Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


termőföld elővásárlási jog

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.01. 12:15

a méz megfelelhet ennek?
Nem valószínű. Olyasmiről van szó, mint a cecei paprika, móri ezerjó...

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2020.07.31. 17:45

"Legelő vásárlása előtt állok 4 hektár krb. rendelkezem őstermelői igazolvánnyal, és helybéli vagyok."
Ha nem vagy regisztrált földműves, akkor a földet nem szerezheted meg.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

potaj88 # e-mail 2020.07.31. 17:27

földművest - az elővásárlásra jogosultak sorrendjében – megelőzi :

  1. a szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, aki számára a tulajdonszerzés célja földrajzi árujelzéssel, továbbá eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása és feldolgozása, vagy ökológiai gazdálkodás folytatása.

Ez biztatónak hangzik, a méz megfelelhet ennek?

potaj88 # e-mail 2020.07.31. 16:57

Ennek kapcsán még azt olvastam a földtörvénybe hogy az eladó ilyenkor megválaszthatja kinek adja el, viszont mivel azonos a "szintünk" ő már ezt megtette az adásvételi szerződéssel? vagy ilyenkor esetleg még mindig választhat kinek adja el?

potaj88 # e-mail 2020.07.31. 16:55

Kedves Fórumtársak.

A kérdésem az volna, hogy adott egy kifüggesztett zártkert ahol a vevő helyben lakó földműves(kamukalászos de ez lényegtelen gondolom). Én szintén helyben lakó földműves (és őstermelő) vagyok, ilyen esetben az elővásárlás tekintetében egyenrangúnak minősülünk. Van értelme ilyenkor elővásárlási joggal a jegyzőnél próbálkozni, hogy hátha majd a hatóság figyelembe veszi h nálam tényleges termelés is van, vagy ilyenkor nincsen mit tenni?

Köszönöm előre is mindenkinek.

drbjozsef #   2020.07.21. 20:19

Jutka70,

Nem. Elvileg nem lehet költséged.

Ha van elővásárló, akkor célszerű belefoglalni a szerződésbe, hogy ki (általában a vevő) fizeti az ügyvédet, az esetleges átadott foglalót, és hogy a vételárat meddig kell kifizetni. Én a teljes árat csak a kifüggesztés és jóváhagyás után fizetném ki, addig legfeljebb letétbe (aminek a költségét szintén belevenném).

És aztán azt is, hogy a törvény szerinti elővételi jogosultak ha lefogadó nyilatkozatot tesznek, akkor a fenti költségeket a vevőnek X napon belül meg kell fizetniük, az eladónak a foglalót Y napon belül vissza kell utalnia.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Jutka70 # e-mail 2020.07.21. 17:41

köszönöm erre voltam kíváncsi. de ha lesz elővásárló, az adás vétel költségét buktam?

drbjozsef #   2020.07.21. 17:18

Kinézed a földet, megállapodsz a tulajdonossal, ügyvéd előtt adásvételt köttök, a szerződést kifüggesztik, jóváhagyja a kormányhivatal, kifizeted, birtokba veszed, használod.

Ez röviden.

Kivéve, ha elővásárló belép, de akkor te kikerülsz, és nincs is teendőd.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.21. 16:36

A törvény bonyolult, "rövid információ" nincs.

www.kbs-ugyved.hu

Jutka70 # e-mail 2020.07.21. 15:50

értem, de az eladó, azt mondta hiába kötünk adás vétel ki is fizethetem, de ha nem én vagyok a jogosult vásárló, ő neki vissza kell adnia az árát. Ezért kérdeztem a menetét, feleslegesen adásvételért sem szeretnék fizetni. Írtam is csak rövid információt szeretnék mert még sosem vásároltam földet, de szeretnék.

drbjozsef #   2020.07.21. 09:05

FFtv. 18.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alfateam # e-mail 2020.07.21. 07:02

Hová kell fordulni vásárlási igénnyel?
Egy ügyvédhez aki jártas a földtörvénybe.
És nem ártana ha Te is olvasgatnád!

Jutka70 # e-mail 2020.07.20. 22:37

ui: jelenleg anya juh támogatást kapok.

Jutka70 # e-mail 2020.07.20. 22:26

Üdv.

Legelő vásárlása előtt állok 4 hektár krb. rendelkezem őstermelői igazolvánnyal, és helybéli vagyok.

Kérdésem az lenne, a mellette lévő tulajdonos 20 km re lakik, én a megkívánt vásárolni legelő tulajától a 8 szomszéd vagyok.

Kik az elővásárlása jogosultak, kérem írja le a lépéseket, mert még zöld fülű vagyok ezen a téren, a tulaj nem mondja nem híreszteli hogy eladja. Kifüggesztés, hol és mennyi ideig van?

Ki dönti el kié lesz végül is a terület? Hová kell fordulni vásárlási igénnyel?

Köszönöm szépen.

gerbera317 # e-mail 2020.06.18. 11:40

Esetleg, ha az a festmény mezőgazdasági területet (rét, legelő, szántó, erdő) ábrázol?... ;-)

Csuklósbusz #   2020.06.18. 11:18

Nem is cserélni, fizetni akartam festménnyel.. :-)

Ha a helyembe akar lépni valaki akkor neki is kell lennie egy ugyanolyan festménynek?

Illetve a fő kérdésem, úgy lehet-e kötni a szerződést valamilyen csavarral hogyha a helyembe lép valaki attól még én maradhassak birtokban x ideig?

Mondjuk az adásvételiben kikössük hogy lakhatok a tanyába 2 évig szívességi lakáshasználóként is, + ha valaki elővéteis mégis megveszi attól még a szívességi vonatkozzon rám?

Kolombusz Krampusz # e-mail 2020.06.17. 15:31

Csuklósbusz, a "festményes" cserét nyugodtan felejtsd el, mert a Földforgalmi tv. 12. § (1) bekezdése szerint

"A föld tulajdonjogát csere jogcímén akkor lehet megszerezni, ha a csereszerződésben a felek a föld tulajdonjogának kölcsönös átruházására vállalnak kötelezettséget és

  1. a csere tárgyát képező egyik földrészlet az azt megszerző cserepartnernek a már tulajdonában álló földrészletével azonos településen fekszik, vagy
  2. a cserepartnerek

ba) egyike helyben lakónak minősül, vagy

bb) egyikének lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa a csere tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van."

Kolombusz Krampusz # e-mail 2020.06.17. 15:28

Csuklósbusz, honnan veszed, hogy 5 évig nem eladható?

A Földforgalmi tv. szerint "... a szerző fél ... nyilatkozatban vállalja, hogy ... a földet a tulajdonszerzés időpontjától számított 5 évig ... más célra nem hasznosítja", de arról nem kell nyilatkoznia, hogy 5 évig nem adja el.

Csuklósbusz #   2020.06.14. 11:31

Egyáltalán földet el lehet adni 5 éven belül?

Foglalkozik valaki ilyenekkel, vagy hiába írja a szerződés hogy 5 évig nem eladható, senki nem nézi ha 1 év után továbbpasszolják?

Csuklósbusz #   2020.06.14. 10:58

A zártkerti, tanyasi ház is földforgalmis, ott a csere sem nagyon játszik magánemberként: "szerződés birtok-összevonási célú földcserének" kell minősülnie.

Az hogy autóval, festménnyel fizetek az esetleg tényleg jó ötlet.

De a nepper sem lesz hülye, odamegy a tulajhoz és mondja hogy kap két autót szerződésen kívül csak fogadja el az ajánlatát..

Csuklósbusz #   2020.06.14. 10:48

A földbizottság ilyen esetekben nem tudom közbelép-e?

Nyilván támadható minden, de ha nem Bálint gazda az elővételis hanem kamuaranykalászos nepper, azok ellen csak megvéd.

Mert rászoktak a faluban arra hogy bizonyos körök nézegetik a kifüggesztéseket, ha van olcsó közbelépnek és drágábban továbbadják.

Na Őellenük esetleg egy festményes sztori tökéletes, köszönöm a tippet.

De viszont ha nem megy bele az eladó, akkor egy lájtosabb, x ideig birtokban maradok a házban címszó is elég visszatartó szerintem és ebbe nehezebb belekötni meg könnyebben is belemennek.

Lehet ilyet hogyha valaki belép a szerződés helyébe attól még bizonyos részeibe (birtokban maradás) ne tudjon a helyembe belépni?

drbjozsef #   2020.06.14. 09:06

Ingatlanok cseréje esetén nincs elővételi jog.

Általában nézve egyéb cserék esetén sem, de ha ilyen ügylet esetén a jellegénél fogva feltételezhető, hogy az elővételi jog kijátszására irányul, akkor ha a jogosult kéri, a bíróság azt a részét semmissé teszi.

Mondok egy példát : vennél egy ingatlant húszmillió forintért és egy bizonyos festményért (vagy aranygyűrű, vagy akármi). Nyilván elővételi jogosult nem tud belépni a szerződésbe, mert pont az a festmény (vagy bármi egyedi tárgy) neki nincs. De ez nyilvánvaló, hogy mire irányul.

Ha egy húszmilliós ingatlant elcserélsz egy húszmilliós festményre, az már kevéssé támadható. De ott is lehet vizsgálni a körülményeket, ha két nappal előbb vetted azt a festményt, akkor azért az megalapozhatja a semmisséget.

Nyilván ha egyszerű lenne kijátszani az elővételi jogot, akkor nem is lenne, mert minek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.06.13. 15:28

Dehogynem de ilyenre nem volt kitérés.

Azt hittem ha jön egy elővételis akkor én bukom az ügyvédi díjjat, az elővételis meg fizeti a sajátját.

De ennyi erővel kár kamuhorror összeget írni, azt nem lehet hogy az eladó eladja nekem, elővételis esetén birtokba adja 10 évig a telken lévő tanyát, a földet attól meg művelheti az elővételi jogos aki mutogatja ( vásárolt) földművesi státuszát.

Azért kérdezgetem ezt mert ha valakivel hiába alkudok ki olcsó vételárat, spekulatív célból elviszik előlem a gazdagabbak.

Tehát ha van egy tanya, nyaraló olcsóért, csak nekem, akkor hiába megyünk ügyvédhez, kifüggesztik és már viszi is valami kamupapíros nepper.. ezt szeretném kivédeni.

Mert az eladó sem léphet vissza egyszerűen ha olyan elővételis jelentkezik akit nem akarna a szomszédjába, tehát mennyire szabályos és bevett gyakorlat esetleg hogy az elővételiseket kivédeni valami előnytelen fikcióval?

A baj az hogy én nem vagyok földműves.

drbjozsef #   2020.06.13. 15:04

Csuklósbusz,

Még sose vettél ingatlant?

Kötsz egy szerződést a vevővel. Abban mindenféle kérdést leszabályoztok, a viták elkerülése érdekében. Többek között azt is, hogy ki fizeti az ügyvédet. Szokás szerint a vevő szokta, de ez nem előírás. Legyen minden benne a szerződésben, és akkor azokat a feltételeket kell elfogadnia az elővásárlónak.

Ha horribilis díjat foglaltok bele, akkor azt. De azt persze valakinek ki is kell akkor fizetnie.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.13. 14:32

Tulajdonképpen lehet - csak kockáztatod, hogy az eljáró ügyvéd ezt a díjat kéri tőled.

www.kbs-ugyved.hu