Fennmaradási engedély


kimwarace # 2018.04.13. 15:54

Tisztelt Szakértők!

Egy a MKI81-es esetével nagyon hasonló helyzetben vagyunk. Szeretnénk vásárolni egy családi házat mely összesen 92 nm2), melyen terasz beépítés történt , ez kb. 20 nm2. A telek belterületen fekszik, mely 900 nm2, tehát van hely bőven. A beépítés nincs a térképvázlaton, így az értékbecslő nem tudja figyelembe venni, ezért nem hitelezhető. Az eladó a járási ép hatóságot kereste meg telefonon és érdeklődött a "Hatósági bizonyítvány" kiállítása felől. Itt azt a választ kapta, hogy csak fennmaradási engedélyt kérhet és 15 évnek kell eltelnie, hogy hatóságit adhassanak. Kérdésem, hogy ez lehetséges-e? Létezhet valamilyen helyi szabály, mely megváltoztatja ezt, vagy módosítás történt vagy az ügyintéző félrevezette az eladót?

Immaculata # 2018.04.13. 17:13

10 év a helyes, a többi rendben.

nonolet # 2018.04.13. 21:39

A többi sem helyes.

A hatósági bizonyítvány alapján
lehetséges feltüntetni az épületet
a +20 m2-rel együtt.

E miatt nem kötelezhető fennmaradásira.

Már párszor leírtam ezt és működik is.
Minden épeszű hivatalban...
Mivel törvény adta lehetőség.

Hatósági megkér (a korábban leírtak szerint).
Földmérő kihív és felméri, vázrajzot készít
Földhivatal feltünteti.

kimwarace # 2018.04.14. 06:30

Köszönöm Nonolet!

A folyamat már világos volt a korábbi válaszaidból, csak az ügyintéző által említett 15 év miatt elbizonytalanodtunk. A bővítés egyébként már látszik a 2005-ös ortofotón.

Még egy kérdést engedj(etek) meg. Ha a későbbiekben esetleg mi is szeretnénk bővíteni (a telek besorolása a helyi szabályok szerint ezt lehetővé teszi és természetesen engedéllyel) akkor is elég a most megkért hatósági, vagy akkor már szükséges lesz megcsinálni a fennmaradásit?

Köszönöm!

Immaculata # 2018.04.14. 08:09

Hatósági megkér (a korábban leírtak szerint).
Földmérő kihív és felméri, vázrajzot készít
Földhivatal feltünteti.

Ez nem igaz.

Szabálytalan épületre nem adnak ki hatósági bizonyítványt, legfeljebb az elévülési időn túl.

Immaculata # 2018.04.14. 08:17

kimwarace

Ezért nem kellene nonolet írásait olvasgatnod....

Ha a későbbiekben esetleg mi is szeretnénk bővíteni (a telek besorolása a helyi szabályok szerint ezt lehetővé teszi és természetesen engedéllyel) akkor is elég a most megkért hatósági, vagy akkor már szükséges lesz megcsinálni a fennmaradásit?

  1. építési engedély kérelem,
  2. építés,
  3. használatbavételi engedély.
kimwarace # 2018.04.14. 13:57

Kedves Immaculata!

Köszönöm a választ. Az elévülési, az a 10 év ugye? Ha igen, akkor az megvan. 2005-ben már készen volt.
Azt hiszem nem pontosan tettem fel az előző kérdést.
Amit tudni szeretnék, hogy ha most sikerülne elintézni a
hatóságit, akkor az elég a mostani bővítmény hivatalossá tételéhez/jogi rendezéséhez/stb. (nem tudom mi a megfelelő elnevezés)?

Vagy mikor (mondjuk egy év múlva) tovább szeretnénk bővíteni az ingatlant az általad felsorolt pontokhoz 0.-ként még meg kellene kérni a fennmaradásit is -az elvileg már hatóságival rendelkező régi bővítményre-, hogy aztán über szuper hivatalos legyen? Vagy már nagyon túlgondoltam az egészet?

Köszönettel

nonolet # 2018.04.14. 17:50

Immaculata

Dehát már elévült!

nonolet # 2018.04.14. 17:53

kimwarace

MOST azt oldd meg, ami most kell....
Azaz a térképre való felrajzolást.

Ez előny lesz később is :-) Az újabb bővítésnél.
nanemaaa # 2018.04.16. 06:49

kimwarace
Kérd meg most a fennmaradási engedélyt, és az alapján tüntettesd fel az épületet. Később a bővítés egyszerű bejelentéssel megvalósítható lesz. Ha a helyi építési szabályzat is úgy akarja.

Immaculata # 2018.04.16. 08:57

Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység *
33/A. § * (1) Egyszerű bejelentéssel történik

a)

  1. műemlék kivételével, a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése, valamint

Ez egyre kétségbe ejtőbb.

Lassan Mexico City leszünk.

nanemaaa # 2018.04.16. 10:11

(2) A természetes személy építtető egyszerű bejelentéssel bejelenti a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépületet érintő építési tevékenységet, ha azt saját lakhatás biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz.

(3) A természetes személy építtető - műemlék kivételével - egyszerű bejelentéssel bejelenti a meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó bővítésére irányuló építési tevékenységet, ha azt saját lakhatása biztosítására szolgáló lakóépület tekintetében végzi.

robotsyte # 2018.08.15. 06:21

Sziasztok

Egy kertes házat fogunk venni (jövőhéten írjuk az adásvételi szerződést).
A ház udvarán van egy engedély nélkül épített beton garázs, ami kb 25 éve épült.
Olvasgattam a témában és találkoztam a 10éves elévülés fogalmával. Ez akkor azt jelenti csak, hogy hivatalból már nem indulhat eljárás a garázs ellen, csak ha valaki feljelenti (esetleg én szólok róla)? Vagy azt jelenti, hogy már nem szabható ki bírság? Egyáltalán a bírság kit terhel a tulajdonost(engem) aki úgy vette meg, hogy tudott a helyzetről, vagy mindenképpen az építőt? Szerintetek amíg nem szól senki, hogy nem jó az ott, addig érdemes vele kezdeni bármit is?
Valamint az adásvételi szerződésbe érdemes lenne valamit kifejezetten ezzel kapcsolatban beleírni?

Köszönöm!
Róbert

nanemaaa # 2018.08.15. 08:21

robotsyte

Az építmény használatbavételét követő 10 év elteltével a hatóság szabálytalan építés okán nem rendelheti el az építmény átalakítását, elbontását, illetve építésügyi bírságot sem szabhat ki. A problémád nem ebből fog adódni, hanem hogy ha bármikor akarsz rajta engedély köteles építési munkát végezni, de akkor derül ki, hogy az épület elhelyezése, vagy a telek beépítettsége ezen épület által szabálytalan, akkor arra nem fog engedélyt adni. Problémát jelenthet az épület ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetése is, de erre majd nonolet ad neked megoldást. A lényeg, hogy kiabálni, veszekedni, cirkuszolni kell, és akkor biztosan inkább feltüntetik.

Ha teljes bizonyosságot akarsz, akkor az eladó intézze el az épület feltüntetését is, akkor talán csökken az esélye, hogy később problémád lehet vele.

robotsyte # 2018.08.15. 12:42

#nanemaa

Köszönöm a válaszodat!

Véleményed szerinte mi a jobb megoldás, még mostanában elintézni, hogy megkapja az engedélyeket az épület, vagy inkább nem foglalkozni vele és majd ha valami mást akarok építeni akkor végig vinni azt is?

Köszönöm!
Róbert

nonolet # 2018.08.15. 12:52

Ha belátható időn belül nem akarsz variálni,
egész pontosan

  • újat épületet építeni

vagy

  • a meglévő térfogatát NÖVELNII >> BŐVÍTENI

akkor fölösleges most kavarni...

(felújítani és átalakítani lehet!!!)

- -

A szerződésbe vetesd bele hogy:
Az eladó nyilatkozik, arról minden változás 10 évnél régebbi.

Az árból meg alkudj le egy épület feltüntetési díjat.

  • földmérő 40-60 eFt
  • hatósági bizonyítvány 10 eFt
  • illeték 6,6 eFt

Cirka 70 eFt...

- -

Hatóság már semmit nem tehet!

Kivéve: élet/vagyon/közveszélyes állapot esetén

nanemaaa # 2018.08.15. 12:55

Nincs véleményem. Ki mit szeret? Vannak szerencsejátékosok akiknek szükségük van adrenalinra.
Én pl autót úgy veszek, ha adják hozzá a forgalmit, meg a törzskönyvet is. De lehet, hogy ez túlzott óvatosság.
Persze lehet az is alku tárgya, hogy jogilag tiszta épülettel, vagy anélkül mennyi a telek ára?

robotsyte # 2018.08.15. 12:55

#nonolet
#nanemaa

Köszönöm a válaszaitokat!

Róbert

cse1234 # 2018.08.16. 20:22

Fennmaradási engedélyt szeretnék kérni egy garázsra, és egy épületrészre, amit később építettek a házhoz. Mindkettő 10 évnél régebbi építésű.
Ha jól tudom a szomszédoknak is alá kell írni valamilyen papírt ezzel kapcsolatban. (ők igazolják, hogy tényleg 10 évnél régebben épült)
Mit tehetek, ha nem akarják aláírni?
Más is aláírhatja?

cse1234 # 2018.08.16. 20:35

Még egy kérdésem lenne.

Egy ingatlant szeretnék eladni. Az adásvételi szerződés megkötése után derült csak ki az értékbecslés alkalmával, hogy van olyan házrész, ill. garázs, amely nem szerepel a földhivatalnál.
A szerződésben meghatároztunk egy bizonyos napot, mely dátumig a vételárnak a számlámra kell kerülni.
De a hitel elbírálása a a meghatározott nap előtt 2 nappal történt meg, így a meghatározott időpontig nem került kifizetésre a vételár.
A bank pedig kéri a fennmaradási engedély megcsináltatását. Ezt most a vevő bevállalta.

Kérdésem a következő:
Elállhatok. e a szerződéstől, mert nem teljesült a kifizetés időre? (ez akkor sem történt volna meg, ha minden rendben a földhivatali papírokon)
Melyek az elállás következményei? Beperelhet-e esetleg a vevő?

nanemaaa # 2018.08.17. 07:33

A szomszédnak semmit sem KELL aláírnia. Pláne nem tanú nyilatkozatot. Főleg, ha nem tudja igazolni, amire kérik, vagy hamis tanúzásra történő felbujtásnak ítéli meg. Mert az ugyebár bűncselekmény lenne.
Az építés és a használatbavétel idejének igazolása a kérelmező feladata. A tanú nyilatkozat csak egy a bizonyítékok sorában, bármi mással is igazolhatók az időpontok. Olykor hiteles dokumentumokkal is.

Másik kérdésre, persze, hogy beperelhetnek. Hiszen a per indításának lehetősége senki számára nem korlátozott.

deristvanadam # 2018.09.11. 22:42

Üdvözlet mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy párommal most néztünk ki egy ingatlant megvételre, azonban van két befolyásoló tényező:

1, 54nm hasznos alapterületű lakóingatlan, mögötte 50nm alapterületű "műhely". A két egység össze van építve, átjárható, továbbá mind a kettő, beton alapon, tégla falazatú, beton födémes. A probléma ott kezdődik, hogy az önkormányzatnál csak az első 54nm-es lakóépület szerepel, a "műhely" nem. Viszont mi szeretnénk kialakítani két szobát a hátsó részben is. Amire nincs építési engedély, a nyolcvanas években épült.
A "műhely" a szomszédos telkektől való távolsága, a telek szereinti beépíthetősége, illetve a telken belüli elhelyezkedése megfelel az előírásoknak, azonban mi a menete, hogy ez legálisan, valóságnak megfelelően szerepeljen?

2. kérdés:
A telken belül van egy aktív villanyoszlop. Ennél az a baj, hogy a telek közepén található, azonban ez eléggé zavar. Ha a telekhatáron, vagy pár méterrel kintebb lenne, már nem lenne gond.
Ebben van humánus megoldás?

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2018.09.12. 05:27

deristvanadam

A "műhely" a szomszédos telkektől való távolsága, a telek szereinti beépíthetősége, illetve a telken belüli elhelyezkedése megfelel az előírásoknak, azonban mi a menete, hogy ez legálisan, valóságnak megfelelően szerepeljen?

Amennyiben lakóépületté akarjátok nyilvánítani, akkor be kell menni a főépítészi irodára és ott elmondják, hogy ez lehetséges-e. Én anno szintén így voltam, bár kicsit más volt a helyzet. Nálam egy engedéllyel épült melléképület-bővítést szerettem volna önálló lakóépületté nyilvánítani. Bementem a főépítészi irodára, ahol elmondták, hogy a hátsó kert 6 méterre épült és ezért nem lehetséges az önálló lakóépületté nyilvánítás. De azt is elmondták, hogy őket nem érdekli, milyen célra használom, ha már egyszer használatbavételi engedélyt kaptam rá.

nanemaaa # 2018.09.13. 07:38

deristvanadam

  1. fennmaradási engedélyt meg kell kérni.
  2. Áramszolgáltatót megkeresni, jó pénzért biztosan áthelyezik az oszlopot.
nonolet # 2018.09.13. 08:59

deristvanadam

10 évnél már igazolhatóan régebbi?

HA venni akarod akkor oldja meg MÉÉÉÉG az eladó!!! a feltüntetést.

Kérjen hatósági bizonyítványt

  • a létezéséről és funkciójáról (műhely)
  • aztán a földmérő felrajzolja

(cirka 70 eFt-ba fog kerülni)

A felrajzolás után már megveted.

Aztán lehet agyalni a funkció váltáson.
A lakássá alakításon.

Ami ugye immár csak a 2020-ben életbe lépő előírások szerint lesz lehetséges (hőszigetelés, stb).

- -

A vétel előtt mindenképpen tisztázd a hatósággal, hogy

  • miután felrajzolta az eladó a mostani állapotot
  • utána lehetséges lesz-e az átépítés is amit szeretnél