kerítés "jog"


Gabry # 2023.04.21. 13:11

Köszönöm a válaszokat .
De kedves Erika . Akkor tudomásul kell vennem , hogy amit egyszer szívességből kölcsön adtam - a területet , amiért fizettem nem keveset - hogy a szomszédomnak segítsek , mert azt mondta , hogy nagy segítség volna neki - akkor még vállalkozó volt - ,azt nem köteles visszaadni , mert azzal neki foglalkoznia kellene ?
A a szívesség nyújtásakor is meg mondtam neki , hogy ez nem lett a tulajdona , csak használhatja ! Eddig !
Mi az , hogy jogvitának nincs helye ???
Én egy fix négyzetméter telket vettem meg ! A szomszédom szintén !
Elveszítettem a tulajdon jogomat ?
Mert a földmérő 35 cm tűrésen belül határozza meg a telekhatárt ?
Mi van ?

Kurunczi Erika # 2023.04.20. 18:35

Gabry
Nem bonthatod le!
Bár nem voltak megegyezőek a mérési pontok a Térképészeti Hivatal által kiadott rajzéval, ám tűrési határon belüli minősîtést
kapott.
Jogi vitának helye nincs!

drbjozsef # 2023.04.20. 06:13

Gabry,

Tekintve, hogy engedélyezted neki, hogy oda építse a kerítést, ezért önhatalmúlag, egyoldalúan, nem bonthatod le.

Írj neki egy tértivevényes levelet, amelyben felszólítod, hogy helyezze át a kerítést a tényleges telekhatárra 15 napon belül. Ha ezt nem teszi meg, pert fogsz indítani ellene, amelynek minden költsége is őt fogja terhelni.
Esetleg írhatod azt is, hogy ha ez nem történik meg, akkor az elektromos bekötés és a csapadékvíz csövedbe való bekötéshez való hozzájárulást is visszavonod, és azok áthelyezését és megszüntetését is kérni fogod.

Majordomus # 2023.04.19. 19:26

Nincs.
A magántulajdonához nem nyúlhatsz.
.
Kérhetnél birtokvédelmet,de itt nem játszik mert 1 évnél régebbi az állapot.
Marad a pör.

Gabry # 2023.04.19. 15:08

Tisztelt jogászok !
Telekhatár vitám és egyben tulajdonjogi vitám támadt a szomszédommal közel 25 év békés egymás mellett élés után .
Új építési telkeken építkeztünk , előbb én , majd miután már beköltöztem , a szomszéd is felépítkezett .
Mikor a villamos közművet vezettettem be , át kellett fúratnom az út alatt , mert a másik oldalon volt a villanyoszlop a bekötéshez .
Mikor átfúrattam az utat és a járda alatt bevezettem a telkemre az áramot a szomszéd megkért , hogy ő is hagy vezesse ugyanott föld alatt az áramot az én telkemen keresztül hogy ne kellessen hosszú légkábelt alkalmaznia .
Mikor az esővíz elvezetéséhez megcsináltam az út menti csapadék aknába a bekötést , megkért , hagy kössön már rá a telkemen lefektetett csőre , mert neki messze volna az út menti esővíz gyűjtő akna . Megengedtem !
A telkemet nekem három felől kellett keríteni . Az utcafront felől nézve balról és a két végét . Itt ez volt az előírás .
A szomszédom tőlem jobbra van , tehát neki a kettőnk közötti telekhatárt kellett keríteni .mivel sarok telke van az egész telket kellett kerítenie .
Én hamarabb megcsináltam a kerítést a telek végén a telekhatárt jelző cövek mellé téve a saját oszlopomat , felőlem szomszédomnak A Az utcafrontra egy épített téglaoszlop került , a járda szélére a földmérők által tett rózsaszín pötty mellé , pontosan .
Mikor a szomszédom eljutott a keritkezéshez , megkért , hogy hagy fogassa már a dróthálóját az én oszlopomhoz , mert neki így egyszerűbb , nincs annyi oszlopa . megengedtem neki .
Mikor az utcafrontnál kellett volna az oszlopom mellé építenie , megkért , hogy hagy építsen már kerítést az én oszlopom mögé be a háza sarkáig -( 4 - 5 méter ) mert neki több okból is nagy szüksége volna arra a területre ami így felszabadul a háza előtt . ( kényelmesebb ki-be állni a két autóval , van egy hosszú utánfutója , azzal parkolni , meg szokott otthon dolgozni , meg a garázs bejáratának ki alakítása miatt nem volna könnyű oda oszlopot építeni ) , ezekhez kellene a hely .
Közöltem , hogy a későbbi problémák elkerülése érdekében csak építsen egy kerítést , ahogy az a tervekben van . Nem akarok később semmin vitázni .
Egy idő eltelte után újból jelentkezett , hogy mégis szeretné , ha megengedném , hogy odaépítsen kerítést újabb számára fontos indokokkal , valamint azzal , hogy a kerítésünkkel harmonizálóan csináltatja meg anyagában , formájában .
mondtam , hogy megbeszéljük a párommal és szólunk , ha megengedjük .
Nem szóltunk ,
De újból szólt hogy neki fontos lenne , mert most még van megfelelő anyag a boltokban .
Végül megengedtük !
Két feltétellel .
Az egyik , hogy a kerítés valóban illeszkedjen a sajátunk jellegéhez !
A másik feltétel az volt , hogy az általa így elfoglalt telekrész nem elidegeníthető , az vitathatatlanul a mi tulajdonunk marad , amíg használja .
Ezután felajánlotta , hogy megveszi azt a területet .
Meg lett neki mondva , hogy nem eladó a terület . Valamint , hogy a terület örökre a miénk marad .
Ha így is akar , csak akkor építsen rá .
Most megöregedtünk , ő is , már nincs szüksége arra a néhány négyzetméterre és kértem bontsa le az engedélyezett kerítést és építsen a saját telkén egyet erre a pár méterre .
Közölte , hogy nem bontja le és nem épít a saját területén kerítést , valamint , hogy az én oszlopom ami mögé épített különben is átlóg az ő mezsgyéjén 20 cm-t .
Szó szót követett , mire mondta , hogy kiméreti a telket . Mondtam , méresse én tudom , hogy szabályosan építkeztem .
Kimérette , véletlenül pont befutottam mikor a földmérő mérte , így beengedtem az udvaromra és mérhette pontosan a mezsgyéket nálam is .
A megkapott mérési lapon egyetlen pont sem volt egyező a térképészeti hivatal által kiadott rajzéval .
Az eltérést tűréshatáron belülinek minősítette a mérést végző cég . Ami náluk 35 cm volt !
Kiszámítottam a telek méreteket a térképészeti hivatal által megadott értékek alapján , meg a földmérő vállalat mérései alapján mindkét telekre .
Az én telkem mindegyik méret alapján alatta volt az építési engedélyen szereplő négyzetméter alatt . ( Hm )
A szomszédom telke mindegyik méret esetében felette volt az építési engedélyén szereplő méret fölött .
Közöltem vele , hogy helyezze át a kerítését , vagy én fogom lebontani és a kocsibejárójára rakni az anyagot mer az az övé !
Erre megfenyegetett , hogy ne merjem mert az az övé , és ahhoz nincs jogom nyúlni és ott fog maradni !
KÉRDÉSEM : VALÓBAN NINCS JOGOM ELTÁVOLÍTANI A KERÍTÉS ANYAGÁT A PORTÁMRÓL ?
Tisztelettel : Gabry

Majordomus # 2023.04.04. 20:17

30.000 ft körül lesz...

anura # 2023.04.03. 21:09

Köszönöm nektek, igen földmeröt sürgetem!

Majordomus # 2023.03.30. 19:03

Ez rendben is van,csak a szomszédot ez nem érdekli. Ez a baj.
.
Földmérő minél előbb....

drbjozsef # 2023.03.30. 05:42

anura,

Pontosabban :

Kerítést építeni főszabályként nem kötelező az OTÉK szerint.

A HÉSZ rendelkezhet erről (mondjuk belterületi, családi házas övezeteknél szokott), hogy kell, ekkor lép csak életbe az a szabály, hogy melyik oldalt kinek kell megépítenie.

Ugyanakkor a saját telkén és saját költségén bárki bármikor építhet kerítést. Teljes egészében a saját telkén kell álljon. Így az, hogy a szomszéd épít valamit, és majd kifizetteti veled, olyan nincsen. Küldd el a picsába.

Hívj minél hamarabb egy földmérőt, és méresd ki a telkedet. A földmérő által leszúrt telekhatárt jelző karókhoz a szomszéd nem nyúlhat, az szabálysértés ha megmozdítja, ez kijelöli a telekhatárokat. Azon belül a saját telke oldalán azt csinál a saját költségére amit akar. A te telkeden pedig nem nyúlhat semmihez, se fához, se kavicshoz, se egy fűszálhoz.

anura # 2023.03.29. 20:55

Köszönöm, ezt a jobb oldalt nem tudtam. Ha gyorsabb lenne nálam ö, és már elkészülne mire a földmérö kijön, akkor már nem szedetik fel vele egy esetleges perben ha kiderül, hogy belóg hozzám? Ö úgy gondolja, mit vagyok oda, az 5000m² telkemböl ha ö 20 cm-t elvenne az semmi. Nekem viszont fontos mert szanálás után valamikor eladni tervezem majd az ingatlant.

Majordomus # 2023.03.29. 20:48

Közöld vele jogy birtokvídelmet kérsz a Jegyzőtöl.
Azért méresd ki a telket,hogy legyen adu a kezedben mire az eljárás elindul.
.
Egyébként az utcafrontról nézve a jobb oldali kerités a te gondod,a baloldali a szomszédé.

anura # 2023.03.29. 20:28

Kedves jogászok, van -e ötletetek, köszönöm. Tegnap vásároltam egy kertes ingatlant, aminek -szemben állva a házzal az utcáról- a bal oldalán ahol a házikó áll, nincs kerítés a szomszéd felé. Ma közöltem a szomszéddal aki egyböl ott termett, hogy új tulajdonos vagyok, a házat renbe fogom hozni. Ö pedig közölte, hogy kerítést épít a jövö héten, és ö nem várja meg míg lebontom a romos melléképületeket amik szerinte a telkére lógnak. Közölte, hogy ez nem is az ö kötelezö oldala, tehát különben is engem illet a kerítés költsége, ami méterenként 4.000,-Ft lesz, (Vad-drótkerítéssel akácfa oszlopokkal), és összesen 120 méter hosszú lesz, ezt nekem kell majd szerinte kifizetni. Két öreg fámat hátul ö már ki is döntött gyökerestöl, mivel szerinte pont ott voltak ahol ö majd kerítést akar húzatni. Kértem, várjon, én is akarok majd kerítést egy rendeset csak nekem most a tetövel kell kezdenem, tekintve, hogy végrehajtási teherrel vettem meg, a végrehajtás tárgya „jó karbantartás“ -ra kötelezés egy adott idöpontig, ami pontosan a csuszkáló cserepek megigazíttatását, és a kémények stabilizálását jelenti. Azok ugyanis át akarnak esni a szomszédba. Legalábbis ö ezzel jelentette fel az elödeimet. Kicsit túlzás de a ház tényleg öreg. Montam örüljön, én rendbe hozom, semmi nem fog átesni hozzá, már beszéltem az építési Hatósággal és a NAV val, hogy jogutód vagyok és tisztáztam mi a teendöm. Kértem, hogy a telek kiméretése nélkül ne kezdjen hozzá kerítéshez, mert ha nem lesz pontos, akkor esetleg utána fel kell szednie. Azt mondta, ö nem méreti ki, ö oda építi ahova ö akarja és most jövö héten építi. Egyébként is szerinte hátrafelé szükülnek a telkek. Mondtam, hogy a térképen az enyém teljesen párhuzamos. Az övé és pár másik valóban szükül. Mi most a teendöm? Ez ki fogja húzni a kerítését az én telkemre, ahol mutatta, az már jócskán az enyém. En kiméretés nélkül nem akarok oda most rögtön kerítést, és kiméretéssel sem azonnal, és az övét sem kívánom kifizetni, amit önkényesen oda épít ahova neki tetszik és fizetni érte annyit amennyit ö ráfog. További tervem az ingatlan szanálása után egy szép normális kerítéssel és beton oszlopokkal az egész telkemet körül keríteni. Megoldás -e az, ha írásban felkérem, ha nem tud várni, akkor kiméretés nélkül ne építsen kerítést, mert ha benyúlik hozzám, akkor fel kell majd szednie. Ha per lesz belöle akkor ez engem védeni fog , úgy gondolom. Hogy hirtelen fizessek ki valamit ami ö szerinte engem illet és amit ö önkényesen egyoldalúan kitalált, az meg szerintem teljesen abszurd. Van valakinek ötlete? Köszönöm.

Majordomus # 2023.03.26. 21:54

Indits pert a bíróságon az elbírtoklás megállapítása érdekében.

Olcsóbb lesz mint a keritést lebontani és újra felépíteni.

tudatlanCs # 2023.03.26. 16:30

Kedves Szakértők!

Az elbirtoklás lehetősége élhet-e a következő esetben?
Lassan 40 éve épült egy kerítés a két szomszédommal határos vonalra (U alakban vesznek körbe). Eredetileg mindkét telek az Önkormányzaté volt, az egyik egy sportpálya a másik pedig egy iskola. Mindenki használta a saját területét mindaddig, míg tavaly az Önkormányzat nem döntött az iskola hasznosításáról, és el nem adta azt az egyháznak. Az eladás kapcsán megjelent földmérők szerint a 40 éves kerítés nem a földhivatal által regisztrált telekhatáron (vonalon) fekszik, az én telkem egy háromszög alakú területet (legnagyobb szélessége kb 80cm) elvesz az iskola területéből, valamint a sportpálya telekhatára is "belóg" a telkemre max 40cm-el.

Ahogy olvastam, az elbirtoklás nem valósulhat meg, ha az önkormányzati terület, amelynek szóban forgó része már lassan 40 éve a telkemen van (25 éve vásároltam az ingatlant) forgalomképtelen, vagy korlátozottan forgalomképes. De vajon egy sportpálya, amit nem az Önkormányzat üzemeltet, valamit egy iskola, amit a megelőző 20 évben sem az Önkormányzat üzemeltetett és fél éve el is adott, forgalomképesnek minősül és így vonatkozhat rá az elbirtoklás lehetősége?

A kerítés elbontása, illetve újraépítése gazdaságilag nem igazán indokolható, tekintve, hogy a kerítés betonból épült, valamint a telkem a talajszint alatt van (mind az iskola, mind a sportpálya területe a kerítés építése előtt fel lett töltve, az én telkem pedig nem), így a kerítés egy támfalon helyezkedik el.

Sajnos nem találtam információt arról, hogy ilyen jellegű önkormányzati tulajdonok milyen besorolás alá esnek és hogy alkalmazható-e rájuk az elbirtoklás. Vagy esetleg lenne más kizáró ok?

Előre is köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2023.03.24. 20:51

Ha tied a kerítés akkor le is bonthatod amit rápakolt.

Vitasugy # 2023.03.24. 10:50

Koszonom valaszokat!!!

Csak azert vagyok ilyen KOCSOG mert 3kert szomszedom van a masik ketto beszall a felujitasba O nem akar. Egyebkent 27.000ft a ra eso szakasz minden koltsege.Ennyit nem akar kifizetni. Nyilvan En kifizetem de akkor bontsa le a szarat amit hozza drotozott-furt engefly nelkul az enyemhez!!!!

nanemaaa # 2023.03.24. 08:26

Hol a telekhatár?
A kerítésen túl vagy innen?

Annak kérdésében, hogy kié a kerítés, közömbös, hogy kinek a telkén áll. Azé a kerítés, aki építette.
Ennek okán tök fölösleges a kérdezőt százezres költségekbe verni a kitűzetéssel.

nanemaaa # 2023.03.24. 08:24

A szomszed radrotozhat e egy fa keritest az oszlopra?
Amíg nem járulsz hozzá, vagy a hozzájárulásodat a bíróság nem pótolja, nem.
A kerites felujitashoz viszont nem akar tarsulni.
Hátsó kerítés esetében a szomszédok megállapodhatnak, hogy azt közösen építik. Ez esetben nyilván a kerítésnek nem kell teljes terjedelmében a saját telken állnia. A közös kerítés fenntartása is közös onnantól kezdve. Amíg viszont ez nincs, marad a birtokvédelmi fülemüle per.

drbjozsef # 2023.03.24. 07:09

Ha telekhataron van akkor radrotozhat es a teglamba belefurhat amibol a keritesem epult?
Az engedélyed nélkül nem.

Vitasugy # 2023.03.24. 06:47

Koszonom a valaszokat!!!!(Majordomus, drbjozsef)

A telekhatart ki kene meretnem ? Mennyi a hibahatar ?

Ha telekhataron van akkor radrotozhat es a teglamba belefurhat amibol a keritesem epult?

Kiszi

Majordomus # 2023.03.23. 20:05

Hol a telekhatár?
A kerítésen túl vagy innen?

drbjozsef # 2023.03.23. 07:49

Vitasugy,

Ha te építetted, akkor a te tulajdonod, nem nyúlhat hozzá.
Ha teljes egészében a saját telkeden áll (tehát nem a telekhatáron), akkor pláne nem. Akkor sem, ha az hátsó oldal, vagy akár csak az ő oldala lenne.

(olyan hogy "közös" csak akkor van, ha közösen meg is állapodtok erről. Ha nem, akkor a hátsónak az egyik felét neked kell felépíteni, a másik felét neki. Már ha egyáltalán kötelező a kerítés építése)

Vitasugy # 2023.03.23. 07:19

Sziasztok

En 58 eve lakom az ingatlanban En epitettem az ingatlant es a keritest is. O utana 22 evvel kesobb epitette az ovet, a keriteset is az o oldalara (amivel nekem semmi bajom )de azokat az En altalam epitett betonoszlopra rogzitett drot kotoszalaggal. En epitettem a keritest , trapez betonoszlop rovidebb fele az en kertem fele nez. A szomszed radrotozhat e egy fa keritest az oszlopra?

A kerites felujitashoz viszont nem akar tarsulni. Hatso kozos keritesrol van szo? Koszi a segitseget.

nanemaaa # 2021.12.06. 08:36

Sajnos gyakori probléma, hogy már tető alatt van a ház, amikor az építtető megteszi a bejelentését. Ennek oka, hogy ha utána gyorsan megkéri a hatósági bizonyítványt az épület elkészültéről, akkor elkerülheti, hogy az építésfelügyelet építés közben ellenőrizni tudja, és esetleg szabálytalanságokat tárjon fel. Mondjuk az elég ritka, hogy ha már szinte kész épületet jelentenek be, akkor a tervező nem tudja lerajzolni a telepítésnek megfelelően a helyszínrajzot.
Ugyanakkor az egyszerű bejelentésről szóló 1551/2016. (VI.13.) Kormányrendelet szerint:
4.§ (3) * Ha az egyszerű bejelentés a saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg, akkor az építési tevékenység *

  1. építési napló vezetése és az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérés bejelentése,
  2. tervezői művezetés, valamint
  3. tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

nélkül végezhető.

Magyarán ha valaki tesz egy egyszerű bejelentést családi házra, utána azt épít amit akar, mert nem kell semmiféle eltérést bejelentenie, nincs e-napló vezetési kötelezettsége, így a módosított terveket sincs hová feltöltenie. Elegendő lesz az építtetőnek majd az épület elkészültének igazolását kérő hatósági bizonyítvány iránti kérelemhez csatolnia egy magvalósulási tervet.

A klíma kérdés akkor lehet kérdés, ha telekhatáron álló határfalra helyezik ki a kültéri egységet. Szabadon álló épület falára bárhová kihelyezhető a kültéri.

rozmark # 2021.12.04. 14:11

A szomszédos telek meglehetősen nagy, egy lakóingatlan állt rajta. Aztán 2021. márciusában elkezdtek rajta egy másik lakóingatlant is építeni, mely a mi kertünk benapozását hátrányosan érinti. Az építkezés tényét családi fotók bizonyítják, látszik a háttérben az épülő ház, a fájlok a Google felhőbe azonnal felkerülnek telefonjainkról. Most tudtam meg, hogy a bejelentett építkezéseket bárki lekérheti az ÉTDR rendszeren keresztül: két furcsaság akadt: a bejelentés dátuma 2021. augusztus, amikor már a tető is fent volt! A másik: a ház nem oda épült, ahová bejelentették, hanem kb. 15 méterrel odébb!!! Azaz a bejelentéskor a ház már nem ott állt, mint ahol a tervdokumentáció mutatta! Ha a benyújtott tervek szerint készül el, benapozásunkat sokkal kevésbé érintette volna. AZ ÉTDR-ben nincs nyoma, hogy bármilyen változatást hivatalosan jeleztek volna. (De lehet, hogy ha volt is ilyen, ott nem látszik...) A benapozáson kívül azonban a fő probléma, hogy a felénk néző homolokzatra klíma kültéri egységek kerültek, mely az eddigi csendes kertvárosi udvarunkon elég zajosnak hatnak! (gondolom, most megy a próbaüzem, vagy szárítják velük a frissen festett falakat.) Mi a teendő? Szabálytalan kivitelezés, és bontsák el az egészet vagy birtokvédelem a klíma miatt, stb. Az új szomszédot még nem láttam, kapcsolatba lépni hivatalosan nem tudok vele, de előtte amúgyis tudni szeretném, ki mellett áll a jog! Nem szeretnék rossz szomszédi viszonyt, de balek sem szeretek lenni, akivel bármit meg lehet csinálni!