„Feltetelezem, hogy Ön sem azokbol az emberekböl él, akik értik a törvenyeket.”
Ez helyes feltételezés. Én pedig azt feltételezem, hogy nem is próbálnak úgy tenni, mintha ők értenék, főként úgy, hogy ők jobban.
„Feltetelezem, hogy Ön sem azokbol az emberekböl él, akik értik a törvenyeket.”
Ez helyes feltételezés. Én pedig azt feltételezem, hogy nem is próbálnak úgy tenni, mintha ők értenék, főként úgy, hogy ők jobban.
Én azt gondolnám, hogy az alakuló közgyűlés érvényes, mert van AO.
Amit most "végleges"-ként emlegetsz, vagy neveznek neked, az tkp. egy módosítás. Ha mindenki, 100% aláírja, akkor az lesz az érvényes onnantól.
Egyszóval az, amit bele akartok rakni, belekerülhet, ha mindenki egyetlért vele. Ha nincs egyetértés, akkor nem lesz benne - mert a mostaniban nincs benne.
„És nem érti... Már-már bámulatra méltó.”
Bamulatra melto az az arrogancia, amely Önböl arad Ügyved Ur!
Feltetelezem, hogy Ön sem azokbol az emberekböl él, akik értik a törvenyeket.
És nem érti... Már-már bámulatra méltó.
MajorDomus!
Köszönöm a valaszod.
Igen, azt hiszem ertem, bar van meg par nyitott kerdesem.
Az elözetes AO-ban meg lett allapitva, hogy tarsashazza alakulunk. Ez igy is van feljegyezve. A Tht. 7§ ertelmeben meg jogutodkent leptünk be a tarsashazba (Egyszemelyes alapitas törtent az epitö reszeröl)
Igy hatlakasos ide- vagy oda, tarsashaz leszünk.
Ügyved Ur!
Önnek is köszönöm a visszajelzeset.
Ervenyes-e az az alakulo közgyüles - s az itt hozott hatarozatok -amely idöben még nem volt alairva az AO?
Nalunk ugy hivtak be az alakulo közgyülest, hogy a vegleges AOt nem irtuk ala.
Doktor Ur!
Köszönöm. Igy mar erthetö.
Az ügyvedünk nevre szoloan keszite el a vegleges AO-t es ala kell irnunk.
„Tht. 7§(2) A feljegyzett alapítás ténye kihat arra is, aki később az ingatlanra nézve jogot szerez.”
”
Ezzel kapcsolatban lenne meg egy potkerdesem:
Itt még lehet valtoztatni valamit mig veglegesitjük az AOt? Gondolok itt arra, amit mar a multban is beszeltünk, hogy a garazsok 0,5 vagy 0,7 szorzoval kerüljenek be?
Ha a közgyűlésen a többség megszavazza, akkor teljesen jogszerű. Ha csak használatba adásról van szó, elidegenítésről nem, akkor sima feles többség is elég a határozat hozatalhoz.
De szvsz érdemes abban a határozatban pontosan leszabályozni az esetleges visszavétel szabályait is, a lehetőségekhez képest. Mert ha átépíti a lakó, és egy hónap múlva visszavenné a társasház, akkor az eredeti állapot visszaállításán felül is követelhetne a lakó akár.
Ügyvéd úr !
Társasházban a saroklakások a bejárati ajtó áthelyezésével, a közös tulajdonban lévő folyosóval és a lakásokhoz tartozó (közös tulajdonú) lomtárral "megnövelték" a lakásukat . Szabályosan jár el a Társasház ha , a használathoz hozzájárul (azzal a kikötéssel, hogy bármikor kérheti az eredeti állapot helyreállítását) , de kéri , hogy a közös költségekhez arányosan, pl. 5 %-kal pluszban járuljanak hozzá ?
Mindenkit üdvözlök !
Következ? érdekes helyzetre nem tudom a jó megoldást .
Társasházban élek , a lakásokhoz lomtár tartozik, ami az Alapító Ok
Haus..stb
.
az uj épitésű társasházak épitői már vannak olyan dörzsöltek,hogy egyszemélyi alapitást ,,csinálnak,
azaz addig készül el az AO mig az épittető 100 %-ban tulajdonos. addig nincs belepofázás senkinek.
.
azaz,az uj tulajdonosok már kész helyzetbe csöppennek bele.
magyarul;
a helyi maffiózó felhiv,hogy ,,kinyomna,, 2 db 14 lakásost,enyém a poszt, de októbertől vinni kell a műsort,,
forditás;
elkészültek a házak, eladott mindkettőből 4-5 lakást, de nincs költözhető állapotban,mert nincs szemétszállitás, át kellene venni a fővizmérőt, megrendelni a villanyórát s a legfontosabb még nincs TV.
de ő már nem fizet semmit, a lóvét adják a lakók!
a 60 % tulajdoni hányadával engem fog támogatni,ha októbertől átveszem az üzemeltetést(,mert nem veszik a lakásokat ha nem lesz fűtés!)
ezt jelenti a ,,vinni kell aműsort,,!
tehát ezért fogtok ,,megalakulni,,!
arról dönthetsz,hogy 180 vagy 200 ft/m2 közös költséget szeretnél fizetni!
.
.
érted már?
.
ez a mai magyar valóság!
Úgy, úgy.
Én ugyan nem értek hozzá, de feltételezem, az az AO már létezik. Az előzetes AO is AO.
„Tht.7.§(1) Társasház felépítendő épületre úgy alapítható, hogy a földrészlet tulajdonosa vagy valamennyi tulajdonostársa az alapítási szándékot alapító okiratba foglalja, és az előzetes alapítás tényét az ingatlan-nyilvántartásban a földrészlet tulajdoni lapjára feljegyzik.
(2) A feljegyzett alapítás ténye kihat arra is, aki később az ingatlanra nézve jogot szerez.”
Neked azt nem kell aláírnod. Ha tulajdont vásároltál, vonatkozik rád anélkül is.
Ügyved Ur!
Elöször az AOt kell alairnunk utana össze lehet hivni az alakulo közgyülest?
Nem érted.
@MajorDomus
„meg fog alakulni a társasház.
”
Nem. Ahhoz elöször ala kellene irni az Alapito Okiratot, s azutan 60 napon belül lehet összehivni az alakulo közgyülest.
„12§ (3) Az alakuló közgyűlést az alapító okirat aláírását követő hatvan napon belül meg kell tartani. Ezt követően a tulajdonostársak - a társasháztulajdon ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésétől függően - gyakorolhatják azokat a jogokat és viselhetik azokat a terheket, amelyek a közösséget megilletik és terhelik.”
Masreszt, az elözetes AO-ban (s ez volt a kerdesem alant is) elöre meg van hatarozva, hogy tarsashazza alakulunk. Hogyan irhatja felül az AO egy olyan törvenyt, amely kimondja, hogy hatlakasosnal választasi lehetösegem van. Igy mar az elözetes AO megfoszt attol a törveny adta valasztasi lehetösegtöl, hogy valaszthassak tarsashazza akarok-e alakulni vagy sem.
Az elözetes AO-ban ennek NEM szabadna szerepelnie.
Hausstb
hozza meg. tehát nem.
3. ha ez igy lenne,soha nem alakulna meg társasház,tehát nem.
az Alapitó Okirat megléte a bejegyzés feltétele,nem a megalakulásé.
4. nem helyes a gondolatmeneted
társasházi alakuló közgyűlést hivtak össze ,tehát a Ptk szerint való működés fel sem merült mint alternativa.
meg fog alakulni a társasház.
ildi,
Én a helyedben konkrét választás elé állítanám a tesókat, ha a szép szó nem megy.
Vagy megegyeztek, és egyikük vagy ketten közösen megveszik a részedet, olyan áron, amiben meg tudtok állapodni. Ha kell, vegyenek fel hitelt, ez már nem a Te problémád, ennyi év b*szakodás után ezt oldják meg ahogy akarják. A házra fel tudnak venni simán, ez nem lehet akadály.
Ha nem nyilatkoznak nagyon rövid időn belül, akkor tenném azt, amit gerbera javasolt. Közös tulajdon megszüntetése iránti per.
Azt elmondhatod a tesóknak, hogy ha elindítod a pert, akkor a bíróság így vagy úgy, de meg fogja szüntetni a közös tulajdont, elsősorban a felek lehetőségei, másodsorban a felperes kérése szerint. Ha egyikőtök sem képes vagy nem akarja megvenni a másik(ak) részét, akkor árverezés lesz, ahol persze ők is indulhatnak, amin megvehetik a részed, de az nem biztos, hogy olcsóbb lesz, mint most egy közös megállapodás.
Ildi
fordulj ügyvédhez!
Közös tulajdon megszüntetését kell kérni a bíróságtól.
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, hogyan tudnék az örökségemhez jutni 6 év eltelte után?
A történet a következő: Édesapám most idén lesz 6 éve, hogy meghalt.Szüleim elváltak, de nem költöztek külön. Elég nagy házban éltünk szüleinkkel, Én már 24 éve elköltöztem, de 3 testvérem még mindig ott él a szülői házban családostul.Sem eladni nem akarják a házat, mert ha jön egy vevő mindjárt kitalálnak valamit, sem pedig kifizetni nem akarnak. A válasz mindig ugyanaz, Neked van hol lakni, persze ez így is van, de nem az Ő érdemük, mindenki élhetné a saját életét ahogy Én is,de valószínű, hogy Ők nem tudnának mit kezdeni az örökségükkel ami kb.5 millió forint lenne, de Nekem sokat számítana, mert Én is szeretnék elköltözni és nagyobb lakást venni a gyerekekkel.Elég türelmes voltam szerintem.Nem tudom mi a megoldás!!!??? Előre is köszönöm!!!
@KBS
Jobb helyeken ugy szoktak.
Egy tovabbi kerdesem lenne a tarsashazi törvenyek 13 § (3) - hoz
„(3) A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.”"
@MajorDomus
Elöször is köszönöm a valaszaid.
A 12§-val kapcsolatban lennenek kerdeseim.
Alapitóban mindkét változat szokásos:
névszerinti felsorolás tulajdonosonként,vagy csak az albetét leirása. uj házaknál az utóbbi gyakoribb.
Csak,hogy megnyugodj!
Alakuló közgyűlés
12. § (1) * Az alakuló közgyűlés határoz a társasház közös képviselőjének vagy - a közös képviselő helyett - intézőbizottsága elnökének és tagjainak, valamint szükség esetén a számvizsgáló bizottság tagjainak megválasztásáról, valamint a fizetési számla megnyitásáról.
(2) Az alakuló közgyűlést bármely tulajdonostárs vagy az építtető hívhatja össze.
(3) Az alakuló közgyűlést az alapító okirat aláírását követő hatvan napon belül meg kell tartani. Ezt követően a tulajdonostársak - a társasháztulajdon ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésétől függően - gyakorolhatják azokat a jogokat és viselhetik azokat a terheket, amelyek a közösséget megilletik és terhelik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |