Szocpol kérdés


Enci33 # 2013.07.25. 08:49

Tisztelt Fórum!

Nem tudom jó helyen járok-e? Vagy volt-e már ilyen kérdés? Remélem nem zavarom vele a működést.

Három gyereket egyedül nevelő anya vagyok. A szocpol támogatást szeretném igénybe venni. Jelenleg gyesen vagyok a harmadik gyermekemmel. A férjemtől elváltam, tőle van két gyermek, a harmadik gyermek édesapjával nem élek együtt.

Még van időm a korhatárt illetően, ugyanis szeretnék elhelyezkedni dolgozni és úgy igényelni a támogatást.

Arról olvastam már, hogy két gyerek esetén új lakás vásárlására vagy építésére lehet kérni a támogatást s hogy legalább 60 m2-nek kell lennie a lakásnak.

A kérdésem az lenne, hogy három gyereknél mennyi a minimum m2?

Segítő készségüket és válaszukat előre is köszönöm!

mamek77 # 2013.07.17. 16:04

2009-ben használt lakást vásároltam önerőből, hitelből és szocpol-ból. A szocpol-t két gyerkőcre vettük fel. A hitel és szocpolfelvételkor babát vártam. Amikor megszületett a rá eső szocpol részt levonták a hitelből, és a továbbiakban a csökkentett hitelt kellett fizetnünk. Most ismét babát várok. A kérdésem az lenne, hogy ha a baba megszületik, akkor van-e ismételt lehetőség az új jövevényre utólagosan megkapni a szocpolt, és jóváíratni a hitelünkból? A 2009-es szocpol összegét írják jóvá a hitelünkből, vagy az aktuálisat? /úgy hallottam h 2014-ben jelentős szocpol emelés várható. Ahhoz hogy az új babára járó szocpolt jóváírják a hitelünkből, megint teljesíteni kell x követelményeket, vagy elég az, hogy 2009-ben mindennek megfeleltünk? Gondolok itt arra, hogy egyedülállóként vettem fel 2009-ben a hitelt/szocpolt, illetve arra, hogy nem tudom, hogy jelenleg milyen feltételek vannak a használt lakáshoz felhasználható szocpol-al kapcsolatban.
Előre is nagyon köszönöm a választ.
Rita

Nastika # 2013.07.14. 17:07

"Hazugság volt minden szavad" ......
Mi már ohne szocpol: mert nem jár minekünk. Én már 45 is elmúltam, a feleségem is lassan negyven - most várjuk a második gyereket. 3,5 millió van még hitelként a lakáson: eladni nem tudjuk a 37 négyzetméteres egy szoba+nappalit. A 12 ezres családi pótlékból meg az itteni "jövedelem"-ből félretenni nem tudunk, tehát marad az, amink van: ÉLÜNK 37 NM-EN NÉGYEN, ÉS EGY-MÁSFÉL ÉV MÚLVA ÖTEN.....
Persze, csak ha maradunk itt, ebben az országban. Elnézegetem a gyerekünket: be fog válni ő is, meg a tesók is német (esetleg svájci) állampolgároknak, ha már itt semmi szükség ránk.
Vannak helyettünk olyanok, akik 16-17 évesen kezdenek elleni, 25 évesen 5-6 gyerek van: megjár majd nekük a maxímum, hiszen egyre szélesebb szavazóbázist jelentenek.....
Mi meg megyünk párszáz kilóméterrel nyugatabbra: ahol még a hasznos, emberi munka a mérvadó----

kicsilany383 # 2013.06.21. 10:21

Tisztelt Fórum!

Kérdésem az lenne,hogy van egy 10 hónapos kislányunk, még tervezünk egy kisbabát,és szeretnék igénybe venni a szocpolt lakásfelújításra.
De én 29,- párom pedig már 42 éves,csak élettársak vagyunk,de ha ez akadály akkor összeházasodunk,de a korunkkalnem tudunk mit csinálni,sajnos!!!!!! :(
akkor nekünk nem jár semmi támogatás?:(
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Nikolett

sacy80 # 2013.06.07. 09:49

Jó napot kívánok!
Kérdésem a következő lenne,2006-ban vásároltam egy parasztházat.2007-ben a fundamenta-tól felvettem lakásfelújítási gyors hitelt,hogy valahogy nézzen is ki.Akkor még egyedülálló voltam egy gyerekkel azóta férjnél vagyok,még 2 gyerek született.Az lenne a kérdésem hogy a szocpolt egyik gyerekre sem vettem fel,megtehetem e most,hogy a hitelt kifizessem belőle?Mert a házat önerőből vettem.Vagy egyáltalán hogy lehet 3 gyerekkel kihasználni a szocpolt,félszocpolt?Bővíteni is szeretnénk.

Válaszát előre is köszönöm.

vation # 2013.06.04. 10:20

Egyik cikkben azt írják lakásfelújításra szocpol 2013-ban.
50%-ot meghaladó saját tulajdonú lakásra, ahol a bővítés során a hasznos alapterület legalább egy szobával bővül.
Akkor most jön az, hogy mi a hasznos alapterület.
Kormányrendelet szerint:

"Hasznos alapterület: az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90m "

A galéria 20nm lenne és kb 220 magas, tehát bőven bele fér.
Ma voltam az OTP-ben, mégsem tudták miről van szó.
Ha Ők nem tudják akkor kinél kéne érdeklődjem??

Köszönöm

vation # 2013.05.29. 14:18

Az alapterület papíron valóban nem változna, de valahogy én mégis különállónak gondolom.
A lakásunk 4,5méter magas, az egyik helység már ki van alakítva így, ott faltól-falig galéria, egy teljesen különálló lépcsővel. Tehát nem ilyen korlátos galériára gondolok, ami egy légtér.
Amit ezelőtt csinálunk, még így is 214cm alul felül. Ilyen megoldásban gondolkodunk most is, de akkor ez lehet hogy nem lepapírozható.

monalisa1 # 2013.05.29. 09:58

A galériával a lakhatási gondotok bizonyára enyhülne de maga "a" galéria nem uj/önálló lakószoba., a lakás alapterülete nem lesz nagyobb.

Kérdezd a bankot.

----
  • laikus hozzászóló
vation # 2013.05.29. 08:54

Tisztelt Szakértő,

Amit ma az interneten lehet találni a szocpol igénylés feltételeiről, egy kész útvesztő nekünk.
Rengeteg helyen azt olvasom, hogy új lakás vásárlásra lehet igényleni, és olyannak nem akinek van lakástulajdona.
Viszont találtam olyat, ahol kifejezetten arról írnak, hogy 2013-ban lakásfelújításra is lehet igényelni, ha a felújítás során legalább egy lakószobával bővül.
Ezt itt is olvastam http://informaciok.eu/…jitasra-2013

és ezt találtam: "olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül
itt:
http://www.szocpol.net/

Tehát nekünk van lakásunk, de galéria építésén gondolkodunk, amivel a fentiek szerint egy lakószobával bővülne lakásunk.
Erre vajon igényelhetünk szocpolt?

Megtisztelő válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Juditvani # 2013.05.07. 15:39

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék,hogy 2013-ban,hogy működik a szocpol?Nekem 1 kislányom van,de szeretnénk még 1-et,erre mennyi szocpolt kapnék és használt ingatlanra is adnak vagy csak újra?

janóóó # 2013.04.29. 20:21

Tisztelt szakértők szeretném megtudni hogy már meglévö és már 10-évét betöltendő házunkrol leját-e a szocpol és ha igen a phivatalos okmányokat hol kezgyem el intézni ezzel kapcsolatosan??

katica13 # 2013.04.29. 11:52

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban kérem segítségüket:
fiamék 2009.májusában megkapták a szocpolt,a kedv.hitellel együtt,a gyermekek is megszülettek.
Még 6 év fizetési kötelezettség áll fenn.
Van-e lehetőség arra,hogy a fiam a felesége vagy a gyermekek javára lemondjon vagy ajándékozás címen átadja a részét (nem válnak),hogy semmi ne legyen a nevén.

mtmert # 2013.04.15. 18:49

Tisztelt Szakértők!

Az a kérdésem, hogy az járható út-e, hogy a szocpollal terhelt ingatlan a tartózkodási hely, és egy másik településen van az állandó lakcím? Tehát továbbra is a szocpolos lakásban lakunk, csak az állandó cím van máshol.

Megelőlegező szocpolt vettünk fel 2006-ban.

Köszönettel:
M.Márton

cingi02 # 2013.04.13. 17:14

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésem lenne, hogy 1996-ban 4 gyerekre fel lett véve szocpol új építésű házra, a teljes összeg nem lett felvéve, de az építkezés is abba maradt és használatba vételi engedély se lett rá kérve, mivel nem volt olyan szintű állapotban. 2011-ben a ház építése befejeződött, kapott használatba vételi engedélyt. Ha most én bemegyek a pénzintézetbe ahonnan a szocpol fel lett véve és onnan számítva 10 év elteltével letörlik a jelzálogot?

Köszönöm előre is válaszukat.

monalisa1 # 2013.04.08. 15:22

A baba születési anyakönyvi kivonatával menjetek be a bankba, valószínűleg lesz mód a szoc.pol kiterjesztésére, a hitelszerződés módosítására.

---
  • laikus hozzászóló
Hanyatt # 2013.04.08. 14:51

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék a félszocpol felől. Ha még egyáltalán nincs a tulajdonomban ingatlan, akkor használt lakás vásárlásra igényelhetem-e úgy, ha jelenleg egyedülálló vagyok, két gyermekem van, de még egyet bevállalnék?

Válaszukat előre is köszönöm!

csurievi # 2013.04.08. 07:56

Tisztelt Szakértő,
a kérdésem a következő: megelőlegző szocpolt is vettünk fel második gyerekre, 2005-ben, építkezéskor. Azonban 4 éven belül nem teljesítettünk, a szocpolt a bank hitellé fordította, amit azóta is fizetünk. Nagy örömünkre azonban most megérkezett a várva várt bébi, és érdeklődnék, hogy ebben az esetben lehet-e kérni újra a szocpolt, pl. futamidő csökkentéssel?
Köszönöm válaszát!

hermit # 2013.04.04. 20:41

De megis mit csinaljunk/mit csinalhatunk?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 09:43

Ne törődjetek bele.

hermit # 2013.04.04. 09:27

Tisztelt Szakerto,

a telekvasarlasra 2008-ban vettunk fel kolcsont.

Most, hogy a szocpolnak utanajartunk derult ki, hogy mivel a tulajdoni lapon mar az elso helyen szerepel ez a bank, ezert mas bank szoba sem johet, mivel senki sem akar bemenni masodik ranghelyre.

A problemank az, hogy a fenti bank nem foglalkozik szocpol-lal.

Lehet ilyen esetben valamit tenni, vagy torodjunk bele, hogy jarna a szocpol (hazassagban elunk, 2 kiskoru gyermekunk van), de megsem tudjuk igenybe venni?

Boszi86 # 2013.04.03. 09:52

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogy hol lehet megkérdőjelezni a szocpol igazságosságát...
A férjemmel 5 éve együtt élünk, 3 éve házastársakként. Most várjuk a második babánkat, építkezünk, a házat be tudnánk fejezni a szocpol összegéből. Ám de, nem kaphatjuk meg mert a férjem 43 éves, és nem tudnánk a ház becsült értékének 70%-áról számlát sem bemutatni, ugyanis a férjem két kezével építette/építi a házat. Kérdem én, hogy annak aki véres verejtékkel otthont teremt a családjának és nem milliókra lehúzó kivitelező cégekkel csináltatja a házát, annak nem jár egy kis segítség??? Nem értem miért olyan egyértelmű, hogy mindenki aki építkezik mindent csináltat egy házon... Vannak még olyan férfiak akik igenis több dologhoz is értenek és igenis, fel tudnak építeni egy házat... (nem is értem, régen a nagy többség is így építkezett, férj, apa,após, barátok, mindenki aki egy kicsit is értett valamihez, segített...)
Szóval, ha valaki tudna nekem tanácsot adni, hogy mit lehet lépni ilyen helyzetbe, megköszönném!

További szép napot!

monalisa1 # 2013.03.19. 14:44

Nem valószínű hogy a visszamenőlegességre lesz mód.

Írd be a gugliba a szocpol 2006 kifejezést, hátha megtalálad amit keresel.

Anini # 2013.03.19. 14:00

Kedves Fórumozók!

Kérdésem valószínűleg eleve abszurd, mégis, ha lehet, szeretnék rá választ találni. Azt olvastam, hogy az újra induló szocpolt használt lakásra is fel lehet venni. Mi 2006-ban vásároltunk egy használt lakást, akkor azért estünk el a támogatástól, mert az akkori táblázat szerint "túl nagy" lakást vettünk. (89 nm) Próbáltam megkeresni az akkori feltételeket, de nem találtam. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e utólagos szocpol kérelem az akkori vásárlásra? Ha igen, akkor felhasználható-e hiteltörlesztésre?

A válaszokat előre is köszönöm!

katona80 # 2013.03.11. 15:06

Üdvözlöm!

Nővéremmmel közös tulajdonunk egy ingatlan. Érdeklődnék,hogy felvehetem-e 2 kiskorú (élettársi kapcsolatba nevelt) gyermekem után járó szocpolt arra,hogy kifizessem belőle testvérem.
Köszönmö a segítségét.

Rongybaba83 # 2013.03.10. 21:47

Tisztelt Szakértő!

Olvastam a szocpol módosításokról...ami elméletileg majd lesz. Nekem van 3 kiskorú gyermekem, és szeretném majd igénybe venni. Érdeklődnék..hogy - hogy is müködik ez az egész? Még mindíg önerőből kell felépíteni, és utólagos a folyósítás? Sajnos mi hitelt nem tudunk felvenni, önerőnk nincs. 3 gyermekre mennyit kaphatok? Mitől alacsony energiafogyasztású egy építmény? Előre is köszönöm a választ. Anita