Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház és közös tulajdon

nanemaaa # e-mail 2009.08.25. 10:34

A társasházi törvény szerint a homlokzat közös tulajdon. Akkor miért gondolod, hogy a homlokzati nyílászáró lehet magántulajdon? Ez olyan lenne, mint ha azt mondanád, a homlokzat közös, de az azon lévő festék magán.
Az sem világos, hogy miért erölteted, hogy az alapító okirat tartalmának a tulajdoni lapon szerepelnie kellene.

Miért nem írod le a tényleges problémát?
Gondolom panel pályázat, és a társasház cseréltetné az ablakokat is, amit te már korábban kicseréltél valami gagyira...és most ezt a rád eső részt te nem akarod fizetni. Sorry...ha így van, akkor buktad a partit.

ragyasdezso # e-mail 2009.08.25. 10:27

panel

Ezt azért érzed így, mert a törvény egy részére koncentráltál, és nem a teljeset idézted be. Ha a teljes szöveget olvasod, úgy ez a 4/5-ös szabály nyilvánvaló. A törvényeket egyébként a (általában) többségnek alkotják, a kisebbség meg el kell hogy fogadja! Ez nem tetszik - nem tetszik formula.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.08.25. 09:34

Érdekes módszer. Tételezel egy nem létező, fiktív jogi normát, majd erre alapozva kritizálod a jogállamot.

www.kbs-ugyved.hu

panel # e-mail 2009.08.25. 09:24

Aha.

És akkor lehet, hogy van egy, a kiegészítő szabályt is kiegészítő másik szabály, amely szerint tulajdonképpen a közös képviselő is módosíthatja az AO-t, aztán ha valakinek nem tetszik, fordulojn bírósághoz....

Ez aztán jogállam.

ragyasdezso # e-mail 2009.08.25. 09:15

Úgy ahogy kbs írta! Egyébként én örülnék, ha a nyílászáróimat közös tulajdonba vennék, mert akkor a hibás ablak záram kicseréltetését is a ház állná!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.08.25. 09:09

Úgy, hogy a főszabály mellett van egy kiegészítő szabály, mely szerint 4/5 is elég, ha a kissebbségből senki nem fordul bírósághoz.

www.kbs-ugyved.hu

panel # e-mail 2009.08.25. 07:25

Szeretném, ha kifejtenétek a véleményeteket arról a mondatról, amely így szól:

A törvény - főszabályként - továbbra is fenntartja az alapító okirathoz, mint a tulajdonostársaknak a tulajdonjogi helyzet létrehozásáról és módosításáról történő közös megállapodásához szükséges egyhangú szavazat-arány követelményét. Egyidejűleg - értelemszerűen - a tulajdonjogi helyzet megállapításának mintegy záró előírásaként, rendelkezik a társasháztulajdon e törvényben nem szabályozott kérdéseiben a Ptk. alkalmazásának kötelezettségéről.
Idézet: 2003. évi CXXXIII. törvény indokolása
a társasházakról

Forrás: Jogtár

Hogy jön akkor ide a 4/5, mint alapító okiratot módosító rendelkezés?

panel # e-mail 2009.08.24. 15:08

ragyasdezso!

Én ezt elfogadom, de mivel annak idején az AO nem sorolta a közös tulajdon részéhez a magántulajdonú lakás homlokzati nyílászáróit, így 2006-ban erről a tulajdonosok - fogalmazzunk így - írásban szavaztak, mint említettem, nem 100 %-kal. No de akkor, továbbra is, jogszerű ez? És ha igen, hol jelenik ez meg az ingatlannyilvántartásban?

ragyasdezso # e-mail 2009.08.24. 15:01

panel
Az Alapító Okirat sorolja fel a saját és a közös tulajdonokat.

panel # e-mail 2009.08.24. 14:48

Már csak azért sem alapból osztatlan közös tulajdon, mert a mi társasházunkban az Alapító Okiratban ez nem szerepelt, éppen ezért kellett a tulajdonosoknak utólag egy nyilatkozatot tenni, azt közgyűlési határoznak elnevezni, mert a homlokzati nyílászárók nem voltak közös tulajdonúak. Nyilvánvalóan, abba a játékba a tulajdonosok 100 százaléka nem ment bele, hogy a nyílászárók közösbe kerüljenek, ilyen módon érdekes számomra, amit írsz, hogy 100 % kell az Alapító okirat ilyen típúsú módosításához.

Ettől függetlenül, azt monjátok, hogy ha valamilyen rejtélyes oknál fogva mégiscsak közös tulajdonná vált, akkor a társasházi tulajdoni lapon ennek a ténynek az érkeztetésének meg kellene jelennie?

nanemaaa # e-mail 2009.08.24. 14:22

A társasház alapító okirat módosításához is 100 % egyetértés kell. Az más kérdés, hogy nem világos, egyáltalán az alap okirítban van-e ilyen rendelkezés, mivel az alapból is törvénysértő lenne. A homlokzat (beleértve nyilván az annak részét képező ablakot is) a törvény értelmében alapból is osztatlan közös tulajdon.

ragyasdezso # e-mail 2009.08.24. 14:00

panel

A közgyűlés nem hozhat érvényes határozatot a magántulajdon közös tulajdonná minősítéséről a tulajdonosok beleegyezése nélkül!

nanemaaa # e-mail 2009.08.24. 13:53

Nem világos a kérdés. Azt kérdezed, hogy az alapító okirat módosítását be kell-e jegyeztetni? (az alapító okiratnak kell tartalmaznia a közös tulajdonban lévő szerkezetek felsorolását) Ha az nem érinti az ingatlannyilvántartás tartlmát, akkor természetesen nem. Nem is tudná hová feljegyezni.

Az általad javasolt feljegyzés nem más, mint beérkezett irat datálása és széljegynek nevezik. A széjegyet az eljárás befejeztével törlik, tehát ez nem lehetséges megoldás.

panel # e-mail 2009.08.24. 13:25

Tisztelt fórumozók!

Véleményetek szerint, ha a társasház addig magántulajdonban lévő homlokzati nyílászáró szerkezetei egy közgyűlési döntés értelmében közös tulajdonba kerülnek át, akkor ezt a tényt a társasház tulajdoni lapján fel kell-e tüntetni valamilyen ráutaló módon, mondjuk egy beérkezett irat, stb. formájában?