Földhasználati jog


Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.24. 08:25

Akkor viszont mi a kérdés? Az örökös a bérlő az örökhagyó halála óta. A hagyatékátadó végzéssel be lehet jegyeztetni mint földhasználót. (Ha kimaradt ez a jog a hagyatéki leltárból - figyelni kellett volna - akkor egy kicsit nehezebb lesz, de menni fog.)

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.24. 08:14

Egyértelmű, hogy haszonbérlet.

drbjozsef # 2020.02.24. 08:10

(Én valamiért úgy érzem, kbs-t nem a fogalom meghatározása érdekelte, hanem pont az, hogy a kérdező pontosítsa, milyen szerződés az konkrétan)

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.24. 07:55

@KBS

A földhasználati szerződés gyűjtőfogalom: haszonbérlet, szívességi földhasználat, használati megállapodás, felesbérlet stb.

@Jolana

Földhasználati változás-bejelentési adatlap kell hozzá (letölthető: foldhivatal.hu) és olyan módosító szerződés, amely rögzíti az előzményeket és a jogutódlást a haszonbérlői pozicióban. Sem a HB kezdete, sem a lejárat, sem a díj nem módosítható, pusztán annyi lényegében, hogy öröklés jogcímen más haszonbérlő folytatja a gazdálkodást.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.23. 22:12

Mi az a "földhasználati szerződés"?

Jolana # 2020.02.23. 21:33

Tisztelt Szakértők!
Földhasználati jogok öröklésével kapcsolatos kérdéseihez kérnék segítő választ.
1./ A hagyatékot és azzal a földhasználati szerződésből megillető jogokat 2020. január 20-án adta át a közjegyző. Az önkormányzatban arról tájékoztattak, hogy új szerződést kell kötni a használatba adóval. A földhasználat kezdete (őszi vetés van benne, az örökhagyó vetette) milyen nap lehet? Hagyaték átadásának napja?; Szerződés aláírása napja?; ?

2./ A Földforgalmi törvény 38. § (2) bek. utolsó mondata szerint: "E törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni, ha a haszonbérlő öröklés jogcímén lépett a jogelődje helyébe."
Miért kell ebben az esetben - amint arról az önkormányzatban tájékoztattak - az elő–haszonbérleti jog jogosultakkal hirdetményi úton közlés végett kifüggeszteni a hivatal hirdető tábláján, ill. a magyarorszag.hu-n hirdetményként közzétenni? Hogyan lehet a törvény figyelembevételével egyáltalán elő-haszonbérleti joga bárkinek is?

3./ A szerződésben elhagyhatók-e a fenti törvényhely értelmében a Földforgalmi törvényben megkövetelt haszonbérlői - 40-43. § körüli -, és a részarány-tulajdonra vonatkozó nyilatkozatok?és a részarány-tulajdonra vonatkozó nyilatkozatok?
4./ Az új szerződésben földhasználat lejárati ideje eltérhet (hosszabb lehet?) az örökhagyó által kötött szerződésben rögzített időtől?
Megtisztelő válaszukat köszönöm!

simonE # 2018.10.03. 11:03

T Fórum.
2015-ben édesapámtól hárman 15000 nm szántót örököltünk Pomázon hárman. Ez évben észleltük h a szomszéd aki a mellette lévó ingatlant és szántóföldet (ami a mi tulajdonunk volt) megvásárolta, kb 30000köbméter sittet, építési törmeléket tájidegen anyagot rakott le a mi kérdésünk és hozzájárulásunk nélkül. A szentendrei rendőrségen feljelentést tettünk 1.5hónapja semmi sem történt. Önkormányzaton, földhivatalnál elutasítottak mondván a mi területünk mienk a szemét. Én fotókat készítettem a teherautókról, kinyomoztam honnan hova szállítanak -bár ez nem az én feladatom lenne. vagy mégis? Foto videó kell arról h a szomszéd éppen a sittet lapátolja? ez komoly környetet károsító téma mégsem érdekel senkit és félek mi ütjük be a fejünket. HELP.

matyuseva # 2018.06.27. 11:27

Üdvözletem!

Tavaly vásároltunk egy nyaralót melynek területe 759nm hrsz:693, ugyanitt földhasználati jog van bejegyezve 136nm-re hrsz:693/A -val melyen áll egy db 50 nm-es épület(az épület más nevén van).
Az lenne a kérdésem , hogy a terület jogilag kinek a tulajdona?A földhasználati jog csak a használatára jogosítja fel vagy ebben az esetben az is az ő tulajdona?
Eddig nem volt probléma a használóval ,de most erre a kicsi területre még épített egy kb 20nm-es házat(engedély nélkül)
és ezért szeretnénk tudni, hogy mi lehet a helyzet ebben az esetben.
Kösznettel : Éva

lajcsó # 2018.06.19. 16:47

"Jogszerű volt-e a földhivatal eljárása, és ebben az esetben milyen jogok illetik meg a földhasználati joggal rendelkezőt?"
Feltételezem, hogy jogszerű volt a földhivatal eljárása, de ehhez ismerni kellene a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot.

5:145. § [Földhasználati jog a föld és az épület szétváló tulajdonjoga esetén]

(1) Ha a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga nem ugyanazt a személyt illeti meg, az épület tulajdonosát az épület fennállásáig az épület rendeltetésszerű használatához szükséges mértékben a földre földhasználati jog illeti meg.

(2) Földhasználati jogánál fogva az épület tulajdonosa az épület használathoz szükséges mértékben jogosult a föld használatára és hasznai szedésére, valamint a használat arányában köteles viselni a föld fenntartásával járó terheket. (Ptk.)

Kérdő Ivett # 2018.06.19. 09:47

Köszönöm a válaszát!
A földhasználati jogot a bíróság az építményét körülvevő pár ezer négyzetméterre és egy, az azt megközelítő útra ítélte meg, viszont a földhivatal ezt a hrsz. teljes egészére jegyezte be. Jogszerű volt-e a földhivatal eljárása, és ebben az esetben milyen jogok illetik meg a földhasználati joggal rendelkezőt?

lajcsó # 2018.06.19. 07:48

"valaki erre a helyrajzi számra ráépítés jogcímén földhasználati jogot szerzett."
Látatlanban az a véleményem, hogy az illető nem az ingatlan egészére, hanem csak az épülete által elfoglalt területre szerzet földhasználati jogot. Ezért nincs előhaszonbérleti joga.
Meg lehet, hogy más okból sincs.

Kérdő Ivett # 2018.06.19. 07:20

Üdvözletem!
Földhasználati joggal kapcsolatos kérdésem: Bérelünk egy területet, már 15 éve. Ez egy nagy helyrajzi szám néhány hektárja. Néhány évvel ezelőtt valaki erre a helyrajzi számra ráépítés jogcímén földhasználati jogot szerzett. Az a kérdésem, hogy ha lejár a bérleti szerződésünk, a földhasználati jogot szerzett személy megakadályozhatja-e azt, hogy a föld tulajdonosával a bérleti szerződést meghosszabbíthassuk. Az interneten hiába kerestem, nem találtam semmit arról, ez a földhasználati jog milyen kérdésekben, ezetekben korlátozhatja a földtulajdonos tevékenységét. Például szükség lenne egy út kialakítására egy másik helyrajzi szám megközelítéséhez. A földhasználati jogosult megakadályozhatja ezt?

Ágnes45 # 2018.02.06. 18:51

Nagyon szépen köszönöm a vàlaszt
Tovàbbi szép estét :)

nonolet # 2018.02.06. 18:19

Gondolkozni... 2002 régen volt és azóta is úgy van... vajon miért?

- -
1.

Aligha.
Osztatlan közösbe épésszel nem szállunk be.
Csak kényszerből...

Vagy HA kb. BIZTOSRA megyünk a spekulációs játszmában.
Itt a későbbi megoszthatóság erősen kétséges ahogy belterületbe vonás időpontja is.

- -

2.
Alighanem, kicsi az esélye a belterületbe vonásnak, belátható időn belül.
HA mégis, akkor úgy 250-400 eFt tippelhető ekkora területre.
(vázrajz, talajterv, talajvédelmi díj, illeték)

- -

3.
Kiskertnek...

- -

Ha nem kell a pénz és ráérős az ügy, akár 10-20 évig is...
Akkor lehet értelme spekulálni.

Persze, ha van biztos(abb) információ a közeljövőről.
Ami az eladótól független és megbízható forrásból van.
Az más eset !

Ágnes45 # 2018.02.06. 17:03

Tisztelt Ügyvéd Ur!
Segitséget szeretnék kérni.

az egyik Balaton menti településen hirdetnek egy telket eladàsra.

A hirdetés szövege a következö:

"az xy utcában 2002 évben 12 db, kb. 1000 m2 nagyságú földterület lett kialakítva, melyből 1 db 1034 m2 térmértékű, használatban megosztott terület eladó. Az ingatlan-nyilvántartás szerint "szántó" megnevezésű, de a település rendezési terve belterületbe vonhatónak jelöli. Amennyiben a terület, belterületbe kerül, önálló helyrajzi számot kap és építési telek válik belőle.A terület helyrajzi száma: 030/7 Hrsz. Az utca egyik fele már beépített"

A kérdéseim:

  • érdemes megvenni ezt a telket a késöbbi épitkezés reményében?
  • amikor belterületbe kerül,milyen egyéb költségem lesz?
  • ha késöbb mégsem kerül belterületbe, akkor is lekerithetem? mire hasznàlhatom?

Vàlaszàt elöre is köszönöm!
Tisztelettel: R Ágnes

lajcsó # 2018.01.28. 12:52

"Van földhasználati jogosultságom?"
Mint tulajdonosnak feltétlenül. Nem csupán földhasználati jogosultságod van, hanem a földhasználati kötelezettséged is!
Be kell menni az illetékes földhivatalba és kérni egy földhasználati lapot! Abból már többet tudtok majd a használati viszonyokról.

artek # 2018.01.28. 11:33

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
Van egy bizonyos szántó, 28 tulajdonossal (pár személy neve mellett szerepel törléső határozat, ki is vannak húzva)
Én is egy tulajdonos vagyok (tulajdoni hányad: 330/4200). A bejegyző határozat 2009-es.
A jogcím: részarány kiadás
A jogállás: tulajdonos

A többi tulajdonost nem ismerem, a szántót nem használjuk, pénzt nem láttunk még belőle, valószínüleg a mi részünket is használják.

Mit tudunk tenni ebben az esetben? Van földhasználati jogosultságom? (mert egyes személyek neve mellet a jogállásnál ez áll: tsz. földhasználati jog. Ha nincs, akkor hogyan lehet hasznunk belőle?

A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel:
K. Petra

nonolet # 2018.01.11. 10:00

Legyen az a vevő ügye és felelőssége,
hogy
át tudja-e minősíteni és mennyiért...

Járjon utána ő.
És döntsön annak tudatában amire jutott.

- -

"zártkert,és művelés alól kivont terület."

Ez nem minősül már TERMŐ földnek!
Azaz szabadon adható vehető, kifüggesztéses eljárás nélkül.

A másik viszont igen.

Így arra vélhetően vonatkozik, hogy hatósági jóváhagyás is kell.
(kifüggesztés és kamarai jóváhagyás viszont nem kell)

Cserélhető, ha

  • azonos településen van mindkettő
  • az egyik fél legalább 3 éve helyben lakó a településen
  • az egyik fél "mezőgazdasági üzemközpontja"

legalább 3 éve a településen vagy attól 20 km-en belül van

Bővebben:
https://www.nak.hu/…zikonyv/file

- -

A kivonás drága és hosszú folyamat.
Ne akard a nyakadba venni...

imipepe # 2018.01.11. 09:38

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni!Van egy külterületen lévő földünk,aminek egy része szántóként a másik legelőként van bejegyezve,egy helyrajzi szám alatt. Szeretnénk csere szerződést készíteni,szóval 1-1-ben el cserélni,egy másik földre,amely zártkert,és művelés alól kivont terület.
Akivel a cserét bonyolítanánk,telephelyként akarja használni a miénket. Szóval mi a menete,át tudja minősíttetni csere után.hogy telephelyként tudja használni ,vagy azt még nekünk kellene? Mennyi ennek a költsége?
Köszönöm a válaszokat!

nonolet # 2017.12.29. 17:04

Addig miért aggódsz, amíg még meg sem hirdetted...
Honnan tudod előre, hogy nincs vevő?!

vkv74 # 2017.12.29. 15:59

Szeretném megkérdezni, hogyha egy osztatlan közös tulajdonban lévő területen, ugyanazon a helyrajzi számon van egy olyan alrészlet, ami a Magyar Állam földminősítési mintatér elhelyezését biztosító használati jogával terhelt, a másik fele pedig egy megművelt föld, amire 2019 végéig földhaszonbérleti szerződés van, akkor van-e értelme benyújtani az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló kérelmet, vagy a Magyar Állam használati joga bezavar a képbe?

Én azt szeretném, ha a többi tulajdonos megvenné a tulajdonrészemet, akár jóval áron alul, de ha nem hajlandók rá és elajándékozni sem tudom, akkor van valamilyen lehetőség, hogy megszabaduljak ezektől a területektől?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.20. 19:38

(Az ember a dédnagybátyjának nem egyenesági rokona, nem leszármazottja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.20. 19:37

az én dédnagybátyám nevén szerepelt
Múlt idő? Most mi a helyzet?

alfateam # 2016.12.20. 19:33

Ha azé lenne aki műveli én is nekikezdenék bevetni meg művelni pár holdat

Igen, valószínűleg ez történt azzal a földterülettel ami Te a magadénak gondolsz, vagy-is valaki birtokolja.
Aztán csak idó kérdése és elbirtokolja .

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.20. 19:07

Akkor kezdjük az elején, MMárti1991. Mi közöd van akkor azokhoz a földekhez? (Mert, hogy nem birtokoljátok őket, azt már megbeszéltük.)