Eladó a kiköltözés dátumát halasztgatja


Majordomus # 2023.02.05. 21:35

Megáll az a B terv....

Szomorú örökös # 2023.02.05. 06:45

Hogyis Vanez

Szerződő Felek rögzítik, hogy a Vevő az ingatlan kizárólagos birtokába a teljes vételár megfizetését követő napon lép és a birtokbavételtől viseli az ingatlan terheit és a kárveszélyt, valamint élvezi annak hasznait.

Tehát gyakorlatilag már január 15-e után te fizeted a teljes rezsiköltségét az ingatlannak függetlenül attól, hogy gyakorlatilag nem te laksz benne? :-)

Szomorú örökös # 2023.02.05. 04:54

Majordomus

mindig szoktunk készíteni birtokbaadási jegyzőkönyvet

Ez így van, mert lakcímbejelentéshez is pl. kevés az adásvételi szerződés, kell hozzá vagy ez, vagy a tulajdoni lap.

Majordomus # 2023.02.04. 20:24

Elvileg szerződés van róla.
.
Más kérdés hogy mindig szoktunk készíteni birtokbaadási jegyzőkönyvet. Abból nem lesz baj.

Szomorú örökös # 2023.02.04. 20:22

Hogyis Vanez

Tudom a jelenlegi kódot, tehát mindkettőnk be tud jutni a házba. És ha simán bemegyek, kikapcsolom a riasztót és lecseréltetem a zárat? Azt a szerződés alapján megtehetem? (Hétfőn hívom a riasztós céget ezzel kapcsolatban.)

Birtokháborítást fogsz így elkövetni, mivel még nem történt meg hivatalosan az ingatlan birtokbaadása.
Simán feljelenthet érte és nagy valószínűséggel neki fognak igazat adni.

Majordomus # 2023.02.04. 20:17

Szerintem fogadd meg drb... tanácsát.
Néhány napon már nem múlik semmi,de hosszú per lesz ha eltűnnek a cuccai..
.
B terv.
Minden holmiját berakod a csónak mellé és nekilátsz felújitani.
.
Esélyes hogy nem lesz vita belőle.

Hogyis Vanez # 2023.02.04. 19:44

Ja, annyi még részemről (új tulaj), hogy az Eladó nem itt lakik. Egy éve vették a házat, sosem költöztek be, letettek egy rakás bútort (de nem lett effektive berendezve), tehát nem lakott jelenleg. Csak cuccai vannak ott, néhány bútor, amiket el szeretne vinni (meg gáztűzhely, stb.) és a csónakja hátul.
A riasztóra rákérdeztem: állítólag a kód megváltoztatásához egy master kódra van szükségem, tehát én vsz nem fogom tudni megváltoztatni a kódot. Tudom a jelenlegi kódot, tehát mindkettőnk be tud jutni a házba. És ha simán bemegyek, kikapcsolom a riasztót és lecseréltetem a zárat? Azt a szerződés alapján megtehetem? (Hétfőn hívom a riasztós céget ezzel kapcsolatban.)

gerbera317 # 2023.02.04. 13:21

a Vevő az ingatlan kizárólagos birtokába a teljes vételár megfizetését követő napon lép
Hát, elég pongyolán van ez így megfogalmazva. Ez alapján ugyanis - elméletileg - birtokban vagy, gyakorlatilag meg k. nem. Ennek a mondatnak úgy kellene szólnia, hogy "az eladó a teljes vételár megfizetést követő napon köteles a vevő birtokába adni az ingatlant".

drbjozsef # 2023.02.04. 09:22

Hogyis Vanez,

Nos, ez esetben küldesz egy tértis levelet az eladónak, hogy ezen és ezen az elérhetőségen vegye fel veled a kapcsolatot, és kézhezvételtől legkésőbb 3 munkanapon belül költözzön ki az ingatlanból és ezen határidőn belül tegye lehetővé az átadás-átvételt, tekintettel a szerződés xy pontjára, amely szerint a teljes vételár kifizetését követő napon, 2023. január 16-án ennek meg kellett volna történnie.
Ha ezt nem teszi meg, akkor lakáskiürítési pert indítasz a bíróságon, amelyben nemcsak a perköltségeket kell majd pluszban viselnie, de a késedelmes birtokbaadásból eredő minden károdat érvényesíteni fogod vele szemben, valamint az eltelt napokra használati díjat is kérni fogsz.

Ingatlan megterhelését a tulajdoni lapon látod, bár ezt nem is tudja, ha az adásvétel legalább széljegyre került az aláírása után. Ugyfélkpuval ingyenesen megnézhető kétőő tullap évente.

Hogyis Vanez # 2023.02.04. 08:27

Most megnéztem a szerződést, birtokbaadásról ezt írja:

"Szerződő Felek rögzítik, hogy a Vevő az ingatlan kizárólagos birtokába a teljes vételár megfizetését követő napon lép és a birtokbavételtől viseli az ingatlan terheit és a kárveszélyt, valamint élvezi annak hasznait."
(Illetve még plusz pontban a 1. mérőórák, 2. hogy az eladó a birtokbaadásig nem terheli meg az ingatlant - ennek valahol utána tudok nézni? 3. hogy természetes v. jogi személy nincs bejelentve vagy tul.jog bejegyzéséig elintézi és 4. hogy harmadik személynek nincs joga, ami tulajdonjogszerzést korlátozna)

drbjozsef # 2023.02.04. 06:41

Hogyis Vanez,

Ne mondd már, hogy a birtokbaadásról egy szó sincs az adásvételiben? Semmi? Hát, akkor vettél egy házat lakottan, majd a volt tulajdonos ha akar, kiköltözik. Ha meg nem, akkor nem. Legfeljebb szedhetsz tőle használati díjat...

Szomorú örökös # 2023.02.04. 05:37

Hogyis Vanez

A ház riasztóval ellátott, ami egy céghez fut be, a cég nevét most megkaptam......Vegyem fel a riasztós céggel a kapcsolatot, változtassam meg a kódot, és mondjam meg, hogy mondjuk feb. 12. vasárnap a kód és a kapu lakat ki lesz cserélve?

A riasztós céggel szerintem jelenleg még ő van jogviszonyban, nem te, tehát nem fognak szóba állni veled, csakis akkor, ha bemégy hozzájuk közösen az előző tulajjal és a szerződést átírjátok a te nevedre, de ehhez is ketten kelletek. Egyébként meg nem teheted meg, mert jelenleg ő van birtokon belül. Birtokvédelmet fog kérni és ő meg is nyeri jó eséllyel. Sajnos az, hogy a birtokba adási határidő letelt, még nem jogosít fel téged ilyesmire, csakis törvényesen juthatsz hozzá még mindig az általad vásárolt ingatlanhoz, de az nem ez az út.

Vagy adjak meg egy dátumot, és ami addig nem kerül ki, az attól a dátumtól a miénk?

A pót-átadási határidő mindenképpen jó ötlet, gyakorlatilag az egyetlen járható út, de azt nem jelenti, hogy onnan kezdve minden a tiétek. Max. elviszed egy zárt raktárba ellenőrzött körülmények között azokat a holmikat, berendezéseket, amikről egyértelműen megbeszéltétek, hogy nem maradnak és annak költségét kérheted tőle. Ha nem fizeti ki, akkor fizetési meghagyás, polgári per...szóval ez esetben nem lesz egyszerű.

A házat részlegesen bútorozottan vásároltam meg. Nem volt jelezve, hogy a házban lévő dolgokat ő elvinné. Ebből volt is egy kisebb problémánk, mert megállapodás és előlegfizetés után az eladó a teljesen jó, ép bútorokat el akarta vinni, a régi vagy használhatatlan bútorokat meg otthagyni. Ezzel kapcsolatban aztán megállapodtunk, hogy mi megy, mi marad.

Gondolom fordítva nem lett volna semmi gondod vele. Sajnos ez nem így működik. Mostmár majd a megállapodás szerint legyen. :-)

A csónakra mondjak egy havi tárolási (nem őrzési!) díjat? Ha a csónakjukkal bármi adódik (egy hátsó sufni-garázsban van, egy sima lakat van rajta), ha lába kél, azért ki a felelős?

A fentiekből adódóan egyértelműen téged fognak érte felelőssé tenni.

Hogyis Vanez # 2023.02.04. 01:32

Tanácsot kérnék: Novemberi adásvételi szerződés, jan. 15-tel az eladó megkapta a teljes vételárat. (Az AVSZ nem említette az ingatlan elhagyásának részleteit.) Eladó szóbeli megállapodás értelmében január végére ígérte a kiköltözést. Nem tette meg. Rákérdezésre mismásol, \"ha sikerül, nem havazódunk el\", stb..., hogy mikor tervez kiköltözni. Az ingatlan hátsó tárolójában van egy csónakja is, aminek a máshol tárolása ugye pénzbe kerülne. \"Ha a fiamnak sikerül februárban megvennie az autót a vontatóhoroggal, stb...\" a válasz. Én jeleztem, hogy februárban szeretnénk elkezdeni dolgozni a házon.
A házat részlegesen bútorozottan vásároltam meg. Nem volt jelezve, hogy a házban lévő dolgokat ő elvinné. (Ebből volt is egy kisebb problémánk, mert megállapodás és előlegfizetés után az eladó a teljesen jó, ép bútorokat el akarta vinni, a régi vagy használhatatlan bútorokat meg otthagyni. Ezzel kapcsolatban aztán megállapodtunk, hogy mi megy, mi marad.) A ház riasztóval ellátott, ami egy céghez fut be, a cég nevét most megkaptam.

Kérdésem: mit érdemes tenni?
Vegyem fel a riasztós céggel a kapcsolatot, változtassam meg a kódot, és mondjam meg, hogy mondjuk feb. 12. vasárnap a kód és a kapu lakat ki lesz cserélve? Vagy adjak meg egy dátumot, és ami addig nem kerül ki, az attól a dátumtól a miénk? A csónakra mondjak egy havi tárolási (nem őrzési!) díjat? Ha a csónakjukkal bármi adódik (egy hátsó sufni-garázsban van, egy sima lakat van rajta), ha lába kél, azért ki a felelős?

Előre is köszönöm a válaszokat!