Sziasztok!
Kérlek, segítsetek javaslattal/tanácscsal egy kérdésben.
A szomszéd 2018-ban elkezdett kerítést építeni,de a 30 éve birtokolt és általam karban tartott (+ telekadót is én fizetem utána) területemre építkezett és elvett 80 cm-t belőle (az övé több hektárnyi terület). A kiméretésre engem nem hívott meg, nem adott át semmilyen értesítést. Birtokvédelem iránti kérelem be lett adva a helyi jegyzőhöz kétszer, de mindkét esetben elutasította, mivel telekhatár-vitáról van szó, így birósághoz kellett fordulnom. Ez meg is történt és a telekhatár-vita idején húzta fel a betonkerítést, amivel 80 cm-t elkerített az én területemből is.
A vonatkozó törvény szerint tilos telekhatár-vita esetén kerítést építeni, majd ha a bírósági ügy lezárult volna, csak az után építkezhetett volna. Beadtuk a bíróságon a birtokvédelmi keresetet, de azt a bíróság elutasította, mivel én azt nem mérettem ki. (A szomszéd kb. 20-30.000,- forintot fizethetett a nem hivatalos kimérésért. Nekem a hivatalos kiméretés 150.000-be került volna.) Jelenleg a telkem egy betonoszlop + drótkerítés kombóval van körbekerítve, amit még az előző tulajdonos építtetett kb. 30 évvel ezelőtt (én már így, ebben a lekerített állapotban vettem meg tőle 1998-ban).
Kérdésem: a jelenlegi kerítésemet lebonthatja csak úgy a szomszéd? Mert ez a terve, hogy lebontja és egy teljesen zárt betonkerítést húz fel helyette, amit már megkezdett azon a területen, amit feljebb vázoltam.
Azt a részt, amivel 80 cm-t lekerített a területemből is akkor építtette, amikor nem voltam otthon és nem tudtam megvédeni a területemet a jogtalan kerítés építéstől. Gondolom a meglévő kerítésemet is így tervezi lebontani és nem szeretnék arra hazaérkezni, hogy bármi módon hozzányúlt a kerítéshez, vagy le/megbontotta azt.
Köszönöm