osztatlan közös tulajdon

ostyascukor # 2015.10.29. 16:19

Tisztelt Fórum

előző beírásom nem tudom megjelelent-e a topikban, de közben újrafogalmaznám a kérdést.

találtam egy ilyet hogy :

"Az alapító okirat megváltoztatása

Az alapító okirat megváltoztatásához - a társasházi törvény eltérő előírása hiányában - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges..."

"Módosítás négyötödös szótöbbséggel

Az előzőekben ismertetett főszabály alól kibúvót jelent egy új rendelkezés, amely szerint ha az alapító okirattal, illetve annak módosításával a tulajdonosok négyötöde egyetért, és a kisebbségben maradt tulajdonostársak a szavazás napjától, illetve írásbeli szavazás esetén a négyötödös szavazási arány elérésétől számított harminc napon belül nem élnek keresetindítási jogukkal, úgy az alapító okirat, illetve annak módosítása hatályba lép."

a kérdés:
amennyiben osztatlan közös tulajdonú tetőteret akar eladni a társasház de van a tetőtér alatti lakás tulajdonosa aki ezt nem akarja, akkor ha 30 napom belül él a keresetindítási jogával, akkor az automatikusan vétójognak számít? vagy csak megakasztja a szavazás végrehajthatóságát amíg ítélet nem születik a "kereset tárgyában"?

Segítségüket előre is köszönöm

ostyascukor # 2015.10.29. 22:01

na most nézem hova írtam ezt, társasházas topikba akartam
persze ha valaki válaszol itt, azt is megköszönöm :)

MajorDomus # 2015.10.29. 22:42

Meg tudja akadályozni.

ostyascukor # 2015.10.30. 08:41

MajorDomus

köszönöm gyors válaszát!
a másik topikban is :)

Bene7 # 2015.10.30. 14:08

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy ingatlannak 2 tulajdonosa van. Kérdésem az hogy a haszonélvező elajándékozhatja az ingatlant melyen a haszonélvezeti joga van vagy csak a tulajdonosok tehetik ezt meg?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv, Szilvi

sme235 # 2015.11.01. 17:02

Kedves Fórumozók!
Tavaly költöztem a társasházba. Az előző lakó 2012. szeptemberében visszaadta a Gázműveknek a gázórát, és villanykazánt szereltetett be. Én visszakértem a gázórát, és gázkazánra cseréltettem a villanyt. Amikor már minden kész volt, és fel akarták tenni a gázmérőt, akkor derült ki, hogy nincs gáz a csőben. A tervező kiderítette, hogy az alattam lévő pincerekeszben szakad meg a vezeték, valószínűleg a köztes időben csőcserét végzett a Gázművek, és mivel itt nem volt rá szükség, a régit levették. A tervező szerint a pince közös tulajdon, és a kaputól a lakásomig terjedő vezeték is a közös tulajdon része, a társasházra tartozik. A képviselő viszont azt állítja, ez magántulajdont érintő kérdés, neki ebben nincs semmi hatásköre, és a költségek is engem terhelnek. Kinek van igaza?
Köszönöm segítségüket!

nanemaaa # 2015.11.02. 11:45

Bene7
Hogy ajándékozhatná el, hiszen nem az övé?

nanemaaa # 2015.11.02. 11:48

sme235
Minden közmű szolgáltatóra szerintem egységesen igaz, hogy a méretlen vezeték (az óráig - főmérőig - terjedő szakasz) a szolgáltatóé. Egyeztess a gázszolgáltatóval.

Petra513 # 2015.11.02. 13:35

Telek vásárlás előtt állva egy osztatlan közös tulajdonú telek állami résztulajdonát tekintve az alábbi dolgok érdekelnének:

1. 103 nm Állami tulajdon szám szerint a telek nyelének azon részét teszi ki, amely az utcafronti szomszéd mellett húzódik (durván 3*34 m). Esetleges telekvásárláskor a használat megosztási szerződést az Állam, mint társtulajdonos alá szokta írni?
  2. Ha az eladó telekrész megvásárlásra kerülne, az Állam elővásárlási jogáról le szokott mondani?
  3. Ha a helyi önkormányzat az építési engedélyt megadja, az Állam ezt el szokta fogadni?
  4. Adott esetben milyen egyéb okmányokat kell ilyenkor aláírnia a Magyar Államnak, mint társtulajdonosnak?
  5. Nagyjából mennyi ezeknek az átfutási ideje?

A kérdéseket az illetékesnek is feltettem, sajnos minimum egy hétig nem kapok rá választ. Az Állami tulajdon elárverezését egyelőre nem szeretnénk kérni. A hasznos hozzászólásokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.11.03. 20:51

Sme

Gyanús az ügy.
Mivel eddig senkinek nem tűnt fel a gáz hiánya, esélyes hogy a vezeték csak a te lakásodat szolgálja. Ebben az esetben csak a te érdekedet szolgálja.

Nem értek egyet nanestb véleményével.

A gáz csatlakozó vezeték az utcai főelzárótól a gáz óráig mindig közös tulajdon.
Sajnos a nyaram ráment a gáz felújításokra.

Nézd meg az Alapitó Okiratot, kié a vezeték.

groszfater@gmail.com # 2015.11.03. 21:19

A gáz csatlakozó vezeték az utcai főelzárótól a gáz óráig mindig közös tulajdona

Úgy-érted a gázszolgáltató tulajdona...

MajorDomus # 2015.11.03. 21:39

Nem!

Sajnos a társasházé!

groszfater@gmail.com # 2015.11.03. 21:40

Olvasd el a gáztörvényt !

MajorDomus # 2015.11.03. 21:59

Elolvastam.
De a társasház Alapitó Okiratot is.

A vezeték a miénk. 1 épületemet zártak ki tavaly, idén 3-at újítottam fel, volt időm atrágni a dolgokat.

Kár ezen vitatkozni.

tibi1952 # 2015.11.04. 10:53

Lenne egy nagy problémám abban szeretnék segítséget kérni!
Osztatlan közöz tulajdonban van részem 2/4-ed,1/4-1/4-ed kedves rokonoké.Közös vízmérőhely van kialakítva két vízmérő órával.A vízóra aknát lezártam,mert tőlem hordták a vizet!Voltam bent a vízműnél,és azt a választ kaptam,mivel én kötöttem velük a szerződést,jogomban áll a mérőorájukat kirakatni,mert aszerződést bármikor módosíthatom.Az érdekelne,hogy kötelezhető-e arra a szomszéd,hogy saját területén alakítsa ki a vízora aknát!

sos!jogisegítségkérő # 2015.11.04. 14:13

Immaculata, MajorDomus nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!! Késve, de reagálnék rájuk.

A lakásból nem tudom kiizetni testvérem. 23 éves egyetemista vagyok, így sajnos nem tehetem meg és a hitel lehetőségeim sem túl jók.
Ha jelenleg én sem szeretnék együtt élni húgommal és én is azt mondom ne költözzön vissza akkor reális egy olyan egyezség, hogy mintha kiadnánk a lakást annak az összegnek a felét fizetem neki?
Illetve ez valamilyen módon részletfizetésnek nyilvánítható? Mármint abból a szempontból hogy ki szeretném vásárolni hosszú távon a lakásból és ez a havi összeg majd lejönne abból?

Továbbá jelenleg szerződést szeretne velem alá íratni hogy 20 hónapon belül megszüntetem a közös tulajdont vele. Kötelezhet erre? A közös tulajdon megszüntetését kezdeményezheti peres eljárással? Mik az én lehetőségeim? Úgy gondolom 2 éven belül (24 hónap) ki szeretném vásárolni a lakásból. Ha kötünk egy ilyen szerződést akkor is beperelhet hogy hamarabb vásároljam ki? Illetve ha nem sikerül kivásárolnom 20 hónap alatt akkor mi történik?

Van bizonyítékom és szerződést is szeretnék vele alá írni addig nem szeretnék fizetni.

De a nyári időszakot továbbra is jogtalannak tartom és abba nem fogok beleegyezni. Mire tudok neki hivatkozni a nyári időszaknál? Hogy nekem van igazam? (törvény, jogszabály, bármi)

Annyit még megkérdezhetek hogy Önök ügyvédek? :) Csak kíváncsiságból mivel nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.

Immaculata # 2015.11.04. 16:07

nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.

Ahányszor nem olvastad, annyiszor láttad, hogy mindig mi válaszolunk. Értem.
Akkor válaszoljon Neked más is.

sme235 # 2015.11.04. 20:35

Kedves Mindenki!
Köszönöm a hozzászólásokat!
A gáztervező azt mondta, a vezeték a kapuig a Gázműveké, onnan a lakásomig a társasházé.
Most megnéztem az alapító okiratot. Idézem:

"A mindenkori tulajdonostársak osztatlan közös tulajdonában maradnak:
...
IX. Gázvezeték alap és felszálló vezetéke a telekhatártól a külön tulajdoni illetőségekhez tartozó mérőóráig."

Akkor erre hivatkozhatok a közös képviselőnél? Már ez is nagy segítség, hogy erre felhívták a figyelmemet, köszönöm!

Igen, ez a szakasz csak az én lakásomat látja (látná) el gázzal, csak az én érdekem, hogy visszaállítsák.

lajcsó # 2015.11.04. 20:53

Petra513!
Nem tartom valószínűnek, hogy az állam (képviselője) bármely téren keresztbe kíván tenni nektek. Csupán a döntéshozatal lehet hosszadalmasabb, mint egy magánszemély társtulajdonos esetében.

MajorDomus # 2015.11.04. 21:23

Sos

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonos kérheti a bíróságtól.

Nem vagy köteles semmit aláirni,
De készülj fel erre a lehetőségre.

Kissé bonyolult a gondolkodásod.
Nem tudod kifizetni mert egyetemista vagy.

Öt sorral lejjebb: 2 éven belül kifizeted a lakásból. Miből?

Egyezzetek meg egy összegben amivel törleszted a fél lakás árát a húgod felé, ez járható út, de legyen erről szerződés. Adásvételi!

Szerintem neki is van elképzelése.

Az ingatlant bármely tulajdonos jogosult használni. Adj neki egy kulcsot és tarts fent neki egy szobát.

Akkor már nem kérhet tőled bérleti díjat.

Mi lenne ha leűlnétek megbeszélni, ki, mit akar?

Most akkor van pénzed vagy nincs?

Javaslom mielőtt bármit lépsz, vagy aláirsz, keress fel egy ügyvédet.

Imma jogász, én egy szerény ingatlankezelő vagyok, de nagy önbizalommal.

sos!jogisegítségkérő # 2015.11.04. 22:19

Immaculata!
„nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.” Mondatomat úgy értettem hogy amikor ez az ügy testvéremmel ennyire elmérgesedett kezdtem lehetődégek után kutatni és találtam meg ezt a fórumot. Kiválasztottam a témát írtam egy bejegyzést. Nem érkezett rá válasz. Ezek után annyit olvastam el, hogy az én első bejegyzésem után kik voltak azok akik a többi fórumozónak válaszoltak és őket szólítottam meg reménykedve nekem is tudnak választ adni. Tehát összesen 2-3 bejegzést és az arra adott választ láttam, amiből nem tudtam megítélni hogy ki milyen szerepet tölt be.
Én csak ezért kérdeztem. Továbbra is szívesen fogadom és várom az Ön válaszát is.

MajorDomus!
Köszönöm a gyors reagálást. Testvéremmel nagyon sokszor próbáltam beszélni és megoldani ezt az ügyet. Többször megkérdeztem mit szeretne ez hogy legyen. Megegyeztünk többször majd ő módosította. Egyre többet és többet akarva. Azért fordultam ehhez a fórumhoz hogy tisztába legyek jogilag azzal mi jár neki és mi nem.

Most fejezem be mester képzésem és párom is most fog végezni. Ezért az a megállapítás hogy jelenleg nincs miből kifizetnünk a lakás felét, de bízom benne hogy 2 év alatt összegyűjtjük a pénzt. (Természetesen a fizetéseinkből és/vagy hitelből amit állandó munka mellett könnyebb felvenni, mint egyetemistaként.)

Igen neki is van elképzelése, amiket már sokszor megbeszéltünk és folyamatosan változik, folyamatosan nő az összeg.
Sokszor leültem már vele, és mindig én kezdeményeztem.

Szeretnék ügyvédhez menni csak előtte tájékozódni szerettem volna, mivel húgom továbbra is perrel fenyegetőzik.

Csili2 # 2015.11.12. 14:25

T.Cím!
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta.Amióta 3éve ideköltözött mindenbe beleköt-gyepesítés,csapadék víz elvezetés garázs átépítés.A kukát nem teszi ki este-mint mi a többiek-reggel hatóra előtt húzza nagy zajjal,a személygk.val az általa épített kapu elött megáll,semmibe véve a másik érdekét.
Szeretném megkérdezni mit tehetnék?
Köszönettel.

sme235 # 2015.11.12. 20:52

Kedves Fórumozók!

A korábbi gázos ügyben szeretnék még további tanácsokat kérni.
A közös képviselő a következőket válaszolta:

"A társasház gáz alapvezetékével semmi probléma nincs, ezért nincs tennivalóm."

Kérdésem: Ha a gázvezeték társasházi közös részéből hiányzik egy darab, értsd: valaki valamikor kivágott belőle egy darabot, és így az én lakásomhoz nem jut el a gáz, akkor nincs semmi probléma az alapvezetékkel?

Továbbá hangsúlyozza, hogy saját, önálló kezdeményezésről van szó, és saját érdekemben szeretném a munkát elvégeztetni, ezért mindent nekem kell "ügyintéznem". Magyarul még abban sem hajlandó segíteni, hogy kiderítsem, kihez tartozik az ominózus pincerekesz, és hogy tudok kulcsot szerezni hozzá a szerelés és a MEO idejére.

Teljesen ki vagyok szolgáltatva a közös képviselő és a tulajdonostársak kénye-kedvének abban, hogy lehet-e fűtésem a télen? Engem nem véd a jog?

Köszönöm válaszukat!

Riaa # 2015.11.19. 05:41

Tisztel Fórumozók,

Van Osztatlan közös tulajdonban 294 nm-es, de természetben megosztott, Patak-parti, építményt, épületrészt nem tartalmazó, telkem. Sajnos eladhatatlan 6 éve, mert új szabályozókat hozott 2002-ben az önkormányzat, ui. patak parttól 50 méterre nem lehet semmit építeni, maximum 3 nm-t. emiatt senkinek nem kell, de építményadót azt fizetnem kell az illetékes önkormányzatnak. Hogy tudok ebből a csapda helyzetből kiugrani.

Mit csináljak, nem akarom fizetni a továbbiakban, öregszem, önkormányzat adócsoportjához fordultam, azt mondták, majd letiltják a béremből. Kértem a Jegyzőt levélben, válaszoljon, adjon állásfoglalást (természetesen személyesen adtam át, átvételi pecséttel, még 2014.-ben, de azóta sem válaszolt.

Hol van a törvénytelenség, ki kereshetek meg, hogy ne a családomra hagyjam ezt a borzalmat, még életemben az építményadótól megszabaduljak. Felajánlottam a szomszédoknak is, de nekik is hasonló a problémájuk, nem akarják ők sem megvenni! Aki tud kérem segítsen,hova forduljak, kinek mit írjak le, önkormányzatnál még a jegyző sem hallgat meg, Határozat hozatali kérésemre sem válaszol, hogy tovább tudjak menni. Mire megy játék, nem értem!

Immaculata # 2015.11.19. 07:52

Ajándékozd vagy az Önkormányzatnak, vagy a Magyar Államnak.