LAKÁSBÉRLETI TARTOZÁS BEHAJTÁSA

leslieh # 2010.01.28. 17:36

Végigfutottam a témákat, de sajnos nem találtam releváns topicot, ezért nyitottam ezt.

A problémám a következő:

A lakásom kiadtam egy fiatal párnak lassan egy éve, bérleti szerződést kötöttünk. Semmi probléma nem is volt egészen eddig. Az aktuális hónap 10-én fizetik az előző havi rezsi költséget és az aktuális havi bérleti díjat. Az elmúlt 3 hónapban mindig késlekedtek max. 8 napot a fizetéssel, de azért mindig sikerült kifizetni. A január 10-én aktuális összeget csak részben (felét) tudták kifizetni, azt is január 26-án. Természetesen fizetési felszólítást küldtem nekik, amiben az áll, hogy ha jan. 31-ig nem fizetnek, akkor felmondom a szerződést. Nem hiszem, hogy tudnak fizetni majd, így lehet kénytelen leszek felmondani a szerződést. A kaukció nem fedezné a teljes tartozást.

Amennyiben felmondom a szerződést és a lakásban töltött utolsó napig nem tudják megfizetni az addig felhalmozott tartozást, akkor mit tegyek??? Érdemes bírósági útra terelni a dolgot vagy esetleg van más megoldás???

Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.01.28. 18:54

Fizetési meghagyást 2010.01.01-től már közjegyző is intézhet és az első körben bizonyára gyorsabban mint egy leterhelt bíróság.

A szerződés be nem tartása miatt a bérlet felmondható - ha jól tudom a következő hónap utolsó napjára. (Célszerű a tértivevényes levél mert a szóbeli közlést letagadhatják.)

Az "egyéb megoldást" rád hagyom...

"Mona"
laikus hozzászóló

leslieh # 2010.01.28. 20:14

monalisa1

Köszi a tanácsot, de a szerződés, a fizetési felszólítás és majd a felmondás is írásban, hivatalos formában és aláírásokkal zajlott/zajlani fog.

Ki tudnád fejteni bővebben ezt a közjegyzős dolgot, nagyon érdekelne. Köszönöm!

monalisa1 # 2010.01.28. 20:46

Kénytelen vagyok magam kijavítani mert közjegyző csak 2010.07.01-től járhat el fizetési meghagyásos ügyben, sőt onnantól csakis ő.

Szóval elnézésed kérem a pontatlanságért.

A megfelelő űrlap letölthető az alábbi linkről:
http://www.birosag.hu
és a bal oldalon a nyomtatányoknál található.

leslieh # 2010.01.29. 11:50

Köszönöm a segítséget!

matthiasi # 2010.01.31. 18:29

T.. leslieh !
Ha nem sok a tartozás, le kell nyelni !

Tőlem is ma ment el egy bérlő. A végelszámolásnál volt némi vita. Nehezem értette meg, hogy ha a fűtés 15 -től 15 ig tart számlázásilag, akkor a jan 15 -től jan 31 -ig tartó tört hónap hozzáadodik a ndec 15 -jan 15 -ig tartó időhöz és aszámla nagyobb lesz.
lett 19 eft és ezen problémázott több mint 3 /4 órát.
Meg hogy miért az előző havi számla csak 14 eft. miért , mert nem volt olyan hideg !
Ilyen egyszerű.

leslieh # 2010.02.01. 18:17

T. Matthiasi!

A tartozás majdnem 100ezer! Nem nagyon nyelem le sajnos!

erikiki # 2010.02.04. 12:57

Tisztelt tanácsadó!!
Van egy albérlő aki nem hajlandó fizetni.100 ft rezsi lemaradást befizettem helyette,de azóta is csak hiteget,2 hónapja nem fizet lakbért és a rezsit se hajlandó.Csak kettőnk közt van szerződés,nem igazán hivatalos,így fenyegetőzik az apeh-al és nem hajlandó kiköltözni.Felszólítottam,erre ő oda költöztetett egy nőt(nővérének mondja) egy 2 éves kislánnyal.Most jót röhög,hogy nem tehetem ki őt,pláne,hogy kis gyerek is ott van.a rendőrség azt mondja,fel kell jelenteni,hónapok múlva lesz eredmény.A jogszabályok tényleg a hazug,csalóknak kedveznek vagy van valami kis kapu esetleg?Hiába vagyok tulajdonos az elmű csak 3 hónap tartozás után kapcsolja ki az áramot.mindenki azt tanácsolja,hogy verőlegénnyekkel lehet csak kitenni.Ön tud más módszert ajánlani????Hónapokig kujtorognom kell,bíróságra járnom egy tetű,munkanélküli miatt aki kineveti ha meghallja a rendőrség szót??Ha szolidan odamegyek és kiteszem a cuccait,ki mellé áll a rendőrség??talkán még azért is én leszek az elítélt??Megköszönném ha tudna valami ésszerű gyors megoldást tanácsolni!Erikiki

kadaj01 # 2010.02.04. 13:34

erikiki, valóban az ilyen ügyek 90%-ban "verőlegényekkel" oldják meg az ilyen helyzetet, főleg ilyen albérlővel. Amúgy ők nem szokták hívni a rendőrséget, inkább odébbállnak. Ismerni kellene a szerződést, és, hogy abban mi van abban az esetben ha nem fizet. Gyanítom a rossz, gyenge szerződést használja ki a bérlő. APEH-tól nem kell félni, max. az elmaradt adót+20% bünti kérnek, de valószínűleg nem is fognak foglalkozni az üggyel. Sajnos, amíg nem teszel komolyabb lépéseket ő lesz a nyeregben, vagyis lakásodban.

erikiki # 2010.02.04. 14:42

köszi a tanácsot!!Sajnos a szerződés elég gyenge.De támadt egy ötletem,talán segíthet.Megpróbálok a gyermekvédelem,gyámhatóság felé fordulni,háthat utána néznek,milyen jogon szórakoznak egy 2 éves gyerekkel is.szarban lesznek,ha a tartozások miatt kikapcsolják a közművet,ilyen viszonyok közt nem élhet egy gyerek.Hátha ettől beijednek,hogy elvehetik a gyereket.Bár fogalmam sincs ki a nő a 2 éves gyerekkel,de talán ez még a mi javunkra fordulhat.Erikiki

eSZeM # 2010.02.04. 17:58

Kérem segítsen, aki tud!

Lakáshasználati díj nemfizetése miatt fizetési meghagyást kezdeményeztünk a kötelezett ellen.
Mivel ellentmondással élt, a dolog perré alakul.
Az rendben, hogy újabb 3% illetéket kell megfizetni.
De a beadvány mellé újra csatolni kell azokat az iratokat, amiket a fizetési meghagyás mellé tettünk, vagy csak a beadványt kell megírni és a plusz illetéket leróni?

Köszönöm.

MajorDomus # 2010.02.04. 19:32

Nem kell ujra- becsatolni.

eSZeM # 2010.02.04. 19:54

Köszi a választ!

MajorDomus # 2010.02.04. 21:04

Eriki!
Két pont között nem mindig az egyenes a legrövidebb út.

Saját területemről adok neked egy gyöngyszemet.
Idős tulaj esete a halmozottan hátrányos helyzetü kisebbségi etnikumhoz tartozó magánszemélyekkel.
Hónapokig nem fizettek,zaj buli ideges szomszédok,jőtt a néni mit csináljon.
A lenti példát ajánlottam,bejött. 2 nap ( január volt ) mulva elköltöztek.
Add fel tértivevényes ajánlott levélben a felmondást 30 nappal.
Ha átvette, akkor a 30.napon mikor nincsenek otthon vedd le az ajtót s zárd el a pincédbe.
Garantáltan elhuznak.

erikiki # 2010.02.05. 07:24

Szia!!köszi,jólhangzik.Mivan viszont ha bosszúból szétveri a lakást??hiába jelentek fel egy munkanélküli csavargót,nem lehet rajta semmit behajtani.erikiki

MajorDomus # 2010.02.05. 22:52

Erikiki.
Akkor-leűli-s a rabkeresményéból törleszti.
A -garázdaság hivatalból büntetendő.

Safike !
Lásd lentebb!
De előbb mondj fel neki !

matthiasi # 2010.02.06. 14:34

T. safike !
Mint előttem írták fel kell mondani.
De ez így magában kevés, hogy nem fizet.
Nálam pl. ilyen még nem fordult elő. Ha fizetési nehézségei vannak ( olyan bárkinek lehet), mindig rá kell kérdezni, most mennyit tud fizetni ?
A baj akkor van ha semmit, akkor nyomban a felmondáa.
A halmozódó tartozás soha nem megoldás.
A részletfizetés mindig tükrözi a fizetési hajlandóságot !

pcsongor # 2010.05.27. 10:21

Jó napot!
Nekem az a problémám, hogy 2009-ben a lakók elég nagy összegű közüzemi tartozást halmoztak fel, amit én a saját pénzemből kifizettem. Erről írtunk egy szerződést(?), amiben az áll, hogy 2010.05.01-ig rendezik a tartozásunkat, ha mégsem úgy bírósághoz fordulok, de ezt még nem tették meg.
Telefonáltam párszor és mondták hogy nyugodjak meg, rajta lesz a pénz időben a számlámon, majd bő 3 hete megint telefonáltam és közölték hogy az APEH-hez mennek, ha nem hagyom őket békén(nem volt az adóhatóságnál bejelentve ez a bevételem)
A kérdésem az lenne, hogy ha bíróságra viszem az ügyet akkor a bírónő köteles-e eljárást indítani ellenem az adóhatóságnál, vagy külön kell emiatt elmenni az adóhatósághoz, meg mennyi pénzbüntetésre számíthatok?

Köszönöm a válaszokat

végrehajtó1 # 2010.05.27. 10:36

Önrevíziózd a bavallásodat és nem kell félned az apehtől.

kadaj01 # 2010.05.27. 11:34

Mindig ezzel fenyegetőznek ha fizetni kell... :)

ragyasdezso # 2010.05.27. 13:30

kadaj01

Ezért kell bevallani, mert sokkal többe kerül!

pcsongor # 2010.05.28. 11:51

végrehajtó 1
Az önrevíziót a könyvelő megtudja csinálni?
Attól tartok hogy a többi lakás után is nézne az apeh, nem tudom mennyire jó ötlet, ezért kérdeztem hogy hivatalból szólnak-e az apehnak.
Köszönöm a választ és a közhelyeket a többiektől! :)

Szép napot!

nandy # 2010.05.28. 13:31

Nem csak könyvelő tudja megcsinálni, de érdemes megbízni egyet. :)

A másik az, hogy csak azt a bevételt kell leadózni, amit meg is kaptál. Ha a bérlő nem fizetett, nincs mi után adózni.

Nem uszításképpen mondom, de ha a bérlő nem tudja bizonyítani, hogy fizetett neked, akkor neked sem keletkezett adóköteles bevételed, nincs mit bevallani, leadózni.
(utálom, ha valaki tetemes tartozást hátrahagyva még fenyegetőzik is)

nandy # 2010.05.28. 13:32

A bíróság pedig nem fogja hivatalból értesíteni az APEH-ot.

MajorDomus # 2010.05.28. 21:06

A biróságon adj be egy fizetési meghagyást ellenük !
Ha felhivnak,mondd nyugodtan - röhögve - hogy megcsináltad az önrevizíót, s oda mennek ahova akarnak !

Ugysem tudnak utánajárni !
Na,látod ezért foglaltam bele én a szerződéseimbe,hogy ,, bérbeadó a forrásadót az Apeh 10932000 számu számlájára átutalja. Soha egyetlen bérlőmnek eszébe nem jutott az Apeh felé fordulni.