Szocpol kérdés


emma # 2012.01.12. 14:09

Az új szocplt használt lakás/ház vásárlására nem lehet igénybe venni.

lippaiéva # 2012.01.12. 13:26

Feleségemmel megelőlegező szocpolt vettünk fel 2004-ben 2 gyermekre.

Az első gyermekünk megszületett, viszont a 2. gyermeket nem, vállaljuk be.
Ez év végén lejár a 8 éves határidő.

Milyen módon kell visszafizetnie az 1,2 millio ft-ot.
( futamidő, kamatok)

Esetleg Nőgyógyászati v egyéb orvosi szakvéleményt elfogadhat e a bank, amivel mentesülhetnénk a visszafizetés alól?

Köszönettel

Nyuszkó123 # 2012.01.08. 13:44

Tisztelt Szakértő!
Rengeteg honlapon olvastam, hogy újra igényelni lehet a szocpolt, viszont egyértelműen a feltételeket nem találtam meg. (változóan írják le). A kérdésem a mi helyzetünkre vonatkozna, hogy igényelhetnénk-e szocpolt, illetve szocpollal hitelt. A helyzetünk az alábbi: Férjemmel mindketten 35 év alattiak vagyunk. Gyermekünk még nincs. Nem vagyunk BAR listások, nincs még hitelünk. Idén januártól indítottunk egy Fundamentás lakáselőtakarékossági szerződést. Sajnos a nevemen van egy 3 millió forintot érő ház 1/3 része. (ezt soha nem fogjuk tudni eladni, mivel olyan helyen van, és olyan állapotban is...). Két gyermeket tervezünk, használt házat szeretnénk venni. Sajnos nincs saját tőkénk, ezért is lenne jó a szocpol, ha igényelhetnénk. Egy honlapon olvastam, hogy már meglévő gyermeknek min. 1-nek kell lennie, csak így lehet igényelni a szocpolt. Mivel jelenleg önkormányzati lakásban élünk, és elég kicsi, esélyünk sincs arra, hogy ide egy gyermeket bevállaljunk, és utána a szocpolt majd. Gyermek előtt kellene a szocpol+hitel, ebből egy kis házikó, és utána jöhetne a két gyermek. Válaszát előre is köszönöm!

panett # 2012.01.06. 13:33

Érdeklődni szeretnék, hogy a mi esetünkben igénybe vehető e 2012-ben a szocpol támogatás.

Házasságban élünk, életkorunk nincsen 35 év, van 2 gyermekünk, s megtakarításnak lenne egy 8 éves fundamenta LTP-nk, ami idén tavasszal jár le.
Nincsen lakás a nevünkön, s BAR listában sem szereplünk. Használt lakást szeretnénk venni.

Mi esetünkben a szocpol vagy egyéb lakásvásárlási támogatás ajánlott?

Kérem szíves válaszukat!

poli # 2012.01.05. 14:15

Tisztelt Szakértő!Következő ügyben kérném segítségét!Lakást vásárolnánk,az ingatlan 2008ban épült szerkezetkész,tehát új lakás,de a törvény furán fogalmaz ez ügyben mivel 2010jan 1 utáni építési engedélyről ill.használatba vételi engedélyről ír!Ön szerin ilyen esetben igényelhető a szocpol?Válaszát köszönöm!

Gabicsek # 2012.01.05. 10:40

Ezt írják:
Az kaphat vissza nem térítendő támogatást, akinek nincs lakása, és új lakást építene vagy vásárolna. Legalább egy szülőnek legalább 6 hónapja munkával kell rendelkeznie, illetve nem lehet köztartozása annak.

Itt nézheted meg:
http://www.gemini-invest.hu/…szocpol.html

adra # 2012.01.04. 12:22

Kedves Szakértő,

egy gyors kérdésem lenne: van egy 65 nm alapterületű ház, amelyet meg szeretnénk vásárolni. A tetőtere beépíthető, ha ezt a jelenlegi tulajdonos beépíti, akkor újabb 30 nm-rel növekszik meg a hasznos alapterület, vagyis 90 nm fölé megy. A kérdés az, hogy az egész házra adnak-e új használatba vételi engedélyt a tetőtérbeépítés vagy sem? Mert ha igen és jól gondolom, akkor a 2 gyerek esetén igényelhető legmagasabb összegű szocpolt fel lehet venni (1,3M), mert a hasznos alapterület nagyobb, mint 90 nm és a használatbavételi engedély dátuma is későbbi, mint 2010. Jól gondolom vagy nem?

köszönöm a válaszát!

roletta # 2011.12.28. 10:27

Segítségüket szeretném kérni a 2012. évi szocpol támogatással kapcsolatban. A kérdéseim a következők lennének:

* A támogatás igényléséhez házassági kapcsolatban kell állni a a párommal,vagy elég az élettársi kapcsolat?
* Kell e önerő rész a támogatás igényléshez, ha kell a akkor a lakástakarék pénztári megtakarítás az elég?
* Egy használt lakás szeretnénk vásárolni, amelyet felújítani szeretnénk, erre kapható e szocpol? Vagy csak a felújításra?
* Ha mindez lehetséges kettő gyermeket szeretnénk vállalni, akkor így mennyi lenne a támogatás összege?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Nanny0702 # 2011.12.22. 08:00

Sziasztok,

fiatal házasulni készülő (kitűzött időpont 2012.09.22.) párként házat szeretnénk jövőre építeni.

Két gyermeket tervezünk, de még nincs gyermekünk.

Ebben az esetben igényt tarthatunk a 2012-es szabályok szerint az 1.300.000 Ft támogatásra?

Ezt milyen feltételekhoz köti az állam? Mikor folyósítja az összeget? Egyben vagy részletekben?

köszönöm a segítséget

Titi79 # 2011.12.21. 10:57

Értem:(
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat és a gyors segítséget! További szép napot kívánok!

lewho # 2011.12.21. 10:53

Bővítésre kaptatok "félszocpolt". Erre vettetek fel hitelt. Itt az utóbb született gyerkőcökre nem lehet jóváírni a hitelből a "félszocpolt." Sajnos ez van.

(Utóbb születettekre csak a használt lakásos félszocpolt, az épített új lakásra és a vásárolt új lakásra járót lehet jóváírni)

Titi79 # 2011.12.21. 10:49

Tehát gyakorlatilag csak a teljes szocpolt adnák. nincsen mód a félszocpolt elintézni.

Titi79 # 2011.12.21. 10:43

Igen, ezt most kérdeztem meg az Államkincstártól.
Viszont a bank gyakorlatilag ennyit írt a levélben, amit én is leírtam. Tulajdonképpen ez egy tájékoztatás, ez a levél tárgya is, hogy...számú hitellel kapcsolatos tájékoztatás.
És hogy sajnálattal közlik, hogy a hitelszámlán (a leírt jogszabályok alapján)fennálló tartozás csökkentésére utólagos kedvezmény nem számolható el.

lewho # 2011.12.21. 10:41

Hoppá, most jutott el, hogy bővítettetek. Arra nincs utólagos szocpol, bocsánat!

5. § (1) Állami támogatásként lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény (a továbbiakban: kedvezmény) illeti meg az igénylőt a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, illetőleg megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző gyermeke és más eltartott családtagja után az építési költség (vételár) megfizetéséhez.
(2) A kedvezmény a következő célokra nyújtható:

  1. új lakás felépítése, a családi vagy ikerház emeletráépítésnek nem minősülő tetőtér-beépítésének a kivételével,
  2. az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása,
  3. olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül,

ca) bármely építtető esetében, illetőleg
cb) két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is,

  1. a három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik több mint két éve már tulajdonában lévő lakás értékesítése, és helyette nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, továbbá legalább komfortos lakás vásárlása esetén, ez utóbbi lakóingatlan megvásárlásához, ha az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50%-os arányú tulajdonában állt, továbbá, ha az értékesített lakás eladási árának az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett összegét a vásárlásra fordítják. A kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik tulajdoni hányada nem lehet kevesebb, mint az értékesített lakásban volt.

(7) A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható.

lewho # 2011.12.21. 10:38

A banki elutasítástól számított 15 napon belül forduljatok a kincstár lakóhelyetek szerint illetékes igazgatóságához. 2200,-Ft illetékbélyeget ragasszatok a kérelemre.

De még mindig nem látom, h a bank mivel indokolta az elutasítást....

Titi79 # 2011.12.21. 10:36

azért is lenne fontos, mert végtörlesztenénk és azért jól jönne az az összeg

Titi79 # 2011.12.21. 10:35

igen

lewho # 2011.12.21. 10:29

Hiteletek van még, amit a bővítéshez vettetek fel?

Titi79 # 2011.12.21. 10:14

A lentebb említett kormány rendelet szerint 12/2001.(I.31.)
5-ös paragrafus (2) idézem:
A kedvezmény a következő célokra nyújtható:

  1. új lakás felépítése, a családi vagy ikerház emeletráépítésének nem minősülő tetőtér-beépítésnek a kivétel,
  2. Az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlására.

5-ös paragrafus (7): A kölcsönszerződés megkötésekor (2005 május) hatályban lévő jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermek után is megilleti, számításba véve a születés időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb-a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti- feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. paragrafus (1)bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezményt a (2) bekezdés a) és b)pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

Tehát én úgy értelmezem, hogy a bank a szocpol-t nem adja meg, viszont akkor még mikor felvettük a kölcsönt létezett a félszocpol, ami bővítésre járt és arról viszont nem is írt semmit a levélben.

Válaszod előre is köszönöm!

lewho # 2011.12.20. 19:18

Miért utasított el a bank?
(konkrétan)

Titi79 # 2011.12.20. 16:34

Tisztelt szakértők!
Érdeklődnék az felől, hogy 2005-ben vettünk fel kölcsönt bővítés céljára (1 szobával bővült a lakás). 2009-ben született 2 kisfiunk. Utólag igényelnénk meg utánuk a régi fajta szocpolt. Az önkormányzattól kikértük a szükséges papírt, onnan pozitív visszajelzéseket kaptunk. A bank viszont elutasította a kérelmet a 12/2001.(1.31.)Korm. rendeletre hivatkozva. Kérelmet nyújthatunk be az Államkincstárban a jogosultság feltételeinek való megfelelés megállapítása iránt.
A kérdésem a következő lenne, hogy érdemes-e újabb köröket futni az Államkincstárnál?
Mihamarabbi válaszukat várom és előre is köszönöm!

Ercsi71 # 2011.11.15. 06:56

Kedves Hozzáértők!
Mi a véleményük az előbbi kérdésemmel kapcsolatosan?


Ercsi

Ercsi71 # 2011.11.14. 14:17

Tisztelt Szakértők!
Ha 1.5 éve vett lakást most osztani kell az elválni készülő házastársak között hogy oszt a bíróság érvényesen, ha a lakás közösen lett véve tisztán hitelből és szocpolból, és a feleség marad a lakásban a 2gyerekkel, vállalva egyedül a hitelt?
Köszi előre is!


Ercsi

vikk2 # 2011.11.08. 13:16

Sziasztok!
Valaki tudna felvilágosítást adni, hogy a 2012- ben induló szocpol részletes leírását, szabályait honnan lehet megtudni?

lewho # 2011.09.05. 13:33

Ha nem jön rá a MÁK, akkor jól jártok. Ha rájön, akkor rosszul. Ilyen eccerű.

A csp miatt szvsz rájön...De ez sem biztos:)

Egyébként "jóakaratú" szomszéd bejelentése nyomán is szokott indulni eljárás...