Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építésügyi bírság, fennmaradási engedély

nanemaaa # e-mail 2011.02.28. 23:11

A jogerős határozat nem csak a kötelezettre, de a hatóságra nézve is kötelező, így azt végre is kell hajtani. Ha valóban van jogerős döntés, akkor a végrehajtás mértéke már nem lehet alku tárgya. Valami nagyon nem stimmel abban amit elmondtál.

Kalim Pál #   2011.02.28. 23:08

Szerintem a szomszédok érdeksérelmére történő hivatkozással az építési hatóság átlépte a hatáskörét, de ez nem tartozik a tárgyhoz.

A bontást elrendelő határozatnak a mértéket is tartalmaznia kell, úgyhogy ezen nem mehet vita. Ha nem tartalmazza, akkor értelemszerűen az eredeti állapotot kell helyreállítania.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # e-mail 2011.02.28. 22:57

Ő már megkapta a jogerős határozatot a bontásra, most már csak annak mértékén megy a vita. Az indoklás tartalmazza a szomszédok érdeksérelmét is. Kár, hogy képet nem lehet feltölteni, mert nagyon durván néz ki. ahogy ez a telek a szomszédos telkek fölé magasodik.

Kalim Pál #   2011.02.28. 22:01

Legalább három szabályozási eset van:

  • bizonyos méret alatt egyáltalán nem engedélyköteles a terepszint megváltoztatása,
  • bizonyos méret alatt bejelentésköteles, és
  • bizonyos méret felett engedélyköteles.

A konkrét értékek a helyi rendeletben szerepelnek, ezeket senki sem fogja tudni megmondani neked, javaslom, hogy a település honlapján keresd meg a helyi építési szabályzatot.

A terepszint megváltoztatása bizonyos korlátok között a tulajdonos szabad döntésén alapul, nem a szükségszerűség vagy az indokoltság dönti el. Persze sokszor az is beleszól a dologba, de alapvetően a tulajdonos dönt arról, hogy akar-e változtatni a terepszinten vagy sem.

Az építési hatóság elsősorban műszaki szempontból vizsgálja a kérelmet. Ha a támfal műszakilag kivitelezhető, és a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelel, köteles engedélyezni!

Természetesen a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak érdekeit is figyelembe kell venni a kérelem elbírálásánál, de ez soha nem terjedhet ki annak vizsgálatára, hogy egy építkezés miként befolyásolja a szomszédos ingatlanok értékét. Egyrészt, mert ennek megítélése nem tartozik az építési hatóságra, másrészt meg azért, mert akkor soha egyetlen építési engedélyt sem tudnának kiadni. Telekvásárlás előtt mindig érdemes tájékozódni a beépíthetőség szabályairól, és ilyenkor nem csak azt kell nézni, hogy az én telkemre milyen épület építhető, hanem azt is, hogy a környező telkekre milyet építhetnek. Ha ugyanis a környék építési övezeti besorolása alapján lehet építeni akár 7.5 méteres homlokzatmagasságú épületet is, akkor könnyen elképzelhető, hogy valamelyik szomszédom fog ilyen magas épületet építeni, és ezzel bizony kitakarhatja pl. az én gyönyörű panorámámat. Nyilván ilyen esetekben is értékcsökkenést fogok elszenvedni, mégsem mondhatom, hogy a szomszéd építkezése jogellenes volt.

Szóval csak azt akartam mondani, hogy először érdemes lenne tisztázni, hogy valóban jogszerűtlen-e a szomszéd építkezése. Önmagában egy 4 méteres szintrendezés még nem feltétlenül jogellenes. Akkor sem, ha ezzel a szomszédos ingatlanok veszítenek az értékükből.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # e-mail 2011.02.28. 21:38

Én is úgy tudom, hogy 1 métert lehet engedély nélkül emelni a szinten. Ha nem indokolja semmi a nagyobb emelést, akkor hogy adhat az építési hatóság mégis engedélyt? A szomszédos telkeken élők érdekeit nem kell figyelembe venni? Ezeknek a telkeknek az értéke nagy mértékben csökkent, a szabálytalanul építkező telkének, aki teraszos kialakításra kapott engedélyt, és ezzel szemben
vízszintesre töltötte fel a telkét, pedig jelentősen nőtt.

Kalim Pál #   2011.02.28. 21:23

Értem én, de miből gondolod, hogy szabálytalanul történt az engedélyezés? Amint utaltam rá, ilyen jellegű kérdésre nehéz lesz válaszolni, mert helyi rendeletben kerül szabályozásra a terepszint megemelése, illetve a támfal építése.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # e-mail 2011.02.28. 21:17

Jelen esetben 4 méter emelésről van szó, ez a támfal magassága, plusz a tetején van egy 1,5 méteres kerítés. Az építtető kapott egy bontási határozatot, viszont csak
1.2 métert hajlandó visszabontani. És itt hivatkozik ő az építési engedélyben foglaltakra. Viszont szerintem az építési engedélyben szabálytalanul engedélyezték az indokolatlanul magas támfal építését.

Kalim Pál #   2011.02.28. 20:58

A terepszint általában megemelhető. Helyi rendelet szabályozza, hogy mekkora szintemelés (pl. 1 méter) felett van szükség bejelentésre, és mekkora felett kell engedélyt kérni az építési hatóságtól. Tehát attól, hogy a terepviszonyok nem indokolnak támfalat, még lehet jogszerű a dolog.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Papi07 # e-mail 2011.02.28. 19:08

Kedves Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az építési engedély utólag megtámadható-e, ha abban olyan dologra adtak engedélyt, ami jogszabályt sért. Konkrétan olyan helyre adtak támfal építésére engedélyt, ahol a terepviszonyok ezt nem indokolták. Két telek határán a terepszint ugyanaz volt, most több méterrel magasabb lett a szomszédos telek szintje.

csodry # e-mail 2011.02.17. 09:11

köszönöm a segítséget

nanemaaa # e-mail 2011.02.10. 17:02

Attól függ, hogy mi volt a bontás elrendelésének az oka. Ha csak annyi, hogy az építtető nem volt hajlandó megkérni rá a fennmaradási engedélyt, akkor igen. Ha egyéb, akkor nem valószínű, bár kérni mindent lehet, max nem fog eredményre vezetni.
Bírság mértéke függ az építmény rendeltetésétől, szintszámától is.
Pl lakóépület esetében max 2 lakásosig 140.000,- FT/m2 építményérték alapján a bírság ennek 50 %-a.

csodry # e-mail 2011.02.10. 09:56

szép napot,
Egy bontás alatt álló épület kérdésében kérnék segítséget. Kérhető e fennmaradási engedély egy az építésügyi hatóság által elrendelt bontás alatt álló Szabálytalanul épített házra? mekkora lehet a fennmaradási bírság? előre is köszönöm

nanemaaa # e-mail 2011.02.10. 09:08

Részben. A szabálytalan építés jogkövetkezményeitől igen, de akkor sem használhatod lakásként. Ebben ugyanis nincs elévülés. ;)

edde # e-mail 2011.02.09. 21:07

szóval így. de eben az esetben mi történik 10 év után? minden rendben? akkor már felszusszanhatok?

nanemaaa # e-mail 2011.02.09. 15:39

A 140.000 m2-enként értendő, így nem érdemes lefitymálni(32x140.000x0,50= 2.240.000Ft). ;-)
Egyébként ha szabálytalan, akkor alapból lehetetlen legalizálni, mivel fennmaradási engedély csak olyan építési munkára adható, melyre az építési engedély kiadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők.

edde # e-mail 2011.02.09. 14:16

udvözletem
zártkertemet hivatalosan egy 20nm-es hazikoval vettem. 4 éve megtoldottam 32nm-el.valas utan ez maradt nekem, pénzem kevés volt.
felénk nem jelentgetik az emberek egymást. meg mindenki ugy tudja, hivatalos. a kérdesem, hogy a 10 év lejárta után, hogy legalizalhato a bővítes. azt olvastam itt a forumon, hogy vmenni birsagot (140.000ft)be kell fizetni. hivni fogok 3 szomszedot tanunak ,akik lattak az épitkezést? vagy milyen alapon lehet ezt bizonyitani. vagy mondhatom, így vettem? köszönön a valaszokat

nanemaaa # e-mail 2011.02.09. 09:18
  1. Attól függ. Ha a helyi rendeletben beépítési kötelezettséget rendelt el az önkormányzat, akkor addigra. Ha önként vállalsz beépítési kötelezettséget (pl illetékfizetés helyett), akkor addigra. Ha ezek közül egyik sem, akkor akár soha nem kell beépítened. Az engedély egyébként a kivitelezés megkezdésétől számított 5 évig érvényes.
  2. Szintén attól függ....
  3. Szintén attól függ...pl kiszabják az illetéket. Ha önkormányzat által elrendelt beépítési kötelezettségről beszéltünk, akkor végső esetben kisajátíthatják az ingatlant.

4-5. Megmondja az építési hatóság.

Jogi kérdések # e-mail 2011.02.08. 21:40

Szép estét!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Ha veszek egy építési telket,akkor a jelenlegi szabályok szerint 1,mennyi időn belül kell beépítenem? 2,Mikortól számít a határidő? 3,A legjobb szándékkal úgy indulok neki,hogy a beépítési kötelezettségemnek eleget fogok tenni.De, mi van,ha mégse sikerül? 4,A teleknek hány százalékát kell,lehet beépíteni?Vagy ez településfüggő?Ha igen,akkor hol tudok ennek utánaérdeklődni? 5,Mi számít beépítésnek? Ha mondjuk építtetek egy pincét,rá egy szobát meg egy fürdőt,akkor ezzel eleget tettem a kötelezettségnek?
Köszönöm,ha válaszolnak:-)

nanemaaa # e-mail 2011.02.08. 13:52

Tetőt a földhivatal nem jegyez be.
Ha az eladó belemegy, akkor egyébként valóban célszerű úgy megállapodni, hogy ő megkéri a fennmaradási engedélyt és ha az jogerőre emelkedett, akkor veszed meg az ingatlant. Addig adhatsz foglalót.

Ha minden kötél szakad, akkor a szerződésbe is bevehetitek, hogy az eladó nyilatkozik arról hogy ő építette és hogy mikor (netán a bizonyítékait is csatolja), de ha 10 éven belül a hatóság tudomására jut, és valamiért az eladót nem tudja az eljárásba vonni, akkor te leszeszel a hunyó, mint tulajdonos. Ez bár nem tűnik jogosnak, de ha bele gondolunk, hogy a szabálytalan építés okán eleve nyomott áron veszed az ingatlant a későbbi átalakítás, vagy bontás lehetőségének ki nem zárhatóságával, akkor tulajdonképpen belefér. ;)

Immaculata (törölt felhasználó) #   2011.02.08. 13:21

Azt kérd, hogy a változást jegyeztesse be eladó a földhivatalba. Abba minden benne lesz, terveztetés, fennmaradási engedély, bírság, földmérő (épület feltüntetésének változási vázrajza)a bejegyeztetés költsége. Nem kevés.

atorok0314 # e-mail 2011.02.08. 12:13

Kedves fórumozók!

Fennmaradási engedéllyel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egy családi ház megvásárlásán gondolkozom, a problémám a következő: időközben kiderült, hogy a ház tetőszerkezetét néhány éve átépítették engedély nélkül (az eredetileg lapos tetőre egy sátortetőt emeltek). A kérdésem, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor, lehet-e olyan kitételt tenni, hogy a fennmaradási engedély megkérése kapcsán esetlegesen felmerülő jogi következmények az eladót terhelik? Magyarán amennyiben az önkormányzat építési bírságot szabna ki, azt ne nekem keljen megfizetni.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Attila

nanemaaa # e-mail 2011.01.04. 01:30

Ha nem lett volna adható rá építési engedély, akkor fennmaradásit sem kaphat. 10 éven belül bontás, azon túl se bírság, se bontás, se engedély. Így a tul lapon vagy térképen soha nem lesz feltüntetve.

Bendy # e-mail 2011.01.03. 23:11

Kedves fórumozók !

Épitésügyi birság témában szeretnék tanácsot kérni.
Arról van szó ,hogy a fiamék 12 éve vettek egy külterületi zártkerti ingatlant gazdasági épülettel.Szabályos építési engedély volt a vett épületen
Sajnos mivel külterületről van szó a jogszabály nem adott lehetőséget a további bővítésre,így szóba sem jöhetett a hivatalos engedély megkérése.
8 éve épitettek egy szobát a gazdasági épülethez.
Felmerült mostanában , hogy hitelt kellene felvenni a házra anyagi nehézségek miatt. Gondolom nincs olyan Bank amely részleges építési engedély mellett belemenne a hitel folyósításába.
Olvastam , hogy elsőként fennmaradási engedélyt szükséges kérni de valójában olyan elrettentő a bírság összege,hogy nagyon meggondolandó.
Sajnos azok az emberek akik anyagi helyzetük miatt kénytelenek külterületeken lakni a törvények értelmében nem tudnak legálisan építkezni nagyon sok szegény család építtette így a házát, de ha ez felszínre kerül akkor a bírság összegére rámegy a ház ára.Ilyenkor mit lehet tenni, vagy várni amíg eltelik a 10 év és akkor nem bontatják le és a 10 év után is van kiszabható bírság.Attól tartok, hogy igen.
Pillanatnyilag nincs arról szó , hogy eladnák a házat , de ha erre sor kerülne akkor kellene rendezni a fennmaradási engedélyt, mivel igy nehéz lenne vevőt találni.
A válaszokat előre is köszönöm: Zsuzsa

nanemaaa # e-mail 2010.08.16. 09:11

bitike
Lakás esetében 140.000,- Ft/bruttó m2 szintenként, és ezen építményértéknek az 50%-a a bírság, ha egyáltalán kaphat fennmaradási engedélyt.

nanemaaa # e-mail 2010.08.16. 09:05

hajnika
Az építésügyi hatóság a döntéshozatal előtt köteles a helyszínen szemlét tartani. Így sanszos, hogy nem úszod meg a fennmaradásit.
Az elévülés 10 év. ;)
De mivel eladás miatt akarod rendezni a helyzetet, így célszerű nem várni. Mint azt már tapasztaltad is, balekot egyre nehezebb találni, aki engedély nélküli lakrészt kifizetne.