Várásolt lakás Birtokbaadása


Majordomus # 2022.12.16. 21:09

És az nekik nem lesz olcsó.
Ajánld fel hogy tegyenek rá 300 ezret és kiköltözöl 15-én.
.
Egy lakókocsiban is kibirsz 2 hetet...

Szomorú örökös # 2022.12.16. 14:33

Péterkirály

én miért nem tehetem meg, hogy az én vevőimet is váratom március végéig?

Épp ez az, hogy megteheted. Ők nem tehetnék még, de mégis erőlködnek. Ha pedig visszamondják a szerződést, az se miattad lesz.

Péterkirály # 2022.12.16. 11:49

4.000.000Ft a foglaló 40 millió volt a lakás eladása, és 35 millióért veszem a másikat. Pénz marad, de sok a hitel amit ki szeretnék a megmaradt pénzből fizetni, sajnos még így is marad hitel utána is.

Azt nem értem hogy ha szinte mindkét szerződésben az van írva, hogy "Vevők vállalják, hogy az Ingatlan utolsó vételárrészeként legkésőbb 2023. március 31. napjáig megfizetnek (...)Szerződő Felek megállapodnak, hogy előzetes egyeztetés szerint, a teljes vételár megfizetésének napján kerül sor az Ingatlan birtokátruházására." akkor ha az én Eladóm megteheti, hogy azt mondja március végén tud kiköltözni, csak akkor adjam az utolsó vételárat oda neki, mert a szerződésben is az van írva, hogy legkésőbb március 31. a birtokbaadás, és "tartsam magam ehhez a dátumhoz". Akkor én miért nem tehetem meg, hogy az én vevőimet is váratom március végéig? Ez nem áll össze nekem.

Vagy akkor ez miatt a 2 hét miatt mondhatják azt, hogy miattam mert nem tudok kiköltözni előbb bukik az egész, és keresnek másik lakást?

Majordomus # 2022.12.14. 20:09

A kérdés az milyen vételárról van szó?
.
Egy 80 milliós családi ház esetében nem érdemes bukni a 10 % foglalót. Inkább 300 ezer ellenében 2 hét egy olcsó szálláson.
Mennyiért adtad el a lakásodat a te vevőidnek?

Szomorú örökös # 2022.12.14. 04:34

Péterkirály

A vevőm azért sürget, mert mint kiderült, nekik az eladott lakásukból március közepén ki kell költözniük......az volt a válaszunk, hogy majd az eladónkkal kötött adásvételi napján kiderül, hogy ha az eladónk ki tud költözni előbb, akkor mi is. Aztán az eladóval kötött adásvételikor ő mondta, hogy valószínűleg nem fog tudni március vége előtt kiköltözni.

Ez legyen a vevőd gondja. Ő kötött olyan szerződést, ami nem kompatibilis a veled kötött szerződésükkel.

De akkor ha jól értem, a vevőim hibáztak, oldják meg maguknak, hogy hol fognak lakni március 12-31 között...

Pontosan! Téged nem kötelezhetnek azért, mert ők elcseszték! Max. visszaléphetnek a szerződéstől, de akkor meg bukták a foglalót, mert nem te hibáztál.

az is felmerült, hogy én költözöm egy apartmanba arra a 2 hétre, és a cuccaimnak bérelek valami tárolóhelyet, de legalább 300ezerből jönne ki az apartman és a tárolás... Nincs rá nagyon keretem

Inkább ezt ne erőltesd! Ne te verd magad költségekbe csak azért, mert ők elcseszték.
Szép dolog a jó indulat, de nem biztos, hogy megéri.

Majordomus # 2022.12.13. 20:23

Akkor legyen rá a vevődnek. Neki érdeke elsősorban.

Kössetek kompromisszumos megállapodást.

Péterkirály # 2022.12.13. 12:29

Köszönöm szépen a válaszokat!

A vevőm azért sürget, mert mint kiderült, nekik az eladott lakásukból március közepén ki kell költözniük. Ezt nekünk az adásvételi napján nem mondták, csak kérdezték "Hogy ha úgy alakulna, hogy február közepén tudnánk költözni, akkor ki tudtok addig költözni?" És erre az volt a válaszunk, hogy majd az eladónkkal kötött adásvételi napján kiderül, hogy ha az eladónk ki tud költözni előbb, akkor mi is. Aztán az eladóval kötött adásvételikor ő mondta, hogy valószínűleg nem fog tudni március vége előtt kiköltözni. De akkor ha jól értem, a vevőim hibáztak, oldják meg maguknak, hogy hol fognak lakni március 12-31 között... Én max abba belemegyek, hogy a bútoraikat áthozhatják hozzánk március közepén, egy szobát kiürítünk nekik szívesen. Mert az is felmerült, hogy én költözöm egy apartmanba arra a 2 hétre, és a cuccaimnak bérelek valami tárolóhelyet, de legalább 300ezerből jönne ki az apartman és a tárolás... Nincs rá nagyon keretem.

Majordomus # 2022.12.08. 20:36

Szerintem a vevőidnek is mutasd meg a szerződést hogy neked 31-én adják át a kulcsot és te aznap petyegtetsz!
Ugyanakkor saját bútoraiddal a
teherautón ülve várod ezt a pillanatot,ís a platóról ledobod neki a saját lakásod kulcsait.
Addig bírják ki. Ennyi.

drbjozsef # 2022.12.08. 20:11

Péterkirály,

Akkor mutasd meg az eladód ügyvédjének a vevőddel írt szerződést is, és erősítse meg, hogy jól érted, hogy ebből a szempontból nincs semmi különbség a két szerződés között, hiszen mindkettőben majdhogynem szó szerint ugyanaz a "közös megegyezés" szerepel.
Ha szerinte az eladódét így kell érteni, akkor biztosan a vevődét is így kell - ergo oldják meg ők.

Szomorú örökös # 2022.12.08. 17:09

Péterkirály

az én vevőim nem tudnak várni március 31.-ig és engem kifizetnek március elején és március 15. -n be akarnak költözni

Még mindig nem érted! A te vevőid szegik meg a szerződést, hogy a szerződésben rögzített birtokba adási időpont előtt akarnak költözni. Jelezd nekik, hogy nem fog menni, oldják meg másként, te ragaszkodsz a szerződéshez. Ennyi!

Péterkirály # 2022.12.08. 15:26

Majordomus: Értem, de mire fel vonhatom le ezt az eladómtól a neki fizetendő vételárból? Mármint ha pl. az én vevőim nem tudnak várni március 31.-ig és engem kifizetnek március elején és március 15. -n be akarnak költözni? Mivel ilyesmi nem lett az eladómmal a szerződésbe beleírva, és március 31.-n ő át akarja adni a kulcsot, és aznapra kéri az utalást. Már áprilisra nem akarja ő se átcsúsztatni, csupán azt mondta meg, hogy március 15. körül amikor az én vevőim költöznének, akkor az eladóm nem tud kiköltözni, csak máricus 31.-n ahogy a szerződésbe is lett legkésőbbi időpontként írva, hogy március 31.-ig kell fizetnem és átadnia a lakását. Tényleg megtehetem, hogy ha pl. március 15.-31 között szállodába megyek, akkor levonjam az eladómnak fizetendő vételárból a szállásom összegét a fentiek ellenére? Mert ez nagyon jó lenne, ha így lenne. Akkor az eladóm biztosan kétszer is meggondolná hogy ha március elején tudok fizetni, akkor kiköltözne ő is előbb. De mivel a szerződésünkbe március 31.-volt írva maximális birtokbaadásként, így nem hiszem, hogy ilyesmit lehetne. De ha hozzáértő azt mondja, mégis lehet, annak örülnék... :)
Beszéltem az ügyvéddel, aki az eladómmal kötött adás-vételi szerződést írta (az ügyvédet az eladóm ingatlanosa hozta és ajánlotta), és ez az ügyvéd azt mondta, hogy mivel a vevő az adás-vételi helyszínén is szóban is jelezte felém, hogy nem fog tudni március 31.-e előtt kiköltözni a laksból, nekem ezt el kell fogadnom, és ha március elején tudnék neki teljes vételárat fizetni, akkor se kellene kiköltöznie máricius 31.-e előtt, ha nem akar... Azt mondta az ügyvéd, hogy nem tanácsolja azt, hogy előbb fizessem ki a teljes vételárat, minthogy az eladóm átadná a lakást. Szerinte ha az eladóm csak március 31.-n tudja átadnin a lakást, akkor azt nekem meg kell várnom, és addig előre ne fizessek, csak aznap az átadáskor...

Majordomus # 2022.12.06. 20:30

Mondom.
Bérelsz egy raktárat a bútoraidnak magadnak rgy szállodai szobát vagy egy Ibusz lakást.
Kettő bérét levonod az eladónak fizetendő vételárból.

Szomorú örökös # 2022.12.06. 09:47

Péterkirály

Szerintem ne érezd rosszul magadat. A te vevőid kapkodták el úgy, hogy veled nem egyeztettek előtte.

drbjozsef # 2022.12.06. 08:52

Péterkirály,

Valami célszerű kompromisszum kellene.
Ha a vevőidnek három gyereke és két kutyája van, te meg mondjuk egyedül vagy, akkor neked sokkal egyszerűbb két hétre megoldanod a lakhatásodat, akár ismerősnél, barátnál, végső esetben akár panzióban is. Csak példa, de érted, mire gondolok.
Valakinek kell átmeneti szállás a mostani állás szerint.
A szerződés pedig közös megegyezést ír, ha neked az nem jó, akkor nem lesz olyan.

Péterkirály # 2022.12.06. 08:06

Köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat. Igen, valóban az lett a helyzet, hogy én kerültem kényelmetlen helyzetbe, mert nekem rendben van, ha csak március 31.-n kellene költöznöm, én már így készültem. A vevőim a szerződés kötésekor csak szóban megkérdezték, hogy "Ha úgy alakulna, akkor tudnánk-e március közepén kiköltözni" és erre azt válaszoltuk, hogy a eladó lakás átadásától függ, hogy az eladó mikor tudjam majd átadni. És következő héten az eladóval kötött szerződés napján jeleztük az eladónak, hogy lehet hamrabb is tudnánk utalni, és akkor ő szóban már jelezte felénk, hogy ő nem fog tudni március 31.- előtt birtokbaadni. Ezt mi jeleztük másnap a vevőinknek és akkor jött tőlük a feketeleves, hogy "De hát nekik március 15.-ig ki kell költözniük és most akkor menjenek a híd alá?" Ezt jeleztük az eladónak, megkérdeztük tőle, hogy "Sehogyse lehetne megoldani a március közepét, ha előbb tudnánk utalni a teljes vételárat?", és az eladó visszajelzett, hogy nem tud, de még januárban térjünk vissza rá, mert addig változhat a dolog. Én azt szeretném, ha mindenkinek jó lenne. Így is eléggé stresszes ez az időszak.

drbjozsef # 2022.12.06. 05:39

Péterkirály,

Szerintem erre nincs jó megoldás.

előzetes egyeztetés” és „közösen egyeztetett időpontban” van mindkét szerződésben, ami lehetőséget ad "gumiszabályként" való értelmezésére mindkét szerződés esetén.
Ha nem tudsz kiköltözni, mondd meg ezt a vevőidnek, előzetes egyeztetés szükséges, abban pedig megmondod, hogy nem tudsz korábban kiköltözni. Ez van.
Egyezzetek meg valahogy.

Szomorú örökös # 2022.12.06. 04:25

Péterkirály

A Vevőim jelezték, hogy valószínűleg február végén ki fogják tudni nekem fizetni a teljes vételárat, és utána március 15.-ig költözni is szeretnének......az Eladóm jelezte, hogy ő nem fog tudni március 31.-e előtt kiköltözni a vásárolt lakásból, hiába tudom én kifizetni neki a teljes vételárat pl. március elején......Mindkét adásvételi szerződésben március 31.-e szerepel legkésőbbi teljes vételár kifizetésnek és birtokbaadásnak.

Én biztosan nem utalnám neki a vételárat át, amíg tuti nem tud kiköltözni, de a vevőidnek sem engedném meg, hogy hamarabb fizessenek és költözzenek, mivel ők is ugyanezt az időpontot írták alá.Ezért még azt se mondanám, hogy neked is kötelező elhagyni a lakásodat hamarabb, mivel te is ugyanezzel a dátummal jelezted a birtokbaadást. Szerintem a te lakásod vevőivel kellene valahogy megegyezni, hogy maradjanak az eredeti szerződéses feltételek mellett, ne fizessenek és ne is akarjanak költözni olyan korán, hanem ők is próbálják meg a költözést március 31-re eltolni, ahogyan azt alá is írták, azaz ne hozzanak téged kényelmetlen kényszerhelyzetbe. Tehát a te leendő lakásod eladójának eleve nem is kötelező kiköltöznie március 31-e előtt, bár kétségtelenül ha akarná, megtehetné. Akkor viszont már igen, muszáj neki elhagynia a lakást, mert ő is pont erre vállalt kötelezettséget.

Majordomus # 2022.12.05. 20:34

Inkább a kiköltözést kellene gyorsítani.
Az eladóddal szemben te vagy fölényben mert nálad van a pénz.
.
Én napi 5.000 ft bérleti dijat kötök ki minden vásárlásom alkalmáböl a kiköltözés napjáig.
.
Közöld az eladóval jogy szállodába fogsz költözni az ő költségére amit a vítelárból tartasz vissza. Ennyi.

drbjozsef # 2022.12.05. 20:01

Hitellel gyorsítani egy folyamatot... jézusanyám.

Zöldövezeti11 # 2022.12.05. 19:01

Spekuláltam, elmélkedtem, hogy majd ha a zöldövezeti ingatlanom eladó lesz hogyan csinálom.

Nyilván áron alul nem szeretném eladni (habár az az ár egy eléggé szubjektív valami ).
Nyilván kicsi a valószínűsége,hogy kp.-ben nyomban fizetnek. De akkor is, ha nincs meg a megcélozott 80 % akkor tovább keresgélek... egy darabig.

Mondjuk egy 60 - 65 - % nál tárgyalhatunk.
De akkor az un. részleges kíűrítést ajánlanám fel.
Ha én lennék a vevő az még elméletibb, mivel nagy valószínűséggel már lakást nem veszek.

Ha mégis ,tehát van egy általam nagyon akart lakás, pénzem is van rá, de az eladó nem tud - nem akar kiköltözni, nos akkor felajánlom neki, hogy részlegesen adja át, ha nem megy bele, hát nem lesz üzlet . Nagyjából annyit fizetek, amennyit átenged.

Péterkirály -nális 3 szereplő van... eddig.
1. Az a tulaj, akinek eladta a lakását,a Pk.vevői. Nem fizették ki a teljes vételárat sőt nem is tudnak költözni,

2. maga a Pk aki várja a lakása árát és költőzne, de az
3. Eladó szintén nem tud, nem akar költözni.

Bárki megmakacsolja magát.... vagy teljesen objektív akadálynál is borul minden.

Ja vannak a végén kérdések is . emigyen :

Most akkor legrosszabb esetben mi lesz?” Még nem tudom melyik a legrosszabb.

A vevőim beköltöznek március közepén a lakásomba, én meg mehetek 2 hétre albérletbe, amíg át tudok költözni a vásárolt lakásomba?

Hátha mindent kifizettek, csak beengedi őket az ember.. nem?
Beengedte... lehet albérlet /habár 2 hétre ilyen nincs / ,lehet szálloda, panzió, rokon, sátor stb.

Mert ha én március elején kifizetem a teljes vételárat, az Eladó megteheti, hogy március 31.-ig nem adja birtokba a lakást nekem?

Megteheti,akár hónapokig is, kettő, három öt hónapig. Gáz az nagyon, ha az ember panzióban , rokonoknál, sátorban dekkol, kifizetett minden vételárat és nem költözhet.
Minimum ráköltözés - részleges - és bizonyos összeg vissza tartás. Ja visszatartásnál még nagyobb a valószínűsége a kimozdulás elmaradásának.

Pl .P.k.kiköti a neki Eladónak, hogy márc. 31 után kulcsa van a lakáshoz ,. bizonyos szobát elfoglalhat.. az Eladó bérlővé válik. Részbérlővé
Ha meg olyan szerencsétlen /vagy spekuláló / a sorban a 3. hogy 1 havi lakbér 2 havi kaució is felborítja a terveit, jobb az elején kitérni az üzleti kapcsolat elől.

Zöldövezeti11 # 2022.12.05. 17:50

Péter, ez kissé bonyolult.
Némi időrendi sorrend nem ártana. Ha jó pénzért el tudom el tudtam adni a lakásomat, akkor a valóságban a vége csak akkor van meg ha a kért összeget teljesen megkapom.
Részemről ha a 80 % azonnal nem kapom meg inkább másik vevő. De ha belemegyek is a 80 % -nál kevesebbe, addig nem mozdulok amíg legalább az nincs nálam.

Talán annyit,hogy hitellel gyorsítani lehetne a folyamatot.

Péterkirály # 2022.12.05. 11:21

Kedves Mindenki!

Sikerült eladnom a budapesti lakásomat, aminek az árából vásárolok egy másik budapesti lakást.

Mindkét adásvételi szerződésben március 31.-e szerepel legkésőbbi teljes vételár kifizetésnek és birtokbaadásnak.

A Vevőim jelezték, hogy valószínűleg február végén ki fogják tudni nekem fizetni a teljes vételárat, és utána március 15.-ig költözni is szeretnének.
A Vevőimmel kötött adás-vételi szerződésben az áll, hogy \"Vevők vállalják, hogy az Ingatlan utolsó vételárrészeként legkésőbb 2023. március 31. napjáig megfizetnek (...)Szerződő Felek megállapodnak, hogy előzetes egyeztetés szerint, a teljes vételár megfizetésének napján kerül sor az Ingatlan birtokátruházására.\"

De az Eladóm jelezte, hogy ő nem fog tudni március 31.-e előtt kiköltözni a vásárolt lakásból, hiába tudom én kifizetni neki a teljes vételárat pl. március elején.

A kérdésem: Ha a Vevőim valóban kifizetik nekem a teljes vételárat március elején, amit én utalok is tuvább teljes vételárként a vásárolt lakásom Eladójának, akkor az Eladó megteheti, hogy március 31.-ig elhúzza a birtokbaadást, mondván, hogy addig nem tud kiköltözni?
Az Eladóval kötött adás-vételi szerződésbe ez lett írva: \"Eladó az Ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg, közösen egyeztetett időpontban 2023. március 31. napjáig adja Vevők birtokába (Ptk. 6:217. §) (...) Eladó lenti aláírásával kötelezettséget vállal arra, hogy legkésőbb a vételár teljes kifizetésének napjáig családtagjaival (egyéb bejelentett személyekkel együtt) kijelentkezik, az esetleges székhely bejelentést megszünteti (kijelentkezési kötelezettség).\"

Most akkor legrosszabb esetben mi lesz? A vevőim beköltöznek március közepén a lakásomba, én meg mehetek 2 hétre albérletbe, amíg át tudok költözni a vásárolt lakásomba? Mert ha én március elején kifizetem a teljes vételárat, az Eladó megteheti, hogy március 31.-ig nem adja birtokba a lakást nekem?

Köszönettel: Fodor Patrik