Várásolt lakás Birtokbaadása


Szomorú örökös # 2023.01.05. 04:44

Péterkirály

Ő is úgy értelmezte, hogy a birtokbaadásnak azután kell megtörténnie, miután mi kifizettük a teljes vételárat az Eladónak.

Túl sokat agyalsz még mindig a kérdésen.
Az ügyvéded hiába agyal, ha határidő van kikötve - 2023. március 31-e - hiszen épp te írtad az előbb ide:

Eladó az Ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, közösen egyeztetett időpontban 2023. március 31. napjáig adja a Vevő birtokába.

Tehát a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg egyeztettek időpontot, aminek 2023. március 31-e lehet a legutolsó napja. Ha ezt átlépi, mégsem adja birtokba az ingatlant, na akkor játszik a kötbér. Bocsi, de én egyértelműen így értelmezem. A te vásárolt lakásod eladója sem fejőstehén. Követelhetsz tőle kötbért, de gyanítom, hogy peres eljárás nélkül ő bizony nem fog fizetni, mi több, még azzal sem biztos, hogy eléred.

Péterkirály # 2023.01.04. 22:02

Köszönöm a tippet, utána nézek! :)

Egy ügyvéd úrral beszéltem élőben, az felhívta a figyelmemet a vásárolt lakás szerződésében lévő kötbér kikötésére. "Felek kifejezetten megállapodnak abban, hogy 5 napon túli késedelmes birtokba adás esetén - ideértve a kijelentkezési kötelezettség megszegését is - Eladó minden késedelemmel érintett nap után 20.000,- Ft összegű késedelmi kötbért köteles Vevő részére megfizetni"

Ő is úgy értelmezte, hogy a birtokbaadásnak azután kell megtörténnie, miután mi kifizettük a teljes vételárat az Eladónak. Tehát ha február elején mi kifizetjük a teljes vételárat az Eladónak, akkor utána birtokba kell kapnunk a lakást, mert ki lett fizetve a teljes vételár: "Eladó az Ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, közösen egyeztetett időpontban 2023. március 31. napjáig adja a Vevő birtokába."

"A teljes vételár megfizetésével egyidejűleg."!!

Vagy ha nem adja át, csak továbbra is március 31.-n akarja átadni, akkor én elmegyek albérletbe, de azt a eladó fogja a kötbérből nekem kifizetni!

Mert nehogy már az legyen, hogy ha én nem tudtam volna március 31.-ig kifizetni a lakás teljes vételárát, akkor kötbért kellett volna fizetnem ("Vevő pedig 5 napon túli késedelmes utolsó vételár részlet megfizetése esetén, minden késedelemmel érintett nap után 20.000, - Ft összegű késedelmi kötbért köteles Eladó részére megfizetni.") de az Eladónak nem kell részemre kötbért fizetnie, mert nem adja birtokba a lakást nekem, miután én február elején teljesen kifizetejm őt? Abszurd. ( "Felek kifejezetten megállapodnak abban, hogy 5 napon túli késedelmes birtokba adás esetén - ideértve a kijelentkezési kötelezettség megszegését is - Eladó minden késedelemmel érintett nap után 20.000,- Ft összegű késedelmi kötbért köteles Vevő részére megfizetni")

Majordomus # 2023.01.04. 21:15

Próba szerencse.
.
Tudod hogy melyik a legdrágább szoba egy luxusszállóban?

Az amelyik üres!
Na így bérelj magadnak lakást!

drbjozsef # 2023.01.04. 15:58

Kérdezz meg pár airbnb kiadót, ilyenkor télen, ha nincs forgalom, hátha kiadja egy hónapra olcsóbban, mint a napi ár. Hátha.

Péterkirály # 2023.01.04. 13:12

Mondjuk ha kb 130-200ból kijönne egy hónap már boldog lennék.
Ellátás panzióban nem kellene, azt megoldjuk magunknak. Csak egy szoba kellene 2 személyre wcvel meg fürdőszobával meg wifivel.
Normál ár az lenne, ami egy mai albi ára egy hónapra...

Zoltanuss # 2023.01.04. 12:53

lakásbérlés 1-2 hónapra nincs normális áron albérlet, inkább apartmanok vannak vagy szállodai szobák de kerülne vagy fél millióba 2 főre.
Vajon mi a normális ár ?

Apparmant -panzió kis lemondással napi 10 ezerért már akad.
Kimondott bérlet ilyen rövid távra nem gazdaságos.

Sőt manapság a lakásbérlés minimális ideje az 1 -
  • azaz egy év.
Természetesen a bérlő nem rab, tehát ha előbb menne mehet, ,de annak vannak szankciói. Aki nem hiszi gyakorolja az ellenkezőjét !!
Péterkirály # 2023.01.04. 10:19

Igen néztem lakásbérlést de 1-2 hónapra nincs normális áron albérlet, inkább apartmanok vannak vagy szállodai szobák de kerülne vagy fél millióba 2 főre. Ráadásul a bútorokat is raktárban kellene addig tartani aminek az ára kb. heti 10 ezer.

Majordomus # 2023.01.03. 21:23

Nem tudom miért problémázol ezen?

Nálad lesz a pénz. Március 31-én kiköltözöl
Pont.

Probléma csak akkor lesz ha a te eladóid nem költőznek hamarabb. Nem fog tán kiverni a lakásodból január végén? A pénz már nálad van.
Ha ennyire aggodalmaskodsz,2 hónapra bérelj egy lakást magadnak.

Péterkirály # 2023.01.03. 13:39

A vevőink szerint amikor a bankjuk utalja nekünk a hitelüket (a hitelük összege a vevőink teljes vételárát teljessé teszi, tehát ki lesz fizetve nekünk a teljes vételár a vevőinknek eladott lakásunkra, amint a hitelük összega a számlámra érkezik) talán már ezen a héten vagy a jövő héten fogja utalni a bank, és a vevőnk szerint mivel így már nálunk lesz a vásárolt lakásunk teljes vételára is, abból szerinte mi azonnal utaljuk át a Eladónknak a teljes vételárat, és mondjuk meg nekik, hogy mivel kifizettük a teljes vételárat, pár héten belül költözni akarunk, és sajnáljuk, de nem tudunk március végéig várni a költözéssel, mert a szerződésben a kifizetés dátuma van írva max március 31.-ig, és nem a kiköltözésé. A kiköltözéshez nincs dátum írva. Csak a teljes vételár kifizetéséhez van dátum írva: hogy legkésőbb március 31.-ig kell a teljes vételárat megfizetni, az nincs benne, hogy nem lehet hamarabb.

Péterkirály # 2023.01.03. 13:25

Elírtam, javítanám a lenti mondatot amikor az eladómtól idéztem, nem február végét írt hanem március végét.
Így helyes: "Az eladónk azt írta tegnap, hogy a "Csak a szerződésben is rögzített március végi kiköltözést tudjuk vállalni. Így kérlek ezzel is kalkuláljatok."

Péterkirály # 2023.01.03. 13:14

Hát az van a Vevőkkel kötött szerződésben, amt leírtam, vagyis: "Vevők vállalják, hogy az Ingatlan utolsó vételárrészeként legkésőbb 2023. március 31. napjáig megfizetnek (.ennyi- és ennyi forintot..) Szerződő Felek megállapodnak, hogy előzetes egyeztetés szerint, a teljes vételár megfizetésének napján kerül sor az Ingatlan birtokátruházására."

Jogász ismerőst kérdeztük, ő megnézte az eladónkkal kötött szerződést és ezt írta:
"Az szerepel a szerződésben, hogy legkésőbb március31.-ig kell a teljes vételárat kifizetnetek, az nincs benne, hogy nem lehet hamarabb fizetni. Illetve a birtokbaadásnál az szerepel, hogy a teljes vételár kiegyenlítését követően kerülhet rá sor közösen egyeztetett időpontban legkésőbb március 31.-ig, tehát olyan nincs, hogy csak a ti eladótok szabja meg a kiköltözés időpontját
Ráadásul a szerződés legvégén le van írva, hogy a ti eladótok felhatalmaz titeket arra, hogyha megtörténténik a teljes vételár kiegyenlítése és a ti eladótok nem adja birtokba az ingatlant, akkor ti a birtokvédelem eszközeként jogos önhatalommal birtokba vehetitek.
Azt látom, hogyha a vevőtök átutalja nektek a teljes vételárat és ti pedig átutaljátok abból az eladótoknak a teljes vételárat, akkor az több mint méltányos, hogy lesz még pár hetük nekik is kiköltözni. Az nem számít, hogy ők kötik az ebet a karóhoz, hogy csak március 31..-n tudnak kiköltözni, ha ti jóval hamarabb kifizetitek most őket akkor nekik menniük kell. Szerintem ezek alapján onnantól, hogy megkapja a pénzét az eladótok, onnantól ő jogtalanul tartózkodik az ingatlanban és a ti nagylelkűségeteken múlik, hogy ezt meddig hagyjátok meg neki."

Már nagyon unom ezt az egészet, pontosan senki se tudja, hogy mi a megoldást, szinte mindenki mást mond. A vevőnknek csak az a fontos, hogy mihamarabb beköltözhessen, az eladónknak meg csak az a fontos, hogy ő március vége előtt nem tud kiköltözni. Az eladónk azt írta tegnap, hogy a "Csak a szerződésben is rögzített február végi kiköltözést tudjuk vállalni. Így kérlek ezzel is kalkuláljatok." De akárhogy nézem a szerződést, abban nincs benne, hogy mikor vana kiköltözés. Ez van csak benne: "Eladó az Ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, közösen egyeztetett időpontban 2023. március 31. napjáig adja Vevők birtokába (Ptk. 6:217. §) (...) Eladó lenti aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy legkésőbb a vételár teljes kifizetésének napjáig családtagjaival (egyéb bejelentett személyekkel együtt) kijelentkezik, az esetleges székhely bejelentést megszünteti (kijelentkezési kötelezettség)."
Én úgy értelmezem, hogy ha most a héten vagy a jövő héten átutalom az Eladómnak a teljes vételárat, akkor neki ki kell költöznie, és nem várathat meg március 31.-ig.

Majordomus # 2023.01.02. 21:19

Az számit mi van a vévőddel kötött szerződésben?

Péterkirály # 2023.01.02. 13:59

Még úgy is, hogy ha az eladónkkal kötött szerződésben az van írva, hogy "Vevők vállalják, hogy az Ingatlan utolsó vételárrészeként legkésőbb 2023. március 31. napjáig megfizetnek (...)Szerződő Felek megállapodnak, hogy előzetes egyeztetés szerint, a teljes vételár megfizetésének napján kerül sor az Ingatlan birtokátruházására." Tehát ha a bank utal mondjuk ezen a héten, akkor ki van felénk fizetve a teljes vételár, akkor mondhatjuk, hogy köszönjük de akkor is csak március végén fogunk tudni kiköltözni?

Majordomus # 2023.01.01. 20:17

Köszönd meg nekik az utalást.
És tájékoztasd őket,hogy részedről nem lenne akadálya,de az eladóid miatt csak a szerződés szerint tudsz teljesíteni.

Azt meg nem kifogásolhatják.

Péterkirály # 2023.01.01. 18:35

Hát most újévkor a vevőink hirtelen a semmiből utalták a teljes önerőt, és már csak a hitelük kifizetése van hátra (a vételár 25%-a kb.). A mostani önerős utalás után küldtek egy sms-t, hogy utaltak, és a banknál is voltak aláírni a hitel dolgait, és a bank azt mondta nekik, hogy január első felében utalják nekünk a hitelüket. Amint ez utalva lesz, akkor már a teljes vételár ki lesz fizetve a részünkre, és az sms-be azt is írták, hogy így ők februárban már be is akarnak költözni. Szóval már nem pár hétről van szó, hanem jóval többről, mert a mi vásárolt lakásunk lakója még mindig csak március végén tud kiköltözni, azt mondja: előbb nem tudja megoldani a kiköltözést, ezért ne utaljam neki a teljes vételárat, csak a birtokbaadáskor, ami március végén lesz.

Majordomus # 2022.12.20. 20:49

Na,majd írd meg mire jutottatok.

Szomorú örökös # 2022.12.20. 05:02

Péterkirály

nem tudom, hogy hol írtam régebben olyat, hogy "felmondani" hogy a vevő felmondaná. Lehet attól még bennem van a félsz, hogy egyszer csak azt mondják, viszlát, fizesd vissza a pénzünket.

Egészen pontosan itt:

2022. 12. 16. 11:49.
Vagy akkor ez miatt a 2 hét miatt mondhatják azt, hogy miattam mert nem tudok kiköltözni előbb bukik az egész, és keresnek másik lakást?

De ne aggódj emiatt, mert később kiderült, hogy a hitel miatt eleve nem léphetnek már vissza.
Ha már ők a szerződéstől eltérően akarják az ingatlant birtokba venni, akkor ez legyen az ő gondjuk.

Majordomus # 2022.12.19. 20:17

A bútoraikat el tudod helyezni,a 2 hetet meg kihúzzák a szülőknél is.

Szomorú örökös # 2022.12.19. 09:23

Péterkirály

Szóval nagyon sok pénzük nem marad pl. szállodázni. De ez már ne az én problémám legyen

Így van, ez az ő gondjuk, ha már hamarabb vállalták a saját ingatlanuk eladását-birtokba adását.

Bár szerintem egyik se keres rosszul, így én nem féltem őket, az úr jogász, a hölgy is valami komolyabb helyen dolgozik.

Szóval szerintem is valahogy meg fogják tudni oldani. :-)

Péterkirály # 2022.12.19. 08:11

Bocsánat, nem tudom, hogy hol írtam régebben olyat, hogy "felmondani" hogy a vevő felmondaná. Lehet attól még bennem van a félsz, hogy egyszer csak azt mondják, "viszlát, fizesd vissza a pénzünket." De elvileg a hitel miatt nem tehetik meg, ill. tetszik nekik annyira a lakás (Ahogy mondták "Szerelem volt első látásra" bár mondani bármit lehet), hogy egy ilyen 2 hét miatt ne mondják vissza akkor se, ha megtehetnék. Hát az összeg, amennyiért megvették az pont így jött ki a 40 milla, hogy hitel + egy általuk eladott lakás ára. Pont határeset volt ez a 40 milla, többet nem tudtak volna adni érte, volt még egy másik lakás 39 ért akkor azt vették volna meg, ha nem adjuk ezt oda 40-ért. Szóval nagyon sok pénzük nem marad pl. szállodázni. De ez már ne az én problémám legyen tényleg, éppen elég az a probléma, ami most van. Bár szerintem egyik se keres rosszul, így én nem féltem őket, az úr jogász, a hölgy is valami komolyabb helyen dolgozik.

Szomorú örökös # 2022.12.19. 05:06

Majordomus

Ha van 40 millájuk a lakásra akkor hotelben is kibirnak 2 hetet...

A hotel drága, inkább egy magánszálláshelyet bérelnék 2 hétre, az olcsóbban kijön.
De a bútoraik, cuccaik tárolását is meg kéne valahogyan oldani addig, abban viszont Péterkirály együttműködő lehet.

Majordomus # 2022.12.18. 22:27

Ha van 40 millájuk a lakásra akkor hotelben is kibirnak 2 hetet...

Zöldövezeti11 # 2022.12.18. 07:36

Nos ez Péterkirály probléma , ami 2 hete indult, jól ki lett vesézve.

Péter, ez kissé bonyolult.

Írtam, amit most is tartok.Meg azt is, hogy akinek kelevés a pénze ne vágjon ingatlan projektbe.Vagy szerényebbe.

Szomorú örökös # 2022.12.18. 04:45

Péterkirály

visszamondani nem hiszem, hogy akarják ezt a lakást, mivel a kölcsön amit felvesznek jelzálogot is tesz a lakásra, és a szerződésben is az szerepel. hogy miután már elindult a banki kölcsönös folyamat, nem mondhatja vissza a lakás vételét a vevő.

Azt hiszem, hogy akkor meg is oldódott a kérdés. Ők hamarabb akarnának költözni, de nem fognak tudni.
A szerződést sem tudják felmondani - nem is értem, miért írtad akkor ezt korábban - tehát türelmesen kivárják a sorukat.

arra a 2 hétre, és oldják meg a lakahatásukat, ahogy tudják

Pontosan! Nehogy már te költözz el két hétig bárhová csak azért, mert a szerződés szerint kérik tőled az ingatlant.

Péterkirály # 2022.12.17. 21:17

Köszönöm szépen! Hát, akkor ennyi. Ha az én eladóm nem tud előbb kiköltözni, mint március vége, akkor én se fogok, max az egyik zárható szobát felajánlom a bútoraiknak pakolják át ide nyugodtan arra a 2 hétre, és oldják meg a lakahatásukat, ahogy tudják arra a két hétre. Vagy anyagilag segítsenek be nekem abba, hogy arra a 2 hétre tudjak máshová menni. Valahogy majd csak megegyezünk, visszamondani nem hiszem, hogy akarják ezt a lakást, mivel a kölcsön amit felvesznek jelzálogot is tesz a lakásra, és a szerződésben is az szerepel. hogy miután már elindult a banki kölcsönös folyamat, nem mondhatja vissza a lakás vételét a vevő. Aztán lehet, hogy az eladóm januárban közli, hogy mégis ki tud költözni előbb, akkor meg mindeki megkapja, amit akar.