termőföld elővásárlási jog

Majordomus # 2023.02.07. 20:21

Nem könnyű megteremteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.07. 07:13

(Esetleg kártérítési igény a szerződést ilyen ügyesen szövegező ügyvéddel szemben.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.07. 07:03

Azt beszéljék meg egymás közt. Mármint az eladó és a volt használó.

Majordomus # 2023.02.06. 20:17

Hm.
És mi lesz a 4.2 millió ft-al?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.06. 16:14

Ennek nem lett volna szabad így átmenni a megyei földhivatalon.
De ha már átment, akkor a vételár 100 000,- Ft, ennyit kell az elővásárlásra jogosultnak megfizetnie.
A harmadik személyre kötelezettséget rovó feltétel érvénytelen.

Csuklósbusz # 2023.02.06. 13:51
Csuklósbusz # 2023.02.06. 13:51

Jól gondolom hogy ilyen nincs, 100 ezerért van kifüggesztve telek, de 4,5 millát költöttek rá és az elővételi jogosnak kell kifizetnie?

Akkor miért nem 4,5 milláért van kifüggesztve?
Ha erre elfogadó nyilatkozatot teszek akkor mi lesz, 100 ezer lesz vagy 4,5 milla? :-)

Majordomus # 2023.02.05. 21:45

A földvételhez már külön egyetem kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.05. 09:29

Épp ellenkezőleg. Azokat szeretnék kizárni ezzel az elvásárlásból, akik pont csak amiatt jelentettek be akóhelyet valamely településen.
Más kérdés, hogy ez a normaszöveg valóban amatőr, és kétséges, hogy alkalmas-e a cél elérésére. De ezen olyan nagyon nem kell csodálkozni, a két földforgalmi törvény eleve ilyen; kétségbeesetten próbálnak megvalósítani egy olyan célt, amely a természetes jogfejlődéssel ellentétes. Tetszettek volna nem belépni az Unióba. (Vagy legalább sokkal hosszabb deregulációs időszakot kikötni.)

Majordomus # 2023.02.04. 20:07

Valószinű hogy valakinek az érdekeihez igazitották a dolgokat.

Ez most már így megy.

drbjozsef # 2023.02.04. 16:06

Kíváncsi leszek ennek a gyakorlatára...
Eléggé gyurmaszerűnek tűnnek így a szabályok.
Sanda és rosszindulatú gyanúm, hogy valakinek a valakije nem felelt meg a régi szabályoknak, és ez is lex haver. De a pórnép majd persze ez alapján rohadtul nem fog elővételi jogokat élvezni, mert a szomszéd kutyája látta, hogy egyszer két napig is nem volt otthon...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.04. 12:24

Ha a jogalkotó szerint a nyilvántartásból kellene dolgozni, akkor a január 1-jén életbe lépett módosításra semmi szükség nem lett volna.

Majordomus # 2023.02.03. 20:40

Az önkormányzat is nyilvántartásokból dolgozhat.

.
Mármint hivatalosan.

drbjozsef # 2023.02.03. 14:38

Ha az Fftv. megfogalmazását nézzük, akár, elvileg, lehetne is.
De én nemigen tudom elképzelni, hogy bárki /bármi tudna hivatalosan kiállítani bármiféle olyan igazolást, hogy életvitelszerűen ott lakott. Az önkormányzat biztosan nem. Honnan tudhatná azt? Egy szobában lakott a polgármesterrel? Értem én, hogy egy kisebb településen mindenki ismer mindenkit és mindenkiről tud mindent, de hogy ezt felelősséggel még pöcséttel írásba is adná? Hát nem hiszem.
De végülis egy próbát megérhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.03. 13:00

A hatályos szabályok szerint alighanem igen.

Torpillacska # 2023.02.03. 09:07

Földforgalmi törvény 18§ (1) e) alapján létrejöhet-e úgy az elővásárlási jog, hogy a vásárló lakcímkártyája a vásárlást közvetlenül megelőző 3 évben nem végig az adott településre szólt (bár életvitelszerűen ott tartózkodott) és az önkormányzat állít ki erről igazolást (egyáltalán állíthat-e ki ilyet).

Majordomus # 2023.01.22. 20:18

Mekkora a föld és mennyiért árulják?

hdqzt8 # 2023.01.22. 12:50

drbjozsef,

Igen, Őstermelő családi gazdaságra gondoltam. Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Sokat segített!

Üdvözlettel,
Bence

drbjozsef # 2023.01.22. 11:29

hdqzt8,

ŐCSG = őstermelők családi gazdasága?

Ilyen esetben az ŐCSG előbb van a rangsorban, mint más fiatal földműves, vagy pályakezdő gazdálkodó, de csak az adott elővételi csoporton BELÜL számít ez.
Biztos érthetőbb, ha elolvasod a tövényt.
A 18.§ ad 7 kategóriát, ebből az utolsó 3 esetében a 18.§(4) bekezdés értelmében, az egyes halmazon belül ha több földműves van, akkor az ŐCSB tagja előnyt élvez. De csak a halmazon belül. Szóval kicsike előny ez, de adott esetben akár számíthat is.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

hdqzt8 # 2023.01.21. 22:54

Tiszteletem!

Érdeklődnék, hogy miként alakul az elővételi rangsor az alábbi esetekben termőföld vásárlása során? Őstermelő (28 éves fiatal gazda, földműves nyilvántartásban szerepelve), vagy ŐCSG szerepel előrébb az elővételi rangsorban?

Jelenleg őstermelőként gazdálkodom, de szeretnék megvenni egy termőföldet. Édesapám szintén őstermelőként gazdálkodik. Feljebb kerülünk a rangsorban, ha ÖCSG-t alapítva pályázom meg a földet, vagy nincs különbség aközött, mintha őstermelőként tenném ugyanezt.

Köszönettel,
Bence

Majordomus # 2022.09.12. 19:42

A földtörvény úgy hülyeség ahogy van.

en25 # 2022.09.12. 19:13

Üdvözlöm!
Nekem olyan problémám lenne, hogy egy saját tulajdonban lévő kültelki termőföldet szeretnék eladni.
A szomszéd akinek elővásárlása lett volna rá, közölte, nem fogja az általam kért összegért megvenni, neki nincs rá pénze.
Találtam másik vevőt, megírtuk a szerződést, az illetékesek rendben találták, és kifüggesztésre is került, de a kifüggesztés lejártának utolsó napján felhívott az új vevő, hogy valaki jelezte elővásárlása van és bevitte a papírokat a hivatalba.
Hosszas telefonálgatás után kiderült, hogy a szomszéd mégis meg akarja venni a kérdéses földet, és tudtunk nélkül beadta a papírokat. Még ő volt felháborodva, hogy mégis eladom. Most viszont nem kapunk/kaptunk arról tájékoztatást, arról, hogy ebben az esetben, mi az ügymenet, kell e új szerződés, egyáltalán én mikor jutok a pénzemhez, aminek kifizetése a jövőhéten lenne esedékes? Annyit mondtak újravizsgálják az ügyet, de hogy pontosan ki? A földhivatal? A jegyző? Mennyi az ügyintézési idő? Kell e újabb kifüggesztés? Felteszem csak kellene újabb szerződés, hiszen nem az eredeti vevő veszi meg stb. Erről nem kaptunk tájékoztatást. A pénzre viszont lakásvásárlás miatt lenne heteken belül szükségem. Kérem, ha tud, legyen kedves segíteni, hogy kb. mi a várható ügyintézési idő és menet. Válaszát előre is nagyon köszönöm!!!

Majordomus # 2022.08.02. 18:01

Inkább Budapestre!
Jobban jársz!

hdqzt8 # 2022.08.02. 08:44

drbjozsef,

Köszönöm! Így már egyértelmű. Mindent összegezve, jól kitoltam magammal azzal az 1 évvel, amit Bp-en töltöttem... Akkor erre 2 év múlva visszatérek.

Köszönettel és tisztelettel,
Sz.B.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:41

hdqzt8,

Az Fftv. fogalommeghatározása szerint nem.

Fftv.5.§
...
9. helyben lakó: az a természetes személy, akinek az életvitelszerű lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén az adás-vételi, a csere, illetve a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld fekszik;

Elég könnyű lenne kijátszani az elővételi jogot, ha egy sima lakcímbejelentéssel egyből helyben lakó lehetne bárki...