Rezsi költségek

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.16. 07:39

Ha a szerződésben a rezsit is vállaltátok, akkor tartoztok vele.

RDYT3X # 2011.03.15. 22:58

Tiszteletem!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mint albérlő.
Kb. 1 évvel ezelőtt költöztünk a párommal jelenlegi albérletünkbe. A beköltözéskor bérleti szerződést írtam alá, és 2 havi kauciót átutaltam. Azóta minden hónap elején rendszeresen fizetem a bérleti díjat.
A problémám jelen esetben a rezsivel van. Merthogy eltelt 1 év, és még csak most kaptam rezsiszámlát a tulajdonos asszisztensétől. Ez az összeg kb. fél millió forintra rúg, amit mondanom sem kell, esélytelen, hogy kifizessek. A dolog előzménye, hogy mióta itt lakunk, rendszeresen hívogattam az asszisztenst (akik pár havonta mindig cserélődtek), hogy mikor küldi már a számlát, de ő mindig csak halogatta. Azt mondta, hogy ne aggódjak, a tulajdonos tudja, hogy azért nem fizettünk még rezsit, mert ő nem küldte az elszámolást. A tulajdonossal sosem találkoztam, a számlák az ő nevére és lakcímére mennek, ezeket ő befizette. Tekintettel arra, hogy egy fillérem sincs, vissza kell költöznöm a szüleimhez.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor milyen következményekkel jár, ha nem fizetem ki az elmaradt rezsitartozást a tulajdonosnak? Peres úton érvényesítheti?
Minden választ előre is köszönök.

Levi25 # 2011.01.30. 17:19

Abban állapodtunk meg hogy a kaukció június végéig szól. Ha addig itt marad akkor visszakapja a teljes kaukciót. Rezsiben meg úgy állapodtunk meg hogy 4fele van elosztva köztünk. Kiköltözésekkor felírtunk minden jelenlegi számlát és ugyanúgy elosztottuk 4felé. De ő nem volt hajlandó se kifizetni se aláírni a papírt a tartozásáról.

ObudaFan # 2011.01.30. 16:17

Kérdés, hogy miben állapodtatok meg, de ha jár nektek a rezsi rájuk eső része, akkor polgári pert indíthattok.

Levi25 # 2011.01.30. 16:00

Sziasztok.
Lenne egy két kérdésem amire nemtudom jelenleg hogy mi a helyes út.
Először is. Én egy albérletben lakom a feleségemmel és ezt az albérletet mi ketten vettük ki. Később kerestünk még két albérlő társat mellénk a főbérlő tudtával. Tőllük is ugyanúgy elkértük a kaukció egy részét amit fél év múlva visszafizetünk amennyiben addig maradnak. Az egyik albérlő társunk azonban 1hónap múlva fogta magát és elment és követelte vissza a kaukciót valamint a fenmaradt rezsit nem volt hajlandó kifizetni ami több mint 30E Ft volt. Papírt nem volt hajlandó aláírni a tartozásról és mikor ment el idehívta a barátait és megfenyegettek minket és megtámadtak engem. A kaukcióról papírt nem kért pedig mi kérdeztük hogy írjunk e róla.
És még ő akar minket feljelenteni. De hogy mivel azt nem tudjuk.
Kérdésem az lenne hogy mit tudnánk tenni ez ügyben ellene hogy a rezsi tartozását megadja? Fel lehet jelenteni ezzel őt? 3tanu tudja bizonyítani hogy nem fizetett semmit mikor elment.

elfmage999 # 2011.01.21. 01:54

Astron:

Megpróbálhatsz a befizetett csekkel és számlával bemenni a Gázművekhez hogy te befizetted tévesen más számláját, és kéred átvezetni a befizetést a te számládra (ha mindkettő a te neveden van akkor érdekesen fognak rád nézni).

Elképzelhető hogy átkönyvelik ha eléggé erőszakos vagy.

Ha egyébként a te neveden van mindkettő akkor meg rajtad hajtják be majd, így végülis mindegy.
Olyan bérlő meg akivel nem tudsz megegyezni tulajdonosként szerintem érdekes, mert egyszerűen ki kell rakni...
Ha meg nem te vagy a tulajdonos akkor meg nem értem miért hozzád megy a számla, ha küldök neked párat akkor befizeted őket (ezek sem a nevedre fognak szólni de ne zavarjon)? :)

astron # 2011.01.19. 13:59

sziasztok

egy kis segítség kéne

családi házban lakunk,ezenkívül van egy ház ami ki van adva.

az ott lakók gázszámlája is hozzánk jön,természetesen más a számlavezetési kód mint a mi lakóházunké.

a probléma az hogy annak a háznak a lakóinak 300ezer forintos tartozása van.

be akartuk fizetni a saját lakóházunk gázszámláját de véletlen a kiadott ház gázszámláját fizettük be.

van valami mód hogy ezt visszacsinálni?a lakókkal nem lehet megegyezni...vmi más megoldást tudtok?

elfmage999 # 2011.01.17. 23:47

Mégegy dolog.

Olyan nincs hogy a tulajdon felel a szolgáltatásért amit benne igénybe vettek.

Vagy a tulajdonos felel, mert az lehet jogképes (az ingatlan nem). Vagy nem felel a tulajdonos.

Egyáltalán nem elméleti kérdés, hanem egy speciális joghelyzet amiből sok minden következhet.

elfmage999 # 2011.01.17. 23:36

Matthiasi!

A szolgáltatók próbálkoznak nyomást gyakorolni, de egyébként a civil kurázsival megáldott ember azért eléri amit akar.
Akit be tudnak ijeszteni attól beszedik a pénzt...

Eddig nem láttam olyat hogy tulajdonossal szemben mentek volna egy bérlői tartozásért, sőt több bérlő után (akik tuti nem fizetőképesek és behajthatók) magam sem tapasztaltam még ilyet. Erre kérnék törvényi hivatkozást ha tudsz adni.

Szolgáltatás meg van ha az elődöd nem fizetett akkor is, vagy azért mert még nem kapcsolják ki amikor átíródik a mérő, vagy mert visszakapcsolja a szolgáltató az új fogyasztónak (persze először bepróbálkozik hogy fizesd ki, hátha...)

Ezek mind kipróbált dolgok. :)
Ha van ellenpéldád akkor szívesen venném ha leírnád.

matthiasi # 2011.01.17. 10:22

Ok. nem a tulajdonoson, hanem az ingatlanon.
Ráterhelik az ingatlanra.
Vagy amig nincs rendezve a tartozás - megszüntetik a szolgáltatást.
Úgyhogy elméleti jogászkodás ez csak.
Nem rendezett számla esetén nincs szolgáltatás.

De ki lehet próbálni !!!

Sz.Márton # 2011.01.16. 11:43

elfmage999!

Nem hajtható be a tartozás tulajdonoson így, csak a szolgáltatók szeretnék ezt és néha meg is próbálják!

ObudaFan # 2011.01.16. 11:30

Nincs ilyen szabály.

elfmage999 # 2011.01.14. 23:19

Eddig teljes lelki nyugalommal átírtam a bérlőim nevére a lakás közmű óráit (áram, gáz, víz és csatorna mellékmérők), abban a hiszemben, hogy ők e révén fogyasztóként és szerződőként jogviszonyba kerülnek a szolgáltatóval, és ezt követően engem mint tulajdonost nem érint az ő közművek felé keletkező vagy fennálló tartozásuk.

Egy másik fórumon viszont elmerült hogy van egy valamilyen közművekre vonatkozó törvény amely a tulajdonost kezessé teszi az ingatlanában lévő közművek révén keletkezett tartozásokra.

Azaz ha a bérlő a nevén lévő óra fogyasztása vagy egyéb kötbér miatt tartozása keletkezik, és ennek behajtása a bérlőn nem lehetséges (nem megtalálható, nincs vagyona és jövedelme), akkor a tulajdonoson végső esetben behajtható a tartozás.

Ezzel kapcsolatban kérdezem hogy tényleg így van-e és hogy melyik törvény az ami ezt kimondja.

holdtündér # 2010.11.30. 20:23

Sikerült megbeszélnünk. Ennek igazán örülök. Egy problémával kevesebb. :)

MajorDomus # 2010.11.24. 22:24

Ragaszkodj az utólagos rezsihez

holdtündér # 2010.11.24. 20:08

Pontosan 100 E forintot már adtunk neki, 35 E forintot beköltözéskor, így teljes a három havi bérleti díj amit kért tőlünk. Úgy egyeztünk meg, hogy a harmadik havit költözéskor fizetjük, de már abból is megkapott 10 E-et.
Én nem támadni akarom, jobb a békesség természetesen, de azért nagyon ideges vagyok hogy mi lesz. Arra gondoltam, meg többen is javasolták, hogy egy füzetben írjuk a fizetéseket, ő elismeri benne hogy átvett X összeget, mert az előző albérletünkben semmi kauciót nem kaptunk vissza, holott 65 E visszajárt volna. Tehát minket is becsaptak már, ezért vagyok bizalmatlan. Lehet hogy őt is, ezért ő is az.
Természetesen nyugodtan és higgadtan, mindenféle támadás nélkül szándékozunk vele beszélni, de azért bennem vannak a félsz, hogy mi lesz ha....?

matthiasi # 2010.11.24. 15:53

holdtündér -nek !
Érdekes ez a kitétel ::

De ha nem, akkor szerintem búcsút inthetek a kauciónak, mert benne van a szerződésben, hogy ha az én hibámból hiúsul meg maga a szerződés, akkor elveszítem a kauciót. Ha az ő hibájából, akkor dupláját fizeti vissza.
Akkor ez tul. képpen nem kaució hanem foglaló !
foglalónál meg nem illik sokat kérni ill. nem ad az ember sokat. A foglaló egyébként inkább adásvételnél dívik.
De elvileg jó a bérlésnél is. habár bérlésnél olyan nincs, hogy majd , ha teccik a lakás azt azon nyomban ki lehet venni. jó nincs az embernél mindig a kívánt összeg, ilyenkorajánl fe az illető foglalót.
mondjuk egy 40 eft -os bérletnél tízezer forintot , másnapra harmadnapra.
én speciál soha nem fogadok el - ha tettszik neki másnap visszjön.

Más : ha tetszik a lakás előlegezd neki meg azt a leendő rezsit, majd a következő hónapban már ne fizess.csnálj null szaldót és utána lépj le, ha mégsem válik be.
Persze fizeztni kell és illik.

matthiasi # 2010.11.24. 15:42

kadaj01 -nak !
valahogy így !
Meg kell beszélni, vagy ha tényleg ennyire bizalmatlan valaki , tovább kell állni!

kadaj01 # 2010.11.24. 09:44

Lehet egyszerűen kell neki a pénz, vagy már többször átverték, azért lett kicsit szigorúbb. Nem kell egyből arra gondolni, hogy át akar verni, amikor még nem is beszéltél vele. Támadás helyett inkább valami megoldást kellene keresni. Mellesleg így, ilyen stílusban egy rémálom a bérlés, és kiadás is.

holdtündér # 2010.11.24. 09:15

Hát igen. Félek mi lesz pénteken, mert akkor megyünk beszélni vele és utána költöznénk is, ha sikerül megegyezni. De ha nem, akkor szerintem búcsút inthetek a kauciónak, mert benne van a szerződésben, hogy ha az én hibámból hiúsul meg maga a szerződés, akkor elveszítem a kauciót. Ha az ő hibájából, akkor dupláját fizeti vissza.
De gondolom ez az én hibámnak minősülne. Hivatkozhatok arra, hogy nincs a szerződésben előre fizetés, ezért csak utólag vagyok hajlandó fizetni?

MajorDomus # 2010.11.23. 22:44

Először a tulajdona, hogy ne kérjen ,mar ezsit amikor meg be sem költöztel.
Mi lesz később?

holdtündér # 2010.11.23. 22:12

Csak az a baj, hogy már a zsebében van a két havi kaució. Ami azért nem kevés pénz. Félek hogy nem adja vissza ha nem tudunk megegyezni. Akkor viszont nem tudom hová fordulhatnék.

MajorDomus # 2010.11.23. 21:32

Veszélyes lehet.
Inkább most nézz másik albérletet.
Kozold vele,hogy január 5-en kifizetés lesz a rezsire.
Ha okoskodik, be se koltozzetek.

holdtündér # 2010.11.22. 21:56

Kedves fórumozók!

Problémám a következő:
Új albérletbe költözünk e hónap utolsó hétvégéjén. Eddig minden szép és jó, de még be sem költöztünk, a tulajdonos már a decemberi rezsit kéri.
Két havi kauciót fizettünk+egy havi albérleti díj. Nem kapta meg a teljes összeget még, mert úgy egyeztünk meg hogy a fennmaradó összeget majd beköltözéskor, erről papírt is írtunk.
Múlt héten elmentem a lakásba kitakarítani és jött a tulajdonos, hogy a fennmaradó összeget minél hamarabb adjuk oda, meg dec. 5. és 10. között a rezsit is fizessük ki, ezzel a december le van tudva. Én meglepődtem, mondtam neki hogy rezsit utólag szokás fizetni, erre a válasza: "Igen, utólag. Ezért ráér december 5-10 körül."
A bérleti díjon felül a rezsiköltség is egy fix összeg. Tehát bérleti díj X Ft, rezsi Y Ft. Azt mondta a tulaj, hogy így nem kell variálni hogy melyik fogyasztás mennyi, hanem fizetünk minden hónapban egy fix összeget.
Csak azt nem értem, hogy miért kéri már a rezsire a pénzt? Megnéztem a szerződést, semmi ilyen nem áll benne, hogy előre kell fizetni. Idézem:
Felek megállapodnak, hogy a bérleti díj havi ... Ft, azaz ... forint. A bérlő a bérleti díjon felül viseli az ingatlan rezsiköltségeit(közös költség, víz-,gáz-, villanyszámla, kábeltévé, internet). Bérlő a bérleti díjat minden hónap 10. napjáig fizeti meg bérbeadó részére. Az első havi bérleti díjat 2010.12.01. napjáig köteles megfizetni.
Ennyi részben szerepel a rezsi, a többiben a szerződés szegésről esik szó, meg a szerződés felmondása stb stb.

Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2010.09.06. 19:26

Saját érdekében meg ajánlatos is.