szomszedok jogai


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.31. 07:35

Ryan!

OTÉK 76. § (2) Vízvezetéket nem szabad vezetni

  1. villamos berendezések elhelyezésére szolgáló helyiségekben (pl. transzformátor-, főkapcsoló helyiségben) és ezek falában, födémében, padozatában,
  2. olyan helyiségben, amelynek belső hőmérséklete +2 °C alá süllyedhet (pl. hűtőkamrában),
  3. önálló rendeltetési egységek közötti elválasztó falban, födémben, ha az huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiséget határol (pl. lakáselválasztó falban, ahol az lakószobával határos),

Kedves Ryan elbizonytalanodtam, mert nem úgy használjátok, ahogy arra eredetileg kaptátok az építési engendélyt.

ryan74 # 2009.03.31. 08:56

Kedves Immaculata,

Köszönöm szépen a választ. A fő problémánk a fürdőszobánál van. Persze a nappalinál is problémás a hang, de a napi életünket a fürdőszobából átjövő hangok keserítik meg. Egyébként az eredetileg tervezett amerikai konyhás nappalinak a nappali része van kapcsolatban az ő konyhájukkal, tehát a terv szerint sem konyha-konyha kapcsolat volt a rajzon és most sem ez a helyzet..
Igazán azt nem tudom mit kellene most lépnem? Hova kell benyújtanom a panaszom? Ügyvédet keressek? Vagy az önkormányzat felé kell jeleznem? Ki utasíthatja az építtetőt vagy a szomszédomat a csövek eltávolítására?

Köszönöm szépen,

Ryan

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.31. 13:34

Haj....

Jegyzői hatáskör.

Keress egy ügyvédet!
Azt kell első körben megnézni, hogy az építési engedélyhez képest, hol van kialakítva a szomszéd fürdőszobája. Ha eredetileg is oda lett tervezve és a kicsitek szobája egy későbbi átgondolás eredménye, akkor nagyon nem tudsz mit tenni, de ezért kell átnézni az engedélyt, hátha hiba történt a tervezésben, vagy a kivitelezésben.

Akkor tudsz eredményt elérni, ha valami eltér az építési engedélyhez képest, vagy szabálytalanság történt és az átadáskor nem derült ki.

Ez a mosdótál zaj nem természetes. Valami felerősíti a zajokat, itt nanemaaa vagy gitron a fej, talán idetalálnak.

nanemaaa # 2009.03.31. 13:50

ryan
Egy jó tanács. Először is fogadj szakértőt. Nézze át a terveket és az építési naplót. Ha szükséges, akkor sajnos a szerkezeteket is fel kel tárni. Utána lehet perelni, az ügy hátterében vélhetőleg tervezési és kivitelezési hiba is van. A perben kérhetsz hiba javítást (ami sajna sok esetben nem lehetséges, mivel az mégsem várható el, hogy az épületet akár földszintig visszabontsák...), de egy kis káretérítésre még jók lehettek. A hiba oka az lehet, hogy helytelen rétegrendek miatt nincs hanggátlás a szerkezetek között, így az egész ház gyakorlatilag nem elnyeli, hanem vezeti a hangot. Ehhez jön pluszban, hogy a vezetékek vélhetőleg a lakás elválasztó falba kerültek. A lakás elválasztó fal céljára külön gyártanak hanggátló téglákat, azt kellett volna beépíteni. Igaz, azt meg nem szabad vésni... így abba pláne nem tudták volna a csöveket vezetni.

nanemaaa # 2009.03.31. 13:57

mina
Sajnos rosszul tudod. Ha telekhatáron áll a házatok, akkor a szomszéd kapuja, kerítése az ő telkén áll, amihez joga van. Ha zajos, meg kell zsírozni.... a hibát el kell hárítani. Ha ezt nem hajlandó megtenni, akkor a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.
És a végére a hideg zuhany! Az utólagos hőszigetelés sem nyúlhat át a szomszéd telkére. Ha utána akarsz olvasni, akkor 253/1997. (XII.20) Korm rendelet (OTÉK) 35. § (8) bekezdés.

mina13 # 2009.03.31. 17:31

nanemaaa

Köszönöm a segítséget! Akkor nincs meghatározva, hogy milyen távolságot kell (illetve ezek szerint nem kell) hagynia a tűzfal mellett?
A kapu hangján a zsírozás nem segít, mert nem nyikorog, hanem mély, zengő-dübörgő hangot ad, amikor nyitják, csukják. Vascsövekből van.
A szigeteléssel kapcsolatban: a környéken szinte minden ház a telekhatárra van építve, többet szigeteltek az elmúlt években, de sehol nem láttam, hogy a szomszéd felőli falat kihagyták volna! Akkor ez most a szomszéd "jóindulatán" múlik, hogy beleegyezik-e?

Köszi,
Mina

nanemaaa # 2009.03.31. 22:26

nem kell semmilyen távolságot tartania, a saját telkén "otthon van". A kapu hangja ellen vélhetőleg nem sok mindent tudsz tenni, ha nem lenne pénz kérdése, javasolnék korszerű műanyag nyílászáróra történő cserét. De gondolom nincs a mellényzsebben erre elszórni való.
Az, ha a szomszédokban van, önmagában nem teremt jogalapot arra, hogy te is szabálytalnul szigetelj. Bár elég sok helyen így csinálják, a lényeg, hogy nem szabályos, így az építési hatóság akár le is szedetheti. Megoldás lehet, hogy meg kell venni a szomszédtól azt a bizonyos 8-10 cm-t és a telkedhez csatoltatni. Akkor már a szigetelést jogszerűen is megcsinálhatod.

mina13 # 2009.04.01. 16:48

Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Szép estét mindenkinek! :)

openhouse # 2009.04.01. 19:28

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Van egy nyaralóm, ami nincs kerítéssel körbekerítve, a telekhatárt egy általam telepített akácfasor jelzi. A T-Home-osok úgy vezették be a szomszédnak a tv-t, internetet, hogy a kábelt a telkem fölött vezették el, anélkül, hogy erről megkérdeztek volna. A szerelők a tudtom és beleegyezésem nélkül dolgoztak a telkemen...
Milyen lépéseket tehetek annak érdekében, hogy ez a kábel eltűnjön a tulajdonom fölül? (A szomszéd sajnos nem tűnik túl együttműködőnek.)
Egyáltalán a szerelőknek joguk volt a telkemre belépni és ott dolgozni a tudtom nélkül?

Köszönöm a segítséget!
oh

nanemaaa # 2009.04.02. 12:03

Általában így szokták. Alegolcsóbb és legegyszerűbb megoldásokat tartalmazó megoldásokat alkalmaznak. Talán nem ütközik jogszabályba, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy el is kell tűrnöd.
Az meg nem kérdés, hogy a tudtod és beleegyezésed nélkül beléphettek-e a telkedre.
Fordulj ügyvédhez. Én biztos, ami biztos, küldenék nekik egy felszólítást, hogy kössenek veled bérleti szerződést a telked használata tárgyában. Elsőre egy szerényebb havi használati díjat kérj. Szerintem már másnap ott lesznek a szerelők, és áthelyezik. :)

Persze ha jó magasan magy a vezeték, akkor némely mértékben romlanak az esélyeid. De azért érdemes megpróbálni.
Főleg ha ezzel a többiek is egyetértenek. ;)

kadaj01 # 2009.04.02. 13:17

Bártan tegyen feljelentést jegyzőnél vagy rendőrségen birtokháboritás miatt. Nem kell itt cicózni. Amúgy én simán kivágnám a telkemről ami így belóg.

nanemaaa # 2009.04.02. 13:55

Önbíráskodást a törvény büntetni rendeli, így ettől ódzkodnék. A birtokháborítás akkor áll meg, ha van bizonyíték.

vezerhangya # 2009.04.14. 19:07

Tisztelt Fórumozok!
A problémám az lenne, hogy barátaimmal amatőr zenekarba próbálunk nálunk.Szerintem a zajszint nem haladja meg az előírtakat, de a szomszéd állandóan átjön és szól, hogy zavarja a "próbálásunk"(mellesleg a szomszéd kapujából tényleg nem sok minden hallatszódik.) Kb heti 1-2 alkalommal du. 3-7 óráig szoktunk próbálni.
Érdeklődni szeretnék van-e még csendháborítás, a szomszéd mit tehet?Mi mit tehetünk, mert már minket idegesít, hogy állandóan szól nekünk. Esetleg kihívhatja a rendőrséget és pénzbírság vagy ilyesmi?
Ha nem jó helyre írtam elnézést kérek.Remélem kapok választ a kérdéseimre.
Nagyon szépen köszönöm: Vezerhangya

adzam # 2009.04.15. 07:12

A zavarás teljesen szubjektív dolog, úgyhogy az a zajszinttől független, az ingatlan használata során a szomszédot érintő szükségtelen zavarástól kell, hogy tartózkodjál, márpedig a hangos zenélés, próba szükségtelen zavarásnak minősül.
Úgyhogy nyugodtan kihívhatja a rendőrséget, bejelenthet a jegyzőnél, birtokvédelmet kérhet. Más kérdés, hogy a bizonyítás őt terheli, vagyis ha valamilyen rögzítővel rögzíti - rögzítheti - azt, hogy zajt csaptok, már bizonyíték is van a kezében.

Annonim # 2009.04.19. 14:59

Sziasztok!

A következő problémánk lenne:
Nem szeretnénk, hogy a szomszéd állandóan átnézzen hozzánk, ami elég zavaró tud lenni, ezért az ő kerítése mellé tujákat szeretnénk ültetni, esetleg egy második kerítést építeni. Ezt megtehetjük, vagy mindenképp bele kell egyeznie? Tegnap felvetettük neki a tuja ültetést, amire közölte, hogy kizárólag 3m-re a telekhatártól engedné (magasságra nem haladnák meg az ő kerítését, folyamatosan nyírva lenne, miután megnő és 60cm-re a kerítéstől szeretnénk elültetni).
Ugyanakkor az ő telkén legalább 2,5m magasságban egy 2-3m hosszú téglarakás található a kerítés tövében, ami természetesen nem zavarja és mi sem hoztuk szóba, pedig nem nyújt szép látványt.
A másik gondunk, hogy a mi telkünk állítólag jobban fel van töltve, mint az övé és ezáltal állítólag az esővíz is átfolyik és követeli egy vízelvezető rendszer megépítését. Ehhez lehet joga?
A telke hátsó részén egy veteményeskert található, az első része le van betonozva. Megfigyelésünk alapján sehol nem folyik át semmiféle víz az ő területére.

Válaszotokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.04.19. 18:48

A kerítéstől 80 - 100 cm-re már nyugodtan ültetheted a tujákat és egymástól is nagyjából ekkora tőtávolságra. (Nálunk is így van és jól is van.) A tuját SOKAT kell öntözni mert kezdetben hajlamos a kiszáradásra, azaz a tövébe naponta-másnaponta legalább egy vödörnyi víz jusson - egyben a növekedésben meghálálja. (Télen is önzötni kell, fagymentes időben.) Miután megnőtt metszeni/gondozni elég évente két alkalommal., előszőr is a szomszéd kerítésének oldalánál intenzívebb a visszavágás, valamint az egyéb alakformálás. Úgy szép ha az egyik zöld a másik ezüstös tuja - egymást váltogatva. 4-5 év múltával már csak áthallás lesz de átlátás pro és kontra többé nem. Nálunk 160 db van és nagyon szépek.

Egy ami gond lehet, hogy ahogy fordul a nap esetleges beárnyékolja a szomszéd telkének egy bizonyos részét 2-3 m területen a kerítéstől, de ahogy írod: téged meg az ő téglarakása nem zavar - így egálban vagytok...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Annonim # 2009.04.20. 07:27

monalisa1:
Köszi szépen, nálunk elméletileg 50cm az ültetési távolság legalábbis pár helyen megkérdeztük akik régebben laknak itt (7végén sajnos hivatalos emberektől ugye nem tudjuk), de a szomszéd köti az ebet a maga 3méteréhez és feljelentéssel fenyeget, ha közelebb rakjuk.
Ezért is érdekel, hogy ha második kerítést építünk az övé mellé, amin nem tud átnézelődni, akkor azt lehet illetve beleköthet-e?

A tuják gondozásával meg tisztában vagyunk, de köszönjük, hogy még erre is kitértél :)

monalisa1 # 2009.04.20. 07:52

Annyiban igaza van a szomszédnak, hogy bizonyos fák/növények bizony jó magasra tudnak nőni, így a beárnyékolásra figyelemmel csak bizonyos távolságra ültethetők a keritéstől - a későbbi vitákat elkerülendő.

Azonban egy tuja esetében melyet rendszeres gondoznak/formáznak ez szóba sem jöhet.

Én továbbra is a 80-100 cm-es oldaltávolságot tartom megfelelőnek és elégségesnek, de hogy biztosra menj egy legyen róla hivatalos papírod is: pár soros levélben kérd ki az önkormányzat hivatalos állásfoglalását - és akként majd. És akkor mehet panaszra a sóhivatalba...

A másodkerítés + tuja más sok pénz, sok munka...
Igaz, a falazás kompletten megvan gyorsan, ezzel szemben a növény csak pár év múlva biztosítja az át nem látás nyugalmát.

monalisa1 # 2009.04.20. 07:53

... és legyen róla

imo74 # 2009.04.20. 15:19

segitséget szeretnék kérni!a problémám a következő:2006 szeptemberében vásároltunk magánházat,az akkori álapot szerint volt a telekhatáron 1 garázs+1 sufni!ezek állapota meglehetőssen rossz volt.én mindkettőt felujitottam(a beton alap kivételével mindent kicseréltem)a két felépitmény nagyságra ugyanakkora mint az eredeti volt!és a felhasznált anyagok is hasonlóak.(deszka helyett osb-lap)most a szomszédom állandóan zaklat hogy ne barkácsoljak ott mert őt zavarja ha én napközben ott tevékenykedek(flex,fútó,stb)van erre szabály hogy hol lehet ilyen sufni?az elöző tulajdonos semmiféle kifogást nem támasztott mert a lányától vettük meg a házat és az a 2 épület már 10 éve is ott ált!továbbá azt is kérdezném hogy el kell fogadnom azt hogy az én telkemre nézzen a szomszédom 3 ablaka is?igy bármikor nézelődhessen az udvaromba!? előre is köszönöm a választ!
üdv:imre!

nanemaaa # 2009.04.20. 15:30

A ház építéséhez nem kellett a szomszédok, így a szüleid hozzájárulása sem. Fellebbezési joguk volt, amivel vagy éltek, vagy nem. Mellesleg, ha szabályosan adták ki az engedélyt, akkor kár is lett volna fellebbezni.
A kerítéshez sem kell a szomszéd hozzájárulása, viszont szabályosnak kell lennie. Ez annyit tesz, hogy eltérő helyi építési előírás hiányában a tömör kerítés max 2,50 m magas lehet és teljes terjedelmével a saját telken belül kell állnia. Egyébként sem lenne cél börtönfalak között lakni, így nem baj, ha nem lehet pl 6 m magasat építeni.
Attól, hogy a szomszédban ház épült, még nem lesz kisebb a ti telketek értéke, ez a falusias, városias létforma, hogy az embernek szomszédja van. Ha a szomszédba lehetett "oyan magas" épületet építeni, az azt jelenti, hogy a ti telketekre is lehet (legalább is elméletben).
Árnyékolás, belátás...stb olyan polgári jogi igény, melyet nem az építési hatóságnál, hanem a bíróságnál lehet érvényesíteni. (vagy lehet a pert elbukni) A szomszéd beépítette a telkét, ezáltal megváltozott az eddig megszokott. Most ezt kell megszokni. Nincs ebben semmi különleges.

rabbit75 # 2009.04.21. 05:41

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni!
A Szomszédom eladta a telke hátsó részét nyeles telekként. Nem tudom hogy szabályosan-e de nem is érdekel. A lényeg,hogy az új tulaj az én szomszédom lesz,és az én házam mögött fog bejárni a telkére. Ez lesz a telek "nyele". Az első problémája amit ráadásul úgy üzent meg, hogy az azon a falon lógó klímám útban lesz neki a bejáráshoz. (kb50cm) Ha jól tudom a ház telekhatárra épült anno 1912-ben :) Kérheti-e vagy kötelezhet-e a klima leszerelésére, ill.az utcabeliek mind azt mondják hogy a szomszéd felé mindenkinek kötelessége 80cm-t biztosítani a ház rendbetételéhez. Erre nem találtam sehol semmit.

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat!

nanemaaa # 2009.04.21. 05:55

A szomszéd telek fölé az oldalhatáron álló épület eresze lóghat át 2 m magasság felett max 50 cm-re. Más nem. Viszont ha az a klíma bizonyíthatóan ott van 10 évnél régebben, akkor azt az építési hatóság már nem szereltetheti le veled. Ebből az is következik, hogy ha nincs meg a 10 év, elméletileg leszereltethető. Ez azonban azon is múlik, hogy mennyire van képben az építési hatóság.
10 éven túli klíma esetén egyébként valószínűleg a bíróság sem hozna bontásra kötelező ítéletet, mivel az új szomszéd ezen tények birtokában vette a telkét. Ha zavarta a klíma látványa, akkor másik telket kellett volna vennie.

imo74 # 2009.04.21. 10:35

tud valaki segiteni?:-(

nanemaaa # 2009.04.21. 15:16

Az építésügyi szabályokat az építésügyi hatóságtól tudod meg. Ha viszont az épület bruttó alapterülete meghaladja az 50 m2-t és az építménymagassága a 2,50 m-t, az azt is jelenti, hogy egyben feljelented magad engedély nélküli építkezésért. Ez kb annyit jelent, hogy amynneiben szabályos helyen történt az építés, akkor a külön kérelmed alapján fennmaradási engedélyt kaphatsz, mellyel egyidejűleg építésügyi bírságot is fogsz fizetni. A bírság összege az építmény alapterülete *100.000 Ft-nak az 50 %-a.
Ugyanez a helyzet, ha a szomszéd feljelent.
Mindezek után, hogy az ő ablaka szabályos-e? A kérdés túl általános ahhoz, hogy válaszolni lehessen. Vannak ablakok, amik a közös telekhatáron álló határfalban lehetnek. Ezek jellemzően nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek ablakai, a létesítésükkor érvényes szabályok szerinti méretben (ha volt rá engedély).