Földhasználati jog


Lyonee # 2013.02.02. 16:15

Menj át és regisztrálj az Agroinformon.
http://www.agroinform.com/forum.php
A falugazdászok segítenek neked.

csámpi # 2013.02.07. 17:25

Tisztelt hozzá értők!
Apám szántókat bérel, a saját nevére jelentette le a földhasználatot, most a saját cége nevére jelentené le.
Ha a régi szerződéseket megszüntetné és újakat íratna azokat ki kellene függeszteni, amely által a nagyobb gazdák felül licitálnák a bérleti díjat ez által el véve előlünk. A haszon kölcsön szerződéssel az a problémánk, hogy nem jár rá elővásárlási jog. Ezért gondoltunk arra, hogy elővásárlási jogról szóló szerződést és haszonkölcsön szerződést kötnénk amennyiben egyiket sem kell kifüggeszteni.

Az lenne a kérdésem, hogy így meg oldható-e, amennyiben nem kérem adjanak lehetséges megoldást.
Előre is köszönöm segítségüket.

zsoka78 # 2013.03.11. 15:21

Kedves Jogászok!

Olyan eset történt, hgy egyik testvér szívességi használatra adta a földjét a másiknak, melyről megállapodást kötöttek, amiben az szerepel, hogy a megállapodás visszavonásig érvényes. Aki odaadta szívességi földhasználatra most el akarja adni a földjét, de aki használja nem írta alá a szívességi földhasználat megszüntetéséről szóló nyomtatványt. A testvére eladhatja a földjét, míg a szívességi használó nem mondd le a szívességi földhasználatról? Már előszerződést is kötött rá egy vevővel, ki is van függesztve.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.11. 16:00

Nem is kell aláírnia semmit. A szívességből engedett használat egyoldalú nyilatkozattal megszüntethető. Persze, ha termőföldről van szó, ott azért vannak spceciális részletszabályok.

monalisa1 # 2013.03.11. 19:14

zsoka78

Mondjuk ha ráköltött a földre: műtrágyázás, őszi vetés stb., tehát mint költségek melyeket abban a hiszemben tette, hogy a földet idén is használhatja. Az elmaradó haszon: más aratja le a termést...
Ilyesmire gondolom mint kártalanítás.

---
  • laikus hozzászóló
Lyonee # 2013.03.16. 18:58

Hozzáértő jogászoktól várom a választ.
Egy fórumon vitába keveredtem, a tulajdonostárs elővételi jogával kapcsolatban termőföldre vonatkozóan. Ügyvédre és földhivatalra hivatkozva állította egy fórumozó, hogy nincs elővásárlási joga a tulajdonostársnak, ha 3. személy (pl. helyben lakó szomszéd) miatt kifüggesztésre került, mert nincs rajta a földtörvény elővételre jogosultak listáján, hiába is fogadná el az ajánlatot.
Szerintetek így van ez? Mi biztosítja a tulajdonostárs elővételi jogát kifüggesztés alatt?
A kifüggesztés megfelel a tulajdonostársak tájékoztatásának, vagy levélben kell őket értesíteni?

A ptk. szerint van elővételi joga a tulajdonostársnak, a földtörvény nem hivatkozik rá.
Ptk.
"145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.
(3)A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát."
Tf:
"10. § (1) Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

  1. a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;
  2. a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;
  3. a helyben lakó szomszédot;
  4. a helyben lakót;
  5. haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.

(2) Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

  1. a családi gazdálkodó;
  2. nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.

(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.
(3a) Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.
(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.
(5) Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.
(6) Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó, és az általa elfogadott vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni."

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.16. 19:19

A két törvény szövege együtt talán tényleg elég szerencsétlenül hat, de a gyakorlat egyértelmű, a tulajdonostárs elővásárlási joga megelőz mindenki mást. A rendszerjellegű és a teleologikus elemzés egyértelműen ezt az eredményt adja, hiszen az állam - utólag beiktatott - jogától eltekintve a bérlő és a szomszéd az első. Belátható módon azért, hogy az folytathassa a művelést, aki eddig tette, illetve, hogy nagyobb, egybefüggő birtoktestek alakuljanak ki. A tulajdonostárs elsődleges elővásárlási joga tökéletesen illeszkedik ehhez a célhoz.

A Tft. 10. § (6) kifejezetten utal a Ptk. szerinti elővásárlási jogra, ami szintén azt jelenti, hogy igenis alkalmazni kell a Ptk. ezen szabályait. Az is ott van, hogy ilyenkor a Ptk. szerinti elővásárlási joggal rendelkezőket is a hirdetményben értesíted.

(Ha a vételi ajánlatot tulajdonostárs teszi, akkor nem is kell hirdetményt közzétenni, elég a földalapot megkínálni.)

Lyonee # 2013.03.16. 20:38

Köszönöm szépen. Én is ugyanígy gondoltam, és a tf. 6. $-ra hivatkoztam. Nem vagyok érintett, csak bekapcsolódtam egy vitába. Sajnos vannak földhivatalok, amelyek ezt nem veszik figyelembe.
Ha megtalálom, beírom, hogy mire hivatkozott a vitatársam.

soma66 # 2013.03.22. 11:02

Szép napot!
A földhasználat bejelentéséhez a témában jártas, hozzáértők segítségére lenne szükségem.

Több osztatlan közös tulajdonban lévő földterületben résztulajdonos az anyósom.

A tulajdonostársakról lényegében semmit sem tud, csak annyit, hogy az egyik biztos, hogy meghalt vagy 20 éve, a másik kb. 95 éves, ha él még.
A földterületek egy része zártkert, a többi (pedig szántók). A zártkertet 25 éve senki nem használta.
A szántókat évek óta használja valaki, de csak szóbeli megegyezés alapján, ingyen. Tudomásom szerint csak anyósommal egyezett meg szóban a használó, a többi tulajdonostárssal nem, ennek ellenére használja a szántók egészét.
Hogyan lehet megoldani ebben az esetben, ilyen rövid időn belül anyósom részéről a bejelentést, illetve hogyan tudja megoldani a szántóföld-részei használatának a bejelentését, akár ő maga, akár a tényleges használó? (részéről egy szabályos, szívességihasználatba adó szerződéssel megoldható lenne, de gondolom, hogy használati megosztási vázrajz nélkül a saját részét sem adhatja használatba, ugye?)
Gondolom a Tft. 11/I. § rendelkezése alapján a zártkertről nem kell használati megosztási vázrajz, de a szántókról kellene, s a többi tulajdonostárs elérhetősége nélkül nem tudom, ez hogyan oldható meg?
Megoldás-e az, ha nem nyilatkozik a szántó részeiről?

Szerintetek?

bigdady # 2013.03.23. 18:03

Sziasztok!

Nagyapámnak van vidéken földje külterületen amit papír nélkül egy őstermelő művel, de nem is kap érte semmit.
Most ehó végéig állitólag be kell jelenteni a földhivatalban hogy ki használja a földet.
Kérdésem:
Mi ennek az oka hogy be kell jelenteni?
Kit jelentsünk be, aki műveli vagy nagyapámat?
Mi jelentősége annak hogy kit jelentünk be?
K
öszönöm

Dr.Attika # 2013.03.23. 18:19

Az őstermelőnek kellene fizetnie a nagypapának nem fordítva. (Ez egy burkolt haszonbérlet.) Pontosan ez a lényege ennek a föld regisztrációs eljárásnak, hogy kiderítse az állam, hogy ki a tényleges "földhasználó".
Ugyanis nagyon sok pénz támogatás üti a markát hamarosan a tényleges földhasználónak.

bigdady # 2013.03.23. 19:06

igen neki kéne fizetnie bocs ha felreertheto voltam.
De igy allapodtak meg es papir nelkul megy a dolog.
Akkor jelentsuk be nagyapam es meg penzt is fog kapni netan?

Dr.Attika # 2013.03.23. 19:28

Az őstermelő fog pénzt kapni, mert ő a földhasználó. A nagypapa azt kapja, amit a földhasználótól kap. Mint írta zsebbe valamennyit.

bigdady # 2013.03.24. 07:21

de nem kap semmit érte ez a baj. Most kérjen? Mennyit?
Mivel papir nélkül megy nem kaphatja nagyapám a támogatást?

soma66 # 2013.03.24. 08:53

Szép napot!

Mostanra kiderült - mert elmondta a Mama - az is, hogy egyik szántót (1/1 tulajdona) bérbe venné a szomszéd, aki eddig is használta, csak nem volt bejelentve. Most megkötnék a szerződést. Gondolom, hogy mivel korábban már bérelte (de az a szerződés már vagy 5 éve lejárt), nem kell közzétenni, hisz első helyen jogosult a szomszéd az előhaszonbérletre, igaz?
Ha (az adómentesség miatt) 5 évre akarják megkötni a szerződést, lehet-e a szerződés kezdő időpontját, 2013. január elsejétől a lejárat napjára pedig 2017. december 31-et írni? Vagy elég azt írni, hogy 5 évre, a 2013. gazdasági év kezdetétől a 2017. gazdasági év végéig szól? (szóval amiatt, hogy most március vége van..)

(az előző kérdéseimre is kérem a hozzáértők segítő válaszát)

soma

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.24. 10:44

Ajaj. Nektek feltétlen ügyvédre van szükségetek.

soma66 # 2013.03.24. 11:52

Mi az amit ügyvéd nélkül meg lehet oldani?
1/ A haszonbérbe adást (amit ma írtam)? Ha igen, akkor a hszonbérlet idejét (amit az előbb már részleteztem) hogyan írják? Mivel már a talajelőkészítési munkákat is megkezdte a használó, ill. a (reménybeli)haszonbérlő..
2/ A zártkertet? (Gondolom - amint azt már előbb írtam - Tft. 11/I. § értelmében - itt nem kell vázrajz, vagy vázlat a megosztásról, ha mégis,ezt ki készíti el?)
3/A szántókban lévő tulajdoni illetőségét használati megosztási vázrajz nélkül - illetve úgy, hogy azt nem tudja aláíratni a tulajdonostársakkal - hogyan adhatná szívességi használatba?
A vázrajzot földmérőnek kell/lene elkészíteni?
Ügyvéd segítségével - a tulajdonostársak nélkül - hogyan lehetne megoldani a bejelentést?

oroszne55 # 2013.03.24. 13:47

Az alábbiakat szeretném megkérdezni, mivel nem igazán tudom a törvényt megfelelően értelmezni.

2006 évtől müvelem a saját tulajdonu földemet, a holnapi nap fogom a földhasználati bejelentési adatlapot bevinni a földhivatalba. Eddig én nem töltöttem ki ilyet.
A használat kezdő időpontjánál 2006-ot, vagy 2013 évet irjak. Megbirságolnak-e ? Hiszen ez nem bérelt föld ez saját tulajdon.
Köszönöm a válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.24. 14:05

Mindegyiket meg lehetne - de ezzel a sekélyes és zavaros ismerettel, amiről itt számot adtál, szerintem nem lesztek képesek egyikre sem.

soma66 # 2013.03.24. 18:40

Köszönöm azért ezt a választ is.

Pirka13 # 2013.03.24. 18:50

Tavaly örököltem egy kiadatlan földterületet, amit sorsolás után meg is kaptam.
Osztatlan közös tulajdonban van a földterület, kb. 20 tulajdonos van.
Erdészeti Igazgatásról jött egy levél, hogy a területre X.Y.-t nyilvántartásba veszik, mint erdőgazdálkodót, mivel ehhez a tulajdonostársak 56%-a hozzájárult.
Én a mai napig erről nem tudtam, csak most a levélből értesültem róla.
X.Y.-on nincs a tulajdonosok között.
Elég volt a tulajdonosok 56%-át megkérdezni, vagy erről mindenkit meg kellett volna kérdezni?
Köszönöm!

oroszne55 # 2013.03.24. 19:14

Saját tulajdonu földemet már 6 éve müvelem. A földhasználati bejelentőt még ezután fogom beadni.
Szabhatnak-e ki birságot, hogy nem évekkel ezelőtt jelentettem be.

soma66 # 2013.03.24. 19:21

Bár - ha a 3/ kérdés túl bonyolult is - legalább az 1/, 2/-höz jól jött volna valami segítő hozzászólás.

Dr.Attika # 2013.03.25. 10:16

Ingatlanról van szó. Az ingatlanra vonatkozó minden bejegyzési eljárás "ügyvéd kényszeres". Ebből következően semmi nem oldható meg ügyvéd nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.25. 11:45

Ez nem igaz. Nem általános az "ügyvédkényszer". Haszonbérleti szerződést lehet érvényesen kötni ügyvéd nélkül is, a földhasználatot is be lehet jelenteni ügyvéd nélkül- (Voltál mostanában földhivatalban? Nem ügyvédek állnak húszas sorokban azt ezt intéző ablaknál.)