@csino
„az nem jelent gondot? nem olyan lesz, mintha csak most adtam volna el a lakást?”
De, pontosan olyan lesz. Épp ezért kell előbb letudnod a nevedről, utána igényelned az OSP-t.
Hiszen épp ezt írtam: amíg papíron a tied annak a lakásnak az 1/6 része is, addig két lakóingatlanban vagy tulajdonos.
Amint eladod, a
Otthon Start program (3% - os lakáshitel)
- 1
- 2
Amint eladod, a 15M-nál kisebb érték miatt az a lakás már nem számít 10 éven belüli tulajdonlásnak. Akkor már nem jelent gondot, csak addig!
„de ha nem reagálnak, tudok még tenni valamit?”
ide ingatlanjogász tanácsa kellene, de a tényállás alapján szerintem az illető ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos. Mivel a földhivatal eljárása lezárult, új bejegyzési kérelem kell. Új Inytv. szerint, egy újabb, ügyvéd által szerkesztett okirattal.
Néhány hivatalos levélváltás után, ha nem akarják kézbe venni az ügyet, végső esetben bírósági perben kimondathatod, hogy az ún. kisbefektetőé a lakás 1/6-a. Na, akkor egyből bejegyzik! (az igaz, hogy nem egy szokványos tulajdonjogi per lesz, amiben a felperes azt kéri, hogy ne ő legyen a tulajdonos...)
Köszönöm szépen a tanácsokat! Csak nehogy közben megszüntessék az OSP hitel lehetőségét, amíg én levelezgetek velük :-)
csino,
Amúgy a vételárat annó kifizették neked teljesen?
Talán írd meg nekik, hogy 15 napon belül intézkedjenek, különben eladod másnak az ingatlant, a vételárat meg köszönöd szépen, megtartod.
Amit persze nem tehetsz meg, ha esetleg tényleg másnak lennél kénytelen eladni, de hátha mozgolódnak az ilyentől...
drbjozsef, igen, kifizették teljesen, gyakorlatilag egy éve volt ez az ügylet.
Azt válaszolta most nekem az ügyvédjük, hogy kért tőlük egy hiánypótlást a földhivatal, amit teljesítettek is és azóta sem történt meg a tulajdoni lapon az új tulajdonos átvezetése....Szerinte a földhivatalok elektronikus-nyilvántartására átállása miatt lelassult az ügyintézés (ezt egyébként másik csoportban is olvastam).
Ha valóban a földhivatal késlekedik, az is egy érdekes helyzet, gondolom, a hiánypótlás benyújtása után 60 nappal azért illett volna bejegyezni teljesen az új tulajdonost. Mondjuk azt nem tudom, mikor adták be a hiánypótlást, erre most kérdezek rá.
Ha kicsúsztak az első 6 hónapból, mert nem adták le időben a bejegyzési engedélyt a földhivatal felé (és biztosan ez történt, mert a földhivatal akkor minket, eladókat is értesített erről, hogy kicsúsztak a 6 hónapból), akkor gondolom, egy új bejegyzési engedély leadását kérte tőlük a földhivatal hiánypótlásban. De ezt az újabb bejegyzési engedélyt nem kellett volna nekünk, eredeti tulajdonosoknak ismételten aláírni? Ez kicsit furcsa nekem, mert tőlünk nem kérte a vevő semmilyen újabb papír aláírását.
@csino
A földhivatal a tényfeljegyzéssel lezárta a bejegyzés elutasítását.
„Ha valóban a földhivatal késlekedik”
60 napjuk van rá. Abba azért bele kell férjen!
„ De ezt az újabb bejegyzési engedélyt nem kellett volna nekünk, eredeti tulajdonosoknak ismételten aláírni?”
Hát jó lenne tudni az igazságot, hogy mi volt a probléma. Ha a szerződést nyújtották be későn, kicsúsztak a 30 napból, akkor azért lett elutasítva a bejegyzés. Ha a bejegyzési engedélyt kellett volna pótolni, akkor feltehetően a hiánypótlási felhívás eredménytelen letelte után utasították el a bejegyzési kérelmet. Ezt a dátumokból te is nagyjából ki tudod figurázni.
Régi Inytv. 26.§ (4) "A kérelmet a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés (jognyilatkozat) keltétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatósághoz kell benyújtani."
26/A. § "Ha a kérelem elutasítását követően ugyanazon jog bejegyzése iránt az újból benyújtott kérelemhez módosított tartalmú okiratot nyújt be a kérelmező, úgy a kérelmet az ingatlan-nyilvántartási eljárásban újból benyújtott kérelemnek kell tekintetni."
39. § (1) "A hiány pótlására rendelkezésre álló határidő indokolt esetben kérelemre egy alkalommal nyolc nappal meghosszabbítható. A meghosszabbított hiánypótlási határidő számítása az eredeti határidő lejártát követő nappal kezdődik.
(2) Ha az ingatlanügyi hatóság megítélése szerint a kérelmet részben el kell utasítani, a kérelmezőt nyilatkozattételre kell felhívni, hogy a kérelmet teljesíthető részében fenntartja-e.
(3) Nem alkalmas hiánypótlásra a bejegyzés, feljegyzés alapjául szolgáló okirat, és a kérelmet határozattal el kell utasítani, ha ahhoz, hogy bejegyezhető legyen,
a) a benyújtott okirat tartalmát, így különösen az abban megjelölt jogcímet kellene módosítani vagy pótolni,
b) a szerződő vagy jogosult, illetőleg kötelezett felek személyét kellene megváltoztatni a jogutódlás kivételével,
c) a település megjelölése, az ingatlan fekvése és helyrajzi száma módosulna, vagy ezeket együtt kellene utólag megjelölni,
d) a szerződő, jogosult, illetőleg kötelezett felek bármelyikének a nyilvánvalóan azonosítható aláírását kellene utólag pótolni,
e) az okirat ellenjegyezéséről, az aláírás közjegyzői hitelesítéséről, tanúk általi aláírásáról kellene gondoskodni,
f) a bejegyzési engedélyt kellene pótolni, kivéve, ha a bejegyzett jogosult a tulajdonjog-bejegyzés alapjául szolgáló okiratban nyilatkozott arról, hogy a tulajdonjog-bejegyzési engedélyt későbbi időpontban, de legfeljebb az okirat ingatlanügyi hatósági benyújtását követő 6 hónapon belül megadja,
g) okirat keltezésének helyét vagy az időpontját kellene feltüntetni,
h) az ingatlanügyi hatóság által hatályos záradékkal ellátott változási vázrajzot, vagy a vázrajzon a törvényben meghatározott személyek aláírását kellene pótolni"
(6) "A beadvány megtartja a benyújtás időpontjának megfelelő ranghelyét, ha az elutasításra a (3) bekezdésben foglaltak miatt került sor, és a döntés átvételétől számított 15 napon belül új kérelemben pótolták az elutasításról szóló határozatban megjelölt hiányosságokat, vagy ha a kérelem visszautasítására a (4) bekezdés f) pontjára tekintettel került sor, és a döntés átvételétől számított 15 napon belül az új kérelmet a megfelelő formanyomtatványon nyújtották be."
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02