- A lakcímváltozást köteles lettél volna már akkor jelenteni a földhivatal felé.
- Ha már széljegyen van a vh. törlés iránti kérelem akkor nem kell kérned, csak megfizetni az eljárási díjat, de azt mindenképpen, különben nem törlik.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Az állandó lakcímem a budapesti lakásom, de egy vidéki lakásnak is a tulajdonosa vagyok. Ide nem vagyok bejelentve. A tulajdoni lapon az adataimnál az állandó budapesti lakcímem van feltüntetve. Értesíthetem-e a vidéki Földhivatalt, hogy a budapesti lakcímemre kérném a leveleket? A másik kérdésem, hogy kb. 1 hónapja erre az ingatlanra végrehajtói jogot kérelmeztek, de mivel 2 hete kifizettem a tartozást, a végrehajtó kérelmezte a végrehajtási jog törlését.Ezek a kérelmek a széljegyen vannak feltüntetve külön iktatási számmal. Ilyen esetben be kell-e menni a Földhivatalba, hogy töröljék a végrehajtási jogot? Köszönettel
1 óra alatt!
Annyi csak, hogy a halotti anyakönyvi kivonattal bemegy a földhivatalhoz , ott adnak egy nyomtatványt. Azt kitöltve kérni kell a törlést. 6600,- Forintot be kell fizetni. Így viszont tehermentes az ingatlan.
A halállal megszűnik,ha szükséges majd törölteted!
Elvileg bírságolhatnának, gyakorlati példát még nem láttam rá.
Minél hamarabb töröltetni kell,az a biztos!
bENET45
Az én haszonélvezőm helyből egy szándéknyilatkozatot aláírt, hogy az ingatlan értékesítése esetén le fog mondani - juttatás fejében - a haszonélvezetéről. Ezt az egyik ingatlanos kérte tőlem anno. Remélem nem lesz rá szükség, hogy az orra alá dugjam, amikor egyszer csak elkel a ház. :-)
Köszönöm a válaszokat. Sajnos nem megbízható a haszonélvező és e nélkül is bonyolult az egész eladási procedúra így csak akkor állunk neki az eladásnak, ha legalább ez tisztázva van. Engem most tényleg csak a technikai lebonyolítás érdekelt, hogy meg lehet-e úszni az ügyvédi költséget.
bENET45
„A haszonélvező lemondana a jogáról, hogy értékesíthető legyen az ingatlan”
Az eladhatóságnak nem feltétele a haszonélvezetről történő lemondás, akár azzal együtt is értékesíteni lehet egy ingatlant, csak nyilván az értékcsökkentő tényező. Pontosan ezért is célszerű párhuzamosan, a szerződés megkötésekor ezt megtenni. Viszont a szerződésben szerintem lehetőség van rá, hogy a haszonélvezet törlését, mint későbbi feltételt, kikösse mindkét fél, mert nyilván ennek is átfutási ideje van a Földhivatalban.
Általában a szerződésben mond le és a haszonélvező is aláirja a kontraktust!
A haszonélvező ügyvéd vagy közjegyző előtt nyilatkozik arról, hogy lemond a jogáról. A nyilatkozatot a törlés érdekében be kell nyújtani az illetékes földhivatalhoz.
Mehetett volna az adásvétellel egy füst alatt is, de ti tudjátok.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy ingatlan amin holtig tartó haszonélvezet van. A haszonélvező lemondana a jogáról, hogy értékesíthető legyen az ingatlan. Hogyan kell eljárni, hogy tiszta legyen a tulajdoni lap? Az sajnos nem jó megoldás, hogy eladáskor levetetni, előre kell megcsinálni.
Köszönöm a segítséget.
Békülni nem lenne olcsóbb?
Leende
Nem kell hivatkoznia semmire. Minél hamarabb teremtsd meg a lakhatásodat, mert tényleg bármikor kitehet és akkor a gyerekeket sem tudod hová vinni. Akkor pedig természetesen a gyermekelhelyezés vonatkozásában is esélytelen leszel.
Az volt már, hogy bízz meg ügyvédet?
kösz, nem piszkáltam, a férjem nem tud ellenem 2 pert indítani, ezért anyóst bélelte fel, mert ő kitehet. a gyerekek a tét, és annak ítéli a bíróság, amelyik szülő neveli válás alatt. kényszerből akarnak eltávolítani - ha megyek a gyerekekkel másnap visszahozza a gyerekeket. 5-6 évesekkel anyaként ezt a gyereklopkodós sztorit nem csinálhatom végig. valami javaslat?
Sanos ez igy van!
Senki nem tilt el a gyermekeidtől!
Itt viszont az anyós a főnök mint haszonélvező! Akár bérleti dijat is kérhet tőled,vsgy inkább használati dijat.
A lakáshoz semmi jogod nincs.
kérlek segítsetek, nagyon lehetetlen és kétségbeejtő helyzetben vagyok, kérlek segítsetek:
Férjemmel első válási tárgyalás előtt állunk. Abban az ingatalnban
lakunk közös 5 éves iker gyerkekinkkel, ami az ő és testvérének
fele-fele saját tulajdona, anyós hazasonélvezeti jogával. Mindannyian,
anyós is állandó lakcímmel rendelkezünk itt, tulajdonos testvér
állandó jelleggel külföldön lakik, anyós lakik a lakrészében.
Tulajdoni lapon családi ház, valójában 2 külön bejáratú lakás.
Egyikben anyósom lakik, másikban mi a
váló család. Anyós élni szeretne haszonélvezeti jogával arra
hivatkozva, hogy évek óta minősíthetetlenül viselkedek vele,
felszólított kiköltözésre ügyvédje. Nem teszem meg. Akkor nyilván
bírósági úton fogja érvényesíteni jogát.
Hogyan érvényesíthetem lakhatási jogomat? Van-e egyáltalán ebben az esetben?
Véd-e engem és a kiskorú gyerekeket valamilyen törvényi lehetőség?
Hogyan maradhatok együtt a gyerekekkel ideiglenes elhelyezés előtt
ebben a házban?
Ha férjem leköltözik a gyerekekkel a másik lakásrészbe, de mindenki
egy címen ingaltanban marad, akkor az a bíróságon válás esetében úgy
számít, hogy nem éltem életvitelszerűen együtt a gyerekekkel?
Ha peres út az egyetlen, van esélyem megnyerni a gyerekek
védelmében,hogy együtt maradjunk?
Anyósom vagy férjem tud tárolási vagy bérleti díjszerű követelést támasztani velem szemben?
Milyen költségeket követelhet velem szemben a haszonélvező vagy tulajdonos?
Mit tud ártani anyósom jogi úton, hogy eltávolítson a lakásból a
gyerekek mellől?
A gyerekeknek a legkisebb sérülést szeretném okozni, anyjuk mellet a
helyük. Apa adta be a válópert. Anyóst ellenem hergeli - nem tudom
bizonyítani. Keresem a legjobb megoldást ami jogi úton járható és nem
akkarom a gyerekeket ovodából szülői lopkodásnak kitenni. Mert ha
elköltöznék a gyerekekkel ez várható, nem látnám többet a gyerekeimet
mert elzárnák előlem.
Milyen jogi lehetőségek vannak, amelyek biztosíthatják anya-gyerek
folyamatos kapcsolatát ideilenes elhelyezésig?
Mi a lehetősége annak, hogy ilyen helyzetben a gyermekeket megszokott
környezetükből egy ideiglenes határozattal az anya mellé mindenkori
állandó lakcímére helyezze el a bíróság?
Nekem van egy másik városban 20-30 km-re saját lakásom.
mi az, amit ilyen helyzetben jogilag érdemes még tudnom? köszönöm a segítséget.
Kérdés,mennyit szeretne a h.élvező?
T.Jogi Fórum!
Kérdésem: ingatlanon fennálló haszonélvezeti jog megváltása értékének kiszámítása lenne
A hagyatéki végzés szerint a szóban forgó ingatlan 1/2 részben képezte a néhai tulajdonát, amelyet két kk. gyermeke örökölt.A tulajdoni rész Önkormányzati becsértékben 5.000.00,-Ft volt.
E tulajdoni hányadra, a néhai szüleinek holtig tartó haszonélvezeti joga van bejegyezve, akik mindketten 1944-es születésűek.
Az ingatlan 1/2 részben a túlélő házastárs tulajdona (1976. évben született), aki a kiskorúak tulajdonrészén a törvény szerint ugyancsak haszonélvezetre jogosult.
Az ingatlant 5Mft kölcsön és 1,6Mft lakásépítési kedvezmény erejéig jelzálogjog terheli. A kölcsönt egyedül a túlélő házastárs fizeti.
A nagyobbik gyermek rövidesen befejezi iskolai tanulmányait és dolgozni kezd. Erre való hivatkozással,a nagyszülők szeretnék kikényszeríteni a haszonélvezet megváltását.
Kérdésem, hogy ez mekkora összeg lenne?
Válaszukat ezúton előre is tisztelettel köszönöm!
Dorka
Katalin
Mondjuk bérelj neki egy lakást és fizesd ki az első 3 hónapot!
A jogszerű egyszerű lesz, csak költséges és hosszadalmas.
A legjobb a megegyezés lenne, némi lelépési pénzért cserébe önként költözzön el.
Esetedben az esetleg jó lehet, hogy ha már közművek nélkül lakik ott, akkor sokkal rosszabb helyre már nem nagyon mehetne. Mondjuk legalább további tartozásokat nem generál, de azért erre nézzél rá, hogy biztos ne legyen még pár millió forint tartozás is a végén a lakáson.
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást! Úgy látom nem lesz egyszerű dolgom! :(
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02