Rejtett hiba ingatlanvásárlás után


Majordomus # 2023.05.25. 20:39

Nem is kell,mert a bíróság szakértőt is kirendelhet a kár felmérésére.

Az árajánlat bekérése ajánlott.

Az ügyvéd már most ajánlott,mert te vagy a felperes,a tárgyaláson tiéd a bizonyítási teher.

Majordomus # 2023.05.25. 20:38

Nem is kell,mert a bíróság szajértőtbis kirendelhet a kár felmérésére.

Az árajánlat bekérése ajánlott.

Az ügyvéd már most ajánlott,mert te vagy a felperes,a tárgyaláson tiéd a bizonyítási teher.

Lillangen # 2023.05.25. 09:11

Illetve ha a talaj helyreállitása még nem történt meg, és nincs pénzem jelenleg arra, hogy tárgyalásig meg is történjen, ebben az esetben kérjek hivatalos árajánlatot a munkáról helyszini szemle után? Ennyi mindent nem tudok előre finanszirozni sajnos.

Lillangen # 2023.05.25. 09:09

Köszönök minden választ, nagyon hasznosak.
Ebben az esetben akkor ténylegesen elinditom a pert. Még annyi kérdésem lenne, hogy ha megérkezik a levél arról, hogy megtörtént az ellentmondás, ha jól tudom 15 napom van nyilatkozni, hogy szeretném elinditani, és befizetni az illetéket. Már ekkor kell az ügyvéd? Vagy elég a tárgyalásig?

Majordomus # 2023.05.24. 20:40

Először is keress egy ügyvédet,anélkül ne vágj bele.
A perben emeld fel a kereseti követelésedet a tényleges károd összegére.
.
Szedd össze minden levelezésedet bizonyitékot,a perben jelöld meg a tanukat.
Derítsd fel a munkahelyét vagyoni helyzetét.

drbjozsef # 2023.05.24. 13:54

Lillangen,

Ha ellentmondott az FMH-nak, akkor neked kell befizetni a per illetékét, ennek hiányában a bíróság végzéssel megszünteti az eljárást.

Természetesen ha van további, igazolható követelésed, azt is követelheted. (Hogy ebben a perben, keresetkiegészítéssel, abban nem vagyok biztos, ehhez tényleg kellene egy jó ügyvéd).

Ha van vagyona, akkor jó, végre lehet azt hajtatni - feltéve, hogy a végrehajtáskor is meglesz még az.

Perköltséget a vesztes fél fizeti - de neked kell megelőlegezni a per illetékét, és a saját költségeidet. Ha nyersz, az visszajár. De ha nyersz, de nincs végrehajtható vagyona, jövedelme, akkor ezt is elbukod, nemcsak azokat a milliókat, amelyet megítélnek esetleg neked. Mondom : HA nincs vagyona, jövedelme. Ha van egy ingatlana, azt lehet árverezni (bár nem ezzel kezdődik a végrehajtás).

Lillangen # 2023.05.24. 12:41

Benyeltem volna az egészet, ha hajlandó együttműködni, segíteni, akár részletekben fizetni, és nem hazudozik összevissza.
Belátta hogy ez az ő kötelessége, majd húzta-vonta az időt, árajánlatokat kért, kedvesen adtam rengeteg időt, most meg amikor nem bírtam tovább nézni és megcsináltam, közli, hogy ő nem tartozik semmivel, és le is tiltott messengeren.

Lillangen # 2023.05.24. 12:26

Köszönöm a választ!
Igen, a tárolással kapcsolatban nyilván balek voltam, ez nem is érdekel annyira már, a szemét elszállításának díja eltörpül a gumis és ragasztós föld mellett. Van egy tehermentes lakása.
A telek helyreállításának a díját, talajcserének egy részét nem tudom követelni tőle?
A perköltségek mit takarnak pontosan? Ezt is nekem kell fizetnem? Tulajdonképpen sehogy nem tudok én jól kijönni belőle?

drbjozsef # 2023.05.24. 12:15

Ha most per indul az ellentmondás miatt, mire kell számítanom?
A leírásod alapján megnyered a pert.
Mondjuk csak a 300.000.- Ft-ra.

De ha a kötelezettnek esetleg nincs vagyona, jövedelme, akkor még a perköltségeket is bukod, és nem fogsz tudni behajtani rajta semmit.

Az, hogy mit meddig tárolt ott az ENGEDÉLYEDDEL, nem nagyon számít. A jószívűség (más olvasatban : balekság) nem tilos.

Lillangen # 2023.05.24. 11:21

Tisztelt fórumozók!

2021. márciusában vettem birtokba egy ingatlant, mely egy kéltakásos társasház egyik lakása, osztatlan közös kerttel, és tárolóhelyiséggel.
A két lakás tulajdonosai rokonok voltak, így új szereplőként kerültem a képbe.

Nyomott áron vettem, mivel a telken egy elég nagy bontandó melléképület volt osztatlan közös tulajdonban, így ezzel a költséggel is kalkulálnom kellett, illetve lakhatásra alkalmatlan volt a lakás fűtés híján.

A tárolók és a melléképületek plafonig voltak pakolva régi bútorokkal, zsákokkal, de mivel hirtelen nem tudták elvinni a sok vackot, ezért beleegyeztem abba, hogy még pár hónapig maradjanak a lomok. Elvégre rokonok a másik tulajdonossal, gondoltam nagy gond nem lehet belőle.

Birtokbavétel után 12 nappal vettem észre , hogy valami nagyon rugózik a talpam alatt a dudva réteg alatt, így felástuk azt a részt a kertben, és darált gumi hulladékot találtunk, irdatlan mennyiségben (utólag kiderült, számszerűen 54 köbméter !!!!). Mint kiderült, tudtak a gumiról, a másik tulajdonos és az önkományzat is tudott róla, korábban kaptak is felszólítást a veszélyes hulladék elszállítása végett, nekem pedig így adták el az ingatlant ingatlanos ügynökön keresztül, aki természetesen szintén nem tudott a dologról.

Felszólítottam őket, hogy közösen oldják meg a gumi elszállítását, mert ez biztosan rejtett hiba, és ezért én nem tartozom felelősséggel. Bele is egyeztek, de akitől vettem arra hivatkozott, hogy anyagi gondjai vannak, ezért haladékot kér. Nem voltam gonosz, kapott is egy évet még, közben elkezdte kiürítgetni a szemetet innen-onnan, de természetesen amikor közölte hogy kiürítette, még mindig tetemes mennyiségű szemét maradt.

Végül a társasház másik tulajdonosával közösen elvitettük a gumit, amit földmunkagépek pakoltak konténerekbe, innen tudjuk hogy összesen 54 köbméter volt, illetve több 12 köbméteres konténernyi szemetet is elvittek, amit mi magunk pakoltunk meg válogatás nélkül a lomjaikkal, mert minden zugból a szemét került elő, elásva, pincében, derítőben, rettenetes putri.

A gumi kikotrása és bobcates konténerbe pakolása során a talaj teljesen beszennyeződött ott is ahol korábban nem volt, a földmunkagép rengeteg gumit szétszórt hiszen nagy volt a feltárási terület, így most használhatatlan a telkem, mert mindenhol ragasztós gumi foszlányok vannak. A talajcsere legalább 1 millió forintos művelet lenne jelen esetben, arról nem beszélve hogy a gumi és szemét eltávolítása is legalább ennyibe került.

Méltányos voltam, ezért mindössze 300.000 forintról küldtem nekik egy közjegyzői fizetési meghagyást, ami legalább a gumi elszállításának felének egy töredékét fedezi (másik felét állta a másik tulajdonos), de most ellentmondással éltek, hivatkozva arra, hogy aláirtam a birtokbaadást, és ők nem tartoznak semmivel.

A kertrendező és hulladékkezelő cég javasolta, hogy ne hagyjam annyiban, mert ilyet még ők se láttak, jelenleg ide senki még egy paradicsomot sem merne ültetni, olyan szinten szennyezett lett a környezetünk a ragasztós, gumis, isten tudja milyen veszélyes hulladékkal.

Tudom bizonyítani, hogy 14 hónapig kellett könyörögni azért is, hogy vigyék el a lomjaikat, rengeteg messenger beszélgetésem, fotóm van erról, folyamatos kapcsolatban voltunk. A gumi elszállításáról, feltárásáról is mindent videóra vettem, tragikus látvány volt.

Ha most per indul az ellentmondás miatt, mire kell számítanom? Közjegyző azt mondta, hogy ügyvédet kell keresnem, aki keresetlevelet ír.
Mindenki mellettem áll, a rokonuk, a cég aki végezte az elszállítást, az ingatlanos, és sok a tanú is, mindenki tudja tanúsítani, hogy 14 hónapig volt még a padlás és a tároló a cuccaikkal, illetve a gumi elszállítását is. Mire számíthatok?

Rettenetesen becsapva érzem magam, iszonyú tortúrán vagyunk túl, sokkoló látvány volt, anyagilag teljesen lenullázódtunk, és fogalmam milyen szennyezettséget okoz a bithumenes hulladék éveken át, már a kutyáimat sem szívesen engedem a kertbe.

A birtokbaadás két éve történt, tehát bőven az 5 éven belül vagyunk.

Előre is köszönök minden jó tanácsot.