Segíts neki némi szerény díjazásért...
termőföld elővásárlási jog
Ha nem zártkert, és nincs egyéb akadálya, akkor meg kell várni, amíg az adásvétel lezajlik. Ha a tulajdoni hányad a vevő nevére került, meg kell indítani a Foktftv. 3. alcíme szerinti eljárást, és a teljes fölkdrészlet a tiéd lehet, és még az is előfordulhat, hogy olcsóbban, mint a vételár. Csináltam már jó pár ilyet.
Természetesen kikértem már a tulajdoni lapot. 1ha alatti egyébként a terület összesen 4 tulajdonossal és más széljegy nincs az adásvételi mellett.
Szerintem annyira azért nem izgatja a dolog.......
Most már ajánlatos lenne kikérni egy részletes tulajdoni lapot.
A lehetőséged most is megvan, földműves végzettségtől függetelenül. Ezen belül az a kérdés, mekkora a földrészlet területe, hány tulajdonosa van, és van-é pl. széljegy a tulajdoni lapon, az adásvételt rögzítőn kívül.
Még egyszer nagyon köszönöm a sok infót és elnézést, hogy elvittem a fórumot ezzel a kérdéskörrel.
Természetesen nekem is a szerződés szerinti árat kellene kifizetnem, amit gondolkozás nélkül megtennék annyira jutányos:)
Ha jól értem mivel 2005 óta vagyok tulajdonos ezért az államot leszámítva beelőznék mindenkit, ha "földműves" lennék. 18 (3) pont, ha nem nézek be valamit.
Természetesen én vagyok a hibás, nem is keresek felelősöket csak bosszantó, hogy ez a pár hónapos képzés hiányzik. Éppenséggel lett volna rá bőven időm és az sem mentség, hogy sajnos majdnem fiatalkorúként örököltem, amikor más dolgok foglalkoztattak inkább (esküvő, építkezés, munka, gyerekek...) :)
Nem volt információja. Igaz utánanézhetett volna.
Várd meg, amíg lezajlik az adásvétel. Ha átkerül az új tulaj nevére, meg kell indítani az osztatlan közös tulajdon felszámolását a Foktftv. alapján. Ebben az esetben nem kell földművesnek lenned. Mondjuk ezt már kb. 3 éve megcsinálhattad volna............
(bár ha nem vagy még csak helyi sem, hanem csak "sima" földműves leszel az adott föld tekintetében, akkor a normál elővételi sorrendben még csak benne sem leszel)
Nokkone
Igen, ez kellemetlen, de hát az árat az eladó határozza meg, az elővásárló is ugyanannyit fizet érte.
„A következő ilyen pofáraesést elkerülendő januárban én is elkezdem a tanfolyamot, jobb később, mint soha:)”
Azzel a vagy 8 elemű sorban az utolsóról az utolsó előtti helyre lépsz az elővásárlók sorában.
(szomszédos, helyi, 3+ éve 20kmen belüli, stb, Fftv. 18.§ szerint)
Illetve, ha majd legalább 3 éve leszel társtulajdonos, akkor megelőzheted ezeket, az államot kivéve.
Igen természetesen nincs azzal probléma, hogy a saját örökségével mindenki azt csinál, amit akar. :)
Bevallom az már egy kicsit zavar, hogy a helyi képviselőtestület tagjai és egyenes ágú leszármazottjai, akik soha nem foglalkoztak földműveléssel (80 %-ban jogászok), de elvégezték az aranykalászos képzést pár hónap alatt, így megelőznek a sorban elhappolják a (vélhetően) átminősítés előtt álló telkeket/telekrészeket. De persze ez a törvény és az általa kínált lehetőségekkel bárki élhet.
A következő ilyen pofáraesést elkerülendő januárban én is elkezdem a tanfolyamot, jobb később, mint soha:)
Köszönöm még egyszer az információkat és BUÉK!
Jól van ez így.
Mellesleg szerintem inkább az a fura, aki azt gondolja, köze van ahhoz, hogy valaki mit csinál a saját örökségével...
Az is hülye volt aki ezt így kitalálta....
Nokkone,
Igen, az.
„Ptk.5:81.§(4) A külön jogszabályban biztosított elővásárlási jog megelőzi a tulajdonostársat e törvény alapján megillető elővásárlási jogot.”
Köszönöm szépen a gyors segítséget!
Sajnos ettől tartottam, hogy a földtörvény "erősebb", mint a Ptk.:(
Így a nagyszülői hagyatékot akadály nélkül el tudja herdálni a nagynéni, akit könnyedén meggyőzött a bennfentes (helyi hivatalnok) vevő az eladásról:(
A földforgalmi törvény szerint nincs. De ha az alapján jogosult nem jelentkezik, akkor a Ptk. alapján van - ha csak a vevő nem olyan, akit a földforgalmi törvény szerint elővásárlási jog illet meg.
„Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?”
" de jelenleg lakóövezetben lévő földnek" És jelenleg is legelő besorolású(?)
Tisztelt Fórumtársak!
Átolvastam a vonatkozó törvényeket, de sajnos nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Öröklést követően résztulajdonosa lettem a 2000-es évek elején egy tulajdoni lap szerint legelő besorolású, de jelenleg lakóövezetben lévő földnek (a közvetlen környezetében állandó lakók élnek).
Most az egyik tulajdonostárs el szeretné adni a részét. Erről nem kaptam hivatalos értesítést, de időben észrevettem véletlenül a kifüggesztést.
Szerintetek nekem, mint tulajdonostársnak, aki nem földműves és nem a településen él van elővásárlási jogom?
Véleményem szerint nagyon ár alatt adná el a tulajdonrészét, ezért élnék a jogommal (ha van:)).
Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Majd mesélj mire jutottál?
Köszönöm szépen, jó ötlet!
- részedről- jogalap nélkül gazdagodott. Fizesse vissza pénzt és kérje az elővárlási jogosulttól.
Tisztelt Hozzáértők!
A földre vonaktozó adásvételi szerződést az elővásárlásra jogosult vevővel hagyta jóvá a megyei földhivatal.
Az eredeti vevő idő előtt kifizette a vételárat az eladónak. (A jóváhagyát követő 15 napon belül kellett volna fizetnie, de a saját döntése alapján előbb fizetett.)
Jelenleg már az előrvásárló nevén van a föld, de nem akarja kifizetni a vételárat sem az eredeti vevőnek, sem az eladónak (hogy aztán az eladó odaadja a szerődés szerinti vevőnek) Tulajdonképpen ingyen van a nevén a föld.
Hogyan tovább?
Na,ezért nem veszek én földet...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02