szomszedok jogai


elsner # 2009.06.03. 07:47

Tisztelt társaság !

Én azt szeretném megkérdezni, hogy a szomszédom építkezése esetén kell e kötelezően az önkormányzatnak
a beleegyezésemet kérni az építési engedély kiadásához, ui. az én esetemben csak a már megadott építési engedély másolatát kaptam meg - 30000 forintos fellebbezési lehetőséggel...

Egy másik szomszéd épület bővítésekor már ezt sem, hanem csak az elkészült épület használatbavételi engedélyét kaptam meg ugyancsak 30000-es fellebbezési lehetőséggel.

Mit ír erről a jogszabály ?

BMW FAN # 2009.06.12. 12:18

Tehát ahogy itt javasolták,Elmentünk az önkormányzathoz,és próbáltunk közös nevezőre jutni a dologban.De persze ez nem sikerült.Idézem miért is

1- a kerítés lebontása,kitámasztók roncsolásos eltávolítása,ugyan ezek vissza építése festése stb

32000Ft!

2-Amit oda rakott a falam mellé tégla egyéb építési törmelék(Ő fogja elpakolni az én kontómra

1000Ft!

a telek napi bérleti díja (másfél méteres sáv)!!!Ez teccett a legjobban:))

3000ft/nap

Mondom jó akkor ügyvéd,és némi alku és egy levél küldése mellett felajánlottam neki 11ft cakk pakk.Mivel nem tudom milyen kitámasztókat akar levágni egy drót kerítésről,azt nem tudom vagy velem akarja kifizettetni a drót festését,de ezt nem kapta el!

Erre ő!

Befutott az ügyvédemhez,jelzett utolsó napon!Tehát ma.

Majd kijelentette hogy ő bizony már húzott a kerítésre (álcahálót)Nem vicc tényleg rárakta:)))Ez tovább drágítja a kerítés lebontását tehát lehet már 40 ezret akar,ezt mint látható lesz(fotó mellékelve) amit ott írt az ügyvédemnél e pillanatban is próbálunk megfejteni mi lehet.Mert nem tudjuk el olvasni mit írt:))Lehet amúgy nem is tud írni "drága szomszédom"Csak pénzt szeretne:)))

Ja és a hab a tortán hogy minden munkát ő fog elvégezni,szakember nem!Tehát ő lesz a melós és a főnök is egyben.

Egy vicc az egész!További javaslatokat ha tudtok mondani azt megköszönném.Hogy mit is Kezdjek ezzel a "drága emberrel"

Képek

http://imagerz.com/…AwIHA1MZEgVR
http://imagerz.com/…AwIHA1MZFQVR

Üdv BMW FAN

nanemaaa # 2009.06.12. 13:05

Elsner
Nem kell a szomszéd hozzájárulása! Ugyanakkor több esetben is kap értesítést, mint pl az eljárás megiondításáról, hogy már az eljárás keretében élhessen ügyféli jogaival. Valamint kap az ügy érdemében hozott határozatból (mintez meg is történt), hogy ellenvetése esetémn élhessen alkotmányos jogorvoslati jogával, a fellebbezéssel.

Ha a használatbavételről kapott határozatot, akkor sanszos, hogy kapott az építésről is. Max nem vette át a határozatot, mert pl a posta "nem kereste" jelzéssel visszaküldte a hivatalnak. Bááár ehhez is több további eljárási cseleklmény kapcsolódik, mint pl a kézbesítési vélelem, de ezeket már nem ragoznám.

Ossi91 # 2009.06.13. 20:59

Üdvözletem!

A következő a helyzet: vettem egy elektromos dobszettet, pénteken érkezett meg. Az elektromos dobszettről tudni kell, hogy direkt a panellakók részére fejlesztették ki, hogy ők is tudjanak min játszani. Rá lehet kötni fejhallgatóra (énis így játszom rajta), és akkor csak annyit hallani belőle külső embereknek, hogy egy gumilapot ütögélnek. Ha teljes erőből csapkodom, akkor sincs nagy hangja.
Pénteken megérkezett a dobcucc, doboltam is rajta egyhuzamban vagy 6 órát, este 10 órakor is még ütöttem, de akkor már szigorúan fejhallgatóval, igaz, max hangerőn szólt. A felettünk levő lejött, hogy hát nem kéne este 10kor. Csodálkoztam, hogy a francba hallhatta, aztán ma reggel kipróbáltam, tényleg kihallatszik a fejhallgatóból a hang ha max hangerőn van, úgyhogy elismerem igaza volt neki tegnap, ezért a ma délelőtti gyakorlásom úgy folyt, hogy a max hangerő kb 1/3 részén volt a hangerő, direkt úgy kalibráltam be, hogy én halljam rendesen ha a fejemen van, de ne szűrődjön ki. Kb negyed óra dobolás után a felettünk lakó megint lejött, hogy zavarja. Rájöttem, hogy nem a dobhangokat hallotta, hanem a gumilap ütését. Ez ma délután 1 órakor történt, tehát még csak azt se mondhatja, hogy este volt, vagy hogy az utcán néma csend volt és nem nyomja el más zaj.

Mit tehet ő, és mit tehetek én?

A dobszerelés annál egy "picit" drágább volt, hogy hagyjam a szobámban porosodni, és csak akkor dobolhassak amikor ő nincs otthon. Tudom hogy az emberek nagyrésze utálja a dob hangját, épp ezért játszom fejhallgatón, de az ellen nem tudok tenni, hogy hallja a gumilap megütésének hangját, azt nem tudom lehalkítani.

Aztmondta hogy hétköznap délelőtt nincsenek otthon, akkor doboljak nyugodtan, de délután ne. Oks, nyári szünet van, így még aránylag oké, de szeptembertől megint suli lesz, max hétvégén lenne lehetőségem a délelőtti gyakorlásra, de akkor meg ő itthon van.

Valakinek esetleg vmi tipp? Ha következőnek lejön, beszélek vele, megpróbálom higgadtan kezelni a helyzetet, megmondom neki, hogy beszéljük meg, hogy melyik az az időpont ami neki is meg nekem is megfelel, és felejtsük el egymást. Persze azt ne várja, hogy csak én tegyek az ügy érdekében, tehát ha én nekem pl délelőtt elfoglaltságom van (pl szeptembertől suli), akkor nem fogom aztmondani, hogy hát jó, akkor eladom. Megpróbálom akkor megbeszélni vele, hogy suliból hazaérek pl 2kor, 3-6ig dobolok fejhallgatón, ő meg addig vagy otthon van és nem jön le, vagy nemtudom, de vmi megoldás kéne, mert ez így tényleg nem lesz jó. Megértem a problémáját, bár kötve hiszem hogy annyira felhallatszana, mivel tényleg nem hangos annyira, ha a TV meg normál hangerőn, sztem még talán az is hangosabb.

Vkinek vmi ötlete esetleg? Köszi!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.14. 15:05

Persze azt ne várja, hogy csak én tegyek az ügy érdekében,

Ez tetszett a legjobban. Épp elég bajod van azzal, hogy ott lakik, és használja a csengődet igaz?

Egy tv folyton változó zaja össze nem hasonlítható egy ütemes kalapálással, kopácsolással.

A társasházban, iskolában meg kellene nézni, kérdezni, hogy van-e klubterem, vagy pincehelyiség, vagy valami közös helyiség, ahol dobolhatnál.

Grád András # 2009.06.14. 15:41

Kedves Ossi91!

Teljesen egyetértve az Immaculata által leírtakkal hozzátenném, hogy kortól függetlenül ne számítson túlzott megértésre a dobolással kapcsolatban a rendőr és a szabálysértési előadó részéről. Értem én, hogy gumi, meg hogy csak kihallatszik a fejhallgatóból, de sajnos azt kell mondjam, az embereknek a lakhelyükhöz kell igazítaniuk a hobbijaikat. A lakótelepi lakás pont annyira nem alkalmas dobolásra, mint állattenyésztésre vagy kereskedelmi központnak. Nem a szomszédoknak kell tehát Önhöz alkalmazkodniuk, hanem Önnek a lehetőségeihez. Amibe a dobolás láthatólag nem fér bele. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Ossi91 # 2009.06.14. 18:40

Akkor ennyi erővel ma énis felmehettem volna hozzá délelőtt fél10kor, hogy hallottam ahogy kalapál/húst kloffol, vagy nemtudom mit csinált, de valami folyamatos kopogó hanggal járó tevékenységet végzett, nem sokkal később pedig dübürgés hallatszódott le tőle, este pedig talán turmixgép hangja, vagy én nem tudom. A szememben csak nevetségessé (és idegesítővé) teszi magát a lejárogatásával.

Egyébként ez a tag a 3. emeleten lakik, és beszéltem ma egy 7. emeleten lakó ismerősömmel, akihez azért ment fel egyszer, mert azt hallotta, hogy ugat a kutyája. Szerintem ennek az embernek nincs jobb dolga, minthogy másokkal kötekedjen...

Grád András # 2009.06.14. 19:35

Kedves Ossi91!

Biztosan igaza van, egyikünk sem tökéletes, miért pont az Ön fölött lakó lenne az. De ez nem változtat azon, hogy a párperces húsklopfolás vagy turmixolás belefér az általános együttélési normákba, a párórás dobolás már nem. Sajnos az ellenkezőjéről nem engem kell majd meggyőznie, hanem a rendőrt és a szabálysértési előadót. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Ossi91 # 2009.06.14. 21:04

Kedves Grád András Úr!

Én megértem az Ön véleményét is, hisz mint külső ember, nem hallotta, hogy ahogy ütöm a dobot, mekkora hangja van. A hangja kb a húsklopfolás felével megegyező. Persze az más helyzet, hogy a húsklopfolás pár percig tart, a dobolás meg pár óráig, de mivel a dobolás hangja fele olyan hangos mint a hűsklopfolás, nemhiszem, hogy annyira felhallatszana, főleg, hogy az alattunk lévő egy szót nem szólt, se a szomszéd, se senki, csak a felettünk lakó, akit nem szeretnék semmiféle jelzőkkel illetni, bár szivesen megtenném, de ahhoz nem ide illő szavakat kéne használnom. Érdekes módon, volt hogy olyan hangosan hallgattam zenét, hogy csodálkoztam, hogy senki nem küldött ide rendőrt, és akkor egy szót se szólt, pedig az biztosan felhallatszott, és el is hiszem hogy zavaró volt, viszont a dobolás, amiből ő csak a gumilapok hangját hallhatta.. Mindegy, senkit nem szeretnék győzködni. Egyébként eszembejutott az is, hogy pénteken amikor a hangszer megérkezett, úgy próbáltam ki, hogy zenére doboltam, és a zene elnyomta a gumi hangját, és akkor nem jött fel, pedig délután 4től este 8ig folyamatosan doboltam, és elég hangosan, szombaton meg délután 1 óra körül kezdtem el és kb 10 perc után már le is jött (vagy még annyi sem volt), úgyhogy lehet az lesz a megfelelő megoldás, ha fejhallgató nélkül dobolok.
Köszönöm mindenki tanácsát, hozzászólását.

Üdvözletem!

monalisa1 # 2009.06.14. 21:06

Ossi91

A vásárlás előtt nem volt mód az eszközt kipróbálni?! Előjöttek volna ám azok fránya hátrányok...

Amúgy mi a fenének a teljes hangerő (...) tán idejekorán meg akarsz süketülni?...

Szüleid, tesód mit szól ahhoz hogy mostantól kezdve órákon keresztül "ütsz"...

Menj le az alaksorba., biztosan találsz egy kies zúgot oszt élvezkedj egymagadnak.

mégegyhülye # 2009.06.14. 21:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A városi szolgalmi jog jár a telekszomszédnak, vagy megállapodás tárgya? A helyzet a következő: Az én telkem mellett van egy olyan telek, amely valamilyen oknál fogva kb. 3 m széles, és ugyanolyan hosszú, mint az enyém. Ennek a szomszédos teleknek a végében áll egy kb. 2mx3m-es hosszúkás épület, melyhez még kapcsolódik egy kb. 1,5mx3m-es műhelyszerű melléképület. Ennek a műhelynek a hátsó oldalán az én telkemen egy kb. 50 éve álló fészer, fából. Most kicsit helyre pofoztam, a méreteken nem változtattam. A hosszú keskeny telek tulajdonosa ma felháborodva keresett meg, hogy 3 évvel ezelőtt már az apámnak is megmondta, hogy ő hőszigetelni akarja azt a bizonyos műhelyt, melynek hátsó fala csak az én telkemről közelíthető meg. Szerinte neki a szolgalmi jog értelmében "jár" 1 méter a telkemből, szabad közlekedéssel. Az utcában a telkek alulméretezettsége miatt egyébként kivétel nélkül minden ház a telekhatárra épült. Akkor most én meg a következő szomszédtól követelhetem ezt a bizonyos 1 métert, ő a következőtől, és így tovább, az utca végéig, az utolsó telektulajdonos pedig a közterületből? Létezik-e ebben a formában a szolgalmi jog? Adható vagy jár, ha igen mekkora a mértéke?
Azon kívül, lehet, ezért megmosolyog, de én úgy gondolom, ha a szomszédom hőszigetelni akar a felém eső telekhatáron, azzal tulajdonképp elvesz az én telkemből. Tudom, első hallásra ez meglehetősen kicsinyes megközelítésnek tűnhet, de különösen nagy értékű teleknél mégsem utolsó szempont. Az én észjárásom szerint köteles vagyok biztosítani a helyet a hőszigeteléshez abban az esetben, ha maga a hőszigetelés (azaz annak "vastagsága", mondjuk 15 cm) elfér még a szomszéd telkén, csak arra már nincs elegendő hely, hogy magukat a munkálatokat ott elvégezzék.
Várom válaszát és előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel
Jószomszéd :)

monalisa1 # 2009.06.14. 22:27

Bizonyos munkálatok elvégzését pl. javítást, állagmegóvást stb. tűrni vagyunk köteles - ez elvitathatlan, azonban az eltelt 3 év alatt akár már többször is "körbetapétázhatta" volna a műhelyét. (Ennyi idő elteltével nem hivatkozhat arra, hogy pár m2 anyagravalóra nem telt neki...)

A kérdéses falszakaszon a hőszigetelés legyen csak 4 cm-es - így telken belül marad, a szigetelést meg folytassa belülről azon a pár m2-en.

Lesz még probléma a szomszéddal...

"Lisa"
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2009.06.15. 11:38

A szomszéd a karbantartási, felújítási nuknkákat, melyek kizárólag az ő telkéről végezhetők el, tűrni köteles. Nyilván nem bármikor, hanem egyeztetett időpontban és a legszükségesebb mértékben. A felújító viszont köteles az ennek keretében okotott károkat megtéríteni.
Eddig tiszta ügy.
Ugyanakkor a hőszigetelést már nem vagy köteles tűrni, ha az már a te telkedre lógna át. Ugyanis az szabálytalan, és az országos érvényű építésügyi jogszabály (OTÉK) tiltja.
Tehát először azt kellene tisztázni, hogy a szigetelés kinek a telkére kerülne.

nanemaaa # 2009.06.15. 11:39

A szomszéd a karbantartási, felújítási nuknkákat, melyek kizárólag az ő telkéről végezhetők el, tűrni köteles. Nyilván nem bármikor, hanem egyeztetett időpontban és a legszükségesebb mértékben. A felújító viszont köteles az ennek keretében okotott károkat megtéríteni.
Eddig tiszta ügy.
Ugyanakkor a hőszigetelést már nem vagy köteles tűrni, ha az már a te telkedre lógna át. Ugyanis az szabálytalan, és az országos érvényű építésügyi jogszabály (OTÉK) tiltja.
Tehát először azt kellene tisztázni, hogy a szigetelés kinek a telkére kerülne.

mégegyhülye # 2009.06.15. 19:55

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat, magam is valahogy így gondolom. Bár jogásztól nem érkezett vélemény, de közben kutakodtam a neten a telki szolgalmi jogról, és kicsit meg is nyugodtam. Úgy tűnik, ez a jog részemről adható "kiváltság", hasonlatos a haszonélvezeti joghoz. Ha akarom adom, de ha nem akarom, senki nem kötelez rá, mert a szomszédot ennek hiányában semmilyen hátrány nem éri. A közutakat, közműveket eléri, hisz teljesen párhuzamos a telke az enyémmel, ugyanolyan hosszú is, csak rettentő keskeny. Gyanítom, az az igazi baja, hogy nem tud vele semmit sem kezdeni. Építési engedélyt nem kap rá (legalábbis szerintem), kertészkedni sosem láttam, a telek csak úgy van. Eladni sem tudja. Építési teleknek alkalmatlan, hobbiteleknek luxus, mert a város elég frekventált részén van. Mióta megvette, igazából semmit sem csinált a rajta álló vityillóval sem. Fura, hogy most megint éppen hőszigetelni akarja. Majdcsak kibújik a szög a zsákból. Kíváncsian várom. :)
Üdv mindenkinek

monalisa1 # 2009.06.15. 20:13

Pedig kaptál jogásztól választ (...) mégpedig az ujabb írásod alatti segítő szándékú hozzászólást...

Más. Szerintem ajánld fel neki a zsebparcella méltányos áron történő megvásárlását., ő nemigen tud vele semmit csínálni, te meg azzal a pár méterrel is tágasabb lennél.

"Lisa"
laikus hozzászóló

mégegyhülye # 2009.07.03. 11:23

Kedves Laikus és Hozzáértő Fórumozók! :)
Korábban már írtam "zsebtelek-tulajdonos" szomszédomról, aki le akarta velem bonttatni a kb 30 éve meglévő, részben fa, részben tégla fészeremet, mert az az ő telekhatárra épített vityillójának a hátfalával érintkezik, és azt ő állítása szerint hőszigetelni akarja. (már 3 éve) Most kicsit helyrepofoztam az én fészeremet, amitől szinte megvadult. Tajtékozva követelte annak lebontását. Mondtam neki, amint hozza a mestert, én már bontok is, lehetővé téve számára a felújítást. Egyik nap mondta, hogy rá 2 napra jönnek a mesterrel. Otthon vártam, természetesen nem jöttek. Tegnap legnagyobb döbbenetemre szó szerint félbevágta a telkemre átlógó cseresznyefáját. Gyanítottam, hogy ez valami támadásnak az előkészülete, ezért gondosan megnyírtam a sövényemet, melynek néhány ága átlógott hozzá. Vártam. Arra lettem figyelmes, hogy elég balfék módon megpróbált „rejtett kamerás” felvételt készíteni a „tyúkólamról”. (ő csak így emlegeti) Nagyon bedühödtem, gondoltam, nem kell nekem a gyomorgörcs, fogtam magam és lebontottam az egészet, majd felépítem odébb. Most viszont szeretném őt valamilyen módon rábírni, hogy tegye rendbe az ominózus falat, mert elég ronda látványt nyújt, és abszolút adott számára a lehetőség (az egészen idáig oly hevesen követelt hozzáférés), hogy azt végre meg is tegye. Kérdéseim:

  • követelhetem-e ezt tőle?
  • hogyan tudnék meggyőződni arról ( esetleg valahogy interneten keresztül) hogy neki (vagy az előző tulajdonosnak) egyáltalán volt-e építési engedélye a roggyant épületre, amit most annyira fel szeretne újítani? A telek bejárati oldalon nagyjából 3 m széles, befelé egy kicsit szélesebb, de a legoptimistább becslésem szerint sincs több 5 m-nél. Ha találnék valami földhivatali térképet, azon, gondolom, kéne szerepelni az építménynek, ha volt rá engedély.
  • hogyan számítják az ilyen telkek árát? Városon belül van, de a mérete miatt nem alkalmas építési teleknek, ha jól gondolom. Szomszédom szerint nekem elővásárlási jogom van rá. Gyanítom, ez a legnagyobb szívfájdalma, hisz egyébként is csak nekem éri meg megvenni, másnak ugyanúgy csak gaztermesztésre alkalmas, ahhoz meg nagyon drága. Mondott is egy olyan horror árat, amit normál, beépítésre alkalmas telek esetén is elég borsosnak tartok.

Előre is köszönöm a segítséget!

nembíromtovább # 2009.07.14. 20:06

Sziasztok, igazából egy jogász véleményére lennék kíváncsi, de minden használható ötletet örömmel vennék.

30 lakásos társasház földszintjén lakunk. Az egyik földszinti szomszéd egy alkoholista nyugdíjas fazon, önkormányzati lakást bérel. Tavaly (még nem laktunk itt) a szomszédok bejelentésére az önkorm. 8 m3 szemetet elvitt tőle és kifestették a lakást, mert a szomszédok már nem bírták a szagát. Most megint hihetetlen bűz van nála (semmihez sem hasonlítható szag, a rohadt hús sem ilyen ütős), van, hogy 3-4 napig nem tudunk szellőztetni miatta. Ilyenkor a lakásunkban elöl hagyott ruhák, a papírok átnedvesednek... Majd mi rohasztjuk szét a lakásunkat miatta... Akartunk mi vele normálisan szót érteni, de ránk csukta az ajtót, nem lehet vele beszélni.

Ezután szóltunk a közös képviselőnek, aki kihívta az ÁNTSZ-t. Reakció semmi. Következő lépésben bementünk az ERVA-hoz (ő kezeli az önkormányzati lakásokat) egy több lakó által aláírt levéllel, hogy valamit csináljanak, mert ez elviselhetetlen. Írtuk azt is, hogy mivel rendszeresen iszik, reggel, délben, este, ahogy kedve van, kiabál, átkozódik. Szidja a rendszert, a szomszédot, mindenkit. Az ERVA-nál leadtam a levelet, hazajöttem és már itt is volt az ÁNTSZ levele. Szerintük a lakásban áporodott szag van, bűz nincs. Pedig esküszöm, ha ablakot nyit, az udvarban nem lehet megmaradni a szagától! Az a baj, hogy az ÁNTSZ azt írta, hogy az ERVA munkatársával együtt volt szemlén. Persze kiakadtunk, hogy nem hisszük el, hogy ők nem fordultak ki a lakásból azonnal. Erre írtam e-mailt az ERVA-nak, hogy megvan az ÁNTSZ levél, köszönjük, de nagyon nem valós ám, amit írtak. Kértük, hogy ne az ÁNTSZ véleményre hivatkozva írjanak valami választ, hanem jöjjenek ki újra. Azóta semmi válasz. Mondjuk még nem telt le a 30 nap, de mikor személyesen bent voltam, kértem, hogy ha lehet, ne is várják ki a 30 napot, mert ez tényleg elviselhetetlen, ellehetetleníti a lakó a többi lakó normális életvitelét. A pasi most is ordibál.

Kérdésem, hogy rendőrt hívhatok -e rá akármikor, ha nem hallgat el? Bár tudom, jobb dolguk is van, de valakinek valamit csinálni kell vele.

Másik kérdésem, hogy ha az ERVA mégsem jön ki újra, vagy megint kitalálják, hogy itt nincs is bűz, akkor kihez fordulhatok?

Utolsó kérdésem: mivel alkoholista... tudom, hogy nem vitethetem be a pszichiátriára... de mégis, ki tud tenni valamit érdemben???

Félek, hogy az önkorm. mivel tavaly kifestett, a számlát benyújtotta ugyan, de persze, hogy nem volt pénze a lakónak, szóval félek, hogy tavaly költöttek rá, ezzel rendezettnek tekintik, hagyjuk őket békén. Na ilyenkor mi van?

nembíromtovább # 2009.07.14. 20:14

Ja, régen az ilyet kényszerzubbonyban elvitték kicsit pihenni. Ma ki és mit tud csinálni az ilyen emberrel?

monalisa1 # 2009.07.14. 20:38

Mivel vélhetően egy csomó lakbérrel (és közüzemi számlával) tartozásban van, a bérbeadó megvonhatja tőle a lakáshasználat jogát - szükséglakás biztosításával.

Ettől függetlenül a háziorvos és/vagy az ügyletes orvos mentővel elvitetheti az aktuálisan alkoholgőzös "beteget" pszichiátriára, onnan meg saját érdekében elvonókúrára küldhetik tovább. (Előzetesen meg kell beszélni a dokival.)

Én nem is a bűz miatt űrittetném ki a lakást hanem az x mennyiségű szeméthez "járulékos" rovarok miatt...

Mikulás74 # 2009.07.15. 05:50

Tisztelt Jogászok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy:
Ha egy telepengedély ki lett adva egy gazdasági tevékenység végzéséhez, és megfelelt akkor minden követelménynek, viszont azóta jelentősen módosult a tevékenység, bővült, illetve azóta új szomszédok költöztek a telep köré, akiket ez meglehetősen zavar, kérhető-e újra a telepengedély felülbírálása, illetve ennek korlátozása, megszüntetése? A helyi jegyző átirányított egy másik önkormányzathoz, hogy már nem a jegyző foglalkozik a telepengedélyekkel. Illetve pontosan mik szükségesek egy telepengedély kiadásához? Köszönöm a választ előre is!

quatt # 2009.07.15. 07:38

Üdv Mindenkinek!
Telkünk nagy része el lett adva, ahová a vállalkozó egy papíron 3, egyébként 5 lakásos társasházat épít. Most, az első szint falai állnak szembesültem a ténnyel, hogy teraszomra és teljes udvaromra panorámás betekintés lehetőségét biztosítottam. Építhetek egy 2,5m-es keritést, amivel az alsó szint ablakai nagyjából megoldottak. Az e fölötti részre van valami megoldás? Pl. 6-7 méteres sport kerités vagy telepítsek növényzetet ami gyorsan megnő 6-7-8 méteresre? Illetve a leendő új tulajdonosok támadhatnak-e majd engem, hogy elveszem tőlük a fényt? Az épülő lakások, iletve az érintett rész kb 2,5 méterre van a hátsó keritésemtől, 10 méteres szakasz 5 ablakkal. Köszönöm...

cooper_agent # 2009.07.15. 08:53

Helyi építési szabályokat és az önkormányzat idevonatkozó rendeleteit is ismerni kellene, de tudtommal ha a szomszédod bele szeretne látni az életedbe akkor a kilátás joga, mint telki szolgalmi jogot engedélyezned kell számára.(hacsak már korábban be nem lett ez jegyezve esetleg).

Sztem miután ilyen engedélye nincsen, ezért én kérném a jegyzőtől a birtokvédelmet a szükségtelen zavarás megszüntetését.

nanemaaa # 2009.07.15. 16:05

Ááááá dehogy!
Kerítést lehet, növényeket lehet, de alapjában amit leginkább lehet, az az, hogy tudomásul kell venni a helyzetet. Olyan kerítést, növényt nem tudsz telepíteni, ami 3 emelet magas lesz, meg nem is érdemes. A hibát akkor követed el, amikor nem tekintetted meg a terveket az engedélyezés időpontjában. Akkor még akár fellebbezhettél is volna. Most marad, hogy tudomásul veszed, lakott területen élsz, ahol szomszéd is van.

Mikulás74 # 2009.07.15. 19:23

Köszi a válaszokat, az a gond, hogy még akkor adták ki az engedélyeket, amikor én még nem laktam ott. Azóta meg eléggé megváltozott már a környezet, és szerintem elég kevés emberkének esik jól a tevékenysége a szomszédnak. (amit ha úgy tenne, ahogy a nagy könyvben meg van írva, akkor egyáltalán nem zavarna, de hát nem úgy teszi...:( )