Közös tulajdon


Leiterjakab # 2003.11.13. 15:04

Ha a közös képviselő megszavaztatta, akkor az nem azt jelenti, hogy az örökké úgy marad:

  • hívjatok össze új lakógyűlést és állapodjatok meg a tulajdoni hányadoknak megfelelő használatban. Ezt persze könnyű mondani, de tudni kellene hozzá, hogy a többi lakó is támogatja-e ezt. Meg azt is, hogy kinek az érdeke volt a pincék bérbeadása.

Egyébként arról, hogy hogyan használjátok a közös tulajdonban lévő pincék használatáról egyszerű többséggel határoz. M?indenkinek a tulajdoni hányada arányában van szavazata.

Ezt még jobb az előtt megejteni, hogy kiadnák a pincéket bérbe.


Leiterjakab

katica # 2003.11.13. 13:21

Köszi a válaszokat.

Épp a saját eszmei jog meghatározásában van gond.
Nekem valójában csak erre a területre lenne szükségem.
Korábban volt egy közgyülési határozat melyben
a közösképviselő megszavaztatta, hogy milyen
területű lakás mekkora nm-t használhat a közösből mely kb az eszmei jog fele.

Hiába gondolom azt, hogy az össz pincerész
tulajdonhányadra eső része az eszmei jog ha a gyakorlatban nem igy van.

Leiterjakab # 2003.11.12. 17:20

A magántulajdont úgy értettem, hogy különtulajdon, ez csak elírás. Persze, hogy a társasház tulajdona nem köztulajdon, ...khhmm.... ennyire én se ...


Leiterjakab

the big cat # 2003.11.12. 13:39

Hmmm...magántuljadonban van...ugye, khmm...talán egyedi, vagy külön tulajdonrész, de ugye a közös tulajdon is magántuljadon.

magánlaksértés....khmmm....ezt is kissé elhamarkodottnak tartom...talán birtokháborítás...

Viszont abban igazad van, hogy aközös képviselő magatartása jogsértő. A lakók természetesen bérelhetik a közös tulajdon egy részét, de bérleti díjat csak annyit kell fizeniük, amennyivel több az általuk igénybe vett terület a saját eszmei tulajdonrészüknél.

Javaslom hívjatok össze lakógyűlést (közgyűlést) és ott döntsetek arról, hogy hogyan, és miylen módon osztjátok meg a pince használatot. Továbbá zavarjátok el a közös képviselőt a francba.

Leiterjakab # 2003.11.12. 06:06

Társasházi tv. 23. § (1) A közös tulajdonban álló épületrészekkel kapcsolatos rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról valamennyi tulajdonostárs egyhangúlag határoz.

....

(3) A közgyûlés a közös képviselôt [...] bármikor felmentheti.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.11.12. 05:58

Mi az, hogy a tulajdonosnak előbérleti joga van?!?!? Ne viccelj már csak nem azt gondolod, hogy a közösképviselő majd veled fogja béreltetni a saját tulajdonodat? És ő meg beszedi a maga javára a bérleti díjat! Pfff!

A tulajdonosnak a legszentebb előjoga van a saját tulajdonára vonatkozóan!

A közös képviselő nem egy kiskirály, hogy ő döntse el ki mit használhat, és hogy eldöntse azt, hogyan gazdálkodik a lakóközösség a helyiségeivel. A lakóközösségnek kell erről szavaznia.

Ha jól értem akkor az összes pince valamenyi lakó közös tulajdona, tehát nem magántulajdonról van szó?

Szerintem az, hogy csak neki van kulcsa és mást be se enged, ez akár még a magánlaksértés fogalmába is belefér, de ezt nem lehet így előre megítélni.


Leiterjakab

katica # 2003.11.11. 15:17

Közös tulajdonu pincék egy része ki van adva, egy része üres, többit használhatják a lakók.

Egyik üres pincét a közös képviselő odaadott más tulajdonosnak helyette használatomban és még 3 másik tulaj által használt pincerészt akarja kiadni a közös képviselő.

Közös képviselő az üres pincét nem akarja kiadni helyette a lakók által használható területeket csökkentette.

Joga van-e a tulajdonosnak megtériteni a pince kiadásból befolyt összeg - jövedelemadó ráeső részét a pince használat fejében valamint köteles-e beletörödni abba , hogy a közös képviselő üresen hagy pincéket nem engedi, hogy a tulajdonosok használhassák. (kulcsa csak neki van)

Azaz a tulajdonosnak van-e előbérleti joga.

Köszönettel:
Kati