A teendőid elfogadás esetén a 21.§-ban vannak.
A határidő mellett figyelj arra is, hogy teljes bizonyító erejű okiratba kell foglalnod az elfogadó nyilatkozatot (vagyis elvileg elég két tanú is hozzá, de ajánlott ügyvéd, hogy a tartalma is megfeleljen biztosan), és személyesen kell leadnod időben a jegyzőnek.
termőföld elővásárlási jog
istvantorok,
Szerintem az elővételi jogosultak szabályai nem változtak különösebben.
A hatályos sorrendet megtalálod az Fftv. 18.§-ában. Nézd meg a törvény elején a definíciós részt, hogy minek minősülsz pontosan.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ha földműves vagy, és csak helyben lakónak minősülsz, akkor az 5. vagy a sorban.
Üdvözlök Mindenkit!
Azt hallottam, hogy az utóbbi időben sok változás történt az elővásárlási rangsorral kapcsolatban.
Őstermelő vagyok, aranykalászos végzettségem van, és a regisztrált földműves vagyok.Ahol lakom meghirdettek egy területet ,aminek a kifüggesztéséből még hátra van két hét!A vásárló nyilatkozta az adás vételében hogy nincs elővásárlásra joga. Szeretném megvásárolni ezt a területet, rendelkezésemre áll az összeg is. Van-e elővásárlási jogom,ha igen, hol helyezkedem el sorrendileg, mi a teendőm? Előre is köszönöm.
Jobb lesz az alkupoziciód az biztos.
Köszönöm!
A "föld résztulajdon" szerzése is "föld tulajdon" szerzés. Ahogy a résztulajdonra is vonatkozik minden Fftv. szerint korlátozás - hiába nem említ a törvény "rész"tulajdont -, úgy vonatkozik rá az Fftv. szerinti könnyítés, vagy kivétel is.
potaj88,
Igaz, javítom magam, a "további" föld megszerzése nem arra vonatkozik, hogy OTT kell legyen már földed.
Szerintem ez nem lesz kifüggesztős akkor.
drbjozsef,
Amit leír az egyértelmű, de mivel részarány tulajdont külön nem említ azért voltam bizonytalan. Fftv. 20.§ "i" , ennek megfelelek 20km-en belül már több mint 6 éve van üzemközpontom. Ezt a már VAN földem ott ezt nem értem igazán, van már a szomszédos településeken, de a kiszemelten ott még konkrétan nincs.
Majordomus,
Meg szeretném venni az egészet, a másik tulajtárs részét is, de előbb a helyi hölgy részét. Azért nem egyben, mert biztos vagyok benne, hogy így jobb alkukat tudok majd kötni és kicsit talán a földművest is sarkalni tudnám az eladásra ha már kész tényként érné, hogy tulajdonostárs vagyok.
Meg akarod venni a szonszéd részét is?
Ja, természetesen ez résztulajdonra is vonatkozik. Ebből a szempontból nincs megkülönböztetés az Fftv.-ben.
(és a speciális tv. ("nem áll fenn elővásárlási jog") felülírja a Ptk. szerinti tulajdonostárs elővételi jogot is)
potaj88,
Szerintem elég egyértelmű az Fftv. 20.§ "i" pont. Ha annak megfelelsz, akkor nincs elővételi joga senkinek.
(annak is megfelelsz, hogy már VAN ott földed? Mert a további földre vonatkozik.)
Ez a téma kifogyhatatlan, érdekelne egy olyan szántó ami 1/2 - 1/2 tulajdoni viszonyban van egy helyi magánszemély és egy messze lakó (jó eséllyel földműves, mert árverésen vette 2021-ben) személlyel. Ha megvásárolnám a helyi hölgy 1/2 tulajdonjogát akkor ennek a 20km-en kívül lakó földműves tulajdonostársnak volna elővásárlási joga ? illetve ki kellene ezt függeszteni ha csak 1/2 részt veszek? (egyéb feltételeknek megfelelek, csak mivel nem 1/1 adásvétel történne ezért kérdéses így is kifüggesztés mentes volna e) Köszönöm!
Ott nem számit a limit?
Jól érted. Ha megfelelsz a törvényi feltételeknek, az adásvétel mentesül a "kifüggesztés" alól. Senkinek nincs elővásárlási joga. Aki a 10 ha-nál több földet szeretne szerezni, az vásárolja be magát osztatlan közös tulajdonokba.
Konzultálj szakemberrel,mert nagyot lehet bukni az ügyön..
Ha jól értem, akkor az első 10 ha megvételénél mivel nincs kifüggesztés még pl. a helyben lakó szomszéd sem élhet elővásárlási joggal?
Na,mire megszabadulok a pár tíz és százezer ft-os parcelláimtól!?
Az "ársapkás" ötlet megbukott. Viszont ha akkor nyújtottad be a földhivatalhoz a szerződést, amíg élt, akkor az alapján kell eljárni. Azóta visszahozták a 20 éves indexálást, amit alapos indokkal túl lehet lépni. Az, hogy mit kell érteni alapos indok alatt, az nincs definiálva. Majd a kamara véleményezi. Ha elmeszelik az adásvételit az ár miatt, bírói útra lehet terelni a dolgot, aztán majd a bíróság is megvizsgálja alapos-é az indok.
A 10 ha-os elővásárlási jog alóli mentesség úgy értendő, hogy abba beleszámit minden olyan termőföld, ami a tulajdonodban van, vagy valamikor a tulajdonodban volt. Ezeket le kell vonni a 10 ha-ból. Ha nem léped túl a 10 ha, és megfelelsz a törvényi előírásoknak, akkor nincs kifüggesztés,, nincs elővásárlási jog. Ez a Fftv. szerinti tulajdonostársakra is érvényes.
Az egy más kérdés, hogy alkalmazni kell-é a Ptk-t. Szerintem igen. Vagyis ha közös tulajdonban vásárolsz tulajdoni hányadot, szerintem értesíteni kell a tulajdonostársakat. Erre a "kifüggesztés" esetében nincs szükség a törvényi rendelkezés szerint. Miután azonban ítt nincs "kifüggesztés", így véleményem szerint alkalmazni kell a Ptk. 5:81. §-t. Az egy más kérdés, hogy a nem földműves tulajdonostársak esetében él az 1 ha-os szerzési korlát.
Minden tiszteletem azoké akik értik ezt a földtörvényt.....
Most az eladói oldalon voltam, június 9 a szerződéskötés dátuma szóval még ebbe éppen belecsúsztunk. Nagy az eltérés az átlagárhoz képest, remélhetőleg nem veszik olyan komolyan, hivatkoztunk rá a szerződésben , ha mégis akkor legfeljebb készül új szerződés arra már ez nem vonatkozna (de hátha úgy lesznek vele, hogy a gyakorlatban nem foglakoznak ezzel a tiszavirág életű dologgal) Köszönöm a részletes válaszokat!
Vedd meg ősszel.
potaj88,
Ha pont erre az időszakra eső adásvételed van, akkor szerintem ezt a kifüggesztés után vizsgálja a helyi földbizottság, az elővásárlási jogosultságokkal együtt, a 24.§ szerint, ott van a felsorolásban (volt), azzal együtt.
A kamara honlapján az van pirossal kiemelve, hogy csak május 1. és június 30 között kellett alkalmazni.
potaj88,
Lehet, hogy én tévedek, de a hatályos Fftv.-be ez nem került be.
A 23./A§ és a 24.§ (3) "ha" pontja és (5) pontjában kellene ennek lennie, de utóbbi hatálytalan július 1. óta.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02