A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


offjozsi # 2018.09.06. 07:40

nonolet

Köszönöm szépen!

offjozsi # 2018.09.06. 07:55

Még egy olyan kérdés jutott eszembe, hogy ez a bizonyos "kilakoltatási moratórium" csak bankonkra vonatkozik, vagy ilyen esetekre is? Tehát, ha nem hagyja el az ingatlant, október végéig (?), akkor már csak jövő tavasszal lehet "kitenni"?
Köszönöm!

drbjozsef # 2018.09.06. 10:39

Az állam erőszakmonopóliumát felhasználva, csak a moratórium után. Vagyis a hatóság nem fog segíteni a kilakoltatásban. Saját hatáskörben meg nem jogszerű, ugye.

Koffein # 2019.01.18. 18:09

Szép estét!

Adott egy család (60 körüli közmunkás anya, korban hasonló hivatalosan munkanélküli, de feketén dolgozó apa, és a 30 körüli droghasználó, munkanélküli "gyerek", mind a hárman alkoholisták és dohányoznak is), akik albérletben élnek, a főbérlővel korábban olyan szerződést kötöttek, amennyiben nem fizetik a bérleti díjat, azonnali hatállyal ki kell költözniük, a kauciót már lelakták és több havi elmaradásuk van, mind a bérleti díjjal, mind a közüzemi számlákkal, mind a közös költséggel, a lakásban komoly károkat okoztak (pl.: beszakították az egyik falat, letépett ajtó, etc.). A főbérlő a továbbiakban nem tudja megoldani, hogy helyettük fizessen. A lakók ideiglenesen vannak bejelentve és az adott várostól ~20km-re van egy saját tulajdonú házuk, ez az állandó lakcímük is, azonban állításuk szerint ide (meg nem magyarázott okból) nem költözhetnek. A főbérlő mindenképpen szabadulni akar tőlük, a türelme véget ért.
Ilyen esetben ki lehet-e lakoltatni az albérlőket, akár akaratuk ellenére? Esetleg van-e valamilyen mód, hogy a tartozást behajtsák rajtuk?

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2019.01.18. 18:32

Kilakoltatni?
Kivel?

ha közjegyzői okiratba van foglalva a szerződés,azonnal felmondható és kiürithető,ha nem,akkor kilakoltatási per.
két év,

Koffein # 2019.01.18. 18:46

Értem.
Az kivitelezhető, hogy amíg házon kívül tartózkodnak, kipakolja a főbérlő a cuccaikat a zárt folyosóra és lecserélje a lakáson a zárat? Vagy ennek van valamilyen jogi akadálya? Elvileg a szerződés alapján már nem bérlők, hiszen nem fizetnek az ingatlanért.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.18. 19:11

Van.

drbjozsef # 2019.01.18. 19:24

Koffein,

Olvass vissza itt pár oldalt, már az is elég lesz, hogy képbe kerülj. Jogcímmel lakott ott, felmondott szerződéssel is megilleti a birtokvédelem, ha nem fizet semmit, akkor is. Sajnos. Ha nem volt közjegyzővel záradékoltatott szerződésetek, akkor jogszerűen csak lakáskiürítési perrel tudod kilakoltatni. Sajnos ez több hónap.

efi99 # 2019.01.18. 19:26

Közműveket azonnal lekapcsoltatni.

MajorDomus # 2019.01.18. 20:35

A ,,lakbér,, nem fizetése nem jelenti a szerződés megszűnését! az csak az indoka!

SolnesM # 2019.01.19. 09:07

Koffein !!
legalább 3 x előfordult, hogy főbérlő. nem az a bérbeadó, nagy valószínűséggel a tulaj.
Társasházi lakás lumpen életvitelű egyénekkel.
csak jogi úton megszabadulni tőlük reménytelen. A magyar jog töketlen, impotens ezen a területen.
Az első javaslat amit korábban írtak :
Közműveket azonnal lekapcsoltatni.
nem ...tatni hanem lekapcsolni... kivétel a víz, habár azt is lehet radikálisan szűkíteni.
A főbérlő a továbbiakban nem tudja megoldani, hogy helyettük fizessen.
Miért eddig fizetett ?? Nagy kár ! Nem elég neki az okozott lakás kár ??
A jogi úttal párhuzamosan magán akciókkal lehetetlenné tenni az ott létüket. Habár a lumpeneknél ez felettébb nehéz.

SolnesM # 2019.01.19. 09:12

drbjozsef a ….. laikus.
Ok. birtokvédelem !!
De szerintem azt kérni is kell , annak van egy eljárásrendje. Vagy tévedek ??
Mint írtam a közműveket csak ritkán hosszú idő után kapcsolják ki.
De lehet úgy irányítani a dolgokat, hogy azok maguktól is használhatatlanná váljanak.

Koffein # 2019.01.19. 11:26

Köszönöm a válaszokat!

Azt hiszem, akkor végül csak a párommal (tűzoltó) és néhány kedves biztonsági őrként dolgozó barátjával megyek el beszélgetni velük arról, hogy költözzenek ki. (Ezt szerettem volna elkerülni, de akkor csak ez maradt.)
A tartozásukat, meg a javítási összegeket, meg megpróbálom hivatalos úton behajtatni.
Ha ez sem válik be, akkor mivel a lakás az én tulajdonom, ezért az összes ott lévő bútort, gépet (tűzhely, mosógép, hűtő, bojler), egyebet, ami az enyém elhozom, az órákat meg leszereltetem és utána megindítom a pert is ellenük.

rigoz # 2019.01.19. 11:56

Tisztelt Koffein!

Ez utóbbit sem kellene erőltetni, különösen a tűzoltó ismerőst, mert az Ő esetében ez könnyen lehet hivatali visszaélés, illetve hivatalos személy által elkövetett erőszak is lehet, nemcsak önbíráskodás és kényszerítés, ami jóval többe fáj, mint egy polgári személy részéről ugyanezen cselekmény, függetlenül attól, hogy szolgálaton kívül követte-e el vagy sem, hiszen hivatásos rendvédelmi állomány tagjának minősül.

A közszolgáltatások felmondása (amennyiben Ön fizette) és a saját dolgok elhozatala viszont lehet lehetséges és legitim ellehetetlenítő intézkedés.

A perben egyébként lehet kérni ideiglenes intézkedést, amelyről a bíróság 8 napon belül köteles határozni.

A kiürítési pernek viszont előfeltétele, hogy a felmondó nyilatkozat közölt legyen vagy ahhoz kézbesítési vélelem fűződjön.

Ezt ajánlott az ingatlan címére és a bérlő(k valamelyikének)nek címzett tértivevényes levélben, írásban közölni.

Emellett szükséges foganatosítani a kényszerkijelentést is, amit az ingatlan helye szerint területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) kormányhivataltól lehet kérni.

drbjozsef # 2019.01.19. 13:31

A közszolgáltatások felmondása (amennyiben Ön fizette) és a saját dolgok elhozatala viszont lehet lehetséges és legitim ellehetetlenítő intézkedés.

Ha rendes bérleti szerződéssel lakott ott, akkor ezek a birtokvédelembe természetesen beletartoznak. Simán visszaállíttatják az ő költségén.

A jogi út hosszadalmas és költséges. (aminek a végén a költségek behajthatók, ha van honnan).
A nem jogi út gyorsabb lehet, viszont jogi kockázatokat rejthet.

Mindenki szabadon dönthet, mit reszkíroz meg.

gerbera317 # 2019.01.19. 14:03

az Ő esetében ez könnyen lehet hivatali visszaélés, illetve hivatalos személy által elkövetett erőszak is lehet
Ez erős túlzás. Ugyanakkor való igaz, hogy közszereplőknek, bizonyos hivatalt viselőknek, egyenruhás testületekben szolgálóknak a magánéletükben is tartózkodniuk kell minden olyan magatartástól, ami megingathatja a hivatásukba vetett közbizalmat és tiszteletet.

rigoz # 2019.01.19. 14:32

@drbjozsef: A közszolgáltatások (víz, villany, fűtés, gáz stb.) is??

Hát azt a bérlő saját jogán újrakötheti amúgyis, Ptk. szerint amúgy meg - eltérő megállapodás hiányában - a bérlő lenne köteles fizetni, amíg használja az ingatlant...

@gerbera317: A hivatali visszaélés lehetséges egyik elkövetési magatartása a hivatali helyzettel, a hivatalos személyi minőséggel való egyébkénti, jogtalan előny megszerzésére vagy hátrány okozására irányuló magatartás.

Ilyen lehet álláspontom szerint az is, ha valaki a hivatalos személyi minőségéből eredően más javára/kárára fenyegetőzik, fitogtatja az erejét vagy a jogosultságait...

Ha meg egy hivatalos személy munkakörén kívül alkalmaz erőszakot, az meg nyilvánvaló, hogy nem vonható egy tekintet alá egy átlag polgári, civil személy ugyanolyan cselekményével, hiszen akarva-akaratlanul is azonosítják általa azt a hivatalos szervet is a cselekményével, amit amúgy munkakörében eljárva képvisel(ne)...

vierzo # 2019.01.19. 14:42

Kedves Fórumozók! Érdeklődnék, hogy bérbeadó szempontjából melyik a nagyobb biztonság, a szerződés nélkül kiadni a lakást vagy szerződéssel és a közjegyzőhöz elmegy a bérlő szerződéssel és vállalja a kiürítést felmondás esetén?

Olvasgatom vissza a hozzászólásokat, és elbizonytalanodtam.

Mert az alapján nekem úgy tűnik, hogy szerződés nélkül jobb a bérbeadónak, mert akkor csak szívességből lakik benn a bérlő és könnyebben kitehető nem fizetés esetén. ...

Koffein # 2019.01.19. 15:29

Valamit félre értettetek! Nem megveretni akarom őket, nem is fenyegetni, csak a jelenlétük kellően nyomasztó lenne, de nem akarom, hogy a párom bajba kerüljön miattam.

Akkor hétfőn megyek az ügyvédemhez megbeszélni, mit is lehet tenni velük.
Ha az órákat ki nem is köttethetem, elvileg kártyásra saját kérésre is lecseréli a szolgáltató (villany, gáz), és arra senki nem kötelezhet, hogy töltsem fel a kártyát helyettük, mert nekik épp nincs rá pénzük.

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

Szomorú örökös # 2019.01.19. 15:47

Koffein

Ha az órákat ki nem is köttethetem, elvileg kártyásra saját kérésre is lecseréli a szolgáltató (villany, gáz)

Persze, ahogy kicsengeted a tartozásukat a szolgáltatók felé, másként nem megy.
Mint ha írtad volna, hogy közüzemi tartozásuk is van ugyebár, gondolom mindkét szolgáltatónál.

rigoz # 2019.01.19. 17:20

@ koffein:

Nem akarom elkeseríteni, de Én is úgy tudom, ahogy Szomorú örökös topiktárs írta, hogy az előre fizető mérő csak akkor szereltethető fel, ha a lejárt esedékességű tartozások rendezésre kerültek, ráadásul annak külön költsége van.

Mértékétől függően megfontolandó lehet a bevállalás, majd FMH-val való rájukverés, vállalva a benyelés kockázatát is, annak érdekében, hogy csak tűnjenek már el végre...

Egyébként értettük, hogy mit és hogyan szeretne kivitelezni a tűzoltó párjával és a biztonsági őr ismerősével, de nem kellene erőltetni, mert különösen a párját, ha büntetőeljárás alá nem vonják, de könnyen nyerhet magának egy fegyelmit...

Ráadásul a verbalitásnak pont az a hátulütője, hogy nem lehet bizonyítani és ilyenkor könnyen az "áldozat", a panaszos oldalára billenhet annak a bizonyos mérlegnek a bizonyos nyelve...

Amit mindenképpen ajánlok, hogy kérje az ideiglenes intézkedés keretében az ingatlant használók kötelezését az ingatlan elhagyására kötelezésre, ezt egyébként perindítás előtt is lehet, ami - azt hiszem - elrendelésétől számított legfeljebb 30 napig hatályos, ha nem kerül sor addig perindításra, akkor hatályát veszti, egyébként a hatályban tartásról a bíróság 8 napon belül dönt és az arról szóló döntés meghozataláig hatályban marad.

@vierzo: Egyértelműen a közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett bérleti szerződés a legnagyobb jogbiztonságot és érdekvédelmet biztosító opció.

Ráadásul az ára sem olyan magas, mindössze iratonként (példányonként) 1.000Ft (egyelőre), szintén jelentéktelen összegért pedig másolat hagyható letétbe és vetethető elektronikus közjegyzői nyilvántartásba, mely vita esetén így szinte támadhatatlanná és mindenképpen elérhetővé válik.

vierzo # 2019.01.19. 18:12

rigoz:

köszönöm a tájékoztatást, elküldtem a bérleti szerződéssel a bérlőt, kaptam is egy közjegyzői okiratot beköltözés előtt, de nem igazán tudom , hogy mégis mit kell tenni, ha gond van (még egyenlőre nálam nincs nagy gond, de még csak két hónapja lakik benn a bérlő és mindkét hónapban csúszott a bérleti díjjal, ami nem túl biztató (előre megbeszélt időben oda megyek, és közli, hogy majd jövő héten tud fizetni, ezt a kaució egy részével és a bérleti díjjal is mindig eljátszotta eddig) Már egy hónapja is szóltam, hogy csak egy kérésem van, időben legyen a fizetés és a szerződésben leírtakat tartsuk be, ígéret volt, de megint ez lett. (közben meg átalakítja a lakást az ízlésére, miközben ezt is kértem és le van írva, ha bármit meg akar változtatni, előre egyeztesse velem) Amit az előzményben olvastam, szerződés nélkül 15 napon belül ki lehet lakni, közjegyzői szerződéssel meg csak a moratórium lejárta után.

ui: kilakoltatás elősegítésére nem tudom mennyire megoldás a zár csere, ajtó csere, esetleg egy ajtó rács felszerelése. Azért ha valaki hónapokon keresztül lakna úgy a a lakásomban, hogy nem fizet semmit, biztos pl feltetetnék egy biztonsági rácsot az ajtóra, amikor nincs a lakásban haza mennék. Kulcsot meg természetesen nem kapna. Az előre szerelős mérőnél még annyi van, hogy 2500 fttal fel van töltve, amikor felszerelik ha az lejár, utána nem lesz áram a lakásban . Nálam ez lenne a másik opció. Hűtő, internet, mosógép, mikró, világítás nélkül hosszú ideig csak az marad, akinek tényleg nagyon nincs hova mennie.

Csuklósbusz # 2019.01.19. 18:13

Ismerősöm nem tudja kitenni az albérlőjét. Szokás szerint semmit nem fizet. Senkit nem enged be.

Ha engem bejelent oda akkor beköltözhetek mellé? :-)
Erre mit mond a jog, köteles beengedni egy lakcímkártyával rendelkező személyt?
Ha bentvagyok és befekszek az ágyba akkor én is kérhetek birtokvédelmet?

vierzo # 2019.01.19. 18:15

nem lakni hanem rakni.....

vierzo # 2019.01.19. 18:16

igen, ha be vagy jelentve, jogod van a lakásban tartózkodni és rendőrt is hívhatsz ha nem akar beengedni.