Várásolt lakás Birtokbaadása


Péterkirály # 2023.01.11. 15:53

Hát én elmagyaráznám az eladónak, hogy a március 31. az nem a birtokbaadás dátuma, hanem a végső kifizetésnek a végső dátuma. De ő az általunk vett lakás ügyvédjének hisz inkább, akitől én segítséget kértem, hogy szeretnék hamarabb költözni de nem kaptam segítséget, helyette csak annyit kaptam, hogy megírta nekünk, hogy egyezzünk meg, de ha nem tudunk megegyezni akkor a március 31.-e a mérvadó legkésőbbi birtokba adás dátumának... Tehát így az eladóm van nyeregben. Ellenben a vevőm ügyvédje mondta, hogy írunk nekik levelet amint megvan az utolsó vételár (remélhetően ezen a héten meglesz, vagy a jövő héten)...

Péterkirály # 2023.01.11. 15:50

Igen, valahogy úgy van megfogalmava, hogy a "a teljes vételár kifizetésének határideje legkésőbb március 31.-e" a birtokbaadás meg úgy van írva hogy "birtokbaadás egyeztetett időpontban a teljes vételár kifizetésének napja/a teljes vételár kifizetésével egyidőben" Szóval úgy értelmezi a vevő hogy amikor kifizet aznap kellene birtokba adnunk neki a lakást, mert a birtokbaadás napja az utolsó részlet fizetésének napja. Tehát elvileg ha január 12.-n kifizetnek akkor az a nap. De ez a gyakorlatban nem nagyon teljesíthető mert most ott üljek a dobozok tetején ágy meg minden nélkül és várjam hogy melyik nap lesz utalás, aztán ugorjak és adjam birtokba? Bár erre a vevőm megoldása az, hogy nem az utolsó utalás napján akarja birtokba venni, hanem 2 héttel később január végén... Pedig a bankjának mondhatná, hogy "utald a hitelt februárban légy szíves". Bankos ismerős is mondta nekem, hogy lehet ilyet, és már a vevőknek is leírtam, hogy lehet ilyet.

Szomorú örökös # 2023.01.11. 15:36

Péterkirály

Mindesetre nagyon hülyén lett megfogalmazva ez a szerződés, mert valahol én a te új lakásod eladójával értenék egyet, azaz nem lehet kényszeríteni a kiköltözésre csak azért, mert neked már most megvan a pénzed és el akarod foglalni a lakást. A határidő minden normális adásvételi szerződésben a végső kiköltözésre vonatkozik, azaz nagy valószínűséggel nem így van megfogalmazva.

Szomorú örökös # 2023.01.11. 15:34

Péterkirály

a vevő cseszik arra, hogy nekünk mi lenne a jó, és az eladó is cseszik rá, az utóbbi ragaszkodik a március végi kiköltözéshez

Akkor az ügyvéd szépen írja le neki, amit itt is leírtál és lengesse be a kötbért. Hátha az egy kicsit elgondolkodtatja. Csak gyanítom, hogy ő úgy értelmezte, hogy a március 31-e a végső kiköltözési határidő. El kéne neki magyarázni, hogy nem egészen így van és kötbér lesz a vége.

Péterkirály # 2023.01.11. 13:39

Ha békésen akarom megoldani akkor hagyom a vevőimet beköltözni január végén, és elmegyek 2 hónapra panzióba vagy albiba, és március végén birtokba vesze ma vásárolt lakásomat. Tehát ebben az esetben mindenképp panzióra leszek szorulva. Kivéve ha a vevőimet nem engedem be január végén, amikor jönni akarnak...

Péterkirály # 2023.01.11. 13:37

Azt már próbáltuk, és a vevő cseszik arra, hogy nekünk mi lenne a jó, és az eladó is cseszik rá, az utóbbi ragaszkodik a március végi kiköltözéshez, az előbbi meg a január végi beköltözéshez...

Szomorú örökös # 2023.01.11. 13:33

Péterkirály

Illetve az Eladónk nem teheti meg, hogy március 31.-ig várat minket a birtokbaadásaal, ha mostanában mi őt teljesen ki tudjuk fizetni, és utána költözni szeretnénk.....Szerinte is írassunk ügyvéddel levelet az Eladónknak, hogy mi az ütemterv: hogy mi hamarosan fizetni fogunk, és utána szeretnénk hamar birtokba venni a vásárolt lakást, különben az Eladóval kötött szerződésben leírt kötbért kérhetjük...

Cseszheted, ha mégsem költözik. Akkor te mehetsz panzióba vagy albérletbe lakni. :-O És hát azt a kötbért is be kell hajtani rajta, mert kétlem, hogy önkénkt és dalolva fizetni fog. A békés megegyezés lenne a legjobb megoldás, nem az ügyvéden keresztül társalgás.

Péterkirály # 2023.01.11. 13:23

Hát nagyjából a harmadik ügyvéd is azt mondta, amit a Vevőink, hogy ha a Vevőnk kifizet, akkor utána költözni kell őt engednünk a neki eladott lakásba, mert december végén korrekten leírta nekünk, miután utalta a maradék önerőt, hogy a banki hitelt is január első felében megkapjuk, és ők január végén költözni akarnak.

Illetve az Eladónk nem teheti meg, hogy március 31.-ig várat minket a birtokbaadásaal, ha mostanában mi őt teljesen ki tudjuk fizetni, és utána költözni szeretnénk.
Mert egyik szerződésben se beköltözési határidő van írva, hanem március 31. mint "utolsó fizetés dátuma" van írva, és a költözés az utolsó fizetés napjához van írva közösen egyeztetett időpontban-ra.
Szerinte is írassunk ügyvéddel levelet az Eladónknak, hogy mi az ütemterv: hogy mi hamarosan fizetni fogunk, és utána szeretnénk hamar birtokba venni a vásárolt lakást, különben az Eladóval kötött szerződésben leírt kötbért kérhetjük...

Majordomus # 2023.01.10. 20:11

Na,ha szerencséd van akkor már téged is véd valaki...

Péterkirály # 2023.01.10. 19:14

Most felvettük a kapcsolatot egy harmadik ügyvéddel. Leírtuk neki a szitut, meg átküldtük mindkét adásvételit. Meglátjuk, ő mit mond, mert a mi ügyvédünk az eladónk pártját fogja, a vevőnk ügyvédje meg a vevőnk pártját.

drbjozsef # 2023.01.10. 16:54

akkor akár rendőrséggel is kirakathat,
Ebben teljesen téved, el fogják hajtani, ez polgári jogi vita, nem bűncselekmény.

Legfeljebb, ha nem költözöl ki akikor ő akarja, majd utólag beperel a költségeire. Aztán hogy nyer-e, az elég kétséges, de a szuper szerződésetek alapján nem is teljesen kizárt.
(Az, hogy eláll a szerződéstől, nem túl valószínű, ha tényleg akarja a lakást, pláne ha hitel is van benne)

Szomorú örökös # 2023.01.10. 16:32

Péterkirály

A vevő úgy képzeli, hogy ha már kifizette a teljes vételárat, akkor akár rendőrséggel is kirakathat, mert már az ő tulajdona a lakás, nem a miénk...

Szerintem összekeveri az árverésen vásárolt ingatlannal. Ha te jelzed neki határozottan, hogy ne fizessen ki minden pénzt, csakis birtokbaadáskor, mert te csak március 31-én tudod leghamarabb elhagyni a házat - és a szerződés szerint jogod van addig maradni - akkor hiába pattog.

Péterkirály # 2023.01.10. 16:16

Hát sajnálom, csak nem szeretnék egysze csak az utcán kikötni, két lakás között. A vevő úgy képzeli, hogy ha már kifizette a teljes vételárat, akkor akár rendőrséggel is kirakathat, mert már az ő tulajdona a lakás, nem a miénk...

Zoltanuss # 2023.01.10. 10:39

Majordomus Ja ritka túlagyalásba futottunk bele!

Zoltanuss # 2023.01.10. 10:37

Péterkirály
Hát a vevőd elég naiv. Van egy alapelvem,mégpedig az , hogy az útolsó részletet addig nem fizetem amig birtokba nem vehetem.

Péterkirály # 2023.01.10. 09:01

Hát most jelenleg a vevőnk pattog, hogy márpedig ők napokon belül teljesen kifizetnek minket, és utána pár héten belül ők birtokba akarják venni a nekik eladott lakásunkat...

Majordomus # 2023.01.06. 21:13

Az.túlagyalod az egészet.

Péterkirály # 2023.01.06. 16:16

"Erre mondták szerintem, hogy ami a szerződésben rögzítve van, azaz a legkésőbbi költözési dátum."
Igen, szerintem is. De hát ez nem a legkésőbbi költözés dátuma, hanem a legkésőbbi fizetés dátuma. Ha februárban ki tudom fizetni őket, akkor a március 31 nonszensz szerintem. Természetsen azt megtehetem, hogy csak akkor fizetek, és az eladós ügyvéd is ezt tanácsolta, hogy várjam meg a március végi birtokba adást és csak akkor utaljam a teljes vételárat. Megtehtem, hogy ülök a pénzen, és csak a birtokbaadás napján fizetem ki az eladónak a maradék vételárat. Mondjuk a pénzen se szeretek ülni. Jó, most sokan mondhatják, hogy "De jó nekem, hogy ez a legnagyobb problémám" de ez a pénz nem utazásra lesz költve vagy drága tévére, hanem egy másik lakás árába lesz beletéve, nagyon kell rá addig vigyázni, amíg át nem tudom venni a megvett lakást, ha csak akkor fizetném ki.

Mai fejleményhez tartozik: A vevőim szó nélkül már utalták az utolsó önerejüket néhány napja, már csak a banki hitelük van hátra, tehát nem fognak később utalni, mert már átutaltak mindent, amit akartak. Most a bankjuk következik utolsó sorban, de a bankjuk se fog várni a hitelük utalásával. A bankjuknak most adják majd le az igazolást arról, hogy a lakásvásárlásukba már beleadták a teljes önerőt (egy bizonyos önerő volt a hitelük feltétele), már csak a hitel kell hozzá. A bankjuk azt mondta, hogy ha most ezt az igazolást megkapják, január folyamán utalja nekünk a hitelt. Amint utalta, akkor a teljes vételár ki lesz fizetve nekünk.

Most azt beszéltük meg a vevővel, hogy ha a bankjuk utalja nekünk a hitelüket januárban, akkor meglesz nekünk is abból a teljes vételára a vett lakásunkhoz, és akkor a vevők ügyvédje segít nekünk: mi azonnal átutaljuk a teljes vételárat az eladónknak, és utána kap az eladó az ügyvédtől egy szép postai levelet, amiben benne lesz, hogy a teljes vételár ki lett fizetve, és kérjük a pár héten belüli kiköltözést, vagy ha nem lesz meg a kiköltözés, akkor az eladók szerződésében említett napi 20ezer Ft-os kötbért is megfogja nekik a levél említeni.

Meglátjuk, hogy így mi lesz a vége... Szerintük ez így működni fog, és februárban meg fogjuk kapni a lakást....

Én sajnálom, hogy így kell, de ismerem magam, tuti, hogy én fogok a végén a legrosszabbul járni, ahogy szoktam. De ha el tudják intézni, hogy az eladóm hamarabb kiköltözzön, és így mi is hamarabb be tudjunk költözni, akkor azzal nincs kifogásom, egy próbát megér.

Mert az se jó érzés, hogy lakom az eladott lakásomban még 2-3 hónapig, és mivel még nincs birtokba adva, de már teljesen ki van fizetve, és ne adj isten beüt egy váratlan káresemény pl. tűz, stb. akkor az a én felelősségem lesz. Így is már mániákusan minden elosztót lekapcsolok, amikor elmegyünk dolgozni, nehogy valamelyik kigyulladjon, és leégjen a lakás. A feleségemnek megmondtam, hogy ne gyújtson semmilyen gyertáyt, amíg nem költöztünk, stb. Ez már mánia.

Szomorú örökös # 2023.01.06. 12:03

Péterkirály

csak legkésőbbi fizetés dátuma van rögzítve március 31.- és az van írva, hogy a birtokbaadás dátuma a fizetés dátumával egyidejűleg, legkésőbb március 31.

Erre mondták szerintem, hogy ami a szerződésben rögzítve van, azaz a legkésőbbi költözési dátum.

Tehát szerintem ha én előbb utalom, akkor az nem lehet március 31, ha én addig nem tudom megoldani a hollétemet.

Még mindig túl sokat agyalsz. Azért, mert a te mostani ingatlanod vevője most szívatni akar, akkor neked nem kell felvenni a kesztyűt és tovább szívatni a te eladódat. Közöld a vevőiddel, hogy te is csak márciusban tudod birtokba adni, slussz-passz! Nem kötelező nekik korábban fizetni, mi több, költözni se. Ott szerepel nálatok is a legkésőbbi birtokba adás dátuma, te is ahhoz tartod magad és kész!

Péterkirály # 2023.01.06. 09:50

Elírtam, nem február vége, hanem március vége ("Csak a szerződésben is rögzített március végi kiköltözést tudjuk vállani." ezt mondta pár napja)

De nem értem miért azt mondja, hogy a "szerződésben is rögzített kiköltözést tudjuk vállalni." amikor a szerződésben nincs rögzítve kiköltözési dátum, csak legkésőbbi fizetés dátuma van rögzítve március 31.- és az van írva, hogy a birtokbaadás dátuma a fizetés dátumával egyidejűleg, legkésőbb március 31. Tehát szerintem ha én előbb utalom, akkor az nem lehet március 31, ha én addig nem tudom megoldani a hollétemet.

Szóval nem dőlt el a kérdés, mert én amint a vevőim megkapják a hitelt (az ígéretük szerint január folyamán utalja nekünk a bank a hitelüket), akkor én utána átutalom a eladónak a teljes vételárat, és meg fogom mondani, hogy nem tudok február végéig várni, költözni akarok.. Az nem közös megegyezés, hogy ő mond egy napot és elvárja azt tőlem, hogy én szó nélkül fogadjam azt el, amikor hónapokkal előre ki tudom őt teljesen fizetni. Persze ettől függetlenül valószínűleg meg fogja tenni, hogy nem költözik ki előb és nem adja át előbb. De én mindent meg fogok próbálni, hogy ne így legyen.

Most írok egy levelet a vett lakás ügyvédje és az eladó lesz benne a címzett, és megírom nekik, hogy nem tudok addig várni, lehet, hogy már jövő héten tudom utalni a teljes vételárat a eladónak, tehát oldjuk meg valahogy. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz.

Szomorú örökös # 2023.01.06. 00:18

Péterkirály

Eladó fia aki a lakásban "albérlőként" lakik ezt mondta:
"Nem fogok tudni előbb kiköltözni sajnos, csak a szerződésben is rögzített február végi kiköltözést tudjuk vállalni.

Akkor szerintem el is dőlt ezzel a kérdés, vagy nem?

Péterkirály # 2023.01.05. 20:57

Eladó fia aki a lakásban "albérlőként" lakik ezt mondta: "Nem fogok tudni előbb kiköltözni sajnos, csak a szerződésben is rögzített február végi kiköltözést tudjuk vállalni. Így kérlek ezzel is kalkuláljatok."

Majordomus # 2023.01.05. 20:27

Kérdezd meg az eladódat ki tud e költözni ha jövő héten kifizeted a teljes összeget?

Péterkirály # 2023.01.05. 08:46

„Eladó az Ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, közösen egyeztetett időpontban 2023. március 31. napjáig adja a Vevő birtokába.”
Igen, tehát ha én kifizetem pl. a jövő héten a teljes vételárat, és akkor közösen egyeztetünk időpontot március 31.-ig. De ha én jövő héten kifizetem a teljes vételárat, akkor az a közösen egyeztetett időpont nehogy már egy március 31. legyen. Az a március 31. csak azért kellett lennie bele írva, mert addig kellett fizetnem. De ha előbb tudok jóval fizetni, akkor nehogy már 2 hónap legyen a várakozás, hanem legyen egy normális időkeret, ami alatt össze lehet pakolni és albérletet lehet az elbérlőnek keresni stb. Tehát egy kb. 2 hét eléggé méltányosnak tűnik. Ráadásul úgy, hogy december elején ezt már egyszer jeleztem az eladónak, de mondjuk nem vettek komolyan egyáltalán.
Mert ha én január közepén utalom a teljes vételárat, akkor az a március 31.-i "közösen egyeztetett időpont" nem lehet egyidejű a teljes vételár megfizetésével, mert 2.5 hónap a kettő között a különbség. Nonszensz.

drbjozsef # 2023.01.05. 07:07

Az a baj, hogy ez nem egyértelmű így.
Önkényesen emelted ki a vessző utáni részt, figyelmen kívül hagyva az az előttit.
Ez a két rész így egy mondatban ugyanis ellentmondás.
Birtokba adni VAGY előzetesen egyeztetett időpontban lehet (legfeljebb bizonyos hatáirőIG legkésőbben) VAGY a teljes vételár megfizetésével EGYIDEJŰLEG.

Ez egyszerűen egy rossz, hibás mondat, mind a két szerződésben. Így is érthető, úgy is értelmezhető.

Akárhányszor rágjuk ezt meg, csak az a konklúzió, hogy itt nincs jó megoldás.