnek mindhármunkén! Akkor most viszont leesett, h csak az én tulajdoni hányadomat árverezik?? De hogy-hogy? Hiszen egyik szolgáltatóval sem vagyok szerződésben!

gerbera317 # 2022.08.06. 14:56

Két dolgot kellene megtanulnod: az értó olvasást, meg hogy a 'hogy'-ot csak sms-ben rövidítjük h-val, itt a fórumon nem!

Ttamita # 2022.08.06. 15:04

gerbera317,

szimpatikus vagy, h erre felhívtad a figyelmet, hatalmas pacsi, de bocs, a továbbiakban ignorállak, irreleváns számomra az ilyen jellegű toxikus megnyilvánulás! Kisebb gondom is nagyobb a felvetésednél, sajnálom, h a te szemedet ez bántja, annak szívből örülök, h neked csak ez a gondod, maradjon is így!

gerbera317 # 2022.08.06. 15:26

Jó, akkor a h kilőve. De sáros vagy még az értő olvasással.

osztap # 2022.08.06. 15:39

Ttamita,

No ez azért árnyalja a helyzetet. Tehát csak Te vagy adós egyedül, és csak a Te 1/4-es, haszonélvezettel terhelt tulajdoni hányadodra folyik a végrehajtás, ha jól értem.

Nézd meg még egyszer az az árverési hirdetményt, kevesebb lesz ott a tőketartozás, mint 4 mFt. Add össze az ott szereplő tőketartozásokat, adj hozzát 30-40%-ot, az egy jó becslés a tartozás teljes összegére, ha már több éve fennállnak a tartozások. A végrehajtó majd megmondja a pontos összeget hétfőn.

Hogy miért téged vett elő a távhő, meg hogy mi konkrétan az intrumos követelés, ahhoz ismerni kéne az iratokat. Ha anyád nevén van a távhő és nem fizetett, téged találhatott meg a DHK mint tulajdonost. Az Intrum követelése bármi lehet...

Néhány dolog, ami aggodalomra ad okot:

  1. Te nem kaptad meg a leveleket. Pedig volt legalább három tértis levél ezelőtt: a fizetési meghagyás, a végrehajtási lap, és a becsérték közlése. Ez akkor szokott előfordulni, ha a Te lakcímkártyádon anyád címe van és ő nem vette át / nem adta oda a leveleket, vagy ha a tulajdoni lapon a Te címed már nem aktuális. Az első miatt el kell vele beszélgetni, de rohamost. A másik miatt a földhivatalban át kell jelentened a címed - menj be a héten, ingyen megcsinálják. A végrehajtónak is jelentsd be a helyes címed hétfőn.
  2. Azt írod, hogy anyád nyugdíjából vonnak valamit, és hogy négymilliós tartozás van a tulajdoni lapon. Ez azt jelenti, hogy még fognak csontvázak kipotyogni a szekrényből. El kell anyáddal beszélgetni, hogy mik ezek. Vegye elő az iratokat, és szedjétek össze, hogy kinek, mennyivel tartozik, és van-e már végrehajtás folyamatban. Nem lesz kellemes, de minél tovább vártok, annál drágább lesz helyhozni dolgokat.
  3. gerbera317 a végrehajtáshoz egyik legjobban értő olvtárs ezen a fórumon. Nem érdemes lepattintani.
gerbera317 # 2022.08.06. 17:15

Ez így egy nagy katyvasz. Hát ki a búbánatot érdekel, ki rendelte el a főszám szerinti végrehajtást? Ennél még a végrehajtó email-címében a kukac formájának leírása is relevánsabb információ lenne!
Azt látjuk, hogy ez egy kitűzött, első szakaszos árverés. Nehéz közölni a települést, hogy megnézhessük azt a kszott hirdetéményt, hogy ne az adós előadása alapján kelljen találgatni, hogy miről van szó valójában?

Majordomus # 2022.08.06. 18:46

Engem az érdekelne hogy ki a negyedik tulajtárs ?

Ugye 3x1/4-ed az 3/4-ed. Kié a negyedik 1/4-ed? Valahogy hadilábon állsz a matekkal.

Majordomus # 2022.08.06. 18:48

Mondjuk azt nem értem hogy ha anyu lakik a lakásban,akkor a közös képviselő miért nem ellene érvényesiti a közös költség követelést?

Majordomus # 2022.08.06. 18:52

Ha téged árvereznek akkor milyen jogcimen vonják a pénzt anyukátok nyugdijából?

Sok minden homályos itt,első lépésben elő kell venni a mamát hogy viritsa elő a papirokat és nyögje már ki hogy kinek tartozik és főként hogy miért?

Nem elég a nyugdija a rezsire?
Addig tisztázzátok mig meg nem jelenik nálatok egy batyuval a hátán,hogy hajléktalan lett.

gerbera317 # 2022.08.06. 19:04

Nem kizárt, hogy minden tulajdonos ellen folyik végrehajtás. Elvégre a hirdetményen ott egy csomó vh-kérő, akikről a makacsul házós kérdező még soha nem is hallott. Csak hát házni meg visszaszólni könnyebb, mint használható információt szolgáltatni a segítségkéréshez. Ugyebár.

Majordomus # 2022.08.06. 19:09

És mi van a negyedik 1/4-ed tulajdonnal?

Ttamita # 2022.08.07. 07:08

osztap,

nagyon köszönöm az információt és a segítségedet ! Igen, ellenem indult csak az eljárás és így akkor már értem, mi alapján vagyok én a felelős! Holnap mindenképp beszélek a végrehajtóval!

Majordomus,

köszönöm, amiért nem hagytad annyiba és ismételten rákérdeztél a tulajdoni hányadra, átkértem a tulajdoni lapot és azon az szerepel: 1/2 hányad törölve, ez édesapám, aki meghalt, 2/4 anyu, 1/4 - 1/4 testvérem és én. Anyu haszonélvező.
Ahogy minden közüzemi csekk, beleértve a közös költséget is, anyu nevén van, abszolút laikusként pedig ezért sem értettem, miképp lehetek ezért én az adós,. Én azt feltételeztem, azért tőle vonja a DHK, mert ugye minden az ő nevén van, de osztap felvilágosított , engem találtak meg és lettem én az adós.

osztap # 2022.08.07. 07:24

Ttamita,

Majd meséld el, mire jutottál a végrehajtóval! Arra vigyázz, hogy nem minden nap van személyes ügyfélfogadás. Ellenőrizd az árverési hirdetmény fejlécében, hogy ne menj potyára.

Ttamita # 2022.08.07. 08:34

osztap,

nagyon szépen köszönöm Neked és így fogok tenni, elmesélem! Újfent segítettél, mert valóban nem néztem meg a napokat, ismét figyelmetlen voltam, de ez a helyzet kicsinál, így akkor szerda vagy csütörtök tudok menni, de utána mindenképp megírom, mit intéztem. És őszintén köszönöm szépen!!

gerbera317 # 2022.08.07. 13:41

valóban nem néztem meg a napokat
Ugye-ugye, az értő olvasás? Bezzeg a közjegyző neve, az naon fontos... Lesznek abban az árverési hirdetményben még más, rejtett csodák is. Javaslom a tulajdoni lap tanulmányozását is mert az se csak a tulajdoni hányadok kisilabizálására való, hanem egy kész kalandregény.

Majordomus # 2022.08.07. 17:06

Ugye-ugye!
Nem olyan egyszerű ez mint amilyennek elsőre látszik.

Az adósságokért a tulajdoni hányad alapján feleltek. A fele a mamáé.

Nézzetek szét,kaparjátok össze a 7 krajcárt és i re ány a végrehajtó egyezkedni! Egy jelentősebb összeget perkálni,kb. 20 % a többire részletfizetést kérni,de egyetemlegesen!

A végrehajtónak hétfőn 8.00-12.00 között van fogadóórája.