Tisztelt Ügyvéd Úr!
Előre is elnézést kérek, mivel már ezt a kérdést feltettem korábban és választ is kaptam rá, viszont akivel kapcsolatban állok jogásszal, ellentétes választ adott ezért szeretném véglegesen tisztázni mi a lehet a helyes jogértelmezés. A kérdés az alábbi.
Adott egy 1985-ben épült két lakásos társasház. A társasház 841 m2-en terül el egy város belterületén. A telken az épület beépített alapterülete 294 m2 a beépítetlen udvar területe 547 m2.
A társasház két teljesen egyforma méretű lakásból áll, és a társasház beépített valamint beépítetlen területei is 50-50%-os tehát teljesen egyenlő tulajdonhányaddal rendelkezik.
A társasház szabályos társasházi alapító okirattal, földhivatali bejegyzéssel l lett létrehozva 2002-ben.
Az lenne a kérdés, hogy amennyiben mindkét fél hozzájárul úgy a jelenleg közös tulajdonú beépítetlen területek (amik egyébként most kizárólagos használatú területként vannak egy használati szerződésben leszabályozva) átminősíthetőek-e saját tulajdonú területekké, (társasházi alapító okirat módosítással )természetesen úgy, hogy ami most jelenleg is közös használatban álló terület az továbbiakban is közös tulajdonban maradna, (a lakásba jutás és megközlítés, autóbeálló stb miatt) viszont azt a területet amit jelenleg is kizárólagos használatban használ a két társasház lakása azt át lehet-e saját tulajdonúba minősíteni?(beépítetlen földterületek)
Célja: a társasházi tulajdoni viszonyok részletesebb leszabályozottsága.
Válaszát előre is köszönöm én akárhogy is nézem a hivatkozott jogszabály ide illő passzusát nekem az a válasz látszik ebből, hogy igen megosztható.
:
"9. § Az alapító okiratban meg kell határozni: a) a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket, b) a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető – a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó – tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját, c) a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását, d) az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt, e) a közösség közös nevét, amely egyéb megjelölés hiányában a társasház címe, a társasház megjelöléssel együtt."
köszönettel, Laukó Ervin