A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Garfield28 # 2016.09.25. 18:58

Sziasztok, újra kérdeznék... Miután a szívességi lakáshasználó rokonomat sikerült kitenni a lakásomból, néhány műszaki dolgát ott hagyta, hogy majd később elvinné. Viszont a távozása után több tízezer forint rezsitartozást hagyott rám. Visszatarthatom-e a nálam hagyott dolgait amíg nem fizet? Vagy ebben az esetben is csak neki van joga a cuccához, de nekem nincs jogom a rezsipénzhez?

MajorDomus # 2016.09.25. 19:06

Igen

Garfield28 # 2016.09.26. 04:36

Az igen az arra érvényes, hogy nekem van jogalapom a cuccainak a visszatartására? Mert meg lettem fenyegetve, hogy rendőrrel fognak kényszeríteni a lakás kinyitására, és a dolgok átadására...

lutyo # 2016.09.26. 18:45

Üdvözlet Mindenkinek!

Érdekes helyzetbe kerültem. Kiadtam a házamat két férfi bérlőnek. Be is költöztek, effektív 2 hetet használták a házat, de fizettek rendesen az első 3 hónapban. Majd 3 hónap után eltűntek, próbáltam velük kapcsolatba lépni, további bérleti díj, rezsi költségek stb. megfizetése miatt, de hiába. Szemlét tartva a ház garázsában egy kiborult kartondobozból kb. 15 darab használaton kívüli mobiltelefon, egy tucat lakáskulcs és számos végrehajtói levél hevert a földön. Többszöri próbálkozásra a telefont nem veszik fel, E-mailre nem válaszolnak. Az ingatlanban szinte mindent otthagytak: ruhák, személyes holmik, hobby felszerelések, kerékpár, egy német rendszámú öreg Mercedest is stb. Már 3 havi bérleti díjjal és rezsi, valamint kertápolási költséggel tartoznak. Mit lehet ilyenkor tenni?
A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.09.26. 19:28

A garázsban 30 napig megőrződ, aztán kidobtak, a lakást meg kiadod.

Saját érdekedben szólj a rendőröknek,
Lehet hogy betörésböl származnak a mobilok. Utólag te kerülsz kellemetlen helyzetbe ha nyomozás folyók, jobban jársz ha bejelented, akkor a rendőrök elviszik leltározás után az összes cuccot, és nincs rá gondod. Jelentsd be hogy eltűntek és betörőkre gyanakszol. Minden gondodat megoldják.

lutyo # 2016.09.26. 19:58

Ok a kulcsok miatt lehetnek betörök a igaz. De én inkább arra gyanakszom hogy éjjel távoznak a ingatlanokból fizetés nélkül és a kulcsokat magukkal viszik, egyik országból a másikba. Nem könnyű az elszállitás se kb 2kamionyi ruha van meg cucc és érthetetlenül rengeteg lepedö.

MajorDomus # 2016.09.27. 18:46

A 15 mobilt meg az utcán találták?!

lutyo # 2016.09.27. 19:11

Na igen, nyilván nem az utcán találták. :-). De van ott még jó pár autórádió, számos dísztárcsa, sőt még kormánykerék is. Nem beszélve, hogy van kb. 100 darab OBI-s kartondoboz, amikben isten tudja mi van.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.27. 19:51

T. lutyo!

Irány a Rendőrség és nem tovább, majd ők lenyomozzák a csomagok eredetét.

janomano14 # 2016.09.29. 08:51

Üdv!Érdekes helyzetbe kerültem nem tudom van e rá jogi vagy egyéb segítség.A helyzet a következő:Adott egy családi ház mely jelen esetben a szülői ház.Öten lakunk itt évek ota testvérem családja,ketten a párommal és édesanyám.A köztünk levő viszonytestvéremékkel eléggé megromlott és emiatt más faluban vettek házat 5 évvel ezelőtt.A kérdésem az lenne hogy azt a bizonyos házat amit vásároltak újítják mióta megvették és közben a szülői házat szépen lassan leélik és nekem ez komoly költségeket okoz melyet természetesen nem térítenek meg.A másik hogy miattuk már a szomszédokkal és ismerősökkel is megromlott a viszonyunk.Aelújítást minden féle kreált és valótlan okkal húzzák halasztják igy rajtunk élősködnek mindíg pedig a ház állapota ugy áll hogy költözhető lenne.Sajnos az a baj hogy a szülői házban tulajdon része van ami ház negyed része az övé, igy joga is van itt élősködni.Ha valaki tud valamilyen megoldást hogy rá tudjuk bírni őket a költözésre azt megköszönném.

Anna_ # 2016.11.24. 12:16

Tisztelt Szakértők!
Régóta bújom a jogszabályokat, de nehéz kiigazodnom a jogi útvesztőben, ezért szeretném segítségüket kérni.
Két hónapja adom ki a lakásomat. Bérleti szerződést kötöttünk, mindenről nyugtát adok. Bérlőm szerződésszegést követett el, mivel dohányzott és kutyát tartott a lakásban. Sikerült tetten érnem, miután a szomszédom értesített, aki jelen volt, tehát tanúsíthatja. Az elkövetéskor mondtam a bérlőmnek, hogy költözzön ki. Ő egyetértett és ígéretet tett erre. Két hét múlva már meggondolta magát. Kérdésem, mit tehetek és milyen következményekkel? Nincs bejelentve és nem is tud bejelentkezni, erről nyilatkoztam az önkormányzatnál.
Írtam neki ajánlottan, tértivevénnyel egy felmondást, 8 napot határidővel.
Jelenleg a nevemen lévő internetet és tv-t felmondtam, azt kikötötték. Ő a saját nevére visszakötette. Én elvágtam a lépcsőházban lévő kábelt.
Azt tervezem, hogy leltárba véve az ingóságait, elszállíttatom, majd lecserélem a zárat, felszerelek riasztót. Ezzel birtokháborítást követek el? Annak mik a következményei rám nézve? Érdemes a leltárfelvételt közjegyző vagy hatóság előtt elvégezni? Ha feltöri a zárat, az betörésnek számít? Ha az ingóságai között van a szerződés és a nyugták, akkor tud bármit tenni, amivel igazolja, hogy nem önkényes lakásfoglaló? Milyen egyéb lehetőségeim vannak az évekig tartó pereskedésen túl? Ha leszerelem a bejárati ajtót vagy az ablakokat (karbantartás), vagy beköltöztetem az oda jelenleg is bejelentett anyámat, netán én bejelentkezem, az segít valamit rajtam? Hatósági segítséget lehet kérni?
Bocsánat, hogy ilyen hosszú lett.
Köszönettel,
Anna

Rexor # 2016.11.24. 12:41

Hacsak nem közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződést kötöttetek akkor bírósági eljárás nélkül nincs rá lehetőség, hogy a lakás elhagyására bírd a bérlőt hacsak magától ki nem költözik.

MajorDomus # 2016.11.24. 21:03

Rexornak igaza van.

Törvényesen nem tudod megoldani másként.

Ezért okosan kell. Mondjuk felújítási munkálatokat kezdesz, elektromos hálózat cseréje, ahol a villanyóra majd áprilisban érkezik.
Ablakok cseréje, most kíszedve, majd márciusban jön az új.

Anna_ # 2016.11.24. 23:22

@MajorDomus
Ha leszedem az ablakot, beázik. Ha kikapcsoltatom a villanyt, átíratja a nevére és visszakapcsolja. Amúgy is 2006-os háznál nehéz indokolni a karbantartást. Másrészt birtokháborítás, így a jegyző államigazgatási eljárásban kötelez az eredeti állapot helyreálltására. „akit birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. Ebben az esetben a jegyző nem vizsgálja a birtokláshoz való jogot, kizárólag a birtoklás ténye alapján dönt, azt nézi, hogy fennállt-e a birtokállapot és azt megzavarták-e.”
A jogos önhatalom lehet a legális megoldás.

Szomorú örökös # 2016.11.25. 05:43

Anna_
Ha te szerződés szegés miatt felbontod vele a bérleti szerződést és erről tájékoztatod a villany-szolgáltatót, akkor vajon hogy fogják a nevére írni a villanyt? Eleve mindkét félnek jelen kell lenni a villany-szolgáltatás átírásakor, hiszen neked le kell mondani ahhoz, hogy neki átírják. Ha minden kötél szakad, akkor szereltess fel kártyás mérőt és korlátozd a fogyasztását.

Az is furcsa kicsit, hogy mint jogcím nélkül ott lakónak hogy is köthették be az internetet. Nem ellenőrizték, hogy neki semmilyen jogalapja nincs ehhez? Én annál a szolgáltatónál is próbálkoznék, hogy a jogsértést jelezzem nekik, mivel nagy valószínűséggel ott is a bérleti szerződést lobogtatta, de arról mélyen hallgatott, hogy azt már a tulajdonos felmondta.

Ha kicseréled a zárat és elszállítod hiánytalanul az ingóságait onnan egy jelzett helyre (ahová nyilván már nyilván be kell engedned) akkor amennyiben az illető törvényesen akar eljárni, kénytelen elindítani a jegyzőnél az eljárást. Ha erőszakkal felnyitja a lakást és visszaköltözik, azzal maga alatt vágja a fát, mivel az ugyanúgy önhatalomnak számít.

Szerintem törvényesen is törhetsz rendesen borsot az orra alá,
hogy a végén önként és dalolva távozzon inkább a lakásból és vége legyen.

Anna_ # 2016.11.25. 08:10

@Szomorú Örökös
Szerintem itt van a kutya elásva: "a jegyző nem vizsgálja a birtokláshoz való jogot, kizárólag a birtoklás ténye alapján dönt"
Tehát ha én bármi módon zavarom a birtoklásban, akkor a jegyző engem kötelez az eredeti állapot visszaállítására. Azt nem vizsgálja, hogy felmondtam-e a szerződést, vagy volt-e egyáltalán szerződés. Csupán azt, hogy ott lakik-e.

Szomorú örökös # 2016.11.25. 17:35

Anna_
Én nem a jegyzőről beszéltem, hanem a szolgáltatóról, akinél gyakorlatilag jogellenesen, a te hozzájárulásod nélkül köttetett be szolgáltatást. Az, hogy ott lakik, még nem jogosítja fel, hogy önállóan internet vagy villany-szolgáltatást rendeljen oda, mert ráadásul ha nem fizeti, akkor azt is rajtad fogják bevasalni, mivel nem személyre, hanem lakcímre szól a szerződés hatálya, tehát simán akár a tartozást jelzálog formájában akár az ingatlanra is terhelik simán szerintem.

MajorDomus # 2016.11.25. 18:28

Anna

A hezitálás nem vezet sehova.
Te most őnmagadnak magyarázkodsz, hogy miért nem csinálsz semmit!

Élj a tulajdonosi jogaiddal!

A birtokban nem haborgatod, csak a körülményekben.
Bemész az internetszolgáltatóhoz és lemondod a szolgáltatást. Leadsz egy nyilatkozatot, hogy arra a címre csak te köthetsz szerződést. Az áramszolgáltatási szerződést felmondod és leszerelteted a villanyórát. Ennyi elég lesz.

Anna_ # 2016.11.26. 21:36

@Szomorú örökös
Ha jól tudom, a közműveket ha átírja a saját nevére, a felmerülő tartozást első körben rajta, azaz a bérlőn, de ha nem sikerül, akkor a tulajdonoson hajtják be. A kártyás óra nem rossz ötlet, bár aki gátlástalan, az feltöri a plombát és áthidalja az órát. Annak költségét is nekem kell fizetnem, ha rajta ne tudják behajtani. Amúgy beszéltem két szolgáltatóval is: ELMŰ, ott azt mondták, hogy ha bemutatom a felmondásról a papírt, akkor visszaírják a nevemre. A UPC pedig azt mondta, hogy 30 napnál nem régebbi tulajdonilappal igazolva a tulajdonosi helyzetemet + a felmondással, megszüntethetem a szerződését.

Anna_ # 2016.11.26. 21:46

@MajorDomus
Nem akarok fejjel menni a falnak. Legalább tetteim következményeivel szeretnék tisztában lenni. Amúgy tettem lépéseket: elvágtam a lépcsőházban a kábeltv kábelét, így internete sincs. Bizonyítani nem tudja, hogy én voltam. Beszéltem két szolgáltatóval is.
25. § (1) Eljárási költségek a birtokvédelmi eljárásban:

1. az eljárási illeték,
  2. a tolmács, valamint jelnyelvi tolmács közreműködési költsége,
  3. a helyszíni szemlével jogszerűen okozott kárért járó kártalanítás összege,
  4. az eljárásban közreműködő rendőrségnél felmerült költség,
  5. az iratbetekintési jog gyakorlásával kapcsolatos költség,
  6. jogszabályban meghatározott, az a)-e) pont alá nem tartozó eljárási költség.

(2) A jegyző az eljárási költségek viselésére kötelezi

1. a kérelem elutasítása esetén a birtokvédelmet kérőt,
  2. birtoksértést megállapító döntés esetén a birtoksértőt.
Szomorú örökös # 2016.11.27. 05:41

Anna_
Az ötletek mindenképp jók. Én úgy gondolom, hogy mindenképp a törvényes út a járható egyedül, azaz a szolgáltatókon keresztül törsz borsot az orra alá egészen addig, amíg csak lehet. Internet ügyben azért szétnéznék a helyedben, hogy ki az, aki még ott kábeles szolgáltatást tud neki nyújtani és ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy a felmondás után átmegy másik szolgáltatóhoz, akkor oda is be kell menni lemondani. Sok macera, de előbb-utóbb hidd el, bele fog unni és ezen ügyekben nem tehet semmit még a jegyző sem, mert ezzel nem te akadályozod a folyamatos internet szolgáltatást - így nincs birtokvédelmi ügye sem emiatt - hanem a törvény alapján nincs rá joga, hogy oda önhatalmúan bármilyen szolgáltatást megrendeljen.

Villanyszolgáltatás ügyében azt javasolnám, hogy amennyiben lehetséges, zárd le a villanyóra szekrényét úgy, hogy ahhoz ne tudjon hozzá férni. Nálam pl. a szomszéd az, akinek special már évekkel ezelőtt számla-nemfizetés miatt elvitték a villanyóráját, viszont egyszer-kétszer belebabrált az én villamos hálózatomba az én mérőórámnál mindenféle mondvacsinált okokra hivatkozva. Na ekkor én bizony lakattal lezártam és annyi! Rohadtul nem érdekelt a sirámja, elhajtottam. Sőt mivel az ő valamikori mérőhelye is ott volt az enyém mellett, azt a szekrényajtót is belülről rögzítettem, nehogy ki tudja nyitni és azon keresztül esetleg belenyúljon ismét. Azóta nyugi van, csakis én nyúlhatok hozzá, akinek szolgáltatás-előfizetése van rá.

Egyébként nekem ezzel a szomszéddal víz-problémám van - már írtam másik topikban róla - mert bár van egy almérő nála felszerelve, nemfizetés miatt arra is felmondták neki a szerződését és azóta nekem kell az ő elhasznált vizét is fizetnem, ha nem akarom, hogy az enyémet is korlátozzák (enyém a bejövő főmérő). Egyszer pár éve én is megtettem, hogy kiástam a csatlakozását és szimplán levágtam a csövét a vezetékről. Mivel annyira buta, hogy eszébe se jutott törvényes utat választani, 3 hónapig víz nélkül élt. Akkor kiásta és visszakötötte, aztán ebben maradtunk. Nyilván nagyon elegem van már belőle, hiszen ez az állapot 2012 tavasza óta tart, de szerencsére nem nagy fogyasztó, így elviselhető 2 havonta az a kicsi pénz, amit fizetek helyette. Egyszer csak megoldódik ez a történet is végre. Egy dolgot viszont egészen biztosan ez a példa is mutat: a törvénytelen megoldás sohasem vezet megoldáshoz, csakis újabb problémát szülhet.

Szomorú örökös # 2016.11.27. 05:50

Anna_
Egyébként még egy lehetőség, ami MajorDomus ötlete alapján jutott eszembe. Komolyan gondolkodtam anno én is egy alkalommal, hogy egy a tiédhez hasonló renitens bérlő orra alá úgy akartam borsot törni - akivel szerencsére azóta rendeződtek a viszonyaink és már nincs szükség szankciókra - hogy a mérőóra utáni első kisautomatánál kikötöm a vezetéket, elrejtem valahogyan leszigetelve, majd visszadugom rá a burkolatot, mint ha mi se történt volna. Ezek után hiába kapcsolgatja, nem tudja visszakapcsolni az áramát, így gyakorlatilag áram nélkül maradna. Ha nálad ez a lakáson belül van, akkor az nagy gáz, mert ott ezt nyilván nem tudod megvalósítani. Ha viszont van lakáson kívül is automata, ami plombázatlan, mert nem az ELMÜ területén van, akkor bizony ott a lehetőség. Persze azért nyilván én szakemberként ezt szakszerűen megcsinálom, neked mindenképp szakember közreműködését javasolnám. :-)

zeleibence # 2016.11.27. 09:37

Tisztelt kollégák!!

Bár magam is jogász vagyok, mivel nem polgárjogi területen mozgok, olyan akadályokba ütköztem egy ügyemmel, amit talán egyszerűen meg tudtok válaszolni.

Társasházban lakom, aminek a tagjai a két épületben élő lakások tulajai. Azaz a kisebb épületben egy albetét van, ez egy önkormányzati ház.
A gyakorlatban a bérlő ezt nem lakja, korábban másokat is beleköltöztetett, de mivel az önkormányzat bérleményellenőreit elég gyakran hívogattam, most üresen áll. Gyakorlatilag hétvégi telekként használja, illetve télen néha jön befűteni hogy ne penészedjen.

Az ingatlan rossz állapotú, 6 évvel ezelőtti statikusi szakvélemény szerint "középtávon bontandó". (Korábban volt egy másik önkormányzati épület is, aminek beszakadt a teteje, ezt követően bontották). Az önkormányzati vagyonkezelő kérdésünkre azt mondta, hogy őt nem köti a szakvélemény, és igaz, hogy 30 éve bontási engedély volt rá folyamatosan, a nemzeti vagyon védelméről szóló törvény miatt, illetve amúgy sem fogja elbontani.

A rendőrségen feljelentést tettem csalás miatt, hiszen nyilvánvalóan megtéveszti az önkormányzatot, mivel tévedésben tartotta, hogy ott ő lakik, pedig éveken át más lakott benne. A rendőrséget ez nem érdekli, gyakorlatilag az önkormányzati vagyonkezelőnek is mindegy. A bérlő jogosult ott lakni, tehát nem is köteles ott lakni.

Az épület kapcsán jeleztem az alapvető jogok biztosának is, hogy a rossz állapotú, penészedő épület miatt szükségtelenül károsodik az egészségünk, de mivel ez az önkormányzat ingatlanát érinti, nem szerettek volna beleszólni.

Mivel a történet zuglóban van, érthető, hogy a vagyonkezelőnek papíron jól néz ki bármilyen ingatlan, valószínűleg ezért nem szeretne bontani. A korábbi ingatlanra ugyanúgy fizeti a közös költséget, viszont mivel jelenleg nincsen pénze zuglónak, újat nem fog építeni, a telken levő tulajdoni hányadot viszont kész értékesíteni akár a tulajdonostársaknak.

Tehát az a nagy kérdés, hogy hogyan tudnám egy 30 évig bontás alatt álló rossz állapotú, statikai szakértő által is megerősítetten bontandó épült elbontatását elintézni, ha a tulajdonos zuglói önkormányzat erősen ellenérdekelt.

Másik kérdés, hogy mit tudok kezdeni a bérlővel. Valószínűleg amíg fizeti a bérleti díjat, függetlenül attól, hogy ott van-e, semmit...

MajorDomus # 2016.11.27. 12:00

Sz. Örökös
Ha szakember vagy, miért nincs annyi eszed, hogy az elmenő vezetékbe teszel egy alátétet szűkíteni vagy egy tárcsát amivel lezárod a csövet. Arra vigyázz, hogy az órától MIN.1 méterre legyen, ha még ontja, mindkét irányból jön a víz és nem jön rá.

MajorDomus # 2016.11.27. 12:09

zeleibence

Sehogyan
Semmit

Az épület penészesedése csak a lakáson belül veszélyes az téged nem fenyeget.
A bérlővel nincs konfliktusod, fizeti a bérleti díjat, a tulajdonos meg a közös költséget.
Odajár befűteni hogy ne legyen penész! Akkor mi a gondod?

Tényleg nem értem.

Vedd meg az ingatlant. Pont.