Fennmaradási engedély


LaposElemer # 2010.02.23. 15:17

A segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy zártkerti ingatlan, rajta egy kb 20 éve épült épület, amire semmilyen engedély nincs, a tulajdoni lapon sem szerepel. Ennek a helyzetét szeretném rendezni.
Az építési szabályzat és a hatóság alapján az adott épületre építési engedély nem lenne adható (a telek nem éri el a minimális területet) Az előadó azt mondta, hogy ha hozzá kerülne az ügy, akkor ezek alapján meg kellene, hogy tiltsa a használatot. Utánnaolvasva (például itt a fórumon) viszont azt találtam, hogy 10 év után a hatóság nem intézkedhet, az eltiltás viszont nekem annak tűnik (előlegezzük meg, hogy az épület nem életveszélyes).
Esetleg érdemes azzal foglalkozni, hogy (ha jól tudom, de ennek utánna kellene nézni), az épület amikor épült, akkor nem volt engedélyköteles?
Ez nekem egy kicsit zavaros is: 10 év után már nem bontatják le az épületet, viszont ha nem felel meg az építési szabályoknak, akkor be sem lehet jegyezni. Akkor mi lesz az épülettel? Jogilag nem fog létezni? Egyébként is, milyen következménye lehet annak, ha az épület nem szerepel a tulajdoni lapon?
Köszönöm, ha valaki felhomályosít!

nanemaaa # 2010.02.23. 16:30

A 10 éves jogvesztő határidő elteltét követően az épület átalakítását és bontsáát elrendelni nem lehet.
És bár nem gyakorlat, de a jogszabályi lehetősége fennáll annak, hogy megtiltsa a használatot, tekintettel arra, hogy az épület használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik. (Nem nagyon hallottam, hogy ép hatóság élt volna már ezzel a lehetőségével. Szerintem nem is életszerű ilyen esetben.) Nagyobb baj, hogy nem tudod az ingatlannyilvántartásban feltüntettetni. Ha pl el akarod adni, nem fognak érte annyit adnni, amennyit egyébként ér. (igaz, te sem annyit adtál érte ;))
Nem érdemes foglalkozni vele, hogy kellett-e rá engedély. Kellett. Mindig. Nem beszélve arról, hogy ha nem kellett volna, az építési szabályokat akkor is be kellett volna tartani. Szóval így is, úgy is ugyanaz a cipő szorítja a lábadat.
Ha tényleg rendezni akarod az épület sorsát, akkor érdemesebb abban gondolkodni, hogy szabályossá tedd. Ennek legegyszerűbb módja, ha valamelyik szomszédtól tudsz akkora területet vásárolni, amekkorára szükséged lenne. Ha az ő telke ezáltal nem változik szabálytalanná, akkor elvileg mőködik.

LaposElemer # 2010.02.23. 17:43

Hát, elvileg az illetékes előadó mondta, hogy a beadott fennmaradásira egy eltiltó határozat lenne a válasz. (van ennek valami jogszabályi helye? főleg, ha nem is szokták alkalmazni)
Miért baj, hogy az épület az ingatlannyilvántartásban nem szerepel? (azon kívül persze, hogy így kevesebbet ér)
A terület egyébként egy szőlő, és az épület alja egy pince (és amennyire én tudom, amikor épült, akkor a földpince kategóriába belefért, de az akkori szabályzat előkerítése még folyamatban van), ami elvileg engedélymentes, és nekem egyszerűbbnek (olcsóbbnak :) ) tűnik ezen a vonalon elindulni. Kérdés, hogy érdemes-e.
A telek növelése nem egyszerű, mert csak két szomszéd van, ami azért eléggé leszűkíti a lehetőségeket.

MajorDomus # 2010.02.23. 20:28

Javasolnám a saját példámat.
A kertem szintén zártkert, van benne egy ,,gazdasági épület,, ami eredetileg 26 m2 volt,most egy előszobát épitettem a napozóterasz ,,alá,,
Próba szerencse alapon kérj épitési engedélyt ,,gazdasági épületre,,
Vagy azt sem engedik ?

nanemaaa # 2010.02.23. 22:11

LE
Az ügyintéző jól mondta. Ha szabálytalan az épület, akkor nem fogsz engedélyt kapni. Max a 10 év miatt nem rendelheti el a bontást, amit egyébként meg kellene tennie.
Ha nincs meg a telekméret teljesen felesleges pénzt ölnöd a tervezetetésbe, mert nem kaphatsz engedélyt.
Hátrány annyi, amit írtam. Ill bizonyos településeken a beépítetlen zártkerteknek magasabb az adója.
Az, hogy esetleg a pince nem volt engedély köteles, semmit nem jelent, amid most van az már nem pince, hanem épület.
Magyarán amíg nincs megfelelő telked, minden más felesleges.

a 2 szomszéd pont kettővel több, mint ha egy sem lenne. ;) Próba cseresznye. :)

LaposElemer # 2010.02.24. 09:59

A használat megtiltásáát mi alapján rendelheti el? Az nem számít határozathozatalnak? (egyébként eléggé sunyi dolognak gondolom, hogy bár nem bontatják le, de a használatát megtiltják, ami majdnem ugyanaz)
A pince szabályossága abból a szempontból lehet izgalamas, hogy az építési szabályzat azt mondja, hogy a kisebb telkeken a szabályos épületeket lehet bővíteni. Vagy ez nagyon halott irány?

nanemaaa # 2010.02.24. 13:15

1997. évi LXXVIII. tv 44§ (4) bekezdés és 47. § (1) bek.
Azért a két dolog nem ugyanaz. Ha lebontatnák, akkor megszűnne a produktum is. A használaton kívüli épület akkor is érték, ha nem használják.
Így legalább az esély megmarad rá, hogy egyszer hasunálható legyen. Pl szabályossá alakítással. Ha elbontod, akkor ez a lehetőség megszűnik.
A pince nem épület, hanem egyéb építmény. A te épületed meg nem volt és nem is lesz szabályos, hiszen nincs meg hozzá a telked. Ja, halott.
Marad a telekvásárlás.

MajorDomus # 2010.02.24. 21:37

Köss egy adás-vételit a szomszédoddal. X ft-ért. A minimálisan szűkséges terűletre. Majd kötsz vele egy szerződést,hogy a terűletre kízárólagos használatot engedélyezel neki,halálod után pedig megörökli,vagy 15 év után elbirtokolja,de ekkor ne legyen szerződés.

Mindketten jól jártok. Ő pénzt kap ugy hogy papiron megválik 50 m2-től de továbbra is ő használja. Te pedig legalizálod az épületet,amivel a telked 10x többet ér. Az értéknövekedés 20 %-ból meg kifizetted a szomszédot.

Sok sikert. ( jutalékot nem kérek)

LaposElemer # 2010.02.25. 08:36

A visszabirtoklás tetszik, de szerintem már elméletben sem működik, hiszen az eredeti telek kisebb, mint a minimálisan szükséges, így az nem lehet telekalakítás eredménye.
Egyébként pont az ingatlan eladása miatt kellene rendezni az épület helyzetét, és arra azért nem lehet számítani, hogy a majdani vevő is betart egy szóbeli megállapodást. Ráadásul nem is 50 m2-ről van szó, hanem kb 700-ról (a telek olyan 1300 m2, és 2000 m2 a minimum; a szomszéd telkek is ekkorák - bár sokon van épület), így nyilván az értéknövekedés sem lenne tízszeres (mondjuk örülnék neki :) )

nanemaaa # 2010.02.25. 11:13

2000 m2 ???? Akkor az a helyi építési szabályzat előírása lehet. Az országos előírások szerint gazdasági épület építhető már 720-ra is. Igaz, csak 3%-ig, de legalább lehet. 3000 m2 gyümölcsös művelési ágú telken már lakóház is állhat.
Persze, ha helyi építési szabályzat másképp rendelkezik, akkor nincs sok lehetőség. Max kezdeményezhetsz HÉSZ módosítást, amit vagy megtesz az önkormányzat a kedvedért, vagy nem.
700-ról 2000-re hízlalni valóban elég lehetetlennek látszik. Ezek szerint nincs más lehetőséged, csak a beletörődés.

LaposElemer # 2010.02.25. 14:15

Ezért próbáltam volna meg eröltetni az épület rendezését a jelenlegi telken :)
Egyébként a 700 m2 a hiányzó terület, az eredeti méret kb 1300 m2. A minimum telek az tényleg a helyi szabályzatban szerepel, de nem hiszem, hogy könnyű lenne megváltoztatni, mivel a mostani alig két éves.
De akkor tényleg marad, hogy meg kell környékezni az egyik szomszédot.

nanemaaa # 2010.02.25. 15:13

Jobbat nem tudok, bocs.

MajorDomus # 2010.02.25. 20:46

A kör bezárult.
A megoldást lentebb leirtam.

hajhaj # 2010.03.03. 19:06

Sziasztok!

Segítségre, infóra lenne szükségem. A probléma összetett, ezért bocsi, ha kissé kusza leszek, de igyekszem érthetően összefoglalni.
Adott egy telek (kert), és azon egy gazdasági épület. (Sajnos napjainkban elhunyt a telek tulajdonosa, én az egyik örökös vagyok.) Az épület több, mint 10 éve építési engedéllyel épült, csak mire elkészült nagyobb lett, mint ami a tervben szerepel, ill. nagyobb, mint a telek beépíthetősége. Majd a történet itt stagnál. Használatbavételi eng. ill. fennmaradási eng. a mai napig nem lett igényelve. Az épület több mint 10 éves volta miatt, ha jól értelmezem, akkor nem lesz bontás, ill. bírság. Célszerű e vmit tennünk a hagyatéki tárgyalás előtt, h rendeződjön az épület sorsa? A hagyatéki eljárás során h értékelik fel a létező telken a „nem létező”, eng. nélküli épületet?
Remélem ha bonyolult is, de követhető a történet, és tudtok segíteni.

Köszönöm!

nanemaaa # 2010.03.03. 19:19

Hagyaték előtt nem tudsz mit tenni,mert még nem vagy az ingatlan tulajdonosa. Egyébként lehet, hogy ez nem is baj, mert elméletileg így nem ér annyit a telek, ergo kisebb az örökösödési adó (vagy nincs, mert így alatta maradsz a határnak).
Ha már tulajdonos leszel, elméletileg kérhetsz fennmaradási engedélyt. Ha nem jelentős a túlépítés, elvileg akár meg is kapahatod.

MajorDomus # 2010.03.03. 22:09

Nane...

Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz !

Hajhaj
A továbbiakban kövesd Nane tanácsát minél előbb. Te- már tulajdonos vagy telekkönyvön kivül.

nanemaaa # 2010.03.03. 23:13

Még nem tulajdonos, legalább is a hatóság előtt. Az ügyféli jogállását igazolnia kell, ráadásul építési jogosultságot is, ami csak a tulajdoni lappal, illetve a mellé csatolt jogerős hagyaték átadási szerződéssel történhet meg. Ezek közül egyik sincs meg, így egyelőre nincs mit keresnie.

MajorDomus # 2010.03.04. 21:53

Tulajdoni lap van csak nem az ő nevén,viszi a halotti a.kivonatot, ezzel tudja a státusát igazolni.

nanemaaa # 2010.03.04. 22:18

Azzal nem, csak jogerős hagyatékádasi végzéssel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.05. 07:23

Ráadásul csak az egyik örökös.

MajorDomus # 2010.03.05. 19:50

Az nem derűlt ki hányan vannak ?

nanemaaa # 2010.03.05. 22:57

Nem mindegy?

(Mint Alfonso féle ványadt bácsiban: Ej, ha ezt az én galambocskám Galuska Galagonya megérhette volna!-Mit dadus?

  • Hát nem mindegy? Nem élte meg.)
Helga13 # 2012.03.10. 07:38

Jó napot!
Nekem tanácsra lenne szükségem. Sajna az ügyem elég bonyolult, ezért megpróbálom nagyon rövidre fogni. a házasságom alatt,(27 év ) Anyósomék telkén laktunk. A kis házat amibe laktunk azt felújjítottuk, nagyobbítottuk a volt férjemmel. Építettünk egy Műhelyt is ( vállalkozó ) lett. aztán elcseréltük a házat anyósékkel, és arra tetőteret emeltünk, és azt is felujjítottuk. Hozzáteszem ezeket építési engedély nélkül csináltuk. a legutolsó építés 12 éve volt. A lényeg mi elváltunk 3 éve exem kisemmizett.Mivel apósom már 5 éve meghalt így a volt férjem örökölte az egészet ő a tulajdonos volt anyósom meg a haszonélvező. Én bíróságra vittem az ügyet, mivel a házasságunk alatt építkeztünk, kérem a részemet belőle. Itt jön a lényeg. Mivel én vagyok a felperes ezért a bíróság engem kötelez arra, hogy én kérjek a házra fennmaradási engedélyt, mondván addig amíg ez nincs addig nem folytatódik a perem, mert nem tudják megállapítani, hogy kinek mennyi jár mennyi az ingatlan értéke. A csattanó az egészben, hogy nem tudok semmit sem tenni. Nem én vagyok a tulajdonos, nem is ott lakom mert 2 éve ő kijelentett engem onnan 2 tanúval, és hivatalosan én nem is járhatok el. De az önkormányzatban nem segítenek semmit sem, holott tudnak az építkezésről, mert bevittem a bírósági papírt. Én munkanélküli vagyok, mentességet is kaptam, de ennek ellenére velem akarják a tervezést kifizettetni ami több száz ezer forint. Csak nem értem én ezt ha nem én vagyok a tulajdonos , nem lakom ott akkor miért nem a tulajdonossal rendeztetik ezt le? Tudnának nekem ehhez valami segítséget adni hogy mit tegyek? Válaszukat előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.03.10. 17:39

Rossz a keresetleveled, nem tulajdonrészre kellene szólnia, hanem arra az összegre, amennyit ketten belefektettetek. Azt meg össze lehetett volna írni.

Helga13 # 2012.03.11. 11:08

Tisztelt válaszadó!

Köszönöm a válaszát, de ezzel nem jutottam előre semmiben sem sajnos,ez nem segít a megoldásban.