tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Diwi689 # 2017.05.19. 04:04

Tisztelt fórumozók!

Ezek szerint úgy néz ki, elkerülhetetlen a per. Egy ilyen pernél mennyi és milyen költségekre számíthatok? Csak én fizetek? Mennyi az átfutási ideje? Üdv.

MajorDomus # 2017.05.18. 22:43

egyoldalú elfogadással/beletörődéssel

Erről beszéltem!

nonolet # 2017.05.18. 22:08

Vagy nem... és gyakran nem.

A kimérés ugyanis nem dönti el a vitát!

A vitát csak

• egyoldalú elfogadással/beletörődéssel
  • közös egyezséggel
  • külső ítélettel

lehet lezárni.

Ez esetben erősen kétséges, hogy az első kettő működne.
Csak mert a földmérő lever pár színes karót...
Ami a birtok vitát NEM dönti el.

Viszont az eltávolítása/áthelyezése legalább "büntethető", mivel szabálysértés.

MajorDomus # 2017.05.18. 22:01

Egy pernél olcsóbb ha kiméreted!

Az már meggyőzi a szomszédot!

nonolet # 2017.05.18. 21:37

Felszólítás írásban, bizonyíthatóan... ésszerű határidővel.
Jelezve AZT IS, hogy birtok per lesz, ha nem teljesít.

Aztán, ha így sem, akkor >> birtokper.

Diwi689 # 2017.05.18. 17:22

Tisztelt Fórumozók!

Ügyvéd javaslatára felkerestem a földhivatalt a pontos térkép és terület megtekintésére. A földmérő szerint felesleges kiméretni a területet, mivel tisztán látszik,hogy az enyém lenne és ezt nekünk kell megbeszélni. A hétvégén közlöm a szomszéddal, bár kétlem hogy önként lemond róla. Ha negatívan áll hozzá, mi a következő lépés? Üdv.

MajorDomus # 2017.05.11. 21:42

De minden megoldás pénzbe kerül.

pazs # 2017.05.11. 07:18

A haszonélvezet jó erre és lehet határozott időre is alapítani. Ha nem most fizettek vagyonszerzési illetéket, akkor majd halálodkor fizet az élettársad öröklési illetéket, ugyanott lesztek.

drbjozsef # 2017.05.11. 05:32

Zsolti,

Tudod, hogy pontosan mit szeretnél? A célod az, hogy bizonyos időre lakhatást biztosíts a párodnak, de azt szeretnéd, hogy magát az ingatlant a gyermeked örökölje?

Ha biztosra akarsz menni, hogy esetleges vita esetén nem túrják ki egyszerűen a házból, arra a haszonélvezet a jó. Minden más bizonytalan. Ez pedig illetékbe fog kerülni, így vagy úgy.
Ha ennyi a célod, haszonélvezet kell, nem vitás. Ha a halálodtól 10 évet akarsz, akkor végrendeletben alapítva.

Ahogyan előttem is írták.

MajorDomus # 2017.05.10. 21:10

20 millonál ez nem tétel!

Legjobb a haszonélvezet!

Zsolti1977 # 2017.05.10. 13:35

20M Ft-os ingatlannál egy 320.000 Ft jött a kalkulátorba.
Lehet,hogy benéztem valamit ez ügyben?
Én annyit szeretnék elérni,hogy lakhasson az élettársam a házamban mondjuk egy meghatározott ideig (pl 10 év), ha történik valami.

pazs # 2017.05.10. 12:45

Végrendeletben is hagyhatsz rá haszonélvezetet. Amúgy miért gondolod, hogy költséges? Ha nem most alapítod, akkor ugyan nem kell az ajándékozás miatt illetéket fizetni, de ha végrendeletben alapítod, akkor meg majd kell öröklési illetéket fizetni.

Jól gondold meg, pontosan mit is szeretnél elérni, mert például egy holtig tartó haszonélvezettel azt, hogy a gyereked viszont még akár évtizedekig nem jut hozzá a lakáshoz.

Zsolti1977 # 2017.05.10. 12:31

Tisztelt Fórum!

Szeretnék tanácsot kérni:
Van egy élettársam 7 éve (nem regisztrált), van egy gyermekem,Ő 12 éves (aki az édesanyjával él).

Van egy házam(amit 1/1ben az én tulajdonom, hitellel),ebben élünk az élettársammal és az Ő kislányával.Sajnos nem megoldható (egyéb okok miatt,hogy bevegyem a tulajdonba).

A munkámban sajnos benne van,hogy bármikor történhet velem valami tragikus, ugyanis 6-7000 Km-t vezetek minden hónapban.
A kérdésem az lenne,hogy:

• hogyan gondoskodhatok az élettársamról,hogy -ha bekövetkezne a halálom, egy balesetben(pl)- ,akkor ne legyen kidobva a házamból (az exem által),hanem használhassa lakóhelyként.

Kevésbé költséges dolgot szeretnénk,mint a haszonélvezeti jog.
Esetleg írjak egy végrendeletet?
Milyen lehetőségeim vannak a gondoskodásról?

Köszönöm a válaszokat
Üdvözlettel
Zsolt

Diwi689 # 2017.05.09. 20:27

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm a hozzászólásokat, mielőtt bármit tennék mindenképp konzultálok egy ügyvéddel.

Üdv.

MajorDomus # 2017.05.09. 19:49

Azért érdemes egy helyi ügyvédet megkeresni.

drbjozsef # 2017.05.09. 10:17

Az új Ptk.-ban : 5:174 és 5:175§

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

drbjozsef # 2017.05.09. 10:12

A régi Ptk.ban a 121.paragrafus (5) szakasz.

Ez is érdekes egyébként :

http://www.lb.hu/…si-szerzodes

A 3. része.

drbjozsef # 2017.05.09. 10:09

"Amennyiben az ingatlant elbirtokolták, ám nem jegyezték be az ennek eredményeként keletkezett tulajdonjogot az ingatlan-nyilvántartásba, tulajdonjogára az elbirtokló nem hivatkozhat olyan személyekkel szemben, aki az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva ellenérték fejében tulajdont szerzett."

Minnya probalok paragrafust is keresni. Amugy Ptk. asszem.

Diwi689 # 2017.05.09. 05:55

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Tehát jól értem, hogy hiába beszélhettek elbirtoklásról előttem, mivel most tulajdonos váltás történt, az elévült. Ez akkor is fennáll ha az előttem lévő tulajdonosok sem tudták, hogy az a földterület az övék lenne?
Pedig én még fel is ajánlottam a szomszédnak, hogy megveszem azt a részt (ránézésre is hozzám tartozna

MajorDomus # 2017.05.08. 19:56

Hány év után ?

Bea1 # 2017.05.08. 04:05

Tényleg? Eddig úgy tudtam, ez önmagában nem elég hozzá, de mindíg tanul az ember, köszi. Most például a kivett utamra fáj egy szomszédom foga, mivel 20 éve használja az utat közlekedésre... :)

Bea1 # 2017.05.07. 17:30

Az attól függ, mióta műveli a szomszéd.

Diwi689 # 2017.05.07. 13:08

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy két részletben megvásárolt zártkert, amely most már teljes hányadában a tulajdonomban van. (a tulajdoni lap alapján is). A földhivatal honlapjáról letöltöttem egy nem hivatalos térkép másolatot, melyből látható, hogy a szomszéd által művelt terület is az általam birtokolt helyrajzi számhoz tartozik.
Ez alapján igényt tarthatok a területre? Ilyen esetben is beszélhetünk elbirtoklásról? (Ha nincs írásbeli nyoma sem?)
Előre is köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2017.04.13. 19:29

De.
Azon a cimen,amit megadtál!

vi555555 # 2017.04.13. 13:13

De én oda már akkor sem jelentkeztem be,amikor 2013-ban megvettem azt a lakást.És a vidéki tulajdoni lapon,ahol ugyanúgy tulajdonos vagyok az adataimnál már akkor a budapesti lakcímem lett feltüntetve a " cím " alatt. Amikor végrehajtási jogot jegyeznek be, majd 2 hét múlva végrehajtási jogot kérelmezi törlésre a végrehajtó, ilyenkor csak a végrehajtó értesít, a Földhivatal pedig nem?