Társasházak jogásza!


MajorDomus # 2020.06.04. 18:29

Szigetelj.

Zöldövezeti11 # 2020.06.05. 09:56

Hapciusz !

Hungarocell,rá a gipszkarton fedès tökéletes lehet
Nem lesz tökéletes !

Valami szálas szigetelő anyag és rá a gipszkarton úgy valamivel jobb, de azért a tégla lenne a tökéletes megoldás !!

Thomasagozmozdony # 2020.06.05. 11:02

MajorDomus, Zöldövezeti11: köszönöm a válaszokat, hangszigeteléssel foglalkozó céget keresek majd fel, hogy ha már pénzt kell kidobnom a szomszédom miatt, akkor legalább jól legyen megcsinálva.

Szomorú örökös: "mert az csakis rám tartozik, nem másra". Ez így van, le is írtad azt, amit én is írtam. A magánélet az nem tartozik másra. Én pont ezt szeretném, hogy a magánélete az csak rá tartozzon, és hogy ne vonjon be a hangoskodásával az életébe, mivel nem érdekelnek a problémái.

Amikor beszéltem vele, nem minősítettem, annyit kértem úriemberként, hogy legyen egy picivel halkabb, mert minden áthallatszik. Amúgy azt hol olvastad, vagy hol írtam, hogy minősítettem a magánéletét szemtől-szembe?

Vicces, hogy azt írod, hogy tartsam tiszteletben a magánéletét, miközben ő nem tartja tiszteletben az én privát szférámat a viselkedésével, ő tesz magasról a szomszédjára.

De szerintem kár tovább szaporítani a szót. Ezt az érti főleg, aki hasonló cipőben jár vagy járt.

MajorDomus # 2020.06.05. 14:50

Ha feleségűl veszed,lakásod is lesz,csend is lesz és szigetelni sem kell.
.
Bár nem láttuk a hölgyet........

Deckwood # 2020.06.05. 16:46

Üdvözlöm Önöket!

Szeretném megkérdezni, ha egy társasházi lakástulajdonosnak szavatossági pere volt az építtetővel, amelyben a bíróság jogerősen igazat adott a vevőnek és többmillió forintos vételárcsökkentést ítélt, azaz az utolsó vételár-részletet már nem kellet a tulajdonosnak kifizetnie, a kizárólag az ő lakását érintő problémákat (pl egy feltehetően kintről jövő beázás utáni lakásfestés) intéztetheti-e folyamatosan a társasház biztosítására, illetve a társasház költségére.
Ez most azért merült fel bennem, mert úgy tűnik, keresve a beázása lehetőségét, most a tetőt akarja újra bádogoztatni a házzal,mondván, hogy biztos onnét ázik, ami azért nem kis költség lenne a társasházi közös költségből. Köteles-e ezt a többi lakó bevállalni? Tudom, lehet közgyűlési döntés, de mi van, ha üzemeltetési sürgős javításként intézteti?

drbjozsef # 2020.06.06. 17:51

Deckwood,

A tető a társasház közös épületszerkezete. Ha onnan van a beázás, akkor azt a társasházmak kell megcsinálnia, és a közösségnek fizetnie.

MajorDomus # 2020.06.06. 18:02

Ha jól értem akkor garanciális épületről van szó,5 éven belül a kivitelezőnek kell garanciában javitani. Nem a társasháznak a közös költségből.

drbjozsef # 2020.06.06. 18:07

Ha per volt, és jogerős ítélet, akkor azért én ebben nem lennék biztos. Viszont, ha éppenséggel az építtető nem csinálja meg, akkor a társasháznak kell, de semmiképpen sem a lakónak. Aztán a ház rendezheti, ha még lehet.

Szomorú örökös # 2020.06.06. 18:23

MajorDomus

garanciális épületről van szó,5 éven belül a kivitelezőnek kell garanciában javitani.

Én sem lennék ebben biztos, mivel így kezdődött a kérdés:

egy társasházi lakástulajdonosnak szavatossági pere volt az építtetővel, amelyben a bíróság jogerősen igazat adott a vevőnek és többmillió forintos vételárcsökkentést ítélt, azaz az utolsó vételár-részletet már nem kellet a tulajdonosnak kifizetnie

Bocsi a hülye hasonlatért, de ha értékcsökkent terméket veszel jóval olcsóbban, ott se nagyon van garancia rá, mert tudatában voltál, hogy nem teljes értékű a berendezés.

Érdeklődő típus # 2020.06.06. 22:15

Tisztelt Fórum, kérném segítségeteket
Házunk 1947 óta társasház, de csak három lakás van benne, ezért szervezetet nem kell fenntartani, nincsen közgyűlés, közös képviselő, közös költség. A padlás közös tulajdonban van, de a feljáró csak a második emeleti lakó előszobáján (előterén) át közelíthető meg. Előszobájukba a közös – csak hozzájuk vezető - lépcsőházon lehet felmenni, de mivelhogy az előszobájukban nincsen bejárati ajtó, bejárati ajtónak a közös lépcsőház ajtaját hasznáűlják. Ezt a lépcsőházajtót zárják, amelyhez jelenleg csak nekik van kulcsuk, jóllehet a közös lépcsőház saját célú használatát nekik soha senki írásban nem engedélyezte. A közös padláson saját holmit tartok, amelyhez időnként felmegyek, ilyenkor a felső lakó otthon van, és beenged. Igenám, de a lakó most tartósan külföldön dolgozik, így nem, vagy csak nagyon nehézkesen, hosszú idő után tudok a dolgaimhoz jutni a padláson, mert állandóra nem ad kulcsot a lépcsőházhoz, mert az most a lakásuk ajtaja is.
Kérdéseim a következők:

  1. Hogyan tudom elérni, hogy a közös lépcsőházhoz kulcsot kapjak?
  2. Hogyan tudom elérni, hogy a padlásra (a saját dolgaimhoz) akkor mehessek fel, amikor én akarok, s ne kelljen ehhez a felső lakó engedélyére várni?
  3. Hogyan tudom elérni, hogy ezek a jogaim a tulajdoni lapon valamilyen formában (valamiféle szolgalmi joghoz hasonlóan, legalább széljegyként) szerepeljenek?
Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.06. 22:20
  1. A közös lépcsőházhoz van kulcsod. Ahhoz az ajtóhoz nincs, amely a lépcsőházból a tulajdonostársad lakásába vezet.
  2. Cserélj vele lakást.
  3. :D

Mikor vetted a lakást, még másképp nézett ki az épület? Időközben átépítették?

Érdeklődő típus # 2020.06.07. 05:26

Kedves Béla, a lépcsőházhoz nincsen kulcsom, mert az csak a felső lakóhoz vezet, ezért azt ő zárja, jóllehet közös tulajdon. Túl azon, hogy ugyebár ott bármi történhet, ha nincsenek itthon (pl. tűz, víz), ebből a lépcsőházból lehet felmenni a padlásra is, ahol nekem cuccaim vannak. Így csak akkor tudok hozzájutni, ha a felső tulaj beenged.
Az is igaz, hogy a padlásbejárat - már az emeleten - abból az előtérből nyílik, amelyik az alapító okirat szerint a felső lakó tulajdona. Tehát voltaképpen a lakásukon keresztül baktatok át, amikor a cuccaimhoz megyek. Ez nekem igen kellemetlen. Nem lehet őket kötelezni, hogy műszakilag biztosítsanak egy olyan megközelítést a közös tulajdonú padláshoz, amelyik nem a lakásukon keresztül vezet?

köszönettel
Kertes Attila

Érdeklődő típus # 2020.06.07. 05:30

Kedves Béla, a válaszról majd' megfeledkeztem. Négy éve, amikor a lakást vettem, akkor a helyzet ugyanez volt. Hozzá kell tennem, hogy a lakás, amibe költöztem, sokáig üresen állt, így a felső lakó azt csinált, amit akart. Tekintve, hogy nem vagyok egy kekec típus, eddig nem is pendítettem meg neki ezt a témát, ha a padlásra akartam vinni valamit, akkor írtam neki e-mailt és ő beengedett.

Szomorú örökös # 2020.06.07. 06:21

Érdeklődő típus

Hasonló cipőben jártam én is sokáig, csak kicsit más szitu volt. Egy osztatlan közös udvarral rendelkező, több lakásos magánházban a közös padlásfeljárót beépítette a szomszéd „állítólag” a mi szóbeli beleegyezésünkkel - én erre persze nem emlékeztem, de mindegy - mert konyhát és vizes helyiséget alakított ki ott. Ezért cserébe a saját lakásán belül készített egy padlásfeljárót, amelyhez jelezte, hogy szabad feljárást fog nekünk biztosítani. Amikor az idős anyósát beköltöztette a lakásba, utána többször volt konfliktusunk, mert a mama ezt nem akarta megérteni, hogy ő ott köteles minket felengedni a padlásra, amikor bármilyen okból mi szeretnénk oda felmenni. Később úgy oldódott meg a helyzet, hogy édesanyám csináltatott a saját lakása tűzfalán egy külső feljárót.

Utána jött a következő probléma, hogy az anyós elkezdett kulcsot követelni az új padlásfeljáróhoz, na nálam ekkor szakadt el a cérna és kiosztottam, elmagyaráztam neki, hogy semmi köze, mert azt anyukám saját költségén készítette. Később a régi padlásfeljárót rejtő lakás gazdát cserélt és az új tulaj szintén követelte kulcsot a külső - szerinte közös - padlásfeljáróhoz. Nos, őt már helyből elhajtottuk, mondtuk neki, hogy használja azt, ami a lakásán belül van. Nehezen, de megértette, bár valljuk be, sötét volt, mint az országút. :-D

Számomra mindez úgy oldódott meg, hogy már több mint két éve nem ott lakom. Örök igazság: közös lónak túrós a háta. Jobb is így!

Zoltanuss # 2020.06.07. 07:32

HATÁROZOTT FELLÉPÉSSEL NÉMI KÖZÖS ANYAGI RÁFORDÍTÁSSAL AZÉRT MEGOLDHATÓ !

osmi # 2020.06.07. 14:12

Társasház a csalás elkövetője. A közös képviselő viseli a büntetőjogi szankciót,úgye?
Köszönöm a hozzászólásokat!
(Szomorú Örökös!Kérlek szépen, hogy bírd ki és most ne..., Kösz!)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.07. 19:07

Nem lesz könnyű. Mert hogy most lenne rá oka.

MajorDomus # 2020.06.07. 20:30

Sz.örökös
Igazatok van,elnéztem hogy már per után vannak.

MajorDomus # 2020.06.07. 20:35

"Nem lehet őket kötelezni, hogy műszakilag biztosítsanak egy olyan megközelítést a közös tulajdonú padláshoz, amelyik nem a lakásukon keresztül vezet?"
.
Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
.
Eleve a saját nyugalmát zavarod,mikor a padlásra mászkálsz a lakásán keresztül.
.
Remélem nem arra gondolsz hogy saját költségén épitsen neked egy padlásfeljárót?

MajorDomus # 2020.06.07. 20:44

Társasház a csalás elkövetője. A közös képviselő viseli a büntetőjogi szankciót,úgye?
.
Ez tetszett!
.
Ha leirnád miről van szó....?
.
.
Egyébként a társasház nem tud csalást elkövetni!
Az más kérdés,hogy született egy olyan közgyűlési döntés ami neked sérelmes esetkeg kárt is okozott,
de emiatt miért a közös képviselőt akarod deresre húzatni? Hogy a börtönről és a kerékbetörésről ne is beszéljünk.

Zoltanuss # 2020.06.08. 09:29

Mit hallok az egyik rádió adón !!!
Hogy vállalkozói bérlakást szeretnének bizonyos törvényalkotók vagy akik nekik súgnak. Sokat, mert hogy jelenleg gyakorlatilag nincs.
Abban igazuk van nincs bizony ... a vállakozók nem hülyék !
Spekulálnak bizonyos adó könnyítésben, bizonyos bérlők támogatásában stb.
De ez is csak csalfa remény... vagy bizonyos választók hülyítése.
Bérlakás tömegesen addig nem lesz, amig a jog olyan, hogy durván a bérlőfelé húz. ha gondolja egy bérlő és nem fizet évekig potyázhat mire bevasalják rajta a tartozást. Vagy sem. Addig 10 x tönkrevághatja a lakást !
Amig a jog ilyen képmutató és töketlen, bérlakás tömegesen nem lesz... legalább is vállalkozói.
Hiú remény.
Persze más pénzén mindig lehet építeni, de az tömeges sohasem lesz !!
Más pénzén... pl. a közösség pénzén.

Zoltanuss # 2020.06.08. 09:48

Legutoljára a Csabainé polgármester asszony úgy 15 éve a cocik fénykorában álmodozott azon, hogy a parlagon heverő magánszemélyek tulajdonában álló üreslakásokat kellene bevonni a piacra . Ezzel enyhíteni a bérlakásproblémát.
Szép, de hülye elképzelés volt. Azon spekulált a jó asszony ,hogy a magánszemély az önkormányzaton keresztül adja ki a lakást... az önkormányzat lenne a bérlőkijelölő. Az önkori adna bizonyos támogatást a bérlőnek, a bérbeadó pedig kapott volna bizonyos adókedvezményt. De ha bizonyos idő kereten
belül (pl. 5 év ) megszüntetné a bérleti jogviszonyt a bérbeadó az adó kedvezmény semmis lenne, utólag... ki kellene fizetni..
Nos semmi sem lett belőle.

Mert ki az a hülye tulaj aki 5 évre lemondana a lakása /tulajdona feletti kontrolról ? Ilyen madár nemigen van.
Nos a magánszemélyek felesleges lakásaikat kisipari módszerekkel ki - kiadogatják, hol sikeresen, hol kemény tanuló pénzért.... vállalkozói bérlakás pedig amig a jog ennyire képmutató, a bérlő felé húzó
nem lesz.
Ábrándozni papolni lehet persze rajta, és lesz aki benyalja !

András1967 # 2020.06.08. 11:09

Társasházunkban egy teljesen önkényesen működő IB működik, ahol nemsokára lesz az éves közgyűlés.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha napirendi pontot kívánunk felvetetni előre akkor ahhoz is kell a Tulajdonosok 10 %-ának az aláírása, vagy ahhoz nem? Miként kell kérvényezni, hogy bizonyos napirendi pontokat tárgyaljanak, amiket mi lakók szeretnénk?

Köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2020.06.08. 12:32

András1967,

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha napirendi pontot kívánunk felvetetni előre akkor ahhoz is kell a Tulajdonosok 10 %-ának az aláírása, vagy ahhoz nem?

Nem. A közgyűlést összehívó határozza meg a napirendet - ettől függetlenül, kérni bármit lehet. Kérjétek ti napirendi pontotok felvételét is.

Miként kell kérvényezni, hogy bizonyos napirendi pontokat tárgyaljanak, amiket mi lakók szeretnénk?

Lehetőleg írásban, pontosan megjelölve a kérdést.

Ha nem hajlandóak felvenni, akkor jelezheted, hogy összeszeded a 10%-ot, és ha akkor sem, akkor az éves közgyűlés után rögtön kérni fogtok egy rendkívüli közgyűlés összehívását. A 10%-kal azt már nem tagadhatják meg, de ha mégse hívják össze, összehívhatjátok ti magatok.

Lásd : Tht. 28.§-42.§-ig, külön tekintettel 35.§(2).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

MajorDomus # 2020.06.08. 16:03

Ha nem több száz lakásos a társasház ísvnormális a közös képviselő akkor elég egy egy levélben jelezni.
.
Ha biztosra akarsz menni:
Irsz egy levelet a képviselőnek:
Mi alulirottak kérjük a soron következő éves közgyűlés napirendjére felvenni az alábbi pontokat.........
.
Ezt a ház 10 %-val irasd alá és küldd el neki.
.
Nem kötelező érvényű,de nem kerülheti meg a kérést.