Ingatlan 1 / 2 rész vásárlása NAV árverésen


Majordomus # 2023.04.22. 19:11

"Hétfőn mindenképp konzultálunk ügyvéddel"
Na,ezzel kellett volna kezdeni.

osztap # 2023.04.22. 16:32

Kis pontosítás: "az 5:187. § szerinti védelmet az 5:174. § akkor engedi" -> "az 5:187. § szerinti védelmet az 5:187. § akkor engedi"

""Az eladóval szemben milyen jogcímen lehetne pert indítani ?""
Nem a címke számít. Te nagyjából azt állítod, hogy a NAV jogszabálysértően árverezett, ezért kéred, hogy a tulajdonjogodat kapd vissza. Hogy ezt lehet-e/hogyan lehet, no azt kell részletesen végiggondolni az ügyvéddel. Itt játszik pár jogszabály, a Ptk. mellett a Pp., az Avt., meg pár, amit még februárban írtam.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 16:17

osztap:

Nem tudom egy ilyen per milyen gyorsan indul el, de nekünk jövő pénteken telik le a 8 nap az átvételtől amiben az adásvételit küldték az elővásárlási jog miatt. Addig biztos nem kerül be a földhivatalba az adásvételi.

Az eladóval szemben milyen jogcímen lehetne pert indítani ? Hétfőn mindenképp konzultálunk ügyvéddel.

osztap # 2023.04.22. 16:00

A vevő jóhiszeműségét kell megdöntened. Miért? Mert az 5:187. § szerinti védelmet az 5:174. § akkor engedi, ha a vevő jóhiszemű ÉS ellenérték fejében szerez. Az ellenérték fejében szerzést nem tudod sikerrel vitatni, ezért a jóhiszeműség után lehet menni.

Nekem az jutott eszembe, hogy ezt vagy a lenti tértis levéllel, vagy a perfeljegyzéssel lehet megtenni. Az utóbbi szerintem "erősebb". Lehet, hogy másnak van jobb ötlete.
A perfeljegyzéshez szerintem elég volna a pert az eladóval szemben megindítani, de úgy, hogy a perfeljegyzés az adásvételi benyújtása előtt megtörténjen. Hogy ez menne-e, és hogyan, azt részleteiben végig kellene gondolni, ami nehéz volna itt a fórumon. De egy beszélgetést szerintem megér az ügyvédeddel hétfőn.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 15:37

osztap:

Szóval ha mi most írunk egy tértivevényes levelet az új vevőnek amiben kifejtjük (amit már az árverési vevőnek is kifejtettünk), hogy a jelenlegi NAV felülvizsgálat után közigazgatási per várható, akkor ezzel már mondhatjuk, hogy tudott róla ?

Ha jól értelmezem perfeljegyzést csak bíróság tehet ha per van folyamatban. Mivel a közigazgatási pert ugye nem tudjuk megindítani amíg a NAV-vizsgálat zajlik, ezért kérdés, hogy hogy kerülhetne perfeljegyzés az ingatlanra ?

osztap # 2023.04.22. 15:11

ott valami 6 hónapot írnak, az mire vonatkozik ?
Durván fogalmazva azt, hogy ha pert akarsz indítani a most vásárló fél ellen, hogy töröljék a tulajdonjogát, és írják újra a nevedre a fél házat, azt az ő tulajdonjoga bejegyzésétől számított hat hónapig teheted meg. Ebben az a komplikáció, hogy az első pered nem vele lesz, hanem a NAV-val. Emiatt jó eséllyel kifutsz a hat hónapból, ha megvárod annak a végét, mielőtt bármit csinálsz.

Ennek fényében kijelentheti, hogy "igénymentes" ?
Az eladó bármit kijelenthet. Nem tilos. Maximum hazudik. A lényeg, hogy HA a vevő jóhiszemű (pl. nem tudod bizonyítani, hogy tudott arról, hogy van igényed, és ő meg azt mondja, hogy az eladó hazudott neki, a tulajdoni lapon pedig nem volt semmi) - AKKOR a vevő védve van a fenti hathónapos szabállyal.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 14:25

osztap:

Még egy kérdésem lenne : Az árverési vevő által megküldött adásvételi szerződésben benne van a szokásos szöveg, hogy "az eladó kijelenti, hogy az ingatlan per- teher és igénymentes.

Mi viszont már előtte tájékoztattuk az eladót, hogy eljárás folyik az árverés semmissé tétele ügyében.
Ennek fényében kijelentheti, hogy "igénymentes" ?

isti1968 # 2023.04.22. 14:22

Osztap:

Igez ügyben már hétfőn akarunk lépni. Megkerestem a hivatkozott jogszabályt, eléggé jogi nyelven van írva, de ott valami 6 hónapot írnak, az mire vonatkozik ?

osztap # 2023.04.22. 12:20

Ezért jött most ez a hirtelen adásvételi szerződés

Szerintem is ezért jött. Csak azt mondom, hogy ha nem léptek azonnal, szerintem az 5:187. § miatt nem fogjátok visszakapni a házat, még ha később meg is nyeritek meg a közig pert a NAV ellen. A helyedben arra koncentrálnék a következő néhány napban, hogy ezt a védelmet ne kapja meg a most venni szándékozó fél.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 09:52

osztap:

Most pontosan ott tartunk, hogy várjuk a NAV álláspontját az ügyben (ezt az árverési vevő is tudja) és ettől függően kezdünk közigazgatási pert ha a NAV saját hatáskörben nem tudja az árverés eredményét megsemmisíteni és az eredeti állapotot visszaállítani.

Ezért jött most ez a hirtelen adásvételi szerződés, amit a felek már megkötöttek, csak az elővásárlási jog miatt értesítettek bennünket amire az általuk adott határidő jövő pénteken jár le.

osztap # 2023.04.22. 07:19

Válaszképp küldött egy már megírt és ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződést, melyben a vételár 6x-áért eladta az 1/2 tulajdonrészünket egy ügyvédnek, aki - minő véletlen - ugyanazon a lakcímen lakik mint ő és a szerződést készítő ügyvédi iroda cime is ugyanaz.

Nekem úgy tűnik, hogy arra megy ki a játék, hogy belépjen a Ptk. 5:187. § szerinti védelem, ha esetleg az árverést meg is semmisítenék. Ezért jött hirtelen a független-de-mégsem-az vevő. Ahhoz, hogy ez ne lépjen be, meg kell döntenetek a vevő jóhiszeműségét. Lehet, hogy elég lenne egy tértivevényes levél is, amiben a mostani tulajdonossal szembeni igényetekről tájékoztatjátok. Már ha felléptetek igénnyel a tulajdonos ellen. Legjobb lenne egy perfeljegyzés, de még azelőtt, hogy ők az adásvételit széljegyre tudják venni. Érdemes volna egy ügyvédet keresni ehhez, de rohamost.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 06:57

Majordomus:

Ezt mi is tudjuk, de az a pici esély is attól függ, hogy milyen lépéseket teszünk.
Gondoltunk már arra, az ügyet nyilvánosságra hozzuk, így több emberhez eljutna a történet és talán valakinek lenne valami használható ötlete.

Nem tudom megérteni, hogy miközben a kormányunk, a köztársasági elnökünk a legfőbb értékének a családot tartja, most épp egy nagycsaládot veszít az ország (mert ha elveszítjük a házunkat, akkor esély sincs ebben az országban újrakezdeni mindent előlről).

Kicsit kutakodtunk a neten, úgy tűnik az árverésen elveszített tulajdonrészünk is a budapesti ingatlan-maffia kezébe került, akik erre specializálódtak, tehát ezen a fronton sincs sok esély.

Majordomus # 2023.04.21. 21:53

Sajnos kevés az esély a pozitiv végkifejletre.

Koltozo2018 # 2023.04.21. 07:02

drbjozsef:

Sajnos ez van. Megtesszük ami még megtehető, még ha kevés is az esély a sikerre. Megpróbáljuk a nyilvánosságot bevonni a sajtó utján, hogy ha másra nem is, egy példának jó lesz a történetünk. Köszönjük az eddigi segítségét és tanácsait !

drbjozsef # 2023.04.21. 06:05

Csak azért egy családot földönfutóvá tenni, mert rosszul választottak tanácsadót ez lehet, hogy jogileg helyes, de akkor sem tudom elfogadni.

Sajnos előfordulhat ez.
Minden választásnak, döntésnek lehetnek következményei. Komoly cég, komoly tanácsadó, felelősségbiztosítással is bír, persze nyilván az sokkal drágább.

Koltozo2018 # 2023.04.20. 18:52

drbjozsef:

Igen, ezek a feltett kérdések mind jogosak. A sztorink (mint már régebben is linkeltem) itt olvasható : https://tinyurl.com/2huyv6j7

Ez alapján persze egyszerű lenne kijelenteni, hogy mi tévedtünk, ha nem is a bevallásban hanem abban, hogy rossz tanácsadót választottunk. Természetesen lehetne perelni a tanácsadót is, de mivel már ellene is NAV-végrehajtás zajlik kétlem, hogy egy nyertes per esetén bármit is látnánk a pénzünkből.
A NAV-nál ott tartunk, hogy a sikeres árverés után egy másik adószakértő átnézte az ügyünket, megállapította, hogy az egész hibás volt eddig, beadott egy új önreviziót, voltunk benn a NAV-nál, úgy néz ki ez rendben lesz, de még nem tudjuk, hogy ha simán jóváhagyják és eltűnik a tartozásunk akkor mi lesz az árveréssel. Az árverés az akkori adatok alapján kétség kivül jogosnak látszik, de az egész végrehajtás tévedésen alapul. Csak azért egy családot földönfutóvá tenni, mert rosszul választottak tanácsadót ez lehet, hogy jogileg helyes, de akkor sem tudom elfogadni.

drbjozsef # 2023.04.20. 15:21

(köztük az ingatlan 1/2-részének árverésen beszedett értékét is)
Tehát a NAV nem tekinti semmisnek az árverést, a végrehajtást?
Végülis mi az indok, hogy visszautalták a pénzeket?
Egyáltalán nem következik ebből, hogy "kvázi elismerve, hogy a végrehajtási eljárás egy tévedésen alapult". Vagy ha igen, kérdés, hogy kinek a tévedésén. Ha rossz bevallást adtatok be, és minden törvény szerint zajlott, akkor nem lesz egyszerű ezt megtámadni. Ha nektek felróható az ok, amiért elindult a végrehajtás, akkor lehet, hogy így jártok.

Koltozo2018 # 2023.04.20. 13:52

*Javítás:

....eladta az 1/2 TULAJDONRÉSZÉT egy...."

Koltozo2018 # 2023.04.20. 13:50

Újabb fejlemények az ügyben :

Lassan végéhez közeledik a NAV eljárás, a végrehajtás során beszedett összegeket (köztük az ingatlan 1/2-részének árverésen beszedett értékét is) az adószámlán már jóváírták.

A vevő felé jeleztük, hogy a végső NAV-határozattól függően a tulajdonrészünk visszaszerzése érdekében esetleg közigazgatási pert indítunk.

Válaszképp küldött egy már megírt és ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződést, melyben a vételár 6x-áért eladta az 1/2 tulajdonrészünket egy ügyvédnek, aki - minő véletlen - ugyanazon a lakcímen lakik mint ő és a szerződést készítő ügyvédi iroda cime is ugyanaz.
Az adásvételi szerződést azért küldte, hogy akarunk-e élni elővásárlási jogunkkal.

Kérdésünk van-e lehetőség ezt az adásvételt időlegesen megakadályozni amíg a NAV-eljárás be nem fejeződik ?

Milyen jogi lehetőségek vannak az ügyben ?

Majordomus # 2023.03.25. 20:12

Nincs.
Perindítás

Koltozo2018 # 2023.03.25. 17:58

Időközben úgy néz ki, tisztázásra kerül a dolog a NAV előtt.

Amennyiben a NAV elfogadja az új bevallásokat, ezzel kvázi elismerve, hogy a végrehajtási eljárás egy tévedésen alapult, van-e arra esély, hogy az árverés eredményét (akár bírósági úton is) megtámadjuk, kérve az eredeti állapot visszaállítását. A földhivatali bejegyzés már megtörtént.

Ha nem sikerül visszaállítani az eredeti állapotot, milyen jogi lehetőségeink vannak a megoldás érdekében?
Az árverési vevő annak ellenére hogy tisztában van a helyzettel, a piaci ár felét szeretné megkapni az 1/2-ed ingatlanrészért.
Ennyi pénzünk persze nincs, egyébként is jogtalannak érezzük, hogy kétszer vásároljuk meg saját házunkat.

Majordomus # 2023.02.03. 20:32

Hát a naivitás és a hozzá nem értés.
.
Inkább egy adóügyekben jártas ügyvéd kellett volna...

Koltozo2018 # 2023.02.03. 06:45

Akit esetleg a teljes sztori érdekel, itt olvasható:

https://tinyurl.com/2huyv6j7

És igen, tudom, sokmindent lehetett volna máshogy csinálni.

Majordomus # 2023.02.02. 20:24

Eléggé elkésettnek tűnik,de mindig van utolsó utáni pillanat!

drbjozsef # 2023.02.02. 09:34

Koltozo2018,

Sajnos ha jogilag rendben van az ügy, amire elég jó esély van, persze sose lehet tudni, akkor nyilván nincs jogszabály, amibe kapaszkodni lehetne ugye.

Az egyetlen releváns tanács így online csak az lehet, hogy szedj össze minden (!) iratot, évekre visszamenőleg is lehetőleg, és keress IRL egy KIFEJEZETTEN végrehajtási ügyekben jártas ügyvédnek. Pártízezer forintot talán megér egy konzultáció, hátha talál valamit, de nagy reményeid ne nagyon legyenek.