Társasházak jogásza!


Szomorú örökös # 2020.09.11. 04:46

furdancs

Tizenhat lakásos társasházban az intézőbizottság tagjai, majd annak elnöke is lemondott. A közgyűlés nem tudott új intézőbizottságot választani, mivel nem akadt, aki elvállalta volna a jelölést. Közös képviselő megválasztására sem került sor, mivel ezt a többség ellenezte.

Szerintem ennek komoly oka lehet, hogy ezek a fentiek így, ebben a formában megtörténtek.
El kellene gondolkodni rajta, hogy vajon miért is van ez így... :-O

furdancs # 2020.09.11. 04:48

És mi a megoldás? Arra senkit nem lehet kötelezni, hogy intézőbizottsági tag, vagy elnök legyen. "Ki lehet valahogy verni" a közgyűlésből, hogy megválasszon egy közös képviselőt?

furdancs # 2020.09.11. 04:50

Szomorú örökös!
Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mi az oka. A megoldás viszont érdekelne.

Szomorú örökös # 2020.09.11. 05:27

furdancs

Ki lehet valahogy verni" a közgyűlésből, hogy megválasszon egy közös képviselőt?.....Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mi az oka. A megoldás viszont érdekelne.

El kell nekik magyarázni, hogy ha nincs közös képviselő, aki hozzáfér a társasház banki számlájához - sima lakót lazán messzire elhajtják a bankból, még azt se fogják kiadni, hogy mennyi pénz van épp rajta - akkor előbb-utóbb egyetlen közüzemi számlát nem fogtok tudni a számláról kifizetni, mert senkinek nem lesz hozzáférése. Hiába fizeti be mindenki a közös költséget arra a bizonyos számlára, gyakorlatilag csak szaporodik a pénz, de a végén hiába van némi haszna ennek, azt kamatostul el fogják vinni a szolgáltatók, mert erőszakkal fogják a költségeiket a társasházon behajtani.

És ez csak az egyik része a dolognak...szóval a meggyőzés lenne a hatásos fegyver. Sőt azt sem ártana tudniuk, hogy 16 lakásnál úgy tudom, már kötelező is a társasházzá alakulás, közös képviselő megválasztása.

Szomorú örökös # 2020.09.11. 05:30

furdancs

Ha pedig sem IB, sem közös képviselő nincs, előbb-utóbb a törvénytelen üzemelésért is meg fogják suhintani a társasházat. Ha a házból senki nem vállalja el a közös képviselői feladatot, akkor esetleg kellene egy külső embert vagy céget keresni, aki utána biztosítja a törvényes működést.

drbjozsef # 2020.09.11. 06:52

Szerintem nem kötelező közös képviselőnek lennie egy társasházban.

Ha nincs, majd legfeljebb hetente többször összejön a közösség közgyűlésre, ott hozzák a szükséges határozatokat. Ha nem, akkor meg annak hiányában nem lesz elintézve semmi sem. Se számlák, se pénzkezelés, se iratok vezetése, se javaslatok, se elszámolás, se költségvetés, se képviselet a folyó ügyekben.

Lehet azt, csak nem látszik célszerűnek.

Ha valami törvényellenes, vagy csak mulasztás, majd büntetik a társasházat.

Akik urizálni akarnak közös képviselő nélkül, azok legfeljebb alaposan megfizetik az árát.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.11. 07:19

De igen. Ha a társasházi törvény szerint működnek - ami hat albetéttől kötelező -, akkor muszáj közös képviselőnek lennie. Ha nincs, akkor jogsértő a működés.

drbjozsef # 2020.09.11. 07:46

Én úgy látom, 25 lakás felett kötelező szvb-t választani a tht szerint. De ha azt se vállalja senki, ott sincs semmilyen szankció.

De azt, hogy kk-t vagy ib-t KELL választani, olyat nem találok. Igaz, elég felületes vagyok...

furdancs # 2020.09.11. 07:56

Nyilvánvaló, hogy jogsértő a működés és ezt a helyzetet a közgyűlésnek kell megoldania. Azonban ha a közgyűlés döntésképtelen, akkor ez a helyzet továbbra is fenn áll. A jegyző törvényességi felügyelet keretében összehívhatja ugyan a közgyűlést, de dönteni akkor is az impotens közgyűlésnek kell(ene). A társasház ellen pert is indíthat, de közös képviselő híján nem látom milyen kimenetele lehet ennek. Vagyis milyen szankciókkal kell szembenéznie a társasháznak, ha mondjuk a jegyző felszólítása ellenére sem választ közös képviselőt?

drbjozsef # 2020.09.11. 08:50

furdancs,

Olyan nincs, hogy döntésképtelen, legfeljebb olyan van, hogy nem akar dönteni.

A megismételt közgyűlés határozatképes a részvételi korlát nélkül. Akár egyetlen lakó is választhat közös képviselőt - ha akar.

furdancs # 2020.09.11. 09:14

drbjozsef
Lehet a szavakon lovagolni, de akkor leegyszerűsítem:
Ha a szavazók többsége nem szavazza meg a közös képviselőt, akkor nem lesz közös képviselő. Függetlenül attól, hogy mi a motiváció, vagy hogy megismételt közgyűlésről van-e szó.

Nem utolsó sorban, ha el is fogadjuk, hogy "nem lehet ilyen helyzet" attól még van. Sajnálom, ha esetleg nem tudtam ettől precízebben megfogalmazni a problémát.
Ha valaki érti miről beszélek és tud tanácsot adni, kérem tegye meg. Aki nem érti az valószínűleg segíteni sem tud, de megköszönöm a szándékot is.

drbjozsef # 2020.09.11. 10:01

furdancs,

De hát ez nem döntésképtelenség. Úgy döntenek, hogy nekik nem kell. Vállalva ezzel a döntésük következményeit.

Mi lesz? Exlex állapot, majd, amit írtam : tartozások, felszólítások, büntetések. Előbb-utóbb jobb belátásra bíródik a többség, ha máshogy nem, a jegyző vagy a bíróság felszólítja a házat a törvényes működés helyreállítására.

Szerintem nem kényszerítheted rá a tulajdonostársakat, hogy hogyan szavazzanak.

drbjozsef # 2020.09.11. 10:03

A közhiedelemmel ellentétben, nem kötelező egy társasház működésében, hogy közös képviselő gondoskodjon az ügyvitelről, de nagyon is ajánlott. A jogszabály szerint a 6 lakás alatti lakóközösségeknél szabadon választott, hogy kijelölnek-e valakit, aki a ház érdekeit képviseli. Efelett azonban már ajánlja, hiszen akkora lakásszámnál már bőven keletkezik annyi munka és intéznivaló, amelyet érdemes rábízni valakire. Hatlakásosnál nagyobb társasháznál, amennyiben nem sikerül senkit megválasztani, vagy senki nem akarja vállalni a megbízatást, akkor a közös ügyek képviseletéhez intéző bizottság létrehozása javasolt.

De lehet tévedés.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.11. 12:27

Nem tudom, honnan idézel. Mindenesetre tévednek.

drbjozsef # 2020.09.11. 15:45

Gugli első találat, valami oldal.

Viszont, egyelőre, ennyink van...hm.

Szomorú örökös # 2020.09.11. 18:14

KBS

Valóban nem kötelező, de ajánlott!
Viszont ha nincs közös képviselője a háznak, akkor viszont intéző bizottságnak már kötelező kellene, hogy legyen. Sőt ha a közös képviselő díjazást is kap érte, akkor már „üzletszerűnek” minősül és - mivel 16 lakásos a ház - kötelező a megfelelő képzettség megszerzése is számára.

De továbbra is szerintem az a legnagyobb probléma, hogy ha nincs közös képviselője a háznak - jelen esetben ugyebár az intéző bizottság elnöke láthatta el a feladatot, de már ő is lemondott, akkor ki és hogyan fér hozzá a társasház számlájához, pénzéhez, hogyan fizeti róla vajon a kötelezettségeiket - amelyeket általában többnyire ugyebár a társasházak átutalással intéznek. Nyilván lehet az is, hogy valaki összeszedi a rávalókat, de ki az a bolond lakó, aki már befizette a közös költséget a ház számlájára, de még mellette a befizetendő csekkekre is külön ad majd pénzt. Főleg egy ilyen házban, ahol egy ilyen fontos kérdésben sem születik semmilyen kompromisszum. :-O

MajorDomus # 2020.09.11. 18:42

Kbs ilyet nem mondott.
.
Kár ezen ennyit rúgózni.
.
Nekem két ilyen is volt az elmúlt 10 évben. Mikor az Eon kikapcsolta az áramot. Rögtön felhívtak hogy kellene közös képviselő. De intézzem el jogy a takaritó visszajöjjön mert két hónapja már ő húzza ki a kukát.
.
Éppen 5 hónapja nem fizették a számlákat.
.
Az élet hamar rákényszeríti őket hogy valamerre döntsenek.
.
Egyébként a társasházban vagy közös képviselő vagy Intéző Bizottság működése kötelező.

furdancs # 2020.09.11. 19:38

Szomorú örökös
Itt egy speciális helyzet van. Mindenféle közüzemi szolgáltatóval az áramtól a szemétszállításig a lakók közvetlenül állnak szerződésben és oda fizetik a számlát. A közös költség gyakorlatilag a felújításra, karbantartásra kerül felhasználásra, onnan rendszeres kifizetés nem történik. Az intézőbizottság tevékenysége is ennek megfelelően formális volt. A probléma személyes jellegű. Hatvanas elhagyott aszatos (ezt fosztóképzővel nem mertem leírni)nők azon versenyeznek, hogy ki a nagyobb lúzer. Szinte mindegyik volt már IB elnök, de akkor a többiek rácuppantak. Ha nem érintene személyesen ez az ügy még talán röhögnék is rajta. Több különálló épületből álló társasház, mindegyike külön számlával rendelkezik un. számlakezelőkkel. A pénz felhasználásáról a közgyűlés dönt, ebből még nem volt probléma. Szóval a gyakorlatban működik a dolog közös képviselő nélkül is, de akkor sem felel meg az előírásoknak. Tudom, hogy ilyen sem lehet, de mégis van. Persze nem garantálható, hogy ezután sem lesz probléma, ráadásul jövőre rá kell vezetni a társasházi törzslapra a közös képviselő adatait, ami ugye nem fog menni.

Szomorú örökös # 2020.09.12. 04:13

furdancs

Szóval a gyakorlatban működik a dolog közös képviselő nélkül is, de akkor sem felel meg az előírásoknak.

A törvényességnek akkor is meg kell felelni.

jövőre rá kell vezetni a társasházi törzslapra a közös képviselő adatait, ami ugye nem fog menni.

Hátha megjön az esze a lakóknak, akkor talán mégis.

furdancs # 2020.09.12. 16:29

Itt aztán nem sokra mentem, de legalább megpróbáltam. :-)

drbjozsef # 2020.09.12. 16:53

Több különálló épületből álló társasház, mindegyike külön számlával rendelkezik un. számlakezelőkkel.

Számlakezelőkkel? Már úgy érted, egy lakóval, aki intézkedik, ha kell, utalgat, meg felvesz pénzt?

Hát az már majdnem közös képviselő... :D

Ilovai # 2020.09.13. 16:59

Tisztelt Válaszoló!
Egy társasházban lakom. Közgyűlési határozat született tető felújításról. Ez a beruházás a rendes gazdálkodási körén belüli beruházás. A szavazók 70 %-a támogatta. Elindítottuk a hitelt és egyebeket. Közben a bíróságon megtámadta egyik tulajdonos. Az első fokú bíróság felfüggesztette a hozott határozatot mi megfellebbeztük. Természetesen készítjük elő a beruházást. Tudom, hogy törvényesen jártunk el, de ha mégis helyben hagyja a másodfok? Mit lehet ilyenkor tenni? Új határozat hozatala nem működik. Hitel fel lett véve 5,2 m ft. Milyen jogorvoslati lehetőség jöhet számításba? Köszönöm a válaszát!
Köszönettel: Ilovai

MajorDomus # 2020.09.13. 17:31

Új közgyűlés új határozat pont.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.13. 18:19

Tekintettel a tekintendőkre kérjetek soron kívüli elbírálást. (A fellebbezésre is és a keresetre is.)

Nincs ügyvédetek? Legyen!

MajorDomus # 2020.09.14. 16:48

A közgyűlési határozat addig érvényes míg meg nem változtatjátok vagy a bíróság hatályon kívűl nem helyezi. Ebben az esetben szavazzátok meg mégegyszer ugyanazt.
Mire a bíróság ismét dönt,addigra kész a beruházás.